Prie Dangės – nesprogusi galimybių bomba

Nuomonės, Svarbu

Eimantas Koševoj, Daukanto g. seniūnaitijos seniūnaitis
2020-08-06

Komentarų: 21

Dešiniajame Dangės krante, Klaipėdoje, 1929 metais buvo pastatyta antroji miesto elektrinė. Modernaus energetikos objekto atsiradimas sudarė sąlygas vystytis pramonei, gatvių apšvietimo modernizavimui, kokybiškam gyvenamojo fondo aprūpinimui elektra.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

Besitraukiančios Vokietijos kariuomenės sugadinto objekto veikla neilgai trukus buvo atkurta ir po kurio laiko pagrindine funkcija tapo miesto aprūpinimas šilumos energija, o elektros gamyba tapo antraeile veikla. Dėl tarifinės politikos mūsų laikais jos visai buvo atsisakyta.

Ne pirmi metai kai kalbama apie visišką gamybos sustabdymą šiame komplekse ir teritorijos konversiją. Tokie objektai turi savo pradinės veiklos pradžią ir dažnu atveju neišvengiamą pabaigą dėl ekonominių, ekologinių, technologinių, socialinių ar kitų objektyvių priežasčių.

Objekto atsiradimas davė didelį teigiamą impulsą miesto raidai. Dabar mūsų pareiga, kad sustabdžius gamybinę veiklą senoji elektrinė vėl duotų teigiamą impulsą miesto raidai, nes tam yra visos prielaidos.

Senoji elektrinė – valstybės saugomas pastatų kompleksas. Dalis įrangos – technikos paminklai. Tokia simbiozė savaime turi pridėtinę vertę ir turistinį potencialą.

Elektrinės pastatuose ir teritorijoje puiki galimybė eksponuoti senovinę techniką: automobilius, spec. techniką, geležinkelio techniką, karinę techniką ir ginkluotę. Objektas greta upės ir turi savo senąją anglių krovai naudotą krantinę, prie kurios būtų galima prišvartuoti Lietuvos KJP nebenaudojamą minų paieškos laivą „M52“ (ex. „Sūduvis), kitus muziejinius laivus, taip pat sudaryti galimybę švartuotis turistiniams bei pramoginiams laivams.

Senose ir naujai įrengtose komplekso erdvėse būtų galima įrengti įvairias gamtamokslines ekspozicijas bei vykdyti Klaipėdos ir regiono mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikų edukacinius mokymus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tai objektas – suderinantis tiek pramoginę, tiek pažintinę, tiek švietimo funkcijas. Būtų didinamas turistinis miesto potencialas, išsaugoma architektūra ir technologinė įranga, vykdoma edukacinė veikla.

Šiems tikslams pasiekti būtinas bendras sutarimas ir trumpalaikės komercinės naudos nesivaikymas, atriekiant ir parduodant dalimis teritoriją ar atskirus pastatus.

Galimybė yra – būtina ją pasinaudoti ir savo mieste turėsime objektą, kuris bus vertas mūsų ir ateities kartų pasididžiavimo.

21 Comments

  1. Klaipedos pilietis

    Sutinku miestas grazejabet truputi per ilgai.o kamino virsuje galima sugalvoti kaip irengti apzvalgos aikstele ir panasiai.bet visu pirma atkurkim ta ka turejom,tramvaju,baznycias,birzos pastata,arkinimuryni gel.tilta ir t.t.

    Reply
  2. Darius

    O kaip paštas ir policijos pastatas? Lai Danės krantinę atiduoda verslui. Vietoj elektrinės beverčių pastatų padaro poilsio zonas, o istorinius, kad ir restoranais-lai pietauja tarp senovinių įrengimų žmonės, o ir geresnių idėjų atsiras.

    Reply
  3. Se

    Galbūt ir nieko būtų šią vietą palikti kaip industrinį lauko muziejų su žaliosiomis erdvėmis. Daugiaaukščių miegamųjų Bangladešui yra labai daug vietos kitoje upės pusėje ir ties Trinyčiais.

