Savivaldybė nepritaria „Mestillos” PAV ataskaitai

Verslas

Klaipėdos miesto savivaldybė, išnagrinėjusi UAB „Sweco Lietuva“ pateiktą panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir riebalų rūgščių metilo esterio gamybos pajėgumo didinimo UAB „Mestilla“ gamykloje Klaipėdoje poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą, nusprendė jai nepritarti.

Klaipėdos LEZ teritorijoje veikianti biodyzelino gamintoja UAB „Mestilla“ kitų metų pabaigoje planuoja pradėti biodegalų gamybą iš Lietuvoje surinkto panaudoto aliejaus.

Pasak uostamiesčio mero Vytauto Grubliausko, Klaipėdos miesto savivaldybė palankiai vertina socialiai atsakingos pramonės plėtrą, tačiau savivaldybė siekia ir sieks, kad ne tik šios, bet ir kitų įmonių gamybos procesuose atsirandanti aplinkos bei oro tarša būtų minimali ir suvaldyta nekeliant diskomforto bei neigiamos įtakos miesto gyventojams ir jų sveikatai.

Įvertinusi pateiktą panaudoto augalinio aliejaus perdirbimo ir riebalų rūgščių metilo esterio gamybos pajėgumo didinimo planuojamos ūkinės veiklos PAV ataskaitą, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pasigedo duomenų apie šiuo metu „Mestillos“ vykdomos ūkinės veiklos poveikį oro taršai.

„Penkerių metų laikotarpyje nėra atlikta jokių oro kokybės tyrimų, o remiamasi tik Aplinkos apsaugos agentūros atliktu oro taršos modeliavimu nagrinėjamoje vietoje 2018 m., oro kokybės tyrimo stoties duomenys nebuvo naudoti“, – pastebima Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos rašte UAB „Sweco Lietuva“.

Pranešama, kad atliekant kvapų sklaidos modeliavimą buvo vertintos ne visų esamos ir planuojamos veiklos taršos šaltinių emisijos. PŪV PAV ataskaitoje numatyta, kad esamų oro teršalų valymo (nukenksminimo) įrenginių parametrai dėl PŪV nesikeis. Planuojamas valymo įrenginys biofiltras skirtas valyti tik kai kuriuos lakiuosius organinius junginius (LOJ) ir jo teršalų sulaikymo efektyvumas yra 95 proc.

Iš viso į aplinkos orą esama tarša šiuo metu sudaro 64,146 t/m, o numatoma 88,090 t/m.  t.y. išmetamų teršalų į aplinkos orą kiekis padidės 23,944 t/m.

„Negalime leisti, kad Klaipėdoje atsirastų nauji taršos šaltiniai. Skatiname investicijas, pramonės įmonių plėtrą uostamiestyje, bet ne gyventojų sąskaita. Įmonės „Mestilla“ užsakymu atliktoje PAV ataskaitoje nėra pateikta garantijų, kad planuojama įmonės veikla netaps nauju galvos skausmu visai Klaipėdai, todėl gamybos pajėgumo didinimo PAV ataskaitai nepritarsime, kol nebus numatytos tokios priemonės, kurios sugaudys visus naujus taršos šaltinius“, – pranešime cituojamas  Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

2005 m. patvirtintame detaliajame plane, kuriame numatyta statyti metilo esterio gamyklą, PAV santraukoje buvo nurodyta, kad neigiamo poveikio visuomenės sveikatai nebus, jei bus laikomasi nustatytų sąlygų.

Savivaldybė kviečia įmonę įvertinti dabar naudojamų technologijų efektyvumą, t. y. įvertinti, ar esami valymo įrenginiai yra pajėgūs apdoroti gamybos procese išsiskiriančius taršos šaltinius taip, kad kvapų koncentracija ties netoli esančiais gyvenamaisiais namais būtų nulinė.

4 Comments

  1. Musolinis

    Neniškis vienareikšmiai politikuoja prieš seimo rinkimus. Gaila, netri suvokimo, kad savo viešais pasisakymais kenkia ir daro nepataisomą žalą Klaipėdos miestui. Akivazdu, kad tik į centro partiją pas Puteikį jam vienas kelias kartu su Janutiene ir Krivicku.

    Reply
    • Jūs rimtai ? :)

      O man, kuriam vis tenka paragauti Mestilos ir kitų smarvės , labai patinka Neniškio kalba 🙂 Aš ir esu ” miestas ” ir nematau jokios žalos 🙂 Nusiraminkite …

  2. Kamanė

    Esu buvus šioje gamykloje su delegacija, todėl žinau kad, ūkiniame procese dalyvauja rimta chemija, reagentai ir neutralizatoriai. Kurie yra labai brangūs, o jie gali išlaidauti iki tam tikros ribos. Klausimas: kokio velnio reikia užsiimti tokia veikla, jei neišneša kišenė ir negalite dirbti taip kaip reikia? Dabar dar didina pajėgumus..Mums, miestiečiams dar neužtenka naktinio (ir kartais) dieninio, šleikštaus kvapo su tarša ,,normos ribose”?

    Reply
    • Kamanei

      Vadinasi lietuviškas bizniukas

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Transportas

Dirbtinis intelektas Klaipėdos autobusuose padės gaudyti zuikius*

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) pranešė, kad siekdama modernizuoti keleivių tikrinimo procesą ir užtikrinti teisingesnį bei efektyvesnį bilietų tikrinimo procesą, ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This