Bendrasis miesto planas – lyg užkeiktas

Miestas, Svarbu

Daugiau nei penkerius metus vykstančios Klaipėdos miesto bendrojo plano (BP) procedūros gali tęsti dar nežinia kiek.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Penktadienį architektas Edmundas Benetis sulaukė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) rašto, kurio kopija nusiųsta ir Klaipėdos savivaldybei. Jame informuojama, kad išnagrinėjus jo skundą nustatyta, jog BP keitimo viešinimo procedūros atliktos pažeidžiant teisės aktus.

Tačiau kartu pabrėžiama, jog tikrinimo stadijos metu inspekcija dar tik tikrins viešinimo procedūrų atitiktį teisės aktų reikalavimams. Pažymima, jog nustačius pažeidimus, nebus leista teikti tvirtinti BP.

Pats E. Benetis mano, jog tokia išvada jau yra vienareikšmiškai bylojanti, jog BP sprendinių viešinimą Klaipėdos savivaldybė vykdė netinkamai.

„Kai pagal nustatytas procedūras savivaldybė pateiks BP tikrinti inspekcijai, gaus neigiamą išvadą”, – neabejoja architektas.

VTSPI minėtajame rašte teigia, kad visuomenei susipažinti buvo pateikti nebaigto rengti BP keitimo sprendiniai, o kai kurie jų, susiję su funkcinėmis zonomis, užstatymo aukščiais, aukštybinių pastatų zonomis, buvo iš viso viešai neapsvarstyti su visuomene, pakeitimai padaryti jau po viešinimo procedūros. Taip visuomenei nebuvo sudaryta galimybė pateikti pasiūlymus, gauti savivaldybės atsakymus.

Pernai gruodžio pradžioje VTSPI buvo priėmusi sprendimą nutraukti privalomą Vilniaus miesto BP patikrinimą dėl netinkamai atliktos viešinimo procedūros. Reaguodama į tokią situaciją Vilniaus savivaldybė pakartotinį naujo miesto BP viešinimą pradėjo vasario pradžioje. Pasiūlymams teikti buvo numatytas beveik mėnesio laikotarpis. Tada buvo teigiama, jog BP derinimas bus baigtas vėliausiai iki rugsėjo pabaigos.

Liepos pradžioje savivaldybės administracijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė informavo, kad trečią kartą pateiktam BP nepritaria septynios institucijos ir bendrovės – Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas, Uosto direkcija, „Lietuvos geležinkeliai“, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Aplinkos ministerija ir „Klaipėdos vanduo“. Pirmą kartą pateiktam Klaipėdos bendrajam planui nepritarė 16, antrą kartą – 14 institucijų.

Rengti naują miesto BP Taryba nusprendė dar 2015 m. vasario 19 d. Tų metų gruodį buvo pasirašyta 291 999 Eur vertės sutartis su UAB „Urbanistika” dėl plano parengimo. Ji turėjo galioti iki 2018 m. balandžio 14 dienos, tačiau dėl įvairiausių peripetijų, tarp kurių buvo ir nesutarimai dėl Uosto BP, sutartis buvo vis pratęsiama. Dėl papildomų viešinimų ir pristatymų jos suma pernai birželį buvo padidinta 9 680 eurų.

Pagal šių metų sausio 31 d. pasirašytą eilinį pakeitimą ji pratęsta iki birželio 30 d. Birželio 29-ąją sutartis su UAB „Urbanistika” buvo pratęsta darkart – iki spalio 31 d.

12 Comments

  1. Se

    Ar neturėtų prokuratūra pradėti tirti šiuos reikaliukus ? Man tai panašu į dokumento klastojimą. Pradėjus ikiteisminį tyrimą sužinotume daug įdomių dalykėlių ir iš kur kyšo kažkieno ausys, taptų aišku kas ir per ką savo verslo ar asmeninius reikaliukus tvarkėsi.

    Reply
  2. Neniškis ir meras

    Tai jau darosi miesto tragedija. Nuslepuls nuo visuomenės pritarė Girulių iškirtimus. Subjaurojo ,iškirto Rumpiškės kvartala. Sunaikino ąžuolus Tauralaukyje. Varikit lauk iš pafeigu….. von kiau-lėėėėės

    Reply
  3. Anonimas

    Kas į tas vyriausiojo architekto pareigas „įstatė” tą mergelę. Ar ji turi „stuburą” ar Neniskio yra „stumdoma” o neniškis kaip visada nuo atsakomybės manau nusišalina.

