Ekstremalių situacijų komisija apsisprendė: kaip Klaipėdoje pasikeis gyvenimas?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį nusprendė, jog kurį laiką klaipėdiečiams teks gyventi kitaip, nes patvirtino 10 punktų priemonių planą, kaip mažinti koronaviruso plitimą. Tame plane – ir darbų bei užsiėmimų perkėlimas į virtualią erdvę, ir draudimas lankyti ligonius.

Įtampa dėl plintančio koronaviruso vis auga, todėl stengiamasi apsaugoti gydymo įstaigas, tad bus draudžiama lankyti pacientus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Į gimdymą – griežtesnėmis sąlygomis

„Esame ant ribos patekti į karantino zoną, trūksta labai nedaug. Jei laiku nesiimsime veiksmingų priemonių, labai greitai galime atsidurti raudonojoje zonoje. Todėl Klaipėdos savivaldybė administracija kartus su Visuomenės sveikatos centru paruošė tam tikrą priemonių paketą, kuris, tikimės, prisidės prie ligos plitimo stabdymo“,- pristatė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius, Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Gintaras Neniškis.

Ši komisija nusprendė, jog Klaipėdos mieste esančios visos valstybės ir savivaldybės įstaigos, įmonės savo darbą organizuoja ir klientus aptarnauja tik nuotoliniu būdu, išskyrus funkcijas, kai jas būtinai reikia atlikti darbo vietose. Visi pasitarimai taip pat turi vykti tik nuotoliniu būdu, o jei nėra galimybių, juose būtina laikytis visų apsaugos priemonių.

Šių įstaigų ir įmonių darbuotojams taip pat draudžiama vykti į komandiruotes, o seminaruose galima dalyvauti tik nuotoliniu būdu.

Ekstremalių situacijų komisija taip pat nusprendė uždrausti ligonių lankymą stacionarias paslaugas teikiančiose gydymo įstaigose. Lankyti bus leidžiama tik mirštančius ligonius, kitaip tariant – terminalinės būklės pacientus.

Komisija sugriežtino ir sąlygas artimiesiems dalyvauti gimdyme. Nurodyta, kad gimdyvę per gimdymą gali palaikyti vienas artimas asmuo, kuris turi neigiamą COVID-19 testo atsakymą, gautą ne vėliau kaip per 48 valandas. Dabar galioja tvarka, jog testo rezultatas turi būti ne senesnis nei 72 valandų.

„Epidemiologiškai mąstant, apskritai neturi būti jokio lankymo. Testas atliktas, tačiau per tas 48 valandas žmogus gali užsikrėsti, o simptomai paaiškėti tik po kelių dienų, tačiau užsikrėtęs asmuo jau bus gimdyme. Nieko neatsitiktų, jei gimdyme niekas nedalyvautų“, – nuomonę reiškė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Tačiau G. Neniškis tvirtino, kad Ekstremalių situacijų komisija siūlo sąlygas sugriežtinti, jos būtų griežtesnės nei visoje Lietuvoje, todėl tokiam ribojimui reikia gauti Vyriausybės ar Operacijų centro vadovo leidimą.

Nuomonės dėl renginių išsiskyrė

Ekstremalių situacijų komisija nusprendė drausti lankyti globos ir slaugos įstaigų gyventojus, išskyrus mirštančius. Įstaigos įpareigotos savo gyventojų bendravimą su artimaisiais organizuoti nuotoliniu būdu.

Komisija taip pat apsisprendė, jog nuotoliniu būdų turi būti organizuojama ir kultūros įstaigų, vaikų klubų, būrelių, studijų veikla.

R. Grigaliūnas teiravosi, kur dingo Visuomenės sveikatos centro pateiktas siūlymas drausti visus renginius.

„Tai reiškia, kad negali būti nei mugių, nei moliūgų?”- pasitikslino G. Neniškis.

R. Grigaliūnas tvirtino, jog tikrai tikslinga Klaipėdos mieste uždrausti visus renginius, vykstančius viešose erdvėse, nes jose neįmanoma sukontroliuoti dalyvaujančių žmonių. Tokia nuomonei pritarė ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. Anot jos, renginių Klaipėdoje vyksta tikrai daug, o nauji prašymai gauti leidimą juos rengti vis teikiami ir teikiami.

„Mes tikrai nedrausime tol, kol negausime Vyriausybės ar Operacijų centro sprendimo šiuo klausimu“, – teigė K. Vintilaitė.

