Apie jūsų ir mūsų herojus

Nuomonės

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vienur rašoma, kad jis teistas 5 kartus, kitur – kad devynis. Bet ne skaičius esmė. Iš visų teistumų, daugelis iš kurių buvo susiję su narkotikų platinimu, ypač iškalbingas vienas: užpuolė nėščią moterį ir jai grasino, į pilvą įrėmęs pistoletą. Už tai jo laukė ilgi metai kalėjime, bet kadangi išdavė savo bendrus, atsėdėjo tik penkis.

Apie ką mes čia? Ogi apie dalies šiuolaikinės visuomenės „herojų“ – tamsiaodį amerikietį George Floyd. Jo atminimą, prisidengę veidus kaukėmis, priklaupę paminėjo ir dalis veidmainių Europos politikų.

Kaukės jiems padės tada, kai po kurio laiko bus gėda prisipažinti, jog garbino nusikaltėlį kartu su tais šimtais kitų ne vien tik juodaodžių, šiuo metu siaubiančių JAV parduotuves, automobilius ir kitą žmonių sunkiu darbu užgyventą turtą. Galės tada sakyti, kad po kaukėmis slėpėsi ne jie…

Istorijų, kai nusikaltėliai tampa herojais ar kankiniais, pasaulyje būta ne vienos. Tokių netrūko ir Lietuvoje – pradedant plėšikėliu Tadu Blinda ir baigiant žudiku Kedžiu.

Tačiau visus šiuos „herojus“ vienija vienas  dalykas – iškelti užzombintų masių „entuziazmo“, jie labai greitai atsiduria istorijos šiukšlyne, vos tik horizonte pasirodo naujų laikų naujas „herojus“.

Šių pastabų nebūtų buvę, jei ne jaunystės laikų bičiulės socialiniame tinkle pasidalinta nuoroda apie Vilniuje vykusias naujųjų „komjaunuolių“ eitynes, skirtas minėtam juodaodžiui pagerbti. Nekomentuosiu jo metu įvykusio incidento – patys viską suprasite, jei dar gebate atskirti pelus nuo grūdų.

Žiūrėdama į šių labai jaunų žmonių, kai kuriais atvejais – dar vaikų – veidus prisiminiau kitokias, prieš daug daug metų beveik tuo pačiu metų laiku Kaune vykusias eitynes, kurių niekas nefilmavo ir per televizorių nerodė. Teisingiau, jas slapta filmavo tuometiniai KGB atstovai, kad po to anų laikų jaunus žmones, šiuolaikinių eitynių bendraamžius, galėtų grūsti į kalėjimus ir kitaip laužyti jų likimus.

Anos, mano kartos, eitynių herojus buvo jaunas Kauno moksleivis Romas Kalanta, padėjęs savo gyvybę ir už tai, kad po daugelio metų jo bendraamžiai galėtų laisvai, tiesa, jau stropiai saugomi policininkų, reikšti savo požiūrį į daugelį jiems šiandien nepatinkančių dalykų.

Tačiau, mintiju sau, gal ir gerai, kad mano herojui Romui nebuvo lemta sužinoti, kad jo šiuolaikinių bendraamžių herojus bus tolimoje JAV nėščiai moteriai pistoletu grasinęs juodaodis.

Gal ir gerai, mintiju sau toliau, kad jam nebuvo lemta pamatyti, kaip agresyviai nusiteikusi mergina, vadinamųjų taikių eitynių dalyvė, su įniršiu puola ramiai sau pašalėj stovintį kitokį, jai nepatinkančio turinio plakatą laikantį jaunuolį.

Nes labai abejoju, jog šiandien Romas džiaugtųsi ir didžiuotųsi, matydamas, kokias fantasmagoriškas apraiškas mūsų dienomis įgijo jo anuomet taip trokštama laisvė…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

5 Comments

  1. Vidute

    Puikiai isdestyta esme!

    Reply
  2. .

    Tokia dabartinė lepunėlių facebook’inė jaunoji karta. Demonstratyviai ir emocingai „kovoja” globaliais klausimais, tačiau tikrame gyvenime dažnai nesuvokia elementarių dalykų : pvz., pasisveikinti su kaimynu, užleisti senoliui sėdimą vietą eilėje pas gydytoją , ir pan.

    Reply
  3. Anonimas

    Teisybė

    Reply
  4. Na

    Tiesiai į dešimtuką. Ačiū.

    Reply
    • Elena

      Ačiū

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu

Lapkričio 11-ąją minima šv. Martyno diena. Viduramžiais ji ypač populiari buvo Prancūzijoje kaip krikščionių šventojo, vyskupo Martyno, dariusio gerus darbus, ...
2023-11-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Už gyvūnų teises – šimtai klaipėdiečių

Keli šimtai žmonių su savo augintiniais šeštadienį Klaipėdos centre surengtose eitynėse dar kartą priminė, jog ir gyvūnai turi savo teises, o visos nelegalios daugyklos ir veisyklos turi būti uždarytos, jų savininkai nubausti.
2020-09-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This