Renovacijos dienoraštis VIII. Prižiūrėti prižiūrėtojus

Renovacijos dienoraštis

Mažas žingsnelis administratoriui, tačiau didžiulis žingsnis gyventojams. Taip, perfrazuojant garsųjį JAV astronautų posakį, galima apibūdinti naujausias permainas mūsų nedidelėje bendruomenėje, siekiančioje senolės „chruščiovkės“ renovacijos. Trumpai tariant – įsižiebė viltis, kad daugiabutis bus atnaujintas tuo metu, kai minės 60-ąsias savo egzistensijos metines.

pikist.com nuotr.

Tik primenu, kad namas pastatytas 1963 metais. 

Tie, kas seka šį dienoraštį, žino, jog renovacijos gyventojai siekia nuo 2018-ųjų rudens, tačiau per tą laiką procesas nežymiai pasistūmėjo į priekį. Aišku, jokių realių darbų nebuvo atlikta. Dėl to gyventojai ėmė įtariai žvilgčioti į namo administratorių, kuriam patikėtas daugiabučio atnaujinimo projektas.

Suabejota jo kompetencijomis, į galvą ėmė lįsti įkyrios mintys apie tyčinį neveikimą.

Šiais įtarimais pasidalijome su Aplinkos ministerija, kuri prieš Europos Sąjungą atsakinga už daugiabučių namų modernizavimo programą Lietuvoje: būtent apie tai ir skelbė paskutinysis dienoraščio įrašas

Ministerija nustebino su greitu atsakymu, užuojauta ir palinkėjimu nenuleisti rankų.

Tačiau tuo viskas nesibaigė – tai, kas atrodė kaip pabaiga, buvo tik pradžia. 

Pasirodo, namo gyventojų laišką ministerijoje perskaitė ne vienas valdininkas, jis sulaukė skirtingo vertinimo, o viena aukštas pareigas užimanti tarnautoja nutarė į gyventojų raštą sureaguoti kur kas griežčiau – ji pareikalavo pasiaiškinimo dėl tokios padėties iš administratoriaus ir administratorių kontroliuojančios Klaipėdos savivaldybės.

Nurodytas maksimalus terminas, per kurį atsakymas privalo būti pateiktas.

Savivaldybė šį terminą išnaudojo maksimaliai, o tada atsakė (ministerija mums persiuntė atsakymą). 

Jame aiškiai nurodoma – procesas 2019 m. kovo-gruodžio mėnesiais buvo sustojęs dėl to, kad administratorius taupė mūsų pinigus ir nenorėjo jų leisti investicinio projekto rengimo paslaugai pirkti.

Kodėl? Todėl, kad Aplinkos ministerija tuo metu ruošė naują aprašą projekto rengimui. Tas aprašas pasirodė tik pačioje praėjusių metų pabaigoje, o tada su projekto rengėju sutartis buvo pasirašyta. 

O po naujų atėjo koronavirusas ir sugriovė visus administratoriaus planus – pasiaiškinime teigiama, kad planą žadėta gyventojams pristatyti kovo mėnesį, bet šioms užmačioms sutrukdė vyriausybė, įvedusi karantiną. 

Taigi, dėl to, kad nuo 2019 m. kovo vidurio neparuoštas investicinis planas, iš dalies kaltas 2020 m. kovo viduryje Lietuvoje paskelbtas karantinas dėl koronaviruso.

Praėjus savaitei po pasiaiškinimo ministerijai gyventojai pašto dėžutėse randa paruošto investicinio plano kopijas, o netrukus – ir kvietimus į investicinio projekto viešo aptarimo procedūrą. 

Į jį susirinko nemaža dalis namo gyventojų, jie aktyviai domėjosi numatomais sprendimais, reiškė pastabas, prašė pataisymų.

Susirinkimą pavadinčiau labai konstruktyviu, kuriame vyravo argumentai, o ne emocija. 

Labai dėl to džiaugiuosi – galima konstatuoti, kad name įsikūrusi tikrai stipri bendruomenė, gebanti civilizuotai priimti sprendimus. 

Po viešojo aptarimo paaiškėjo, ką, kaip ir kodėl teks keisti, kad namas būtų geresnis. 

Ir jau žinome, kad renovacija kainuos apie milijoną eurų. Dabar investicinis projektas bus pakoreguotas pagal gyventojų pastabas, pateiktas balsavimui ir, jeigu surinks reikiamą balsų skaičių, šis dokumentas keliaus į banką – jis taps pagrindu paskolai.

Kalbant apie pinigus, vidutinio 2 kambarių buto gyventojams renovacija kainuos apie 9000 eurų, kuriuos bus galima sumokėti iš karto arba dalimis per 20 metų (apie 40 eur/mėn.).

Susirinkimo metu išgirdome ir kai kuriuos nuogąstavimus dėl būsimųjų darbų, kylančių grėsmių. Pasirodo, atliekant renovaciją vienu iš didžiausių iššūkiu tampa ne statybos darbų priežiūra, o pačių prižiūrėtojų kontrolė. 

Kitaip tariant, statybininkų darbo kokybei užtikrinti yra samdomi (visai nepigiai) prižiūrėtojai, tačiau ir juos reikia ne mažiau prižiūrėti. 

Kas pasirūpins tuo, nežinia. Juk tam reikia ir laiko, ir išmanymo. 

Bet tai – ateities klausimas. Iki darbų dar toli, lemiami sprendimai dar nepriimti. 

Tik pritarus šiam investiciniam planui ir gavus pinigus dar teks apsispręsti dėl tokių detalių kaip namo fasado spalva ir kitų smulkių sprendinių.

Žinome ir tai, kad realių darbų tikėtis nereikėtų iki kitų metų pavasario. Kad projekto įgyvendinimui suteikiama ne ilgiau kaip 24 mėnesiai. 

Todėl maksimaliai optimistinis renovacijos pabaigos variantas – 2023 metai. 

Optimizmo turime. Reikia tikėtis, bus ir visa kita.

Namo gyventojas. Adreso ir kitų duomenų nenurodysiu, kad šis tekstas nebūtų suprastas kaip poveikio priemonė ar bandymas išsireikalauti palankesnių sąlygų. Apie šį projektą nežino net mano kaimynai. Kol kas.

Renovacijos dienoraštis: ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė?

Ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė? II dalis

Ar įvyks „chruščiovkės“ metamorfozė? III dalis

Renovacijos dienoraštis IV. Pamąstymai apie žiauriai ilgus terminus

Renovacijos dienoraštis V dalis: PAVOJUS

Renovacijos dienoraštis VI. Pyktis

Renovacijos dienoraštis VII. Laiškas ministerijai

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Keičiasi žvejybos tvarka Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose

Aplinkos ministras pasirašė limituotos žvejybos tvarkos aprašo pakeitimus, kuriais Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose panaikintos limituotos žvejybos sąlygos. Šie ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

Miestas

Avarijų daugiabučių nuotekų tinkluose - perpus mažiau

Daugiabučius administruojanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ skelbia, kad pasitelkusi inovatyvius sprendimus ir atlikusi išsamią analizę rado efektyvų būdą, padedantį apsaugoti gyventojus ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This