Skirs paramą žvejams, nutraukusiems veiklą dėl sumažintų Baltijos menkių kvotų

Uostas ir jūra

Baltijos jūros žvejai, kurie žvejojo rytines menkes, visam laikui nutraukiantys veiklą, gaus finansavimą iš 2014-2020 m. Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo (EJRŽF) Baltijos jūros žvejybos laivynui.

Teisinės prielaidos tam sudarytos praėjusią savaitę Europos Tarybos Nuolatinių atstovų komitete pasiekus galutinį susitarimą dėl reglamento, kuriuo keičiami Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo ir Daugiamečio Baltijos jūros žuvų išteklių valdymo plano reglamentai, skelbia Žemės ūkio ministerija.

„Europos Komisija pateikė šio reglamento pasiūlymą beveik prieš metus, tačiau jis neatitiko Baltijos valstybių narių žvejybos sektoriaus interesų ir specifikos. Po ilgų derybų pasiektas susitarimas, siūlantis konkrečias priemones Baltijos jūros žvejybos sektoriaus problemoms spręsti“, – pranešime žiniasklaidai pažymi žemės ūkio viceministras Petras Narkevičius.

 

Numatoma, kad rytinių menkių atveju skaičiuojant žvejybos dienų jūroje skaičių (90 dienų per metus) bus skaičiuojami ne dveji paskutiniai kalendoriniai metai, o 2017–2018 metai.

Anot viceministro, valstybė narė, pasinaudojusi atnaujinta žvejybos nutraukimo visam laikui priemone, turės užtikrinti, kad pajėgumų lygiai atitinkamose laivų grupėse neviršytų vidutinio 2015–2019 m. laivų, kurie žvejojo atitinkamus išteklius, pajėgumų lygio 5 metus po laivų pasitraukimo arba kol atitinkami ištekliai 3 metų laikotarpyje neviršys saugaus biologinio lygio.

„Sutartame tekste neliko Europos Komisijos siūlytų reikalavimų, kad rytines menkes žvejojančių laivų žvejybos veikla bet kuriuo momentu būtų stebima valstybių narių kontrolės institucijų taikant elektroninio stebėjimo sistemą, ir kad bent 20 proc. tokių laivų dirbtų moksliniai stebėtojai. Esame įsipareigoję stiprinti žuvininkystės kontrolę ir duomenų rinkimą, bet tokius reikalavimus mes vertinome kaip perteklinę naštą sektoriui ir administracijai, o atsižvelgiant į COVID-19 situaciją papildomų stebėtojų įtraukimas į laivo įgulą būtų sunkiai įgyvendinamas mūsų laivuose“, – pažymėjo viceministras P. Narkevičius.

Reglamentą dar turės patvirtinti Europos Parlamentas ir Europos Taryba. Planuojama, kad po institucinių ir teisinių procedūrų reglamentas įsigalios šių metų gruodžio viduryje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pažvelkime į meškeriotojų mokesčius iš arčiau

Numatomas mokesčių už meškeriojimą kėlimas ir iš to kylančios aršios diskusijos bei žiniasklaidos dėmesys paskatino mane pasisakyti apie meškeriojimo sektoriaus ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Regionas

Įsigalioja draudimai gaudyti vėžius, šlakius ir lašišas

Aplinkos ministerija primena, kad šį savaitgalį dar bus galima gaudyti siauražnyplius vėžius, tačiau jau nuo pirmadienio, spalio 16 d., tai ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per Žolinę daug kur žvejoti galima nemokamai

Aplinkos ministerija primena, kad žvejybos taisyklėse nustatyta, jog per Žolinę dieną visi asmenys gali žvejoti nemokamai, tačiau ne visuose vandens ...
2023-08-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This