Ką kalba ir žada Pajūrio apygardos kandidatai?

Politika, Svarbu

Pajūrio vienmandatės apygardos kandidatų debatuose, kuriuos ketvirtadienio vakarą surengė asociacija „Mano miestas Klaipėda“, pasirodė vos kiek daugiau nei pusė joje į Seimą patekti norinčių politikų.

Dvi valandas trukęs renginys buvo transliuotas tik internetu, tad žmonės neturėjo galimybių užduoti klausimų. Jų nemažai iš įvairių pateikė debatų vedėja, Klaipėdos universiteto politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili. Pateikiame klausimus ir apibendrintus kandidatų atsakymus (debatuose nedalyvavo Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kandidatė Neringa Aleksandrovienė, Centro partijos-tautininkų Audrius Stankus, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguota Tamara Šuklina, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Vaidas Venckus bei Darbo partijos atstovas Aleksandr Voronov).

Spalio 11 dieną rinkėjai nuspręs, kuris iš 11 kandidatų yra vertas jiems atstovauti Pajūrio apygardoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klausimai:

  1. Kodėl Pajūrio apygardos rinkėjai turėtų rinktis būtent jus?
  2. Ar reikia uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose?
  3. Ar reikia steigti valstybines vaistines?
  4. Ar pritartume, kad pirmaisiais vaiko priežiūros atostogų metais, kai mokama 51 proc. buvusio darbo užmokesčio dydžio išmoka, būtų mokamas ir visas darbo užmokestis, jei mama ar tėtis toliau dirbtų?
  5. Ar pritartumėte Prezidento siūlymui, kad ikimokyklinis ugdymas prasidėtų anksčiau ir būtų privalomas?
  6. Ką padarysite, kad Klaipėdos universitetas, kurio steigėjas yra Seimas, gyvuotų ir klestėtų dar bent 30 metų?
  7. Ar pritartumėte, kad tautinės mažumos, kurių gyventojai sudaro daugiua nei trečdalį gyventojų konkrečioje savivaldybėje, į jos valstybinės institucijas galėtų kreiptis savo gimtąja kalba?

Atsakymai:

Birutė Andruškaitė, Kantaučių kaime gimusi 29 metų Laisvės partijos kandidatė, baigusi tarptautinio verslo administravimo studijas:

  1. Jūra ir miškai yra mūsų resursai, kuriuos reikia tausoti. Mano tikslas yra prisidėti prie aplinkosaugos, skatinti inovacijų proveržį.
  2. Akvakultūra yra viena sprendimų užtikrinti žuvies produkciją rinkoje, turime nustoti švaistyti resursus. Reikia suteikti paramą verslui, kuris gali naudoti inovacijas.
  3. Valstybė turėtų kuo mažiau kištis į rinką, nereikia nei valstybinio banko, nei vaistinių. Koks tikslas konkuruoti su privačiomis vaistinėmis, jei tai vaistų neatpigins? Rinkoje veikia nematoma ranka, rinka pati save reguliuoja.
  4. Žmogaus pasirinkimas yra dirbti ar ne, o išmoka jam priklauso. Valstybė turėtų suprasti, kad žmogus jau sumokėjo mokesčius ir tai yra jo pinigai.
  5. Turi likti žmogaus pasirinkimo laisvė, ar vaiką leisti į ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir nuo kada. Be to, jei tai būtų privaloma, man kyla klausimas, ar mes turime reikiamą infrastruktūrą ir specialistų.
  6. Klaipėda ir Klaipėdos universitetas turi labai daug potencialo, reikia atidaryti tarptautines duris ir studentams, ir mokslininkams, ir verslui.
  7. Tokios iniciatyvos nepalaikyčiau.

