Klaipėdos pašto ateitis: liko du variantai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos centrinio pašto ateitis yra tapti muziejumi ir naujai kuriamos Telšių-Klaipėdos vyskupijos centru. Tokias idėjas palaimino istorinio pastato likimą svarstanti tarpinstitucinė darbo grupė. Šiuo metu ieškoma galimybių pastatą teisėtai perimti iš bendrovės „Lietuvos paštas“.

Klaipėdos centrinio pašto pastatas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar prieš karantiną, kovo pradžioje „Lietuvos paštas“ buvo sukvietęs visuomenės atstovus pateikti savo idėjas, kas galėtų įsikurti Klaipėdos centriniame pašte.

Žinia, šį pastatą, kai iš jo paštas išsikraustė, buvo nuspręsta parduoti aukcione, tačiau kilus pasipriešinimui jau paskelbtas aukcionas buvo sustabdytas.

„Atviros Klaipėdos“ žiniomis, aukciono sąlygomis domėjosi potencialūs pastato pirkėjai, tačiau jie savo planų atsisakė, pastato nebepirktų, net jei jis vėl būtų parduodamas.

„Svarstymų ar atnaujinti aukcioną tikrai nėra. Dabar svarbiausia yra parengti planą, kaip tas pastatas turėtų būti sutvarkytas, kas jame turėtų atsirasti“, – teigė „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vilma Budrienė.

Kai aukcionas buvo sustabdytas, Susisiekimo ministerijos, kuri valdo akcinę bendrovę „Lietuvos paštas“, iniciatyva buvo sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė, kuriai pavesta spręsti, kaip įveiklinti Klaipėdos ir Kauno centrinių paštų pastatus. Šiai tarpinstitucinei darbo grupei priklauso Susisiekimo ministerijos, „Lietuvos pašto“, Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Seimo, paveldosaugos atstovai.

Anot V. Budrienės, šioje darbo grupėje nuspręsta toliau plėtoti dvi idėjas, kas galėtų atsirasti Klaipėdos centriniame pašte. „Pritarta dviem variantams – tam, kurį pasiūlė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, ir dėl vyskupijos centro“. – teigė V. Budrienė.

Priminsime, jog Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius pasiūlė pašto pastate steigti Klaipėdos miesto galeriją-muziejų, profesoriaus A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokyklą, Jaunųjų menininkų rezidentūrą. O Kauno arkivyskupu neseniai paskirtas vyskupas Kęstutis Kėvalas pasiūlė steigti naujai kuriamos Telšių-Klaipėdos vyskupijos centrą – kuriją, vyskupo rezidenciją, ofisus, edukacines erdves.

„Tarpinstitucinėje darbo grupėje svarstytas klausimas, kaip pastatus perimti iš „Lietuvos pašto“. Jis yra akcinė bendrovė ir vadovaujasi Akcinių bendrovių įstatymu, todėl savo turto, šiuo atveju, pastatų, niekam negali perleisti, padovanoti. Jei turtas kažkam perleidžiamas, už jį turi būti atlyginta piniginėmis lėšomis arba panašios vertės kitu turtu. Todėl ir svarstoma, jog pastatus turėtų perimti Turto bankas, o už juos „Lietuvos paštui“ jis perduotų kitus panašios vertės pastatus. Turto bankas šiuo metu tokių pastatų ieško“, – teigė V. Budrienė.

Ji pabrėžė, jog kai paštų pastatai taps Turto banko nuosavybe, juos valdyti bus paprasčiau, nes Turto bankas yra valstybės įmonė. „Ji galės pastatus nuomoti ar ieškoti kitų šeimininkų. Klaipėdos savivaldybė tarpinstitucinės darbo grupės posėdyje pakartojo, kad į Klaipėdos pašto pastatą neinvestuos“, – tvirtino pašnekovė.

Be to, į tarpinstitucinės darbo grupės sudėtį ketinama įtraukti ir Aplinkos ministerijos atstovus, nes, pasirodo, ši institucija yra atsakinga už naujų muziejų atsiradimą.

