Tarptautinės floristikos mokyklos diplomantų darbų paroda Girulių bibliotekoje

Kultūra

Birutė Skaisgirienė
2020-08-11

Komentarų: 0

Klaipėdiečiams jau nebereikia pristatyti fitodizainerio, „Gėlių fabriko“ ir tarptautinės floristikos mokyklos įkūrėjo Sigučio Kaminsko. Miesto šventes, iškilmingus koncertus ar miestiečių asmeninės sukaktis puošia Sigučio sukurtos puokščių ar gėlių dekoracijos.

Jo vardas gerai žinomas ir už Lietuvos ribų – S.Kaminskas yra aktyvus tarptautinių floristų konkursų ir parodų dalyvis. Meistras suskaičiavo, kad yra dalyvavęs daugiau kaip 60-yje konkursų ir parodų visame pasaulyje, tame tarpe Japonijoje, Amerikoje, Meksikoje.

„Gėlių fabrikas“ gyvuoja jau trisdešimt metų, o tarptautinė floristikos mokykla prieš metus minėjo savo pirmąjį rimtą jubiliejų – dvidešimt penkerių metų sukaktį.

Trečią dešimtmetį skaičiuojanti mokykla kasmet išleidžia po vieną floristų laidą. Mokslas trunka dvejus su puse metų, kas trys mėnesiai Lietuvoje vyksta savaitės trukmės sesijos. Studijas apvainikuoja diplominių darbų rengimas ir meistrystės įvertinimas.

Mokyklos pradžia – Puodžių gatvėje. Iki šiol klaipėdiečiai prisimena  Puodžių gatvės 26  name įsikūrusį Sigučio gėlių saloną, o dar labiau – į studiją vedančius spalvotus laiptelius, kurių nematyti būdavo neįmanoma. Čia pradžioje ir veikė floristikos mokykla. Diplominius darbus būsimieji absolventai eksponuodavo tiesiog šio namo kieme, po senąja liepa, kurios dabar jau gal ir nebėra.

„Kaip gera prisiminti tuos gražius laikus“, – sako Sigutis.  Ilgą laiką mokykla veikė Bruzdėlyne (Klaipėdos r.), ir nepaisant kintančių mokyklos koordinačių, jos statusas nesikeitė –  iki šiol ji yra viena iš geriausių floristikos mokyklų Pabaltijyje.

Šiais metais pirmą kartą Sigutis Kaminskas drauge su Latvijos floriste Aija Žagarina diplomantų darbus pristatys viešai, surengdamas išskirtinę floristikos parodą.  Nuo pirmadienio, rugpjūčio 11 d., Girulių bibliotekos erdvėse reziduoja dešimt būsimų floristų diplomantų iš visos Europos.

Baigiamajam darbui jie kuria po keletą įspūdingų gėlių kompozicijų: stalo dekoraciją, vestuvinę puokštę, floristinį koliažą, gedulo vainiką ir vazoninių gėlių objektą interjerui. Darbus pagal griežtus tarptautinius reikalavimus įvertins floristikos meistrai, tarptautinės mokyklos įkūrėjai ir mokytojai:  Aija Žagarina ir Sigutis  Kaminskas. Nuo penkių iki dešimties balų bus vertinama kiekvieno floristikos kūrinio idėja bei išpildymas, kūrinio atlikimo technika, proporcijos ir  spalvinis sprendimas. Būsimiesiems diplomantas deleguota ir dar viena nelengva užduotis – sukurti vientisą ekspoziciją. Puokščių paroda turi būti estetiška ir stilinga.

Ketvirtadienį, rugpjūčio 13 d. 15 val. tarptautinės floristikos mokyklos studentams bus įteikti baigimo diplomai, o 16 val. klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus pakviesti apžiūrėti naujausių floristikos šedevrų ir  pasimėgauti muzika bei stilingomis vaišėmis.

Ši paroda – ne pirmoji Girulių bibliotekos erdvėse. 2019 m. gruodį čia vyko tarptautinė Lietuvos, Latvijos ir Estijos floristų surengta parodą „Medis. Eglė. Žiema“, dedikuota Baltijos kelio 30-mečiui. Reikia tikėtis, kad floristų pamėgta bibliotekos erdvė sulauks dar ne vienos parodos, o šią kviečiame aplankyti iki rugpjūčio 14 d. 17 val.

Rugpjūčio 13 d. 16 val. kviečiame į parodos atidarymą Girulių bibliotekoje (Šlaito 10A, Giruliai).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This