Klaipėdos savivaldybėje – finansinės bėdos dėl projektų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės biudžete veriasi vis didesnė skylė. Jau tapo aišku, kad per tris šių metų ketvirčius pajamų gauta apie 14 mln. eurų mažiau nei planuota. Ir didelė dalis pajamų negauta todėl, kad stringa projektai.

Klaipėdai gresia prarasti daugiau nei 7 mln. eurų, nes stringa ir vėluoja kai kurie projektai.

Per devynis šių metų mėnesius į Klaipėdos biudžetą planuota surinkti 163,6 mln. eurų, o realiai surinkta 149,3 mln. eurų, tad atsilikimas nuo plano siekia 14,3 mln. eurų.

„Planuojame, kad iki metų pabaigos tas atsilikimas šiek tiek sumažės, tačiau visų planuotų pajamų nesurinksime. Pesimistinis variantas yra toks, jog nesurinksime apie 10 mln. eurų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė, ataskaitą apie biudžeto vykdymą pristačiusi Finansų ir ekonomikos komitete.

Per tris šių metų ketvirčius į miesto biudžetą negauta 5,2 mln. eurų planuoto gyventojų pajamų mokesčio. Sunkokai sekasi surinkti ir vietines rinkliavas – atsilikimas nuo plano siekia 336 tūkst. eurų. Anot K. Petraitienės, vietinių rinkliavų mažiau surinkta už prekybos leidimų išdavimą bei už automobilių parkavimą.

Tačiau didžiausia skylė Klaipėdos biudžete veriasi todėl, kad negautos planuotos dotacijos. Jų gauta 7,8 mln. eurų mažiau nei planuota.

Ypač didelis atsilikimas yra dėl tų dotacijų, kurias valstybė skiria švietimo įstaigų modernizavimui, ilgalaikiam turtui įsigyti, padengti su COVID-19 prevencija susijusias išlaidas ir pan. Tokiai dotacijai iki šiol gauta 4,5 mln. eurų mažiau nei planuota. Specialios tikslinės dotacijos vietinės reikšmės keliams tiesti ir taisyti taip pat gauta apie 2 mln. eurų mažiau.

„Čia nusikaltimo lygmens klausimas. Juk dotacija yra valstybės duodami pinigai. Tai kodėl jie nepanaudoti?“ – teiravosi komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

K. Petraitienės teigimu, Projektų skyrius šiuo metu renka informaciją apie įvairių projektų vėlavimo priežastis kurios kitą savaitę bus pristatytos komiteto nariams.

„Tikimės, kad dotacijų panaudojimas bus paspartintas ir tas rodiklis kitą mėnesį pagerės. Tikrai yra dedamos visos pastangos, kad dotacijų nereikėtų grąžinti“, – tikino K. Petraitienė.

Komiteto narys Saulius Budinas taip pat stebėjosi, kaip savivaldybė nesugeba panaudoti valstybės skirtų pinigų.

„Verkiame, kad valstybė per mažai davė pinigų kovai su koronavirusu, o dabar kalbame, kad ieškosime priežasčių, kodėl dotacijos nepanaudotos, Taip negali būti, nes antrą kartą jų niekas nebeduos“, – pabrėžė S. Budinas.

15 Comments

  1. Renaldas

    Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), vienijančiai 38 stipriausias pasaulio valstybes, atliko šalių narių Viešųjų paslaugų veiksmingumo palyginamąjį tyrimą. Trumpa išvadų apie Lietuvos valstybės tarnybos versija: paslaugas gana sėkmingai skaitmenizavom, bet likome su neatvirais, nelabai sąžiningais, tingokais ir vienais žemiausių kognityvinių gebėjimų pasižyminčiais tarnautojais. Panašu, kad būsime pirmieji, kurie galės perleisti dirbtinio intelekto pagrindu veikiančiam valdymo algoritmui (DI) tarnautojų pareigas, įvertinus EBPO diagnozuotą tarnautojų gebėjimų stoką ir mūsų aukštą skaitmenizacijos lygį:)

    Kas vyksta organizacijoje, kurioje dominuoja skaičiuoti ir skaityti nelinkę, bet turintys įgaliojimus? Jie ryžtingai puola spręsti visas paviešintas problemas neskaičiuodami, nesitardami su mokslu. Ką tai lemia? Pastovius pertaisymus to, kas buvo padaryta skubotai ir netinkamai. Pavyzdžiai: žaliosios rodyklės sankryžose, vaikų paėmimo bumas iš šeimų sukūrus naują tarnybą ir kt. Spėju mintyse sau įvardinate ir daugiau pavyzdžių.

