Auga biodegalų krovos apimtys

Uostas ir jūra

„Klaipėdos nafta“ (KN) skelbia, jog jos valdomame Klaipėdos naftos terminale nuo metų pradžios perkrauta daugiau nei 37 tūkst. tonų biodegalų, kai pernai per visus metus perkrauta vos kiek daugiau nei 5 tūkst. tonų.

„Klaipėdos naftos terminalas sudaro galimybes savo klientams prisitaikyti prie kintančių reikalavimų. Terminale ne tik kraunami biodegalai, bet ir teikiama įmaišymo į benziną ar dyzeliną paslauga. Šis kompleksinis sprendimas kartu kuria ir pridėtinę vertę uostui – skatinama žalioji ekonomika”, – rašoma bendrovės pranešime spaudai, pažymint, jog biodegalai prisideda prie klimato kaitos mažinimo.

„Europos Sąjungos siekiai mažinti į aplinką išmetamų teršalų kiekius ir taip neutralizuoti poveikį klimato kaitai integruojami ir į valstybių-narių įstatymus .Šiuo metu Lietuvoje rengiamas Alternatyviųjų degalų įstatymo projektas, kuris degalų tiekėjams numato, kad jau nuo 2022 m. ne mažiau nei 6,8 proc. degalų energetinės vertės turi sudaryti biodegalai. Atitinkamai šie kiekiai didės 2025 m. ir 2030 m. turės sudaryti net 16,8 proc. KN, reaguodama į biodegalų paklausos tendencijas, jau prieš kelerius metus sudarė galimybes savo klientams krauti šią produkciją ar įmaišyti biodegalus į vidaus degimo varikliams skirtus degalus“, –  pranešime cituojama įmonės laikinoji komercijos direktorė Jurgita Šilinskaitė-Venslovienė.

Jos teigimu, biodegalų krovos uostuose galimybės yra vertinamos visame pasaulyje, o biodegalų eksportas atveria įvairiausias galimybes uostams, nes vis daugiau šalių nori naudoti draugiškus gamtai sprendimus.

Transportas sudaro ketvirtadalį Europos Sąjungos (ES) išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, reikšmingai prisidedančių prie klimato pokyčių. Remiantis Europos žaliuoju kursu („European Green Deal“), norint pasiekti klimato neutralumą iki 2050 m., reikia 90 proc. sumažinti transporto išmetamų teršalų kiekį ir padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių kiekį. Svarbus vaidmuo čia tenka biodegalams, prisidedantiems prie taršos mažinimo.

INFORMACIJA 

Biodegalai – tai iš atsinaujinančių energijos išteklių gaminami skystieji arba dujiniai transporto degalai. KN Klaipėdos naftos terminale yra kraunami dviejų rūšių biodegalai: etanolis ir riebiųjų rūgščių metilo esteris, geriau žinomas kaip biodyzelinas. Šie biodegalai yra maišomi į tradicinius degalus (benziną ir dyzeliną) siekiant sumažinti transporto išmetamų kenksmingų dalelių į aplinką kiekius. Per pirmąjį šių metų pusmetį KN Klaipėdos naftos terminale perkrauta per 37 tūkst. t biodegalų, kurių didžioji dalis vėliau pasiekė Vakarų ir Šiaurės Europos šalis – pažangiausias žaliosios ekonomikos skatinimo rinkas. Palyginti pernai per visus metus biodegalų krauta kiek daugiau nei 5 tūkst. t, 2018 m. – 6,3 tūkst. t. Šiemet biodegalų krova buvo intensyvi kiekvieną mėnesį ,o 2018 ir 2019 m. biodegalų krova buvo nepastovi.

Tarp Baltijos šalių uostų biodegalus krauna vos keli. Be Klaipėdos uosto biodegalai yra perkraunami tik Ventspilyje ir Liepojoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

ELTA

„KN Energies“ jungiasi prie asociacijos „Gas Infrastructure Europe“

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ (buvusi „Klaipėdos nafta“) jungiasi prie asociacijos „Gas Infrastructure Europe“ (GIE). Apie tai skelbiama GIE tinklalapyje ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Verslas

Oficialiai nebeliko „Klaipėdos naftos“

Nuo trečiadienio valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ tęsia veiklą nauju juridiniu pavadinimu – AB „KN Energies“. Pavadinimo keitimas esą yra ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This