Ir nors komisijos narių nuomonės išsiskyrė, sutarta, paieškoti formuluotės dėl renginių draudimo, kuri visus tenkintų, ir tuomet ją pateikti Vyriausybei.

Griežti ribojimai patvirtini sporto įstaigoms. Komisija nusprendė, kad visos sporto įstaigos turi stabdyti fizinį klientų aptarnavimą, jei klientams nematuojama temperatūra, neįmanoma užtikrinti saugaus 2 metrų atstumo laikymosi.

„Išlaikyti 2 metrų atstumą reiškia, kad nebus jokių kontaktinių treniruočių“, – teigė G. Neniškis.

Tačiau jis pabrėžė, kad šis ribojimas netaikomas profesionaliam sportui, tad „Neptūno“, „Dragūno“ varžybos ir treniruotės galės vykti.

Numatoma, kad visi ribojimai įsigalios nuo pirmadienio.

„Kai kurie ribojimai yra savivaldybės kompetencija, o dėl kai kurių reikės kreiptis į Vyriausybę. Svarbiausia, kad visi sutariame, jog tokie ribojimai mieste reikalingi, tai stengsimės gauti jiems leidimą“, – apibendrino G. Neniškis.

Įtampa auga

R. Grigaliūnas Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje pateikė ir naujausią statistiką apie koronaviruso situaciją Klaipėdos mieste. Anot jo, trečiadienio ryto duomenimis, Klaipėdoje susirgimo koronavirusu lygis siekia 97,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų, o Lietuvoje šis rodiklis yra 98,6.

„Palyginti su spalio 15 diena tas rodiklis Klaipėdoje išaugo tris kartus, nes prieš savaitę jis buvo 31 atvejis 100 tūkst. gyventojų. Ir ligos atvejų daugėja vos ne kas valandą“, – situacijos rimtumą skaičiais iliustravo R, Grigaliūnas.

Jo teigimu, šiuo metu Klaipėdoje yra 27 koronaviruso židiniai. 20 iš jų yra ugdymo įstaigose (mokyklose, kolegijose, universitetuose, darželiuose). Trys židiniai yra sporto įstaigose ir trys – gydymo įstaigose.

„Matome, jog virusas labiausiai plinta įvairiose vaikų treniruotėse, varžybose. Jis plinta ir renginiuose, susirinkimuose. Nemažai susirgimų yra po kontakto su sergančiuoju, kuris dar nežino, kad serga. Gaila, kad žmonės nepaiso rekomendacijų ir toliau švenčia gimtadienius, įvairias šventes, visur dalyvauja, todėl virusas ir plinta“, – kalbėjo R. Grigaliūnas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio teigimu, šiuo metu ligoninėje gydomi 33 „kovidiniai“ pacientai, trys iš jų yra Reanimacijos skyriuje, o vienos pacientės būklė – labai sudėtinga.

„Pacientų skaičius kasdien auga, esame paruošę 105 lovas, tačiau priimti galime apie 80-90 pacientų, nes palatose negali būti po kelis žmones, išskyrus tos pačios šeimos narius. Šiandien vietų tikrai turime, bet įtampa vis didėja. Ir ji didėja todėl, kad į ligoninę infekuoti pacientai patenka vykdant planinę pagalbą. Vakar turėjome infekuotą gimdyvę, ji yra įvežtinis atvejis iš Švedijos. Šiandien turime pacientę Nėštumo patologijos skyriuje. Kituose korpusuose padėtis taip pat sudėtinga, bet gal šiek tiek geresnė nei kituose miestuose“, – kalbėjo V. Janušonis.

Paskelbė karantiną

Vyriausybė savo posėdyje trečiadienį taip pat priėmė nemažai sprendimų, susijusių su koronaviruso plitimo stabdymu. Reikšmingiausias jų – 12-oje savivaldybių paskelbtas karantinas. Jis skelbiamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybėse, taip pat pratęsiamas karantinas Raseinių rajono savivaldybėje.

Karantino režimo trukmė – nuo spalio 26 d. 0 val. iki lapkričio 9 d. 24 val.; Raseinių rajono savivaldybėje – iki lapkričio 6 d. 24 val.

Atsižvelgdama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas, Vyriausybė pritarė savivaldybių skirstymui į tris zonas pagal epidemiologinius rodiklius – geltoną, žalią ir raudoną. Į raudoną zoną patekusiose savivaldybėse, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, galės būti skelbiamas vietinis karantinas, ribojama gyventojų veikla.