V. Budrienės žodžiais, pasaulyje, Europoje yra ne vienas pavyzdys, jog nebenaudojamus centrinių paštų pastatus perima vietinė valdžia, nes savivaldybėms daug lengviau kreiptis į įvairius fondus prašyti paramos pastato sutvarkymui ir pritaikymui visuomenės poreikiams. Kitas galima kelias – išrinkti operatorių, kuris pastatą sutvarkytų savo lėšomis, tačiau jį ir valdytų ne vienerius metus. „Puikus to pavyzdys yra Pakruojo dvaras. Jis yra išnuomotas verslui, kuris ir paveldą išsaugojo, ir dvaras tapo lankomas, ir dar į savivaldybės biudžetą mokesčiai sumokami“, – pavyzdį pateikė V. Budrienė.

9 Comments

  1. Anonimas

    Yra ir trečias variantas t.y. „Klaipėdos Karališkąjį paštą ir Balandžio paštą” reikia perimti-pikti Klaipėdos miesto gyventojams. Klaipėdos miesto gyventojų pagrindiniai tarnautojai skaitosi tik statistikoje, o ne realiame gyvenime. Todėl Klaipėdos mieste ir vykstą tokie metų metus vykstantis ne ūkiškumo ne vadybiškumo veiksmai.

    Reply
  2. REIKIA VISKA NUGRIAUT PLYTAS PARDUOT IR PASTATYT STIKLAINĮ

    .

    Reply
  3. Uršulė

    Vyskupija yra Telšiuose ir reikia išsaugoti tradicijas ją ten ir paliekant.
    Visiška nesąmonė kai miestų architektūrinius paveldus valdo ministerijos, tarnybos, bankai. Tai miesto turtas, kurį sukūrė dar iki visų tų įstaigų atsiradimo. 30 metų ieškom būdų valstybei valdyti. Vis reformos, lozungai, kaltųjų paieškos. Todėl ir nelieka laiko produktyvumui. Vargšė Klaipėda. Išniekinta, apšiukšlinta lyg moteris be savo vaikų, paskendusi širdgėloje. Niekaip negalinti išsivaduoti nuo netikrų pranašų, melagėlių…

    Reply
  4. Nervas

    O, tai kodėl to pastato negalima grąžint jo statytojų palikuonims ? Kaip čia su ta teise palikuonims… ?

    Reply
  5. gaila

    kad Kultūros ministerija neparodė stuburo – išsaugoti istorinį paveldą – pašto funkciją. O pastato pirkimas atrodo keistai: ar Susisiekimo ministerija kada nors pirko pastatą ?

    Reply
  6. Se

    Trrrrrrrr… sustokite. Kvepia krikščionišku talibanu. Pagrindinė salė turėtų būti išnuomojama paštui, o visas likęs pastatas galėtų tapti savivaldybės, o ne vyskupo ofisu. Klierikams gali apkeisti statinius, o savivaldybei ne ???

    Reply
    • Skverneliui

      klierikai tabu – apdairios įžvalgos ateičiai, reikia įsikalti kuoliukus. Grubliauskis su visa savo šaika tai rakštis vienoj vietoj ir pamoka-žinos kaip saugoti Aukso Veršį. Ir težydi dar vienas negyvas muziejus davatkom Liepų gatvėj. Visos pramoks dailyraščio ir paskleis Marijos žemėje. Kilnu, o tuo pačiu ir švietimo garsioji reforma. Tik tas gatvės pavadinimas Liepų jau toks nevykęs, gal VATIKANO?

    • Anonimas

      O ką ten savivaldybė darytų? Jūs bent esat buvęs pašto kitose patalpose? Jos sunkiai kam pritaikos – ilgi koridoriai, tamsios patalpos. O savivaldybei turėti tokį turtą per brangu. Juk jo išlaikymas gultų ant miestiečių pečių. Viešas sektorius neturi užsiimti veiklomis, kurios nėra priskirtos viešosioms.

    • To anonimui

      Kiek pamenu, savivaldybėje kalbama apie naujas patalpas, nes nesutelpa į dabartines. Jūs galvojate, kad bus pigiau persikraustyti visai savivaldybei , nei daliai klerkų į kitą gatvės pusę? Šiais laikais LED laikais apšvietimas nebėra problema, kai kuriose pašto vietose, regis, būtų galima patalpas perdaryti į du aukštus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Paštu apsimetantys sukčiai masiškai atakuoja mobiliojo ryšio vartotojus

Daugiau nei 6500 pranešimų iš gyventojų vien tik per kovo mėnesį. Ir per pusę tūkstančio užblokuotų nuorodų per beveik metų ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje atidaromos dvi parodos

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje, gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaroma Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This