„Šeimų karavanas“ – būryje smagiau arba 2020-ųjų iššūkiai turizmui

Fotoreportažai, Mums rašo

Praėjusią savaitę šalyje nuvilnijo Tarptautinei turizmo dienai skirti renginiai: miestai bei miesteliai sulaukė didelio susidomėjimo, išaugo lankytojų srautai, o ir geras oras viliojo išeiti į viešumą. Tačiau pasaulinės krizės pokyčiai jaučiami ir Lietuvoje – negalėdami išvykti už Lietuvos ribų, daugelis žvalgosi po šalies objektus, keliaujama savarankiškai. Sustojus keliautojų srautams tiek šalyje, tiek atvykusių į šalį, stojo ir gidų bei kelionių vadovų darbas.

„Kai karantinas uždaro duris, tenka krapštytis pro rakto skylutę“, – taip apie susidariusią situaciją turizmo rinkoje sako klaipėdietė gidė bei kelionių vadovė, daugiau kaip 15 metų lietuvių bei užsieniečių grupes po Europą lydinti Anita Špakauskė.

„Šeimų karavano“ sumanytoja gidė Anita Špakauskė. Fotopolio nuotr.

Prieš kelis metus sukūrusi savo prekinį ženklą „Bzz travel“, kelionių idėjomis bei patirtimi dalinasi Facebook paskyroje bei asmeninėje svetainėje, ji šią vasarą su bendraminčiais atrado dar vieną būdą save realizuoti – pakvietė šeimas keliauti automobiliais karavane.

Šeimų karavano idėja kilo dar vasaros pradžioje, kai keliavimas su grupe buvo komplikuotas, o pažinti šalis ir kraštus noras buvo didelis. Karantinas pakoregavo keliavimo įpročius, teko ieškoti naujų būdų apjungti keliaujančius į bendruomenę – taip kilo mintis kiekvieną keliaujančią šeimą pakviesti jungtis į #Šeimų karavaną.

Pirmiems bandymams buvo pasirinkti trumpesni maršrutai, siekiant pasitikrinti techninius tokio darinio niuansus: kokiu greičiu važiuojama, kaip sekasi suvaldyti automobilių karavaną, komunikaciją su dalyviais ir panašiai. Susipažinus su tokio keliavimo būdo ypatumais, pradėta planuoti vis ilgesnius maršrutus, plėtėsi kelionių geografija.

Vasarą startavę karavano turai nenurimo ir rudenį. Vasarą, kai buvo leista keliauti po kaimynines valstybes, karavano dalyviai lankėsi Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje.

4-tojo turo dalyviai Gdanske, Fotopolis nuotr.

Vėl uždarius sienas sugrįžta prie Lietuvos maršrutų.

Praėjusią savaitę Šeimų karavano aistruoliai rinkosi jau penktąjį kartą ir nuo Klaipėdos suformavę automobilių vilkstinę pasuko į ežerų kraštą.

„Šiam kartui išvykai rinkausi ne tik lankytinus objektus, kurie tiktų vaikams ir šeimoms su mažaisiais keliautojais, bet ir maitinimo įstaigas, kur ragavome vietinių skanėstų. Tad pastaroji išvyka turėjo ir gastronominės kelionės užuominų”, – darbo ypatumais dalijosi organizatorė.

Pirmoji stotelė – Kėdainiai

Agurkų sostine neretai tituluojamame mieste karavano dalyviai lankėsi viename gražiausių senamiesčių, pasivaikščiojo grįstomis akmeninėmis gatvelėmis, ieškojo apleisto pastato užmūrytais langais, kuriuos puošia įvairūs personažai.

Fotopolio nuotr.

Kėdainių vardas siejamas su viena žymiausių Lietuvos didikų giminių – Radvilomis. Šiai giminei skirtas paminklas, esantis miesto širdyje – Didžiosios Rinkos aikštėje, kur kadaise rinkdavosi miesto turgus, tapo pramoga mažiausiems lankytojams.

Šeimų karavano dalyviai taip pat lankėsi agurkų produkcija prekiaujančiose parduotuvėse bei ragavo agurkinių ledų.

„Įdomiausia buvo vaikų reakcija – beveik visi iki vieno atsisakė valgyti agurkinius ledus, tad skonių fiesta teko mėgautis tėveliams, – kelionės akibrokštais dalinosi Šeimų karavano organizatoriai.

Jonų miestas ir Pepės Vilaitė

Prasukęs pro Jonų ir Janinų sostinę karavanas patraukė Ukmergės kryptimi, kur mažųjų laukė dar viena pramoga – pramogų parko „Lokės pėda“ pašonėje įsikūrusi vaikams skirta erdvė „Pepės Vilaitė“.

Fotopolio nuotr.

Kadangi grupėje buvo įvairaus amžiaus vaikų, pramogas prisiderino kiekvienas pagal poreikius: didieji rinkosi trasas medžiuose, mažieji – svečiavosi pas Pepę.

Balandžiai Ukmergėje

Turbūt visi esate girdėję dainą apie balandžius Ukmergėje? Karavano dalyviai taip pat ją išgirdo ir dar balandžius mieste suskaičiavo. Šio miestelio Turizmo ir informacijos centras jau kelerius metus gvildeno idėjas su mažomis skulptūromis ir šiemet pasiūlė patrauklų maršrutą šeimoms. Kiekvienas balandis šalia savęs turi lentelę su autoriaus pavarde bei QR kodu, kuris slepia nuorodą į konkrečiam balandžiui priskirtą visiems gerai žinomą dainą

Fotopolio nuotr.

