Jūsų teisė žinoti – dideliame pavojuje

Svarbu

Jau antrą mėnesį iš eilės prieš pateikiant finansinę „Atviros Klaipėdos” atskaitą tenka rašyti apie teismą. Šįkart – ne apie tą procesą, kuris liečia mano asmenį ir kurį išsamiai aprašinėja kolegė Daiva Janauskaitė iš „Klaipėdos” dienraščio ir kuris yra visiška gyvenimiška smulkmena. Šįkart apie procesą, kuris irgi yra susijęs su garsiąją „Gatvių apšvietimo” istorija, bet liečia jau net tik „Atvirą Klaipėdą”, visą Lietuvos žurnalistiką, bet ir kiekvieną iš Jūsų, nes kėsinamasi į Jūsų teisę žinoti.

SPUTNIK 1 (commons.wikimedia.org) nuotr.

Dėl paviešintos „Gatvių apšvietimo” epopėjos „Atvira Klaipėda” ir aš pats kelių šioje istorijoje skambėjusių asmenų buvome apskųsti įvairioms instancijoms, o ir skundų buvo įvairiausio pobūdžio. Vieną iš jų – parašytą pono Armando Viskinto, buvusio pagrindinio „Gatvių apšvietimo” tiekėjo savininko – išnagrinėjusi Žurnalistų etikos inspektorė Gražina Ramanauskaitė nusprendė pareikšti internetinį dienraštį valdančiai VšĮ „Klaipėda atvirai” papeikimą. Būtent šį jos sprendimą nusprendžiau skųsti teismui.

Skundžiame tikrai ne todėl, kad skauda papeikimas.

Skundžiame todėl, kad jei ir teismai palaikys p. Ramanauskaitės vadovaujamos institucijos bandomą formuoti praktiką, tai žurnalistikos ir Jūsų teisės žinoti, kur galiausiai atsiduria Jūsų sunkiai uždirbami ir valstybės kaip mokesčiai pasiimami pinigai, laukia liūdnos mišios.

Inspektorės nuomone, „publikacijos tikslas galėjo būti pasiektas ir neatskleidus pareiškėjo (A. Viskinto – M. V.) asmens duomenų, jo neįvardijus vardu, pavarde, taip pat informacija apie pareiškėjo giminystės ryšį (faktas, kad jo motina dirbo finansininke paslaugas pirkusioje įmonėje – M. V.) yra perteklinė, o viešosios informacijos rengėjas (skleidėjas) pažeidė pareiškėjo teises, todėl pripažintinas pažeidusiu Reglamento (ES) 2016/679 6 str. 1 d. (a) punkto reikalavimus, t. y., nesant teisėtumą patvirtinančios sąlygos (pareiškėjo) sutikimo, neteisėtai buvo tvarkomi (atskleisti) asmens duomenys visuomenės informavimo priemonėje”.

Tai reiškia, kad jei ir teismai palaikys tokią praktiką, Jums žurnalistai niekada daugiau nebegalės pranešti, kas yra galutinis viešųjų pirkimų naudos gavėjas, nebent jis teiksis leisti tai paskelbti. O apie jo giminystės ryšius su dirbančiaisiais perkančiojoje organizacijoje net nesvajokite. Geriausiu atveju žinosite viešąjį konkursą laimėjusios įmonės direktorių ar kitą asmenį, padėjusį parašą ant sutarties.

Būtent dėl Jūsų teisės žinoti ir mano profesijos perspektyvų nutariau skirti apie šeštadalį praėjusio mėnesio „Atviros Klaipėdos” biudžeto tam, kad teisininkai kvalifikuotai surašytų skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Tad palaikykite mus ne tik „laikais”, bet ir euru, nes visada iki paskutinio ginsime Jūsų teisę žinoti, kad ir kiek tai mums kainuotų. O tai, kiek mes gyvuosime, priklauso tik nuo Jūsų.

