45-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 2-oji

Denis Kišinevskij kalbina LCC tarptautiniame universitete studijuojantį ukrainietį, kuris jį svetingai priėmusioje Klaipėdoje pasigedo jaunimo aktyvumo.

***

„Klaipėdos žinios” 1925-aisiais pranešė, kad spalio 29-ąją į uostą atplauks anglų garlaivis „Baltriger”, kuris pristatys Lietuvos finansų ministerijos Anglijoje užsakytų sidabrinių pinigų partiją – 375 dėžes apie 25 tonų svorio, rašoma ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” publikacijoje, kurioje baigiama pasakoti, ką tarpukariu Klaipėdos kraštui atnešė spalio mėnesiai.

***

Lietuvos kariuomenė dalinasi pokalbiu su Karinių oro pajėgų Paieškos ir gelbėjimo poste Nemirsetoje budinčia sraigtasparnio AS-365 „Dauphin” įgula.

***

Per sekmadienį Lietuvoje patvirtinti 837 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. 256 iš jų registruoti Vilniaus, 186 – Kauno, 136 – Klaipėdos, 86 – Šiaulių, 59 – Telšių apskrityse. Dar 36 atvejai registruoti Tauragės, 24 – Alytaus, 23 – Marijampolės, 22 – Panevėžio ir 9 – Utenos apskrityse. Klaipėdos apskrityje egistruoti atvejai susiję su protrūkiu Šilutės rajone veikiančiuose senelių namuose „Senjorų Eldorado“, taip pat fiksuoti COVID-19 šeiminiai protrūkiai.

***

„Nesu ir nebuvau nustebęs, kaip su pimpanosiais ketverius metus flirtavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tačiau labai gaila, kad tokius bendravimo būdus tai šen, tai ten perima šalies prezidentas”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

Lapkričio 3-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“, šįkart pasakoja apie tai, kaip vairuotojų prakeiksmų ir kantrybės išbandymo vieta buvęs Jakų žiedas virto šiuolaikiška trijų lygių sankryža.

***

Kaip galėjo atsitikti, jog į gintarą panašus akmenukas užsidegė moters striukės kišenėje, aiškinosi „Atviros Klaipėdos“ žurnalistė.

***

Klaipėdos miesto tarybos liepos pabaigoje pasiūlytas Vyriausybės projektas dėl platesnių ribų nagrinėjimo galimai geležinkelio plėtrai nepatiko Susisiekimo ministerijai – ji tokio projekto nusprendė nederinti, informuoja „Atvira Klaipėda“ .

***

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog Rumpiškės gyvenamųjų namų kvartalo tvarkymo darbai vyksta sparčiau nei buvo numatyta. 

***

Per pirmadienį Lietuvoje patvirtinti 897 koronavirusinės infekcijos atvejai, 99 jų – Klaipėdos apskrityje

***

„Šiuolaikinė juvelyrika jau praplėtė mums įprastą standartinį jos suvokimą, kad juvelyrika – tai papuošalai iš tradicinių medžiagų: aukso, sidabro, brangiųjų akmenų. Aš savo kūryboje naudoju įvairiausias medžiagas, kurias randu savo aplinkoje arba tas, kurias padovanoja draugai”, – sako juvelyrė Karina Kazlauskaitė, kurią pakalbino Birutė Skaisgirienė.

***

„Kai tik pasirašysime sutartį, su renginių organizatoriais sėsime ir aptarsime kiekvieną detalę. Kalėdos Klaipėdoje bus, bet faktas, kad jos šiemet bus kitokios“, – „Atvirai Klaipėdai“ konstatavo Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė. Tuo metu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis portalui patvirtino, jog miestiečių balsavimo dėl Girulių miško rezultatai bus žinomi šią savaitę, nes esą reikia suskaičiuoti ir balsavusius popieriniu būdu.

***

Antradienio vakarą, jau po darbo valandų, Klaipėdos rotušėje buvo atliekama dezinfekcija, nes čia užfiksuotas susirgimas koronavirusu.

Liepos 4-oji

Kodėl atpigintas parkingas, numatomas įrengti po Atgimimo aikšte, neduoda ramybės miesto valdininkams ir politikams, aiškinosi „Atviros Klaipėdos“ žurnalistė. Ji taip pat domėjosi, kodėl nuseko Malūno tvenkinys bei informuoja, kad nors klaipėdiečių apklausa dėl Girulių ir Melnragės miško ateities laikytina neįvykusia, nes joje savo nuomonę pareiškė tik apie 3,6 tūkst. gyventojų, tačiau rekomenduota apklausos trukmę pratęsti dar 10-čiai darbo dienų.

