Klaipėdos studentams savanoriams – svarbus įvertinimas

Mums rašo

Audrius Paulauskas, ESN KUK prezidentas
2020-07-12

Komentarų: 0

Retas studentas nėra girdėjęs apie „Erasmus“ programą. Tai – puiki galimybė išvykti ne tik įgyti tarptautinės studijų patirties, tačiau ir susipažinti su kitų šalių kultūromis, išmokti kalbos, kitos šalies darbo ir mokymosi praktikos. Ši programa skirta ne tik studijoms užsienyje – finansuojami aukštojo mokslo, bendrojo ugdymo, profesinio mokymo, suaugusiųjų ir jaunimo mainai. Taip pat remiami inovacijas kuriantys projektai, mokyklų mainų partnerystės, apsikeitimas gerąja patirtimi, jaunimo dialogo projektai.

ESN – šios trys raidės tikriausiai yra labiausiai paplitusios tarp viso pasaulio studentų, jau paragavusių ERASMUS mainų „duonos“ arba bent jau svajojančių jos paragauti. ESN pagrindinis tikslas yra padėti integruotis atvykusiems studentams. Lietuvoje ESN turi 13 sekcijų ir vienija bent 16 aukštųjų mokyklų. Per vienerius mokslo metus į Lietuvą atvyksta daugiau kaip 2000 „Erasmus“ studentų, bet nereikia pamiršti ir nuolatinėms studijoms ir pagal kitas mainų programas atvykstančių studentų. Tokie skaičiai rodo, kad Lietuva yra itin populiari, o organizacijoms savanorių reikia vis daugiau ir daugiau.

ESN Lietuva siūlo daug įvairių projektų, vienas iš jų – „Multilingual Lithuania“. Tai projektas, kurio metu atvykę studentai moko savo vietinės kalbos be jokio atlygio. Tiek kiti tarptautiniai studentai, tiek patys lietuviai gali tobulinti jau turimas mylimos kalbos žinias arba įgyti naujos kalbos pagrindus.

Dar vienas projektas vykdomas kartu su Švietimo ir mainų paramos fondu – „Erasmus mokykloms“. Projekto tikslas – motyvuoti vietinius moksleivius, parodyti, kad pasaulis nėra toks didelis, supažindinti su įvairiomis kultūromis ir paskatinti siekti mokslo ir kitų aukštumų.

Be šių projektų, ESN tinkle Lietuvoje dažnai vykdomos socialinės akcijos. Savanoriai kartu su studentais lanko beglobius gyvūnus prieglaudose, atneša maisto ir kitų svarbių reikmenų. Kai kurios sekcijos organizuoja vizitus į vaikų dienos centrus, kur su vaikais žaidžia žaidimus, verda karštus kalėdinius gėrimus, margina kiaušinius ir smagiai leidžia laiką. „SocialErasmus“ projektas įtraukia užsieniečius į socialinę veiklą, kad šie pažintų Lietuvą bei jos žmones ne tik iš turistinės, bet ir iš kultūrinės pusės.

Svetima šalis, nepažįstami žmonės, neatrasta kultūra ir žavingos nesuprantamos kalbos ypatybės – štai su kuo susiduria kiekvienas tarptautinis studentas. Kiekvienam iš jų pasiryžti išvykti svetur pusei metų ar metams yra tikras iššūkis, daugumai jų – didžiausias gyvenimo nuotykis. Tad „Erasmus“ studentų tinklo savanoriai yra pirmi žmonės, kurie pasitinka ir suteikia pagalbą svetimoje šalyje, kad šie nesijaustų svetimi, įtraukia į įvairias veiklas, supažindina su šalimi ir jos kultūra.

Klaipėdoje jau dešimtus metus veikianti ESN sekcija ESN KUK rūpinasi į Klaipėdos universitetą, Klaipėdos valstybinę kolegiją ir Lietuvos verslo kolegiją atvykusiais užsienio studentais. Šiais metais sekcija pradėjo bendradarbiauti ir su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, kuruoti jų atvykusius mainų studentus.

Per paskutinius metus ESN KUK kolektyvas veikė intensyviai. Savanorių komanda prisijungė prie Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ ( KLAS), dvejus metus iš eilės ne tik parašė, bet ir laimėjo projektus Klaipėdos savivaldybės ir „Choose Klaipėda“ organizuojamose jaunimo iniciatyvų skatinimo projektuose, tapo 2019 metų Klaipėdos jaunimo apdovanojimų nominacijos „Metų prisikėlimas“ nugalėtojais. Na, ir taip pat toliau darė tai, kam ši organizacija ir yra reikalinga – rūpinosi pagal Erasmus mainų programą atvykusiais studentais.

Šį savaitgalį įvyko ESN Lietuva organizuojami 10-tieji „Go Public“ apdovanojimai, kurie skirti įvertinti ESN sekcijų nuveiktą darbą per einamuosius (2019-2020) metus. Pirmą kartą dėl COVID-19 pandemijos jie vyko nuotoliniu būdu.

