43-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Spalio 19-oji

Kas kaltas, kad į ligoninę greitosios atvežtas, COVID-19 užsikrėtęs senjoras buvo išleistas namo ir galimai užkrėtė nemažai kitų žmonių, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Pirmadienį nuo 7 val. ryto šalyje prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimų antrajame ture.

***

Per sekmadienį Lietuvoje patvirtinti 205 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, 22 jų – Klaipėdos apskrityje. Trys atvejai, registruoti Klaipėdos, Kauno ir Tauragės apskrityse, yra susiję su Palangos reabilitacijos ligonine (iš viso susiję 29 susiję atvejai). Dar trys atvejai susiję su protrūkiu Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filiale (iš viso 4 susiję atvejai), du atvejai – su protrūkiu Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamente Švėkšnoje (iš viso susiję 4 infekcijos atvejai). Kiti du atvejai siejami su protrūkiu Kartenos mokykloje-daugiafunkciniame centre, po vieną – su protrūkiais Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre bei Klaipėdos Vydūno gimnazijoje. Taip pat du atvejai susiję su protrūkiu Skuodo rajono Lenkimų miestelyje.

***

„Po kiek opiumas liaudžiai? Šią smagią frazę daugelis mūsų pirmą kartą išgirdome skaitydami Ilfo ir Petrovo satyrinį kūrinį „Dvylika kėdžių“ arba žiūrėdami šio kūrinio ekranizaciją. Kodėl tai prisiminiau? Todėl, kad toliau skaitau ir matau „kedenamas“ smegenis klaipėdiečiams įvairiausiomis būtomis ir nebūtomis istorijomis Girulių miško tematika”, – nuomonių rubrikoje rašo Klaipėdos miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus.

***

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pirmadienį kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą dėl mobilių punktų steigimo visose regiono savivaldybėse.

***

Kodėl iki šiol vis dar nepradedami K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos darbai, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

Spalio 19-oji

Nors šią vasarą įsigaliojo dar vienas neskundžiamas teismo sprendimas, pagal kurį turi būti nugriauta verslininko Rimanto Cibausko uostamiestyje, Dailidžių gatvėje, pastatyta nelegali tvora, o jos griovimo reikalai buvo perduoti antstolei, neteisėtas statinys ir toliau yra užtvėręs valstybinei priklausantį sklypą, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Antradienį ryte remontuoti į „Klaipėdos laivų remonto“ doką sėkmingai buvo nuplukdytas „Meridianas”.

***

Policija pranešė sulaikiusi tris asmenis, įtariamus turto prievartavimu ir pasikėsinimu tyčia sugadinti turtą visuotinai pavojingu būdu. Tuo metu vienoje iš uosto įmonių Nemuno g. buvo rastas 61 metų autokrautuvo vairuotojo kūnas be išorinių smurto žymių.

***

Per pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 202 koronavirusinės infekcijos atvejai, 22 jų – Klaipėdos apskrityje. 4 atvejai siejami su protrūkiu Jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamente Švėkšnoje,o iš viso su šiuo protrūkiu jau siejami 8 atvejai. Dar po du atvejus buvo patvirtinta Klaipėdos valstybinės kolegijos ir  Palangos reabilitacinės ligoninės protrūkyje. Per parą šalyje fiksuotos 5 mirtys nuo koronavirusinės infekcijos, iš jų nė vienos – Klaipėdos apskrityje.

***

Nustačius 4 užsikrėtimo koronavirusine infekcija Gargžduose veikiančioje „Mars Lietuva“ bendrovėje atvejus, jos atstovai teigia, jog įmonė imasi papildomų saugumo priemonių ir pertvarko procesus, kad maisto augintiniams gamyba ir toliau vyktų nenutrūkstamai.

***

Antradienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje jos nariai narpliojo, kodėl nakvynės namuose nėra teikiama, kaip numatyta, ir išblaivinimo paslauga.

***

Klaipėdos verslo atstovai iki šios savaitės pabaigos privalo pateikti savo siūlymus, kaip jie prisidės stabdant koronaviruso plitimą. Jei tokių siūlymų nebus arba jie pasirodys neefektyvūs, tuomet verslas turės susitaikyti su naujais ribojimais ir draudimais: taip susitarta antradienį vykusiame Klaipėdos mero ir uostamiesčio verslo atstovų pasitarime apie veiklos organizavimą COVID-19 pandemijos metu.

***

Kodėl Arūno Valinsko pasakymo apie tai, kad tokius veikėjus, kaip Valdemarą Tomaševskį, reiktų šaudyti bent po vieną per metus, negalima traktuoti vien tik kaip humoro, nuomonių rubrikoje samprotauja apžvalgininkas Rytas Staselis.