    Reply
  4. Fui

    Ką be darysi vis vien mūsų zmoniems neįtinka. Nors ne velnio neišmano, bet bele rasliavoja. Taigi imkit ir darykit nerasi ėję. Ar vien meras turi sukti galvą dėl mūsų gerovės, o patys nieko negalit?! Tik malti liežuviu ir kritikuoti kitų darbą. Mūsų meras padarė daug gero miestui, bet ar bent kartą kas gera žodį apie jį pasakė? Vien blogai ir blogai! O kada pasakysit AČIU, už tai ką turime šiandien?! Miestas nuostabiai isgrazejo per tuos metus kai dirba mūsų meras Gerb. Grubliauskas! Kam netinka, tegul neskaito. O aš pasakau kaip yra ir ką matau.

    Reply
    • Anonimas

      dabar tik supratau ko jam ta gava taip nusisusiko nuo didelio galvos sukimo. Ačiū Jums labai , kad paaiškinote mums akliems neišmanėliams

  5. Simona

    Didžiausias stabdis pati, Klaipėdos energija. Jau septyni metai žino, kad reiks kraustytis iš šios teritorijos, bet piršto nepajudino. Siūlo ir toliau vykgyti veiklą, kurią vykdė iki šiol. Rezervuarai tušti. Teritoriją galima išvalyti. Net pinigai buvo skirti. Nepasinaudojo galimybėmis. Miesto savivaldybė imasi iniciatyvos. Tikėkimės , ledai pajudės. Šioje teritorijoje turi įvykti konversija.

    Reply
    • Anonimas

      taigi ši įmonė ir yra savivaldybės. Tai savivaldybė, o tiksliau Grubliauskis su savo mulkių šaika ir myžčioja tuos 7-is metus. Tiksliau suka galva kaip čia nugvelbus ir pardavus tyliai. Bloga mūsų merui nuo žodžio statyba, o konversija aplamai kažkas ne ‘konstitucijos rėmuose”. Na ir kas iš tos savivaldybės, miela Simona, to galėtų imtis ir būti atsakingu?

    • Suprantantis.

      Simonai-simonavičiutei jau koks „byčelis” limonų pažadėjo, matyt jau kokį ir gavo, kad per galvą verčiasi, kad tik elektrinės teritoriją atlaisvinti, kol kadencija savivaldybėje nesibaigė, nes kitos jau NEBEBUS.

  6. Irena

    Kaminą butinai reikia išsaugoti. Taimiesto puošmena.

    Reply
    • Rimkevičius

      Pritariu

  7. Neniškis

    ateidamas kėdėn grasino – bus patarėjai ir už kiekvieną projektą ATSAKINGAS! Tai kas už šitą? Kada jis kalbės siūlys, organizuos sprendimus? Bet pradžiai, kokios jo teisės ir atsakomybės? Nes, po didelių pliurpalų bus pasakyta – lauksime miesto politinės valios.

    Reply
  8. Mantui

    tai dabar viską užmarinuojam ir lai pūna? Kada nors „ateis protingesni”? O gal geriau keisti tvarką? Bet sutinku, kol tokie zulcai jurvičienės pritraukinės investicijas bus -„norėjom , bet gavosi trigumai brangiau ir baisiau”. Tik bėda , kad viskas prasideda nuo grubliauskio. O dėl eks policijos namo tai siūlai visišką brėdą -sename , kvadiniame pastate įrengti modernų biurų pastatą ( Šildymas, vėdinimas, kondicionavimas, rekuperacija, apšvietimas) tai tas pat kas praktiškai jį visą išgriauti. Reikėjo ir reikia statyti naują modernų pastatą teismam ir tai su malonumu padarys vystytojas su operatorium ir išnuomos 20iai metų ir jokio galvos skausmo miestui. Policijos namą reikėjo atiduoti Gusiatinui ( siūlėsi pirkti) už 1 eurą su sąlyga, kad 50 proc patalpų liktų bendruomenės reikmėm nuomojant už simbolinę 1eur/kv kainą. Ir būtų išsaugota ir gerai padaryta. Ir pastatas gyvas. Siūlai į centrą vežioti konvojų su nuteistaisiais? Dabar baigia viską išvogti. Laukiam dar tik gaisro.

