Kretingoje – išskirtiniai archeologiniai tyrimai

Fotoreportažai, Regionas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vykdant per Kretingos centrą vedančios Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbus žvalgomųjų archeologinių tyrimų metu buvo atrastos XVIII–XX a. pradžios statinių liekanos ir per 1000 įvairių radinių, tad čia buvo pradėti didžiausi iki šiol miesto istorijoje detalūs archeologiniai tyrimai.

Dėl jų ne tik 400 tūkst.  eurų pabrango visa rekonstrukcija, bet ir dalyje gatvės, esančios ties Rotušės aikšte, darbai bus užbaigti keletu mėnesių vėliau nei buvo planuota.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Kretingoje tai yra pirmieji detalūs tyrimai, kokių nėra buvę. Šiuo metu bus žvalgoma 2600 metrų kvadratinių metrų  teritorija, kuri atvers mums senąją Kretingą. Džiaugiuosi, bet kartu ir atsiprašau kretingiškų, kad mes turėsime šiek tiek nepatogumų, bet tai padės parodyti, kokia buvo mūsų istorija. To pasekoje mes turėsime tik geriau – rekonstrukcija visiškai pakeis miesto veidą. Planuose buvo viską pabaigti šį rudenį, tačiau dėl archeologinių tyrinėjimų manau, kad viskas atsikels į kitus metus”, – ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu sakė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius. 

Pasak jo, vertingiausi radiniai turėtų papildyti Kretingos muziejų.

Tyrimus vykdančios Mažosios bendrijos Praeities tyrimų institutas vadovas Simonas Sprindys pasakojo, kad patys radiniai yra standartiniai, tipiniai, tačiau ypatinga yra tai, kad buvo paliestas tokio senumo miesto kultūrinis sluoksnis.

„Iki šiol kiek buvo vykdyta tyrimų Kretingoje, jie buvo tik mažos apimties – gabaliukas vienur, gabaliukas kitur buvo aptikto to vertingojo sluoksnio, didžiojo dalis jų buvo dvaro teritorijoje. O dabar galime nustatinėti ir gatvių tinklą, užstatymą. Kažkokių sensacijų kol kas tikrai neturime, bet dabar turime aiškesnį piešinį, kaip atrodė Kretinga XVII-XIX amžiais. Iš kai kurių radinių galima matyti, kad tai buvo visai puošnus miestas, nes kai kurie primena didmiesčio kultūrinį sluoksnį. Pagrindiniai radiniai yra buitinė ir statybinė keramika, turime kažkiek monetėlių, bet jos prastai išlikusios. Kokliai yra ir XVII amžiaus. Gatvėje yra pastatų liekanos. Dėl jų turės būti atlikti architektūriniai tyrimai ir kreiptasi į Nekilnojamojo kultūros paveldo tarybą, kuri turės pateikti išvadas, ar juos reikia palikti saugoti, ar galima griauti, kad būtų lengviau tvarkyti gatvę. Dauguma pastatų buvo mediniai ir datuojami XIX amžiaus antra puse ir XX amžiaus pradžia, turime ir kelių mūrinių pastatų, kurie galėtų tempti į XVII-XVIII amžių, bet čia labiau architektai tą dalyką atskleis. Turime ir dar kažkie tvoros pamatų, ji greičiausiai buvo vienuolyno, ties Chodkevičiaus gatvės riba. Grindinių radome nemažai, vietomis yra XVIII-XIX amžiaus ribos. Ta Rotušės aikštės dalis, kuri dabar yra apaugusi medžiais, buvo užstatyti iki II pasaulinio karo, o pati gatvė buvo gerokai siauresnė”, – sakė jis.

Pasak archeologo, planuojama dar dirbti apie du mėnesius, jei orai bus tokie kaip šiuo metu. Pradėta čia darbuotis gegužės pabaigoje, kai buvo ištirta 150 šurfų.

Iš viso Vilniaus gatvės rekonstrukcijos pradinė kaina sudarė 4,1 mln. eurų – išlaidas kartu dengia Kretingos savivaldybė (apie 1,4 mln. eurų) ir Kelių direkcija. Papildomai dėl archeologinių tyrimų atsiradusios išlaidos bus finansuojamos direkcijos. Darbus čia atlieka „Šilutės automobilių keliai” su „Hidrostatyba”, kuriai neseniai buvo iškelta bankroto byla. Tačiau tai, pasak Kretingos rajono savivaldybės atstovų, jokios įtakos darbų eigai neturi.

INFORMACIJA

Rangovai sutvarkys 922 m ilgio Vilniaus gatvės atkarpą nuo Birutės gatvės iki Žemaitės alėjos žiedo ir 358 m ilgio atkarpą nuo šio žiedo iki Kretingos muziejaus.

Rekonstrukcijos metu bus atnaujinta kelio danga, lietaus nuotekų tinklai, pėsčiųjų takai, įrengti nauji stilizuoti apšvietimo žibintai, nuo pėsčiųjų srautų atskirtas 2,5 metrų pločio dviračių takas. 

Atnaujinti pėsčiųjų takai bus pritaikyti judėjimo negalią turintiems žmonėms, taip pat bus įrengta neregiams bei silpnaregiams skirta vedimo juosta.

Rekonstruotoje gatvėje bus įrengti ir nauji mažosios architektūros elementai – informaciniai stendai bei kryptis į lankomus Kretingos objektus nurodančios rodyklės, suoliukai, šiukšliadėžės, stovai dviračiams, autobusų stotelių paviljonai, geriamojo vandens kolonėlė, taip pat bus pasodinta 150 naujų medžių (10-15 metų) ir 32 dekoratyviniai krūmai.

Atsižvelgus į Lietuvos automobilių kelių direkcijos užsakymu atlikto eismo audito pastabas, eismo srautų analizes bei eismo saugumo reikalavimus, Vilniaus gatvės atkarpa nuo J. K. Chodkevičiaus gatvės iki Birutės gatvės po rekonstrukcijos susiaurės iki dviejų eismo juostų, vietoj dabar esamų keturių.

Kartu bus įrengtos dvi naujos žiedinės sankryžos – viena ties sankirta su J. K. Chodkevičiaus gatve ir viena Vilniaus, Mėguvos, Birutės gatvių ir Rotušės aikštės sankryžoje.

Techninį gatvės rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Kelvista“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”155280,155281,155282,155283,155284,155285,155286,155287,155288,155289″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This