Numatyta, kad savivaldybės pagal sergamumą koronavirusu bus pradedamos skirstyti nuo kitos savaitės. Savivaldybės bus vertinamos, atsižvelgiant į tris kriterijus: 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų procentinę dalį tarp atliktų tyrimų per 7 dienas ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais/židiniais procentinę dalį per 7 dienas.

Vyriausybė trečiadienį taip pat pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtam projektui, kuriuo siekiama per artimiausias dvi savaites, iki lapkričio 8 dienos, pritaikius papildomus apribojimus sustabdyti koronaviruso infekcijos plitimą.

Šiuo projektu papildytas prekybos, paslaugų teikimo, laisvalaikio ir renginių organizavimo reguliavimas, įtraukiant lošimo namų ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų bei totalizatorių punktus. Minėtoms įstaigoms taip pat bus taikomos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitos būtinos priemonės, siekiant, kad koronaviruso infekcija neplistų ir šiose vietose.

Vyriausybės nutarimu nustatytas laisvalaikio, pramogų, renginių, viešojo maitinimo ir kitų vietų lankytojų privalomas registravimas.

Taip pat trumpinamas maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų darbo laikas: šių įstaigų veikla bus vykdoma nuo 7 iki 24 valandos.

Darbo laiko ribojimai nebus taikomi tais atvejais, kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas kitais būdais, kazino ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktuose, jei šiose vietose neteikiama viešojo maitinimo paslauga.

Atnaujintame Vyriausybės nutarime numatyti pakeitimai ir švietimo veiklos organizavimo ir vykdymo srityje. Iki šių metų lapkričio 8 d. ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas bus vykdomas nuotoliniu būdu. Kitaip tariant, vieną savaitę nuo spalio 26 dienos moksleiviai atostogaus, o kitą mokysis nuotoliniu būdu.

Neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas taip pat bus vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas. Rekomenduojama aukštojo mokslo studijų programas taip pat vykdyti nuotoliniu būdu.

15 Comments

  1. Renaldas

    Ar privatiems vaikų būreliams taikomas privalomas nuotolinis ugdymas? NE!

    Informacija gali praversti meno ir sporto būrelių savininkams, ieškantiems tinkamų formuluočių kreipimuisi pirmadienį į Monkevičių ir Verygą. Nežinau kaip Jums, bet man pastarąsias kelias dienas stebinti žiniasklaidą ir bandant suvokti ką jie sako ar rašo, galvoje formavosi vis ryškesnis „f*** off“.

    Peržiūrėjau susijusius dokumentus ir padariau išvadą: PASKELBTAS NEFORMALIOJO UGDYMO/ŠVIETIMO VEIKLŲ RIBOJIMAS NESUSIJĘS SU PRIVAČIAI VYKDOMA VEIKLA.

    Neformaliojo švietimo koncepcijoje, patvirtintoje LR švietimo ir mokslo ministro, aiškiai pasakyta: „Neformalusis vaikų švietimas yra savarankiška savivaldybių funkcija“. Privati veikla nėra savivaldybių savarankiška funkcija, todėl privatūs šokio, sporto ir kiti būreliai negali būti apibrėžti sąvoka NEFORMALUS ŠVIETIMAS/UGDYMAS, kuriam Švietimo ministerija ir kai kurių savivaldybių klerkai bando priskirti taikomus ribojimus (nuoroda čia).

    Klaipėdos miesto savivaldybė turi 12 įstaigų, priklausančių savivaldai, ir krūvą užklasinės veiklos būrelių, veikiančių ~90 Klaipėdos ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose. Reikalavimai privalomai TIK nuotoliniam darbui taikomi TIK šioms įstaigoms (Klaipėdos miesto savivaldybės neformaliojo ugdymo ir sporto įstaigos):
    1. BĮ Klaipėdos futbolo sporto mokykla
    2. BĮ Klaipėdos „Gintaro“ sporto centras
    3. BĮ Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokykla
    4. BĮ Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras
    5. BĮ Klaipėdos „Viesulo“ sporto centras
    6. BĮ Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokykla
    7. Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykla
    8. Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokykla
    9. Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykla
    10. Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centras
    11. Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras
    12. Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras

    Abejonių dėl to, ar neužsiraus ant aršių tikrintojų nemalonės, gali turėti tik privatininkai, akreditavę programas, kad naudotis savivaldos biudžeto lėšomis dalinei mėnesinio mokesčio už užsiėmimus ar stovyklas kompensacijai gauti (skaitykite prisegtą dokumentą ir vertinkite patys).