***

Beveik hektarą užimančioje teritorijoje tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios jau darbuojasi statybininkai, laimėję rangos konkursą Sakurų parkui įrengti. Tuo metu Senajame turguje jau į pabaigą eina halės atnaujinimo darbai, informuoja „Atvira Klaipėda“.  

***

Policija praneša, jog Metų pareigūnės titulu apdovanotos uostamiesčio policininkės Lijanos Gedminaitės aistra – futbolas.  

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 639 koronavirusinės infekcijos atvejai, 105 jų – Klaipėdos apskrityje. Tuo metu po įvairiose uostamiesčio aukštosiose mokyklose studijuojančių užsienio šalių jaunuolių organizuotos Helovino šventės, koronavirusu užsikrėtė net 10 Klaipėdos universitete pagal Erasmus programą studijuojančių studentų.

***

„Mes laikomės pozicijos, jog pretendentų skaičiaus neskelbiame dėl žmogiškų priežasčių. Kai paskelbdavome, kad pretendentų yra daug, didžioji dalis jų išsigąsdavo ir konkurse nebepasirodydavo, tad sulaukdavome tik 3 iš 20 pateikusių dokumentus. Todėl skaičiaus ir nebeskelbiame, kad visi, kurie nori dalyvauti konkurse, jame ir dalyvautų“, – situaciją dėl konkurso į dvi laisvas Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiųjų patarėjų vietas „Atvirai Klaipėdai“ komentavo Valstybės tarnybos departamento visuomenės informavimo specialistė Lina Biekštaitė.

***

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui grąžinti teisę Neringos ir Smiltynės gyventojams per Kuršių marias keltis be eilės. Taip pat nuspręsta nuo šeštadienio visoje šalyje įvesti trijų savaičių karantiną, neribojant gydymo įstaigų veiklos.

***

Lapkričio 5-oji

Klaipėdos savivaldybės paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė UAB „Uostamiesčio projektas“ nurodoma, kad M. Jankaus g. 8 esančiame sklype projektuojami ir bus statomi trys nauji daugiabučiai pastatai, dar vienas toks objektas atsiras rekonstravus esantį sandėlį ir jo paskirtį pakeitus į gyvenamąją, o trys sklype esantys pastatai – garažas, sandėlis ir buitinis pastatas bus nugriauti.

***

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistė domėjosi, kaip vyksta beveik prieš metus įvykusios 11-metės mergaitės netikėtos mirties tyrimas.

***

Ketvirtadienį nuotolinės konferencijos metu informuota, kaip miestas yra pasiruošęs karantinui. Tuo metu per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 999 koronavirusinės infekcijos atvejai, 180 jų – Klaipėdos apskrityje.

***

Klaipėdos universitetas praneša savo Botanikos sode pradedantis kurti Rytų sodą.  

***

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį atmetė trenerių Bronislavo Vyšniausko ir Antano Jakimavičiaus skundus byloje dėl dopingo platinimo. Atmestas buvo ir prokuroro apeliacinis skundas, palikus pirmos instancijos sprendimą. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas už internete paviešintą privačios šeimos šventę fotografui skyrė piniginę baudą.

***

Eismo saugumo komisija ketvirtadienį nusprendė, kad pasibaigus karantinui automobilius gatvėse bus galima palikti tik iki 7 val. ryto, o ne iki 8 val., kaip dabar.

***

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė“ ketvirtadienio vakarą pelnė du „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus: 2019-ųjų geriausiu choreografu tapo Martynas Rimeikis, o pagrindinio vaidmens atlikėja Julija Stankevičiūtė apdovanota kaip geriausia praėjusių metų šokėja.

Lapkričio 6-oji

Ketvirtadienį vykusio Eismo saugumo komisijos posėdžio metu jos nariai sutarė, jog projektuotojų pasiūlytą eismo pertvarkos schemą Statybininkų pr. dėl čia projektuojamo „Lidl” prekybos centro būtina gerokai patobulinti. Taip pat minėta komisija nusprendė, kad Klaipėdoje turi atsirasti daugiau pėsčiųjų perėjų.