Dabar tradiciškai – apie mūsų praėjusios mėnesio pajamas iš išlaidas.

Nuo 2020-08-01 iki 2020-08-31 VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 5553 Eur pajamų, kurias sudaro 308 Eur fizinių asmenų parama, 4050 Eur – tikslinė Šiaurės ministrų tarybos parama projektui „atviraklaipeda.lt in Russian”, 930 Eur pervedė jurdiniai asmenys už paskelbtus „banerius”, 265 Eur gauti už paskelbtą politinę reklamą.

Per rugpjūtį išleidome 4414,81 Eur:

Atlyginimas žurnalistams – 1809 Eur

Bankinio krepšelio ir pavedimų mokestis – 10,4 Eur

Mobilusis ir interneto ryšys – 67,71 Eur

Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 17,79 Eur

„Gmail” saugyklos nuoma – 1,99 Eur

Mokestis už SMS paramos administravimą – 20 Eur

Kuras – 74,37 Eur

„Sodros” mokesčiai – 372,57 Eur

Gyventojų pajamų mokestis – 308,17 Eur

Atlyginimas redaktoriui – 349,2 Eur

Autobusų bilietai – 59,8 Eur

Straipsnių vertimas į rusų kalbą projektui „atviraklaipeda.lt in russian“ – 88 Eur

Atlyginimas redaktoriui už straipsnius projektams „Klaipėda – unikali urbanistinė istorija II“ ir ‚Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas“ – 536,98 Eur

Buhalterijos paslaugos – 30 Eur

Žyminis mokestis teismui – 23 Eur

Honoraras teisininkui už skundo surašymą teismui – 600 Eur

Išorinis diskas – 45,83 Eur.

7 Comments

  1. Vita

    Ačiū už Jūsų darbą! Mes norime ir turime teisę žinoti. O ką reiškia ta perteklinė informacija? Jeigu informacija yra teisinga, tai ji ne perteklinė. Ačiū ir sėkmės bylinėjantis! Tokie dalykai turi keistis Lietuvoje.

    Reply
  2. Matynui

    Martynai, o tai nenius nedave pinigu tau bylinejimuisi uz tavo jam subines laizyma? Turi is musu pinigu ir paramos susimoketi uz savo nemoksiskuma ir istatymu nezinojima? Klausimas: kam tau parama, kad apmoketum savo issisokimus uz istatymu nepaisyma is musu pinigu? Prastas tu ziurnaliuga

    Reply
    • Skaitytojas

      Turbūt kavinėje niekad nepalieki arbatpinigių, o jei padavėjas apsiskaičiuoja savo nenaudai, tuomet godžiai sau nutyli.

  3. Skaitytojas

    Redaktoriau, galvok kažką su „bėgančia” paramos juosta, kuri užima trečdalį telefono ekrano. Paramą (po 1€/mėn) skyriau ne tam, kad kiekvieną skaitymo kartą reikėtų spaudyti kryžiuką. Pradeda įkyrėti.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū labai už paramą, bet tokių kaip Jūs – tik kelios dešimtys. Visi kiti skaito, bet neremia… Šita juosta akivaizdžiai padidino paramos puslapio atidarymų skaičių. Geresnio būdo atkreipti dėmesį į tai, kad parama mūsų išgyvenimo šaltinis nesugalvoju. Gal ką patartumėte?

  4. Tik

    ar tikrai REGLAMENTO ar DIREKTYVOS kuri nėra privaloma ir tik uoliai Lietuvoje pradėta taikyti rekomendacija, patarimas?

    Reply
  5. JO

    Temidė akla visiems…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Atsiliepiant į publikaciją „Profesorių mes iš buto?“

Dėkoju „Klaipėdos“ žurnalistei Daivai Janauskaitei už parengtą ir 2024-04-12 paskelbtą objektyvią ir korektišką publikaciją, išklausius abiejų šalių nuomones apie susidariusius ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This