    Reply
    • Mantas

      Broli, pakasyk savo kaukole ir pasistengk suprasti, kad tokias dideles kulturos ir architekturos vertybes valstybe is principo negali perleisti, parduoti, atiduoti i privacias rankas ar verslo strukturas. Tai yra nacionalinis interesas, tai yra kekvieno Lietuvio interesas. Tai yra ir „mano” asmenine nuosavybe, ir nesvarbu kokios jis bukles, svarbu kad stogas nekiauras ir kad tai isliktu musu palikimu ateiciai. Parduos policijos pastata Guskiakinui, kol jis bus gyvas, tol bus susitarimas dalintis su visuomene, o po 20 metu kai numirs, jo paveldetojai nuspres nebesidalinti situo turtu su visuomene. Tada visi issprogusiomis akimis mirksesime be zado. O dabar proto bokste pabandyk pasiulyti policijos pastato konversija visuomenes naudai?

  9. Mantas

    Grazios idejos, bet jos netinka siam laiktorapiui, kadangi Lietuvele dar tebera ubagu krastas. Mes jau turime 2 bombas mieste ir nezinome ka su jom daryti: policijos pastatas ir pastas. O sis objektas 5 kartus didesnis ir sudetingesnis. Viena kuri nors unikaliskesni pastata rezervuoti, sukrauti ten visas numanomas vertybes ir uzkonservuoti iki geresniu laiku. O visa kita teritorija atiduoti verslui jei jie pasiulytu originalias ir miestui priimtinas investicines idejas. Visai nebloga ideja buvo pasiulyta policijos pastate sukelti visus miesto teismus, o esamus teismu pastatus parduoti.

    Reply
  10. klausimas

    viziju daug. tik atviras klausimas: kas ir uz kieno pinigus turi tas vizijas igyvendinti? jei uz mokesciu moketoju, tai as pries. kol kas yra klaipedoje ir svarbesniu projektu (pastas, smiltyne ir t.t.).

    Reply
  11. Anonimas

    geros ir teisingos Eimanto mintys tik neapsiribokim tuo, istoriniu pažinimu nes miesto centrą paversime mirusiais muziejais. O ir tam Sūduviai nebloga vieta tik ne upės vagoje , o iškasti į kiemą kanalą ir lai stovi. Bent jau senamiesčio panoramų negadintų, o kokiam vaikui palandžioti būtų smagu. Tiktų gal net ir Abariaus operai kokiai. Tik kada ta savivaldybė išstenės nors kokią rimtą kūrybinę įdėjų pradžią?

    Reply
    • Saulė

      O yra ten kam išstenėti gerą idėją?

  12. Joris

    Svarbu, būtų nugriautas miestą, ypač Senamiestį ir Naujamiestį bjaurojantis bokštas. Pokyčiai čia turėtų nuo šios vizualinės taršos panaikinimo.

    Reply
    • Anonimas

      tai kad miestas labai nori VERTIKALIŲ ir net dėl to statys Jonų bažnyčios imitaciją. Gal iš kamino padarom bažnyčią, ar dar kažką?

    • jori

      gal atsisuk į uostą – iš marių ir miesto pusių. Visu perimetru, išilgai viso miesto. Tai miesto jūros vartai-vizitinė taip sakant

    • Jonas

      Man asmeniškai tas kaminas labai gražus

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Naujoji energetikų kadrų politika*

Spyglys nesistebi, kad naujoji savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ šluota, pagaminta šio krašto baldų fabrike, smarkiai šluoja, panašiai kaip ir ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This