Lygiai prieš metus ESN KUK nepavyko būti pastebėtai nė vienoje kategorijoje, tačiau šių metų rezultatai yra labai džiuginantys. Metų kampanijos rinkimuose iškovojome pirmąją vietą su kampanija „ Draugiška vieta užsieniečiams“, kurios pagrindinis tikslas buvo atrasti vietas (verslo ir viešąsias) Klaipėdoje, kur užsienio piliečiai nesijaustų svetimi ir būtų tinkamai aptarnaujami.

Metų geriausioje švietimo/jaunimo iniciatyvoje mes laimėjome antrąją vietą su iniciatyva, kurios metu savo studentus vedamės į Atviras jaunimo erdves ir ne tik juos supažindiname su galimybėmis ar veiklomis, tačiau ir su Atvirų jaunimo erdvių bendruomene.

Geriausioje aplinkos tvarumo iniciatyvoje mūsų renginys „Tarptautinė vakarienė“ užėmė antrąją vietą. Šios vakarienės metu stengiamės ne tik išbandyti naujų skonių ar praleisti vakarą kartu, bet elgtis ekologiškai atsakingai.

Sveikos gyvensenos iniciatyvų ir renginių kategorijoje buvome tiesiog pribloškiantys ir laimėjome visas tris prizines vietas: su veiklomis sveikos gyvensenos diena, nepriklausomybės bėgimu bei žygiu iki Olando kepurės.

Kategorijoje Geriausia įgūdžių tobulinimo iniciatyva mes užėmėme antrąją vietą su komandos stiprinimo mokymais, kuriuos pravedė buvę ESN Lietuva Prezidentė ir viceprezidentas Aurelija ir Karolis.

Geriausioje Žmogiškųjų išteklių iniciatyvoje užėmėme antrąją vietą su dalyvavimų KLAS protų kovose. Šiame renginyje ne tik dramatiškai laimėjome, bet ir sustiprinome komandos bendravimą bei lavinome protinę veiklą kartu.

Geriausios partnerystės rinkimuose nepralenkiami buvome su partnerystėmis mieste.

Nominacijoje, skirtoje įvertinti geriausiai suorganizuotą Nacionalinį renginį, užėmėme pirmąją vietą. Už tai, kad mūsų suorganizuota 40 Nacionalinė platforma ( 2019 birželio mėn.) vis dar išlieka dalyvių

atmintyje.

Metų naujoko kategorijoje renkamas labiausiai pasižymėjęs, kritęs į akį ne tik vietiniu, bet ir nacionaliniu lygiu. Šioje kategorijoje Andrius Šimulynas užėmė trečiąją vietą.

Nominacijoje geriausias ESN‘eris (žmogus, kuris savo sekcijoje užimantis pareigas (ne savanoris ar mentorius) ESN KUK gali pasidžiaugti pirmąją ir trečiąją vietomis, kurias atitinkamai užėmė ESN KUK prezidentas Audrius ir viceprezidentė Jolita.

Geriausias prezidentas – tai nominacija, įvertinanti sekcijos vadovo indėlį. Mes šioje nominacijoje džiaugiamės užėmę antrąją vietą. Tai puikus pripažinimas ir įvertinimas skirtas mūsų prezidentui.

Na, ir galiausiai – geriausios sekcijos apdovanojimai. Po sunkių ir atkaklių metų ESN KUK neliko nepastebėtais ir tapo Geriausia ESN Lietuva sekcija 2019/2020 metais.

Šie metai buvo nepakartojami. Džiaugiamės, kad mūsų atsidavimas ir iniciatyvos yra pastebimos. Mes nesustosime ir žengsime pirmyn dar didesniais žingsniais.

ESN KUK mielai kviečia studentus prisijungti prie mentorių komandos. Jei studijuoji KU, KVK, LTVK ar LAJM – parašyk kuk@esnlithuania.org arba sek veiklą Facebook paskyroje (ESN KUK Klaipeda).                                                                                                                                                                                              

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Respublikinėje konferencijoje dalintasi patirtimi

Klaipėdos uostamiesčio progimnazijoje šią savaitę vyko respublikinė konferencija „Inovacijos, kompetencijos ir integracija įgyvendinant Erasmus + programos patirtį”. Konferencijos organizatorės – ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Mums rašo

Tarptautinio Erasmus+ projekto atgarsiai Maksimo Gorkio progimnazijoje

Diena veja dieną ir net nepastebėjome, kaip rudens spalvų paveikslą pakeitė purus ir baltas pirmasis žiemos sniegas. Tačiau yra įvykių ...
2022-12-05
Skaityti daugiau

Veidai

Jūrininkų ligoninėje dirbantis Ali Aldujeli su ligoniais kalbasi lietuviškai

Klaipėdos jūrininkų ligoninė praneša, jog jos Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyrių papildė naujas darbuotojas – kardiologas Ali Aldujeli. Mediko šaknys ...
2022-11-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This