Steigiamas fondas mokslo ir studijų inovacijoms

Verslas

Praėjusią savaitę Klaipėdos universiteto (KU) iniciatyva susitikę uostamiesčio didžiausių įmonių vadovai tarėsi dėl galimybės suvienyti jėgas mokslo ir studijų stiprinimui mieste. Susitikimo metu buvo pristatytas KU ateities fondo projektas, kurio steigėjais ir valdytojais taptų verslo įmonės. Fondo lėšos būtų nukreiptos į verslo bendruomenei aktualių mokslo inovacijų ir studijų vystymą.

Klaipėdos universitetas jau turi sėkmingos patirties kuriant inovacijas kartu su verslu. Susitikimo metu buvo pristatyti tokie projektai kaip UAB „Klaipėdos Smeltė“ ir KU: Ateities autonominis žaliasis uostas: naujo konteinerių krovos metodo ir sistemos prototipo sukūrimas; UAB „Kaminera“, poilsio ir sveikatinimo kompleksas „Atostogų parkas“ ir KU: Geoterminė balneoterapija ir rekreacija (geoterminio vandens poveikis distresui ir organizmo būklei); UAB „Fortum“ ir KU: Aukštos pridėtinės vertės produktų gamyba. Tokių projektų vystymas reikalauja ne tik kompetencijų, bet ir  ilgalaikio pastovaus lėšų šaltinio.

Verslo atstovai palaiko Klaipėdos universiteto iniciatyvą suburti verslą ir tapti kertiniu inovacijų ekosistemos įgalintojais Vakarų Lietuvoje. Ketinimų protokolą steigti tokį fondą jau pasirašė UAB „Vėjo projektai“, Laisvoji ekonomikos zona (LEZ), „Vakarų laivų gamykla“, „Garant Group“, „Baltijos technologijų parkas“,  Klaipėdos pramoninkų asociacija, „Bega“, ‚Argus“, „Linas Agro Group“. Palaikymą išreiškė ir „Klaipėdos nafta“, Klaipėdos valstybinis jūrų uostas, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei Klaipėdos miesto meras, Klaipėdos universiteto Tarybos pirmininkas Vytautas Grubliauskas.

Toks fondas taptų įrankiu, padėsiančiu įgyvendinti miesto Mėlynojo proveržio 2030 tikslus prisidedant prie studijų stiprinimo, kuriant naujas ir remiant verslui aktualias studijų programas bei mokymus.

Kita kryptis – padėti universitete telkti kompetencijas, kurios reikalingos inovatyvių technologijų ir paslaugų plėtrai pagrindiniuose mėlynosios ekonomikos sektoriuose – jūrinėje energetikoje, uostų veikloje ir laivyboje, biotechnologijų kūrime ir diegime.

Pagrindinės veiklas, kurias būtų galima finansuoti, dar aptars fondo steigėjai. Preliminariai jomis galėtų būti moksliniai tyrimai, inovatyvių technologijų plėtra, šiandienos ir ateities ekonomikos kontekste aktualių kompetencijų bei gebėjimų vystymas.

„Žengti pirmieji žingsniai – pasirašytas ketinimų protokolas. Verslo atstovai toliau tarsis dėl tikslaus fondo pavadinimo. Išties simboliška tai, jog ši iniciatyva subrandinta Klaipėdos universitetui minint 30 metų gyvavimo sukaktį. Mokslo ir verslo bendradarbiavimas gali atverti naujas galimybes mūsų miestui, regionui, prisidėti prie pažangių procesų šalies mastu. Kviečiame verslo organizacijas prisidėti prie jo steigimo, valdymo ir drauge su kitomis institucijomis siekti Klaipėdai bei visam regionui svarbių tikslų“, – pranešime spaudai cituojamas KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Pasak Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) plėtros vadovo Andriaus Sutniko, tik sutelkdami pajėgas, o ne veikdami pavieniui inovacijų ekosistemos dalyviai Vakarų Lietuvoje gali augti, tapti efektyvesni ir labiau konkurencingi aplinkoje, kurioje pastaruoju metu itin daug pokyčių ir neapibrėžtumo.

„Numatytų veiksmų planas apima tvarų jūros išteklių panaudojimą, biotechnologijų ir švariųjų technologijų kūrimą, pažangios pramonės vystymą bei kitus ambicingus tikslus“, – kalbėjo A. Sutnikas.

Šiemet įsteigtas Jūrinis klasteris, kurio veiklą koordinuoja KMTP, ne tik užtikrins Klaipėdos universiteto ateities fondui reikiamą paramą, bet ir padės aiškiau identifikuoti verslui aktualius iššūkius bei aktyviai kvies ieškoti inovatyvių sprendimų, pasitelkiant KU mokslo ir tyrimų bazes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This