Spalio 21-oji

„Pastato išorė jau nesikeis, nes toks dizainas laimėjo architektūrinį konkursą. O dėl vidaus sprendimų mes su projektuotojais susikalbame, ko mums reikia, kad vienas kabinetas turi būti didesnis, kitas mažesnis. Jie atsižvelgia į mūsų pastabas“, – apie naujai projektuojamą poliklinikos pastatą „Atvirai Klaipėdai” pasakojo Jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Gediminas Dragūnas.

***

Lietuvoje per vakar parą patvirtinta 311 koronavirusinės infekcijos atvejų, 36 jų – Klaipėdos apskrityje. 101 atvejis patvirtintas Kauno, 68 – Vilniaus, 39 – Telšių, 27 – Šiaulių, 19 – Marijampolės, 11 – Panevėžio, 7 – Tauragės, 3 – Alytaus apskrityse. 5 atvejai yra siejami su Palangos reabilitacijos ligonine. Su šiuo protrūkiu jau siejami 35 atvejai. 4 atvejai patvirtinti Skuodo r. Lenkimų miestelio protrūkyje, o su juo jau siejama 13 atvejų.3 atvejai siejami su LCC tarptautiniu universitetu. Šiame protrūkyje jau užregistruoti 4 atvejai. Tuo metu gydytojai dėl COVID-19 situacijos kreipėsi į šalies gyventojus, ragindami juos saugotis ir elgtis atsakingai.

***

Generalinė prokuratūra pranešė iš vadinamosios teisėjų korupcijos bylos išskyrusi atskirą bylą, kurioje kaltinimai pareikšti uostamiesčio advokatams Aivarui Surbliui ir Mariui Navickui. Tuo metu muitinės pareigūnai sulaikė beveik 95 tūkst. grynųjų per sieną gabenusį Lietuvos pilietį.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, kad trečiadienį byloje dėl buvusio „Gatvių apšvietimo” generalinio direktoriaus Dangero Aleksandrovo grąžinimo į pareigas Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė neskundžiamą nutartį dėl bylos atnaujinimo iš esmės, o štai Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos teritorinio padalinio kyšininkavimo byloje.

***

Klaipėdos Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį nusprendė, jog kurį laiką klaipėdiečiams teks gyventi kitaip, patvirtinusi 10 punktų priemonių planą, kaip mažinti koronaviruso plitimą.

Spalio 22-oji

Ką asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ virtualiai surengtuose debatuose kalbėjo visi į II Seimo rinkimų turą patekę klaipėdiečių kandidatai, užrašė „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Baimės, kad nesutilpsiu, nėra, bet tapymas didelėje erdvėje yra toks ekspresyvus, kad jaučiuosi taip, lyg tapyčiau visu kūnu. Dideliame formate galiu maksimaliai išskleisti giliausiai paslėptas emocijas, atsiverti, sakyti tiesą. Dabar pamažu mokausi tapyti ir mažesnio formato kūrinius. Reikia išmokti, jei noriu, kad mano darbus pirktų – didelių darbų žmonės negali įsigyti dėl labai paprastos priežasties – neturi kur pakabinti. Džiaugiuosi, kad žmonėms patinka mano tapyba. Teks ieškoti kompromiso”, – Birutei Skaisgirienei pasakojo iš Londono į Klaipėdą sugrįžusi dailininkė Monika Trumpiškytė, uostamiestyje jau surengusi  dvi savo darbų parodas.

***

Klaipėdos apylinkės teisme išnagrinėta byla dėl parduotuvėje kilusio konflikto dėl esą netinkamo kaukės dėvėjimo.

***

Ketvirtadienį priešpiet į uostamiesčio savivaldybei priklausančios Klaipėdos vaikų ligoninės sklype ties J. Karoso gatve statomos naujos Konsultacinės poliklinikos pamatus įmūryta kapsulė su raštu ateities kartoms.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 424 koronavirusinės infekcijos atvejai, 30 jų – Klaipėdos apskrityje. 59 atvejai siejami su protrūkiais. Klaipėdos apskrityje  – 4 tokie infekcijos atvejai Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filiale, visi asmenys yra pacientai (iš viso šiuo metu registruoti 9 susiję atvejai). Dar po vieną atvejį Klaipėdos apskrityje siejama su protrūkiais Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centre bei Klaipėdos universitete.

***

Ketvirtadienį nuotoliniu būdu surengtoje spaudos konferencijoje Uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas džiaugėsi, jog baltarusiškų krovinių Klaipėdos uoste nemažėja. Konferencijoje taip pat pranešta, jog ikiteisminis tyrimas dėl užteršto Malkų įlankos grunto tvarkymo niuansų yra nutrauktas, o Klaipėdos uosto vystymui tikimasi gauti 378 mln. eurų Europos Sąjungos paramos.

***

Finansų ir ekonomikos komiteto nariams ataskaitą apie biudžeto vykdymą  pristačiusi Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė konstatavo per 14 mln. eurų atsilikimą nuo planuotų įplaukų. Tuo metu Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nariai be entuziazmo sutiko didžiausio krepšinio klubo „Neptūnas“ dalininko Sigito Ambrazevičiaus siūlymą savivaldybei tapti viena iš klubo dalininke.