    https://www.bsg.ox.ac.uk/about/partnerships/international-civil-service-effectiveness-index-2019#

    Reply
  2. Linas

    Tai visokiem melyniem proveržiam toliau samdykim užsienio expertus, kad pasakytu ta pati pasieme pinigus jog tas proveržis tik popieriuje gražiai skaitos 🙂 daugiau studiju tramvajams, troleibusams ir t.t. daugiau abejotinos reikšmės všį ir t.t. kuriuose niekas nenori dirbti kaip klaipeda id ir kiti projekčiukai 🙂 o Taraškevičiui reikėtu mažiau taraškuoti aišku kad pikta kada tavo įmonė ir taip laimėdama daug statybų projektų aplink miesta negali įsisavinti visų pinigų :))

    Reply
  3. o kiek milionu turės gražinti už baseiną?

    reikalauju kad Grubliauskas gražintu iš savu lešu tuos 4 mln. eurų priteistu sumokėti dėl baseino statybos

    Reply
  4. Ar tiesa, kad

    COVID -19 prevencinėms premijoms tikslinės dotacijos lėšos nepanaudotos?… Tai kodėl nekompesuotos biudžetinių įstaigų patirtos išlaidos?

    Reply
  5. GintarasR

    “Vėlavimo priežastys” bus paviešintos, ar čia vėl ne klaipėdiečių reikalas?

    Reply
  6. Už tokį š šių metų festivalį miestas sumokėjo 50000

    Svarbiausia jazz festivaliui pinigų užteko, visa kita dzin.

    Reply
  7. čia ko norėti

    kai visokie Kaveckiai su kaziukais vadovauti ėmė…

    Reply
  8. Realybė

    Aiškinsis mat ,kodėl vėluoja šitiek projektų! Ir taip aišku kodėl, … Ir kaip čia neprisiminus pažadų kad po Savivaldybės reorganizacijos bus paskirti atsakingi už konkrečius projektus asmenys, ir tt…. prikepė visokio plauko patarėjų su didelėm algelėm ir mažom smegenėlėm, ….tai ko čia stebitės tom skylėm biudžete!! O viešinti tuos projektų kaltininkus reiktų ne tik komitetuose, bet ir visuomenei, ..ir šiaip kol nebus asmeninės atsakomybės tol prošvaiščių Klaipėdėlė nematys, kaip ir Lietuvėlė.

    Reply
  9. neringa

    čia todėl, kad karantino metu valstybės tarnautojai NEDIRBO, o ne „dirbo iš namų”. Nieko jie neveikė 3 mėnesius. Girdėjau pati iš vastybės įstaigų darbuotojų, kaip sunku jiems po tokio ilgio atostogų grįžt į darbus. Taip, jie karantiną traktavo kaip apmokamas atostogas, nukritusias iš dangaus. Štai ir turime dabar to poilsio mūsų visų sąskaita pasekmes.

    Reply
  10. to Budinai

    Kažkodėl prie Budino mieste kažkas vyko, o dabar stagnacija.

    Reply
    • klaipėdietė,Danės apygardos rinkėja

      Vyko vyko -TIEK įvairių STUDIJŲ vyko ,kai rezultatai buvo žinomi ir BE studijų !

    • To Budinui

      Anksčiau miesto tvarkymo darbai merdėjoir daug metų buvo blogai. Aktyvesnė miesto tvarkymo veikla pagerėjo po savivaldos rinkimų ir tai plika akimi matosi, nors ir siaučiant koronovirusui.!

  11. T

    Net nesistebiu, pažiūrėkit kas ten sėdi dešimtmečiais. Kam vargti, jei atsakomybės nulis, o ir iš darbo niekas neiškraptys.

    Reply
  12. Budinai

    bet gi dėl tavo nusikalstamo neveikimo, nekompetencijos, saviškių dangstymo ir protegavimo strigo ir po šiolei rūgsta bandantys kažkaip išsikapanoti visi miesto projektai. Taip greit pamiršai ?

    Reply
    • klaipedskas

      Nebespankit, Budino du metai jau nėra administracijoj. Jau per tiek laiko galėjo ir vaikščiot išmokt ar iš naujo nuo nulio tuos projektus padaryt. Ir gal pradėkit plakt merą, o ne samdomą vieną direktorių, kurį politikai atpirkimo ožiu padarė

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This