Šventojoje – nauja pramogų aikštė

Regionas

Šeštadienį atidaryta rekonstruota Šventosios centrinė aikštė tiek vietos gyventojus, tiek kurorto svečius maloniai nustebino savo išvaizda. Po rekonstrukcijos iki tol visiškai neišvaizdi buvusi aikštė pasikeitė neatpažįstamai, o jaukumo jai suteikia projektuotojų – UAB „Nemuno deltos projektai“ ir UAB „Vakarų siluetas“ – pasirinkti nekasdieniai sprendiniai, rašoma Palangos savivaldybės pranešime spaudai.

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus neabejoja, kad miestelio puošmena tapusi rekonstruota centrinė Šventosios aikštė taps renginių, laisvalaikio, žmonių susibūrimo vieta. Organizatorių nuotr.

Svarstant, kaip turėtų atrodyti viena iš pagrindinių Šventosios viešųjų erdvių, buvo atidžiai išstudijuota Šventosios istorija, dar prieškariu parengtas stačiakampiškas miestelio kompozicijos bei užstatymo planas ir savitas, nuo centrinės Palangos dalies gerokai besiskiriantis kuršiškas Šventosios „charakteris“. Visa tai atsispindi naujojoje viešojoje erdvėje.

Šventosios centrinė aikštė jau iš tolo akį traukia išskirtiniais grindinio raštais, kurie tapo pagrindiniu jos akcentu. Aikštės grindinio raštas padabintas etnografiniais elementais, atkartojančiais būtent šventojiškiams būdingus austų tautinių juostų raštus.

„Rengiant projektą aktyviai reiškėsi vietos bendruomenė, pabrėždama kuršiškai latvišką šio miestelio savitumą, tad naudodami baltiškus ornamentus siekėme priminti bendrą mūsų kilmės lizdą, bendras priešistorines šaknis su kaimynais, kuriems Šventoji priklausė iki mūsų“, – pranešime cituojamas aikštės architektas Mantas Daukšys.

Taip pat aikštėje suprojektuotas pastatyti tokiais pat ornamentais dekoruotas laikrodis – jis dar gaminamas, tačiau neilgai trukus taip pat padabins Šventosios centrinė aikštę.

Neįprastas savo forma ir grindinio fontanas, įkurtas aikštės priekyje: vanduo sruvens tarp iš grindinio „išaugintų“ akmenų, kadangi projektuojant aikštę siekta atkartoti ne tik pajūrio reljefą, bet ir Baltijos pajūriui būdingus didelius akmenis.  Svarstant, kokios formos turėtų būti fontanas, siekta, kad jis būtų patrauklus ne tik trykštant vandens srovėms, bet ir šaltuoju metų laiku. Neveikiant fontanui, jo „akmenys“ taps dar viena žaisminga atrakcija aikštės lankytojams – bus galima ne tik pasivaikščioti „akmenų labirintu“, bet ir pasėdėti ant jų tarsi ant suolų.

Kita aikštės pusė skirta mažiesiems lankytojams – čia įrengta paminkštinta danga bei netradiciniai vaikų žaidimo elementai – į aikštės grindinį įmontuoti batutai, karuselė, pasisupti taip pat – pusiausvyrai išlaikyti skirti atraktyvūs įrenginiai. Organizatorių nuotr.

Į bendrą atnaujintos aikštės vaizdą puikiai įsilieja ir čia įrengtas paviljonas – pastatas, tarsi „išaugantis“ iš pačios aikštės bei sudarantis su ja nedalomą visumą. Paviljonas numatytas kultūros ir turizmo informavimo reikmėms, dalis – sanitariniams mazgams.

Miesto renginių metu paviljono fasadas – lygi baltos spalvos tinkuota siena – gali būti lengvai paverčiama dideliu ekranu, skirtu projekcijoms ar vaizdo transliavimui.

Už paviljono įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje yra ir elektromobiliams pakrauti skirta įkrovimo stotelė. Aikštelėje vienu metu gali stovėti apie 70 transporto priemonių.

Poilsio zonai skirtoje aikštės dalyje įrengti patogūs suolai, pasirūpinta ir želdiniais. Kita aikštės pusė skirta mažiesiems lankytojams – čia įrengta paminkštinta danga bei netradiciniai vaikų žaidimo elementai – į aikštės grindinį įmontuoti batutai, karuselė, pasisupti taip pat – pusiausvyrai išlaikyti skirti atraktyvūs įrenginiai.

Šventosios centrinės aikštės rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Nemuno deltos projektai“ ir UAB „Vakarų siluetas“, projekto vadovas – Mantas Daukšys. Rangos darbus atliko UAB „Versina“.

1 Comment

  1. tiek

    kam tas vaizdas į „SIJONUS” ? Kur naujos aikštės vaizdas , bent jau iš viršaus,kad visi galėtų įsitikint jos privalumais, jos dydžiu . O dabar galima tik pletkų pasiklausyt apie tai ,jog ši aikštė Šventojoj lyg ir kokybiškesnė/pranašesnė už grojančių fontanų aikštę Palangoj. Laukiam realaus vaizdo , o ne …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This