Spalio 23-oji

Nors šilumą ir elektros energiją iš sudegintų atliekų gaminančiai bendrovei „Fortum Klaipėda“ pirmos instancijos teisme nepavyko pasiekti, kad būtų panaikinta aplinkosaugininkų skirta sankcija už tai, kad ji 2018 m. esą sudegino per daug atliekų, bendrovė „Atvirai Klaipėdai” patvirtino sprendimą žadanti skųsti.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 442 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai, 45 jų – Klaipėdos apskrityje. 5 atvejai siejami su protrūkiu Palangos reabilitacijos ligoninėje, 3 – su Klaipėdos miesto poliklinika, vienas – su Respublikinės Klaipėdos ligoninės Skuodo filialu. Dar 4 atvejai susiję su protrūkiu Skuodo rajono Lenkimų miestelyje, o du –  su židiniu Kartenos mokykloje-daugiafunkciame centre. Iš viso šalyje 168 atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, siejami su protrūkiais.

***

Klaipėdos savivaldybė pranešė, jog baigiami palei Taikos pr. einančio tako sutvarkymo darbai.   

***

„Kol kas nenorime viešinti, kas yra užsikrėtęs, bet tai yra žmogus iš komandos. Visi išsitirsime ir tada žiūrėsime, kas ir kaip“, – situaciją dėl susirgusio vieno „Neptūno“ žaidėjo „Atvirai Klaipėdai“ pakomentavo klubo komunikacijos vadovė Agnė Žilevičiūtė.

***

„Sakot, kad mes, kaip visuomenės grupė, nesame pažeidžiama ir niekas mūsų nediskriminuoja. Dabar pat pakilkite nuo kompiuterio, išeikite į gatvę ir paklauskite praeivių, ar jie norėtų išnuomoti butą asmeniui, jeigu, pavyzdžiui, jis yra LGBTI žmogus. Dar paklauskite, o ar norėtų, kad jų vaikus mokykloje mokytų homoseksualus mokytojas”, – nuomonių rubrikoje, reaguodamas į vieno piliečio laišką, rašo Jonas Valaitis.

Spalio 24-oji

LCC universitete studijuojanti ukrainietė Sofijai, kurią kalbina Denis Kišinevskij, sako, jog Klaipėda yra gera vieta gyventi.

***

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“, šįkart pristato, kaip uostamiestyje, Kauno gatvėje, buvo pastatytas naujasis Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatas.

***

Pasak Klaipėdos muzikinio teatro pranešimo, tiesioginę „Dėmesio! Baletas“ transliaciją socialiniuose tinkluose stebėję tarptautinės baleto trupės šokėjų pedagogai, giminės ir gerbėjai iš įvairiausių šalių rašė jiems susižavėjimo kupinus komentarus ir linkėjimus.

***

Per praėjusią parą naujų COVID-19 atvejų užregistruota beveik pusė tūkstančio – 474, o Klaipėdos apskrityje – 75. Pranešama ir apie tris naujas mirtis nuo šios ligos.

***

„Tas pat dedasi ir Specprekyboje, kur iš prekybos gauti pinigai neatiduodami į valstybės banko kasą, bet laikomi pas parduotuvės darbuotojus ir be kontrolės eikvojami. Karininkų namai, ruošdami spektaklius, pajamų neįneša į Valst. Banką, bet aplenkia banką, atsiskaitydami su artistais. Miesto pramonės kombinatas gautų iš klijentų už drabužių siuvimą ir avalynės taisymą pinigų neįneša į banką, bet be jokios kontrolės išleidžia juos vietoje ūkio reikalams, už darbą apmokėti ir kt., tuo būdu sudarydamas pas save „juodąją kasą”, – 1946 metais „Raudonajame švyturyje” pateikiama Valstybinio banko Klaipėdos skyriaus valdytojo draugo M. Makovskio kalbos ištrauka, kuri cituojama „Atviros Klaipėdos“ projekte „30 metų be komunistinių marazmų”.

Spalio 25-oji

Sekmadienį prasidėjo balsavimas II rinkimų į Seimą ture.

***

„Klaipėdos krašto valdžios žinios” 1936 m. spalį paskelbė, kad pirmuoju gubernatoriumi paskirto Jono Kubiliaus pasirašytu Seimelio priimtu įstatymu tapo teisės aktas dėl privalomojo mokyklos lankymo, rašoma „Atviros Klaipėdos” projekto „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” publikacijoje.

***

Sekmadienį patikslinus duomenis, Nacionalinis visuomenės centras pranešė, jog per vakar parą šalyje patvirtinti net 603 infekcijos atvejai. Iš viso iki spalio 24 d. imtinai Lietuvoje nustatyta 10 184 užsikrėtusieji koronavirusine infekcija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This