VIII Klaipėdos knygų mugė vilios ir garsiais vardais

Kultūra, Svarbu

Tomas Venclova ir Saulius Tomas Kondrotas, Darius Meškauskas ir Giedrius Savickas, Sergejus Kanovičius ir Alvydas Nikžentaitis – tai toli gražu ne visi garsūs vardai, kuriais lankytojus vilios jau spalio 1 dieną startuosianti VIII Klaipėdos knygų mugė, seniai peržengusi vien tik naujų leidinių pristatymų rėmus, kurių, žinia, irgi netrūks.

Pristatyti VIII Klaipėdos knygų mugės renginius tradiciškai padėjo ir „Taško” teatro aktoriai. Palmiros Mart nuotr.

Pasak Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos darbuotojos Daivos Nakrošienės, šių metų Knygų mugės tema yra trauka, kuri siejasi su trauka sugrįžti.

„Mes siekiam, kad sugrįžtų po visą pasaulį išsisklaidę menininkai, kurie nebegyvena Klaipėdoje, bet čia gimė, užaugo, pradėjo savo kūrybinį kelią. Taip pat mes kiekvienas turim trauką kažkokiam objektui, tai šioje knygų mugėje kiekvienas turėtų atrasti tą objektą, kuris jį traukia, nes mugės programa labai plati ir įvairi”, – intrigavo viena iš mugės organizatorių.

Pamalonins ir melomanus, ir bibliofilus

Pasak bibliotekos direktorės Lauros Juchnevič, šių metų mugė išsiskirs tarptautiniais renginiais, kurių dalis dėl visiems suprantamų priežasčių bus virtualūs.

Be to, mugės metu bus atidaryta nauja muzikos, meno ir literatūros erdvė, skaitykla – audioteka, kuri veiks ir po mugės. Joje lankytojų lauks gausi bibliotekininkų surinkta vinilo plokštelių kolekcija bei muzikos literatūros fondas. Ta proga mugės metu bus pristatyta ir aukščiausios kokybės garso įranga su specialiu „Reed”  firmos patefonu.

Melomanams skirtoje erdvėje pasirodys Danielius Rusys, Ernestas Noreika, Mindaugas Valiukas, vinilais gros DJ Vladas.

Nėrius Pečiūra savo penktąją knygą „Egzistencija underground’e“ pristatys išskirtinai tik Klaipėdos knygų mugėje. Knygos pristatymą lydės roko koncertas.

Dar vienas šios Klaipėdos knygų mugės išskirtinumas yra tas, kad šiemet be tradicinių jos organizatorių – mažųjų ir vidutinių šalies leidėjų – prie mugės prisijungia ir Lietuvos leidėjų asociacija. Iš viso mugėje planuoja dalyvauti 32 šalies leidyklos su savo gausia naujausia produkcija.

„Ypač šiais metais mums svarbus yra saugumas. Visa biblioteka pertvarkoma, performuojama, kad galėtume užtikrinti saugų lankytojų patekimą į bibliotekos erdves, reguliuoti srautus“, – apie baigiamuosius neįprastomis sąlygomis vyksiančios mugės pasirengimo darbus ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo bibliotekos vadovė.

Vilios duetais ir atskiromis erdvėmis

Spaudos konferencijoje išsamiai buvo pristatyti ir kiti mugės renginiai, akcentuojant literatūrinius- kultūrinius duetus, kuriuose susitiks žymūs kūrėjai ir jiems oponuojančios ryškios kultūros asmenybės. Tarp tokių – ir apsilankyti mugėje pažadėjęs, Klaipėdoje gimęs ir čia vaikystę praleidęs žymusis pasaulio pilietis rašytojas, poetas, vertėjas Tomas Venclova, kurį kalbins Klaipėdos universiteto profesorius Vygantas Vareikis.

Klaipėdiečių laukia ir susitikimas su rašytoju Valdu Papieviu bei literatūros istoriku Dariumi Kuoliu. O štai klaipėdietei Sondrai Simanai kalbinti jau daugelį metų užsienyje gyvenantį kitą žymų rašytoją Saulių Tomą Kondrotą teks nuotoliniu būdu. Tačiau aktoriai G. Savickas ir D. Meškauskas tiesiam ir atviram pokalbiui apie teatro scenos ir kasdienio buvimo kaitą kvies gyvai, nors jis, kaip ir kiti duetų pašnekesiai, bus transliuojamas ir internetu.

Duetų erdvėje taip pat vyks specialus renginys, skirtas Leonidui Donskiui atminti. Prisiminimais apie jį dalinsis jo buvę draugai ir bičiuliai – filosofas Gintautas Mažeikis, rašytojas Sergejus Kanovičius, istorikas Alvydas Nikžentaitis, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius, dailininkas Arūnas Gelūnas. Renginį moderuos žurnalistas Rytis Zemkauskas. Pasak organizatorių, šio pokalbio tema bus kova su vėjo malūnais.

Mugėje nebus pamiršti ir vaikai, kurie turės savo atskirą erdvę, o jos dalis – Vinetu kaimas – įsikurs bibliotekos kieme.

Atskira erdvė bus skirta ir jaunimui, kur, pasak organizatorių, bus daug veiksmo.

Iš viso mugės organizatoriai yra numatę per 80 pačių įvairiausių renginių, į kuriuos lankytojų prašys registruotis iš anksto čia. To nepadarę, galės užsiregistruoti ir vietoje.

Mugės lankytojai bus kviečiami išrinkti labiausiai jiems patikusį renginį ar kūrėją – nugalėtojas bus apdovanotas jau tradicine tampančia klaipėdietės keramikės Daivos Ložytės statulėle.

Išsamios VIII Klaipėdos knygų mugė programos ieškokite čia.

Vienas iš įvadinių mugės renginių lankytojų laukia jau šį vakarą, 20 val. kavinėje „Herkus Kantas“, kur pasirodys Benas Šarka.

INFORMACIJA

Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka šiemet mini savo veiklos 70-metį. Ta proga bibliotekos darbuotojai išleido dvi knygas, kurias pristatys pirmąją mugės dieną. Tai bibliotekos istorijos nuo 1920 iki 1945 m. apžvalga Jurgos Bardauskienės leidinyje ir buvusio ilgamečio bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio knyga „Septyni dešimtmečiai kaitos ir pastovumo: Klaipėdos Ievos Simonaitytės biblioteka 1950-2020 metais”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Filme „Mano laisvė“ Darius Meškauskas prabilo latviškai

„Kino pavasaryje“ Lietuvos žiūrovams pirmą kartą parodytas latvių režisierės Ilze Kunga-Melgaile filmas „Mano laisvė“ jau šią savaitę, balandžio 5 d., ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This