Jonines Palangoje ir Šventojoje jaunimas švęs virtualiai

Regionas

„Šiemet Joninės (dėl dalyvių skaičiaus apribojimo) vyks kiek kitaip: kursime vaizdo medžiagą, kurioje įamžinsime svarbiausias šventės akimirkas ir visus pasiruošimo etapus. Džiaugiamės, kad pavyko bendrai veiklai suburti Palangos ir Šventosios bendruomenes, kurios prisidėjo prie šventės kūrimo, gaminant šiaudines skulptūras „Baltų ženklai“. Palangos kultūros ir jaunimo centras pasirūpino medžiagomis ir formomis. Šiaudus dovanojo vieno Kretingos vienkiemio močiutė, o medines skulptūrų formas sukalė kultūros centro darbuotoja Agnė Dragūnaitė. Šią gražią iniciatyvą gaminant skulptūras palaikė pavieniai gyventojai, šeimos, vokalinis ansamblis „Guboja“, – apie šiųmetines pajūrio kurorte vyksiančias kitokias Jonines pasakoja Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Sukūrė 12 baltų ženklų, kurie bus sudeginti. Organizatorių nuotr.

Joninės asocijuojasi su gamta, todėl joms priskirtini tokie elementai kaip vanduo ir ugnis, augalų simbolika. Tikima, kad Joninių naktis yra puikus metas įvairiems būrimams ir ateities spėjimui, todėl ši šventė neatsiejama nuo meilės, burtų, vainikų pynimo bei plukdymo, žolelių rinkimo, šokinėjimo per laužus ir paparčio žiedo ieškojimo.

Antrame šventės pasirengimo etape vyks virtuali edukacija „Tradicijos ir burtai“. Ją kūrė Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“. Ansamblio dalyviai kartu su kultūros centro administracijos darbuotojais, pasidabinę tautiniais kostiumais, rinko žolynus, pynė žolelių ir ąžuolo vainikus. „Mėguva“ nupynė ir ąžuolų vainiką aplink duris, kokį per Jonines ant durų kabindavo Jonams. Virtualioje edukacijoje skambės ansamblio atliekamos dainos, pasakojimai, kaip renkami žolynai, ką reiškia vainikas, kaip ir kodėl jis pinamas.

Baigiamasis virtualių Joninių akcentas – šventinis ritualas, kurio metu susijungs visos gamtos stichijos – vanduo, oras, žemė ir ugnis. Šventės metu bus deginamos visos 12 „Baltų ženklų“ skulptūros, plukdomi vainikėliai, deginamas laužas, kuris pagal pagonis nubaidydavo piktąsias dvasias.

Visa Joninių trilogija bus įamžinta nuotraukose ir vaizdo medžiagoje. Trumpus filmuotus siužetus bus galima pamatyti Joninių vakarą Palangos kultūros ir jaunimo centro „Facebook“ paskyroje.

INFORMACIJA

Joninės (anksčiau vadinamos Rasos, Kupolės) – viena linksmiausių, pagoniškas tradicijas išsaugojusi vasaros šventė. Tai trumpiausia metų naktis ir ilgiausia metų diena. Ši šventė turi daug simbolių, kurie susijungia į vieną kalbą, kurioje žmogus ir gamta vieningai juda, nuolatos harmoningai atsinaujindami. Pagrindiniai šventės simboliai: medis, ratas, saulė, mėnulis, vėjas, žaltys, paukštis, žirgas, miškas. Visi šie simboliai siejami su gamtos atsinaujinimu ir atgimimu, derlingumu, šeimos saugumu, su nuolatiniu judėjimu ir reiškia ryšį tarp dangaus ir žemės. Labai svarbus Joninių simbolis yra vartai, apipinti ąžuolo šakelėmis, kurie skiria pasaulietišką ir šventąjį pasaulius. Kiekvienas eidamas pro vartus turi simboliškai apsivalyti. Joninių vartai Šventojoje stovės nuo birželio 17 d. iki birželio 25 d. Jūros gatvėje ties Šventosios gatvės sankryža.

1 Comment

  1. Žemaitis

    Kokios jonines, renginys bus Rasi Rasoj skirta protėvių šventei Rasoms, o ne krikščioniškom pragertom joninėms!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This