    Savivaldybių skirstymo į tris zonas pagal epidemiologinius rodiklius – geltoną, žalią ir raudoną – tvarkos apraše nurodyta, kad net priskyrus savivaldybę raudonai zonai, karantinas skelbiamas atskirai. Paskelbus karantiną numatomi ribojimai pridėtoje foto. Privačiam sektoriui mišrus arba nuotolinis darbo būdas yra tik rekomendacija. Būtina laikytis 10 kv. m ploto vienam žmogui, atstumas 2 metrai ir apsaugos kaukės.

    Rūpinkitės vieni kitais.

    https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/patvirtinta-nuo-siol-savivaldybes-pagal-sergamuma-koronavirusu-bus-skirstomos-i-sviesoforo-spalvu-zonas

    https://www.smm.lt/uploads/documents/svietimas/neformalus%20ugdymas/KONCEPCIJA%202012%2003%2029%20isak%20Nr.%20V-554.pdf

    Reply
  2. Anonimas

    Briedas

    Reply
  3. Zita

    Jei lenkijoj 80%brokuotu testu tai manau ir lietuvoj tas pats,mana kad jie patys uzkrecia zmogu .na ir reikia zmones pakankint,kad nematytu kaip svaistomi milijardai,kaip seimunai ir teisejai didinas algas

    Reply
  4. Lina

    Kad dirbs,tai pusę bėdos,bet galėtų visa giminė nešliaužioti koridoriais- čiaudėdami,kosėdami,rankų dezinfektorių nėra už ką pirkti,kaukes tad pačias sutrintas užsideda.

    Reply
  5. Lina

    Kad dirbs,tai pusę bėdos,bet galėtų visa giminė nešliaužioti koridoriais- čiaudėdami,kosėdami,rankų dezinfektorių nėra už ką pirkti,kaukes tad pačias sutrintas užsideda.

    Reply
  6. Alius

    Ko jūs visi šįkart į bata, kaip jus visi esat uzzombinti. Na kas tas gripas pakosti paviaudi ir vsio.

    Reply
  7. Edita

    Gal pagaliau ir viešajam transporte pagaliau laikas apsaugoti vairuotojus? Gerb. Neniški, ar Jūsų manymu, jie ne rizikos grupė?! Kokie talonėliai pas vairuotojus, koks į lipimas per priekinės duris? Seniai jau laikas grąžinti stop juostas ir autobusų dezinfekciją.

    Reply
    • Stepas

      Saunuole,pritariu,reiketu vairuotojus apsaugoti.Is 10 lipanciu i autobusa tik gal du tvarkingai uzsideda kaukes,dauguma nesioja po nosim arba po barzda,ir niekas ju nebaudzia

    • Suvalkietis

      Neniskiui nusisikt ant vairuotojų, jis bukas ir be smegenų toj srityje

  8. Kotryna

    Kalba apie pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigas bei aukštojo mokslo studijų programas. O tai ką daryti su PRADINUKAIS? Tai jie po atostogų grįžta į mokyklas kaip nieko nebūta?

    Reply
  9. Anonimas

    Na ir ką? – nepasius dėl tų renginių. Ir taip jų buvo per daug.

    Reply
  10. Saulė

    Tai kasmet reikėjo taip elgtis su gripo epidemijos. Židiniai ir dabar tie patys. Kaukės ir tuomet gal reikėjo dėti. Kiek mirčių vien tik todėl, kad negali gauti reikiamų paslaugų laiku. Nesėkite panikos. Gerbiu tuos, kurie susirgo, persirgo kaip gripą ir eina sau toliau. Tegul verygos sėja paniką.

    Reply
  11. As

    Kuo jus vadovaujates, ekspertai ekstremalai, net PSO jau sako liautis su tais karantinais, o jus cia dar vadovaujates kovo menesio rekomendacijom, bukagalviu gvardija, ne kitaip

    Reply
  12. Lina P.

    Darželiai ir toliau dirbs? Normaliai…:(

    Reply
    • Albertas

      Žmonės neikit balsuoti už tuos kurie perkopė 50 nes jie rizikos grupėje kam mums visiems mokėti išeitinės pašalpas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This