    Reply
  4. Vienas architektas

    O kodėl LG turi būti aukščisu miesto savivaldybės ir jo bendruomenės? Ir apskritai – visos problrmos – biurokrstinėse procedūrose, o ne urbanistikos idėjų bei sprendinių lygmenyje.

    Reply
    • >

      mano nuomone – problemos yra būtent dėl kompetencijos trūlumo ir dėl to klaidingų sprendimų

  5. to "ir gerai"

    Taip !

    Reply
  6. ko norėti

    kai savivaldybėje nėra nei vieno, kuris turėtų bent jau atestatą bendrajam planui rengti, o ką jau kalbėti apie supratimą apie tokio dokumento ekspertizę ar vadovavimą…

    Reply
  7. Nieko naujo

    Koks meras – toks ir planas.

    Reply
  8. kas ta Černiūtė-Amšiejienė

    nes teko medijose ir viešai jau girdėti, kad ji pristatoma kaip miesto vyriausia architektė? Šiandien savivaldybės tinklapyje ji tik vedėja. Tiek problemų su visais miesto projektais, ir su tuo BP barnių, piktinimosi, bet neteko girdėti jokių diskusijų, nuomonių apie šią miesto vyriausio architekto pareigybę, kandidatus ir kas ją išrinko, pasiūlė? Gal buvo konkursas? Ar dabar jau miestui šios pareigybės nebereikia ir miestą planuos V. Dambrauskas, o pasakas pasakos vedėja?

    Reply
    • Miesto vyriausiasis architektas...

      …pagal pareigybės aprašyme nurodytas funkcijas yra… Marius Mockus. Ponia AM yra vedėja.

  9. Mantė Černiūtė Amšiejienė

    viešai melavo teigdama, kad architektų bendruomenė pritarė šiam labai svarbiam miestui dokumentui. Melas, nes teisiškai tokį vertinimą įgaliota atlikti Architektų rūmų ekspertų komisija ir būtent ji savo dviem protokolais įvardino visą eilę taisytinų pastabų. Ir svarbiausia, ekspertų komisija įvardino , kad tokios didelės apimties darbą vertinti reikia samdyti įvairios srities specialistus kurių nėra komisijos sudėtyje- visuomeninėje ekspertų komisijoje. Tokie darbai negali būti vertinami visuomeniniais pagrindais vienos popietės susibėgimu ir labai paviršutiniškomis, fragmentinėmis įžvalgomis įvardintomis protokoluose. Savivaldybė turėtų skirti tinkamą finansavimą tokios apimties dokumento ekspertiniam vertinimui. Tai ir buvo įvardinta protokoluose. Tačiau savivaldybės administracijos direktoriai ( Budinas, Neniškis) nematė ir toliau nemato reikalo tai daryti nes bijo ir nenori, kad teks viską iš esmės taisyti. Todėl nekaltinkite trukdymais ir visokiomis stabdomomis investicijomis į mistinius 200 projektų. O nuolatiniai ir pakartotini svarstymų kartojimai ir koregavimai vis didinant jiems finansavimą, pratesiant sutartį ir naudojant miesto biudžeto pinigus yra kaip min nepadorūs ir neteisėti. Aiškinama, pristatoma viena, o daroma visai kas kita. Jei pagal užsakymus nesąmonių naktimis nepaišinėsite nebus ir skundu ir nuolatinių brangimų. Dabar -patys kalti. Keisčiausia, sprendžiama miesto ateitis, o mero nėra nei kvapo – šiandien jis 12val pietaus Meat Loveryje su jaunimo ir visuomenės kažkokiais „lyderiais” :).

    Reply
  10. Ir gerai

    nes, tai tik pasekmė nuolatinio ir neįvardinto savivaldybės administracijos klerkų sukčiavimo rengiant svarbiausią miestui dokumentą, nuolat jį kaitaliojant „po kaldra”pagal telefoninių skambučių užsakymus (S.Motiekos viešu teigimu). Viešinami, pristatomi ir rodomi vieni planai derinami jau kiti „pakoreguoti”. Kai Liepų gatvės namo aparatas suvoks, kad miesto Bendrasis Planas rengiamas miestui, o ne miesto milijonieriams ir persidėlios prioritetus ir pradės prioritetą teikti miesto žmonėms gal tada ir skundai baigsis. Šaunuolis E.Benetis ir dusink juos kiek tik sveikatos užteks ir kol suvoks.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kaip „tabokinė“ tapo kultūros fabriku II

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau papasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir ...
2023-11-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This