Arūnas Barbšys, Klaipėdoje gimęs 59 metų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas, laivų mechanikos inžinierius:

  1. Žinau, kas lemia, kad negalime gerai tvarkykis, nes aplinkosauginiai klausimai sprendžiami Vilniuje. Reikia sutvarkyti savivaldą, regionus, kad galėtume vietoje priimti sprendimus.
  2. Palaikau, kad nereikia verslinės žvejybos, turi likti tik pramoginė.
  3. Jei būtų valstybinių vaistinių poreikis, tai jau būtų padaryta.
  4. Manau, kad draudimų turi būti kuo mažiau, manau, kad išmokos pirmais ir antrais metais turi būti suvienodintoms, kad tėvams nereikėtų skaičiuoti, kas finansiškai yra naudingiau.
  5. Šį klausimą dar reikia svarstyti.
  6. KU turi būti, mūsų programoje numatytas trijų centrų – Vilniaus, Kauno Klaipėdos stiprinimas. Klaipėda turi būti universitetinis miestas, čia reikia stiprinti mokslinius tyrimus.
  7. Jau 30 metų gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir nereikia svarstyti, kad jos gyventojai gali nemokėti valstybinės kalbos.

Arvydas Ektis, Klaipėdoje gimęs 36 metų Lietuvos Žaliųjų partijos kandidatas, baigęs teisės studijas:

  1. Aš gyvenu Pajūrio apygardoje, žinau jos problemas. Jei negaliu išsirinkti geresnės valdžios, pats turiu eiti į politiką.
  2. Reikia uždrausti verslinę žvejybą Kuršių mariose ir reguliuoti mėgėjišką žvejybą, kad pamažu atsikurtų žuvų ištekliai, nes be ribojimų nebeturėsme, ką žvejoti.
  3. Valstybinių vaistinių nereikia, nes esame laisvoje rinkoje.
  4. Jei žmogus sugeba sugeba suderinti darbą ir vaiko auginimą, valstybė turėtų tik skatinti, jog žmogus kuo anksčiau nori grįžti dirbti ir leisti užsidirbti nors ir nuo pirmos vaiko gimimo dienos.
  5. Idėja yra gera į ikimokyklinį ugdymą įtraukti socialinės rizikos šeimos vaikus, tik problema yra amžius, nes 6 metai yra ne veltui, tik nuo tokio amžiaus galima taikyti disciplinuotą ugdymą, kad tai nepakenktų vaiko raidai.
  6. Klaipėdai reikia Klaipėdos universiteto, gerai, kad jis pasirinko jūrinė kryptį, bet galbūt reikėtų stiprinti medicinos mokslus, nes turime Klaipėdos universitetinę ligoninę, o medikų niekada nebus per daug. Reikia stiprinti universiteto infrastruktūrą, mokymo bazę, gerų specialistų klausimas taip pat yra atviras.
  7. Problema dėl kalbos yra nueinanti, nes tai yra išskirtinai vyresnio amžiaus žmonių klausimas. Palaikyčiau tik idėją Klaipėdos savivaldybėje turėtų rusų kalbos vertėją.

Simonas Gentvilas, Vilniuje gimęs 36 metų Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatas, baigęs sociologijos ir miestų plėtros studijas:

  1. Seime visą kadenciją dirbau su taršos klausimais, Kuršių nerijos planavimu, uosto plėtros klasimais. Prisidėjau prie šios apygardos problemų sprendimo ir turiu aiškų planą, kaip toliau spręsti taršos klausimus, gerinti gyvenimo kokybę, sąlygas verslui.
  2. Klaipėdoje yra ilgos žvejybos tradicijos, bet faktas, kad verslo iš to nebepadarysi, tai yra nerentabilu, todėl tiems žmonėms reikia padėti išeiti iš verslo.
  3. Vaistai ir jų kainos šiandien reguliuojasi ir be valstybinių vaistinių.
  4. Žinoma, kad taip ir dabar tokie ribojimai atspindi pašalpų sistemos absurdą. Parama yra žmogaus nuosavybė, o be to, trūksta darželių, be jų tinklo išplėtojimo tėvai net negali kuo anksčiau grįžti dirbti.
  5. Tai yra mitas, nes privalomas ikimokyklinis ugdymas, Prezidento siūlymu, būtų tik vaikams iš socialinės rizikos šeimų. Ir tai yra gerai, nes kuo anksčiau tokie vaikai bus pradedami ugdyti, tuo mažiau vėliau kamuoja pasekmės.
  6. Šioje Seimo kadencijoje buvo pasiūlymas, kad KU taptų kitų universitetų filialu, iškovojome, kad taip nenutiktų. Valdantieji žadėjo KU proveržį, bet jo nematyti.
  7. Atitinkamose įstaigose, kuriose aptarnaujami imigrantai, ir dabar galima kreiptis ne valstybine kalba, o rašyti paklausimus dėl kiemų plytelių reikėtų valstybine kalba.