„Įdomiausias miesto erdves aplankėme ieškodami balandžių skulptūrėlių, greta kurių dar galima buvo išgirsti ir melodijų, pritaikytų pagal tematiką”, – dalinasi organizatoriai.

Didžiausias džiaugsmas buvo ir vaikams – po kelionės automobiliu, tai buvo dar viena proga pramankštinti kojas ir pakvėpuoti grynu oru.

Į Anykščius – netradicinių objektų

Planuodami išvykas į Anykščių kraštą, dažnas keliautojas renkasi populiariausius objektus. Tačiau šio turo esmė – aplankyti mažiau žinomus ar ne tiek išpopuliarintus. Todėl keliautojams buvo pasiūlyta užsukti į Labirintų parką, „Cosmo“ paukščių taką.

Fotopolio nuotr.

Labirintų parką sudaro šeši skirtingi labirintai bei daugybė kitų pramogų visa šeimai. Čia veiklos atrado visi vaikai ir net tėveliai. Greta parko įsikūręs apverstas namas viliojo pačius mažiausius keliautojus.

Po aktyvios dienos šeimoms buvo suplanuota bei rezervuota nakvynė prie Luodžio ežero su pirtele bei ant laužo kepamais skanėstais. Kol tėvai, ruošdami maistą, dalinosi dienos įspūdžiais, vaikai puikiai leido laiką dideliame būryje.

Antroji diena – Biržų kraštui pažinti

Antroji diena prasidėjo linksmaisiais kalneliais Biržų krašto link – tai ir buvo keliautojų tikslas.

Biržų regioninio parko teritorijoje prie Kirkilų karstinių ežerėlių buvo aplankytas apžvalgos bokštas, kurio forma primena kanoją arba grimztančią valtį. Bokšto aukštis – beveik 32 metrai. Iš viršaus atsiveria panorama į Kirkilų kraštovaizdžio draustinyje esančių karstinių įgriuvų reljefą. Čia suskaičiuojama net 30 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais, kurių skersmuo – apie 35 m ir daugiau.

Norintys galėjo pasivaikščioti šalia suformuotu ir naujai įrengtu pažintiniu taku.

Fotopolio nuotr.

Keliautojai grožėjosi karstinėmis įgriuvomis ne tik iš viršaus, bet ir aplankė didžiausią Karvės olą, ragavo vietinių valgių bei žvalgėsi Biržų muziejaus interaktyvioje ekspozicijoje.

Karavano atradimai

Anot A. Špakauskės, peršasi išvada, kad keliauti būriu ar su draugais lietuviai nori.

„Šios kelionės įrodė, kad veikdami ir susitelkę kartu, galime pasiekti puikių rezultatų – aplankyti taip ilgai svajotus objektus ar išdrįsti keliauti su mažaisiais. Mes net neįtarėme, kad šis keliavimo būdas suvilios šeimas leistis į kelionę karavanu. Puikiai suprantame, kad taip keliaujama lėčiau nei vienu automobiliu, reikia derintis prie kompanijos. Tačiau kelių karavanų patirtis parodė, kad keliautojai yra bendruomeniški, noriai leidžiasi į keliones automobiliu su šeima ir su nepažįstamais žmonėmis. Pats didžiausias šio karavano atradimas: vaikų laisvalaikis su kitų šeimų vaikais, kas leidžia tėvams atsipūsti po dienos, praleistos automobilyje su namiškiais”, – apie penktąjį karavaną įžvalgomis dalijosi jo sumanytoja.

Per kelis turus atsirado ir bendra koncepcija – šeimos keliauja savo automobiliais ir tuo pačiu laikosi karavano taisyklių: eiliškumo tarp automobilių; seka vieni kitus ir informuoja apie iškilusias problemas ar poreikius. O pagrindinis dalykas, kuris vienija visus – pomėgis keliauti automobiliu, nesibaidant atstumų tarp objektų.

Šeimų karavano statistika:

Tai jau penktas turas, kurio metu per dvi dienas nuvažiuota apie 900 km;

Iš 37 keliautojų vyko 20 vaikų ir net 2 šuniukai;

Karavane susiformuoja iki 10 automobilių vilkstinė, kurią prižiūri pirmame automobilyje vykstantis gidas-vedlys;

Komandoje dirba ne tik gidas, profesionalūs fotografai, bet ir patyrę vairuotojai, kurie „prižvelgia“ naujokus ir jiems padeda;

Karavano dalyviai jau lankėsi Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, artimiausiu metu planuojama dar viena rudeninė išvyka su nakvynėmis, o ateityje planuojami tolimesni turai po Europą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos mieste įvestas pagalvės mokestis

Viešbučių versle besisukančio Klaipėdos miesto tarybos nario Arūno Tumos viešas spaudimas dėl mero siūlymo vadinamąjį 2 eurų pagalvės mokestį įvesti ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje turistams gali tekti mokėti 2 eurus už „pagalvę”

Klaipėdos meras siūlo įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi savivaldybės viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Ji siektų 2 eurus už vieną ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This