Rotušė į miesto glėbį grįžta lėta eiga

Miestas, Svarbu

Nors Klaipėdos savivaldybė dar pernai pavasarį padarė visus jai priklausančius sprendimus, kad įvyktų mainai, po kurių miesto rotušė ir Santuokų rūmai taptų jos nuosavybe, procesai Vilniuje dar nesibaigė.

Žadama, kad priešpaskutinis popierinis etapas prasidės jau šią savaitę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Senokai siekianti miesto nuosavybėn perimti rotušę Klaipėdos savivaldybė pernai susiderėjo su ją valdančiu Turto banku, kad jai atiteks ne tik šis istorinis pastatas, bet ir Santuokų rūmai bei patalpos Vytauto gatvėje, kur įsikūręs Socialinės paramos skyrius. Mainais valstybei būtų perleista buvusi Stomatologijos poliklinika Pievų tako gatvėje.

Tačiau tokie mainai gali įvykti tik priėmus atitinkamus sprendimus miesto Taryboje ir savo žodį tarus Vyriausybei.

Sutikimą perimti Santuokų rūmus Klaipėdos miesto taryba buvo priėmusi dar 2009 m. spalį, o pernai pavasarį priėmė ir paskutinius spendimus. Visgi mintieji pastatai ir patalpos vis dar tebėra Turto banko nuosavybė.

„Kol kas dar neturime Vyriausybės nutarimo, nors visi dokumentai yra pateikti Turto bankui. Jis buvo nurodęs, kad per liepą viskas išspręs. Nežinau, gal karantinas padarė įtaką, bet neturim dar dokumentų. Laukiam kol ateis ar Vyriausybės nutarimo projektas, nes iš mūsų pusės viskas pateikta”, – sakė Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Pasak jo, yra sutarta, kad perėmus patalpas nebus puolama iš rotušės kraustyti Nacionalinės žemės tarnybos, Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje institucijos, bus laukiama, kol Turto bankas suras kitas patalpas.

Turto banko komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Bagdonas savo ruožtu patikino, kad šiuo metu visi reikalingi formalumai jau yra sutvarkyti. Procesas esą užsitęsė, nes bankas norėjo „apsaugoti savo klientų, kurie naudojasi patalpomis, interesus ir užtikrinti, kad ir perdavus patalpas savivaldai, jie ir toliau galės jomis naudotis’.

„Šią savaitę patalpų perdavimo dokumentai bus pateikti derinti Klaipėdos miesto savivaldybei ir Finansų ministerijai. Jei abi institucijos pritars perdavimui, bus pateiktas nutarimo projektas Vyriausybei ir po jos sprendimo turtas bus perduotas savivaldai”, – teigė T. Bagdonas.

Nuo šių metų rotušės pirmajame aukšte buvusias patalpas apleido čia 20 metų dirbę Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų darbuotojai. Pasak rūmų direktoriaus pavaduotojos Vidos Kažuro, taip nutiko dėl pasikeitusio įstatymo, pagal kuri ši institucija nebegali gauti patalpų iš valstybės ar savivaldos panaudos pagrindu.

„Nors rūmai vykdo jiems deleguotas valstybines funkcijas iš jų buvo atimta tokia teisė. Seimą buvo pavykę įtikinti, tačiau prezidentas vetavo tokias pataisas. Nepadėjo  ir argumentai, kad rūmams kituose miestuose nebuvo grąžinti sovietmečiu nacionalizuoti pastatai”, – sakė V. Kažuro, dabar su kolegomis dirbanti Vitės administraciniame centre Naujoje uosto gatvėje.

INFORMACIJA

Klaipėdos rotušė iš pradžių buvo klasicistinio stiliaus namas, statytas XVIII a. pab. – XIX a. pr. Jis priklausė danų konsului Lorkui, o vėliau jo giminaičiui Consentiui. Per Napoleono karus jame 1807–1808 m. gyveno Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III su karaliene Luize.

1846 m. miesto magistras nupirko šį pastatą ir jis tapo Klaipėdos rotuše. 1875-1877 m. pastatas perstatytas neorenesanso stiliumi. Tarpukariu šiame pastate veikė Klaipėdos krašto seimelis (vok. Landtag). Pokariu čia iš pradžių buvo įrengtas bendrabutis, vėliau įsikūręs Miesto statybos trestas. 

Po nepriklausomybės paskelbimo paskelbimo čia buvo įsikūręs Klaipėdos universiteto rektoratas, vėliau – apskrities viršininko administracija. Po apskričių administracijų likvidacijos čia 2011 m. įsikūrė meras su pavaduotojais ir jo bei Tarybos sekretoriatas, čia vyksta miesto Tarybos komitetų posėdžiai.

Klaipėdos santuokų rūmai statyti 1980 m. Pastato architektas – Ramūnas Kraniauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas

Remontuos miesto rotušės stogą

Kitą savaitę startuos istorinio Klaipėdos pastato – miesto rotušės atnaujinimo darbai. Pradedamas kapitalinis stogo remontas, kuris, numatoma, truks apie pusę ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This