Dainius Kepenis, Klaipėdoje gimęs 58 metų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, fizinio auklėjimo dėstytojas:

  1. Ilgai pats gyvenau Pajūrio apygardoje, o per šią kadenciją pavyko sustabdyti taršos projektą – neatsirado jūroje žuvų ferma, pavyko sustabdyti nusikaltėlių veiklą „Smiltynės perkėloje“, esu didžiausios ir labiausiai užgrūdintos komandos Seime narys.
  2. Sprendimas jau rastas – verslas už kompensacijas sutinka išeiti iš verslo, o žvejai – daugiau mokėti už žvejo bilietą, kad toms kompensacijoms būtų pinigų. Per porą metų problema bus išspręsta.
  3. Valstybinių vaistinių reikia, nes Lietuvoje yra tokių miestelių, kur neliko vaistinių ir iki jų reikia važiuoti 50 kilometrų. Valstybinės vaistinės reikalingos, kad jos būtų arčiau žmonių.
  4. Nė viena partija dar tiek nepadarė šeimai, kiek mes. Pagalba šeimai yra mūsų prioritetas. Reikia padaryti viską, kad tėvai galėtų dvejus metus būti su vaikais, bet viskas priklauso nuo pinigų, nes jų nėra be saiko.
  5. Manau, kad toks kelias yra teisingas, tik Prezidentas nepateikė nieko naujo, mes Švietimo komitete apie tai esame kalbėję jau prieš dvejus metus. Mes padarėme, kad nuo šių metų vaikai galėtų būti ugdomi namuose, o čia jie ugdomi nuo pirmų dienų.
  6. Mes padarėme KU savarankiškų universitetu, jame trys kryptys eina į priekį, Bet svarbu, kad čia atsirastų ir gyvensenos medicina, kurios specialistai žmonėms padės gyventi be vaistų.
  7. Viskas ir taip eina geru keliu.

Olia Stulgaitienė, Elektrėnuose gimusi 58 metų Krikščionių sąjungos kandidatė, tarptautinių laivų virėja:

  1. Norisi permainų, norisi prisidėti eiti ta linkme, kad Klaipėda atsigytų, būtų gyvas miestas, kad jaunimas čia jaustųsi lyg sostinėje.
  2. Pirmiausia reikia kontroliuoti, į Nerį, Nemuną, Kuršių marias patenkančias atliekas, teršalus, o dėl žvejybos – reikia ne drausti, o rasti kitų alternatyvų, nes žvejų verslas ir taip jau yra nukentėjęs.
  3. Nereikia grįžti prie valstybinių vaistinių. Kainos vaistinėse ir dabar mažėja, būna akcijų ir viskas yra tvarkoje.
  4. Pritariu ir tuo pačiu reikia sudaryti sąlygas anksčiau grįžti į darbo rinką, galbūt įteisinti nuotolinė darbą ir panašiai.
  5. Palaikyčiau tėvų poziciją, kad privalomas ikimokyklinis ugdymas nuo 5 metų yra per anksti, tegul vaikai pasidžiaugia vaikyste.
  6. Universitetas prasideda nuo studentų, todėl jiems reikia pirmiausia reikia turėtų suteikti tinkamus bendrabučius.
  7. Jaunimas dabar kalba angliškai, todėl tikrai nėra tikslinga įteisinti, kad į valstybinės įstaigas galima kreiptis tautinių mažumų kalba.

3 Comments

  1. ką čia paistote, kokie kepeniui

    58 metai…neklaidinkite žmonių. Be to ką jis ten prikalbėjo tai tik pasitalai, jo asmeninės iniciatyvos nebuvo ir nėra

    Reply
  2. kepenis OUT

    pricirkino jau Marių gyventojams, kai nieko nepadarė, o dabar prisidengdamas kažkokiais pasitalais pabėgo ir jau švapa Pajūeio gyventojams. Jau niekaip mano balso negaus šis ale sveikuolis ir jau nusenęs plepys, vaidina čia ale jaunuolį, o ką šnekėjo apie partizanus, o kaip sakė, kad kai kuriuos ligonius reikia į dviaukštes lovas guldyti.

    Reply
  3. Gabrielė Burbulytė

    Ačiū Virginija už iśsamią apžvalgą!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This