***

Penktadienį į savo vietą prie Dangės krantinės sėkmingai iš remonto buvo parplukdytas „Meridianas. ”

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas koronavirusinės infekcijos šuolis: šalyje fiksuoti 1656 nauji atvejai, 126 jų – Klaipėdos apskrityje. Tuo metu Klaipėdos savivaldybė pranešė steigsianti antrą mobilųjį punktą.

***

„Mes turime turėti tokį lyg ir štabą, kuris spręstų globos įstaigų problemas. Tad įvertinome situaciją Klaipėdos globos ir socialines paslaugas teikiančiose įstaigose, aiškinomės, kaip koronavirusas valdomas, ar pakanka apsaugos priemonių“, – penktadienį vykusio pasitarimo dėl COVID–19 valdymo stacionariose socialinės globos įstaigose esmę „Atvirai Klaipėdai“ komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

***

„Klaipėdos nafta“ praneša planuojanti atlikti SGD terminalo ilgalaikio pajėgumų skirstymo alternatyvų bei kainodaros vertinimą.

***

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog ir antrą kartą sumažinus pradinę Klaipėdos universiteto trijų nebenaudojamų pastatų kainą, jų parduoti nepavyko, nes į paskelbtą eilinį aukštosios mokyklos aukcioną neužsiregistravo nė vienas dalyvis.

***

Skulptūrų parko sutvarkymo projekto sprendinių įgyvendinimo priežiūros grupė penktadienį susitiko pirmą kartą, o Klaipėdos savivaldybė pradėjo ruoštis rangovo paieškoms.

Lapkričio 7-oji

Apie tai, kaip vietoje išskirtinės ikikarinės Biržos gatvės buvo suformuota dabartinė Atgimimo aikštė ir kokias transformacijas ji patyrė sovietmečiu, pasakojama „Atviros Klaipėdos“ cikle „Kelionės laiku”.  

***

Šeštadienio ryte ėmė skęsti prie Dangės krantinės stovintis laivelis „Ole Wilassen“, čia skendęs ir prieš mėnesį.

***

Į Eismo saugumo komisiją kreipęsis Lietuvos dviratininkų bendrijos tarybos narys Saulius Ružinskas norėtų, kad būtų pašalinti šalia į Senąją perkėlą vedančio dviračių tako esantys prekeivių kioskai.

***

Denis Kišinevskij pakalbintas uostamiesčio verslininkas Jevgenijus Sokolovas mano, jog dalis smulkiųjų verslininkų antrojo karantino neišgyvens ir bankrutuos.

***

Koronavirusinė infekcija nesitraukia – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas rekordinis – 1972 – COVID-19 atvejų skaičius, iš jų Klaipėdos apskrity – 115.

Lapkričio 8-oji

„Geri ir darbštūs advokatai uždirba daug, tinginiai – mažai. Mažai dar uždirba tie, kurie nenori daug uždirbti”, – sako advokatas Arūnas Žlioba, kurį kalbina Dana Lukauskienė.

***

1946-ųjų kovui artėjant į pabaigą tuometiniai klaipėdiečiai iš „Raudonojo švyturio” sužinojo, kad miesto Vykdomojo komiteto nutarimu laikotarpis nuo kovo 20-osios iki balandžio 20 d. yra paskelbtas miesto apsišvarinimo mėnesiu, rašoma „Atviros Klaipėdos” cikle „30 metų be komunistinių marazmų”.

***

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 1980 koronavirusinės infekcijos atvejų. 325 iš jų registruoti Vilniaus, 268 Kauno, 201 Klaipėdos, 110 Šiaulių 103 Telšių, 89 Panevėžio apskrityje. Dar 73 atvejai registruoti Marijampolės, 57 Alytaus apskrityse, 30 Tauragės ir 22 Utenos apskrityse.

***

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, sekmadienio ryte mieste automatiškai įsijungė sirenos dėl gauto atitinkamo signalo iš Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo.

 ***

Cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” pradedama pasakoti, ką tarpukariu Klaipėdos kraštui atnešė lapkričio mėnesiai.

***

Sekmadienio vakarą išvykoje Šiauliuose žaidęs Klaipėdos „Neptūnas” neatsilaikė prieš Antano Sirekos auklėtinius – pralaimėta rezultatu 88:93 (16:27, 26:29, 25:19, 21:18). Tai buvo pirmoji „Šiaulių” pergalė šiame sezone.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This