„Kovidinė“ situacija Klaipėdoje – blogiausia tarp visų didmiesčių

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje sergamumas COVID-19 liga yra kone dvigubai didesnis nei Lietuvos vidurkis. Daug sergančiųjų tenka guldyti į ligonines, todėl jau kyla įtampa dėl personalo stygiaus, be to, skubiai reikia dairytis ir papildomų vietų, kur būtų galima hospitalizuoti koronavirusu užsikrėtusius pacientus. Taip COVID-19 situacija Klaipėdoje apibūdinta antradienį vykusio miesto Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdžio metu.

Situacija dėl koronaviruso Klaipėdoje yra vien blogiausių tarp visų Lietuvos savivaldybių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėjos Rožės Perminienės, antradienio duomenimis, sergamumo rodiklis COVID-19 liga Klaipėdoje siekia 1142,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų, o Lietuvoje šis rodiklis yra 697,7. Šiuo metu Klaipėdoje koronavirusu yra užsikrėtę 2494 asmenys.

„Klaipėda pagal situacijos blogumą visoje šalyje yra trečioje vietoje tarp visų savivaldybių. Vilniuje ir Kaune situacija geresnė, nes teigiamų atvejų daugiau, bet ir gyventojų yra daugiau“, – teigė R. Perminienė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pateikė statistiką, jog ligoninėje šiuo metu gydomas 121 „kovidinis“ pacientas. 18 iš šio skaičiaus yra Reanimacijos skyriuje, o 13-ai iš jų yra ventiliuojami plaučiai.

„Apsaugos priemonių turime dviem mėnesiams, bet labai labai įtempta padėtis su personalu, nes nesustabdėme planinės, skubios pagalbos. Personalas kol kas dirba, susitariame, tačiau padėtis labai sudėtinga“, – teigė V. Janušonis.

Šiuo metu izoliacijoje yra 21 KUL medikas – 5 gydytojai ir 16 slaugytojų.

V. Janušonis pirminė, jog KUL ligoninėje gydomi tik sunkūs „kovidiniai“ pacientai, o vidutiniškai sunkūs guldomi į kitas ligonines, tad koronavirusu užsikrėtusieji jau gydomi ir Respublikėje Klaipėdos, ir Jūrininkų bei regioninėse ligoninėse.

„Mes pagal savo galimybes ruošiame dar 20 lovų COVID-19 liga sergantiems pacientams, deguonis jau suvestas, sprendžiame personalo klausimus. Ir tas 20 lovų jau yra maksimumas, ką galime papildomai padaryti. Todėl jau ne kartą aptarta situacija ir, matyt, Ekstremalių situacijų komisija spręs, ką daryti, nes reikia dar vieno pastato su 100 lovų, kur galėtume iškelti vidutiniškai sunkius pacientus“, – kalbėjo V. Janušonis.

R. Perminienė tvirtino, jog apgalvoti keli variantai ir dabar sprendžiami klausimai su Sveikatos apsaugos ministerija bei Lietuvos kariuomene, nes pastarosios prašoma suteikti lauko palapinių, kurios būtų pastatomos prie ligoninių ir jose būtų galima įrengti papildomas vietas „kovidiniams“ pacientams.

„Lygiagrečiai analizuojame galimybes numatyti pastatus, kuriuose galėtume įrengti patalpas COVID-19 liga sergantiems pacientams. Tie pastatai yra SAM pavaldumo, tad vyksta derybos“, – informavo R. Perminienė.

Tarp analizuojamų pastatų yra Tuberkuliozinės ligoninės skyriai, reabilitacijos centrai „Palangos linas“, „Žvorūnė“, „Pušynas“.

„Tik dabar su ministerija kalbėtis sudėtinga todėl, kad yra pereinamasis laikotarpis, keičiasi valdžios, laukiame naujos ir tikimės kad ji jau greitai bus“, – teigė V. Janušonis.

Klaipėdoje neseniai veiklą pradėjo antrasis mobilus punktas ir dabar abu, anot R. Perminienės, dirba maksimaliomis apkrovomis – keturiomis pamainomis. Nuo pavasario Klaipėdos mobiliuosiuose punktuose jau paimta daugiau nei 32 tūkst. ėminių, per parą šiuo metu aptarnaujama apie 320 asmenų.

Anot R. Perminienės, Klaipėdoje pasiteisino sprendimas neuždaryti Karščiavimo klinikos. Dabar ji dirba penkias dienas per savaitę, į ją šeimos gydytojai nukreipia karščiuojančius pacientus, todėl jie nesimaišo su kitais poliklinikų pacientų srautais.

„Ir matome, jog kiekvienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje yra įtempta situacija dėl žmogiškųjų resursų, nes daugelyje jų jau yra po kelis sergančius darbuotojus. Situacija nėra tragiška, bet labai įtempta, tad tik lieka tikėtis, kad ji stabilizuosis“, – kalbėjo R. Perminienė.

V. Janušonis pasidžiaugė, jog vieni pirmųjų šalyje pradėjo daryti imuninius tyrimus COVID-19 liga persirgusiems asmenims.

„Esame atlikę jau apie 600 tyrimų ir galime pasakyti, kad didesnį ar mažesnį imunitetą turi visi persirgę asmenys, tad susirgti šia liga pakartotinai per 3-4 mėnesius praktiškai neįmanoma“, – pabrėžė V. Janušonis.

22 Comments

  1. Regina

    Draugas mire nuo šalutinių ligu,mirties liudijime covidas.Pakele triukšmą žmona,laboratorijoje sužinojo ,kad jo testas neigiamas.Va iš kur tokia statistika.Bruko per prievartą pasirašyt.O atveztas buvo parai paguldytas i karsčiavimo palatą ir niekas nieko jam nedave,išskyrus vaistus iš namų.

    Reply
  2. Klaioėdietis

    Stabdykit žmonių srautus Klp. Akropolio maximoj.
    Lipa vieni per kitus. Jokių atstumų.kaukės po nosim.
    Apsauga nereaguoja.
    Kas turi

    Reply
    • Jolanta

      Nesitestukit ir baigsis tas kvidas

  3. Darius

    Pirmiausia. Reikėtų greitosios pagalbos tarnyboms sugražinti sovietmečių felčerių statusą, kada filtruodavo ligonius ir nebuvo tokios nesamonės kaip dabar. Nori žmogus pasikonsultuoti. Apylinkės gyd. Neina. Greitoji atvažiuoja, meta i mašiną ir į ligoninę. Tenigonį apžiūri, paleidžia į namus. Plius parsiveža žmogus Covid. Išnaikinti sveikatos sistemai kilo mintis felčerius kurie diagnozes lotyniškas suprato, laikinus kelių dienų nedarbingumus išrašydavo ir vaistams receptus. Ką atlieka dabar greitoji? Nemokamas taksi, ligų platinimas ir kada apleistas jau miršta atvažiuoja paramedikas krūtinę paspaudyti, gaivinti. Ką gero daro greitoji? Greičiau platina ligas važinėdami nuo kvietimo į kvietimą….

    Reply
    • nesvarbu

      dariau,sovietmecio laikai tikrai negris ta supranta net vaikai…konsultuoti kaip ir visame pasaulyje normaliame turi seimos gydytojai arba specialistai gydytojai ambulatoriniuose konsultaciniuose skyriuose…pirmi savo darbo nedirba,pas antrus didziules eiles del ivairiu priezasciu.jei ligonineje gavai gydytojo apziura ir dar padare tyrimus tai reiketu dziaugtis turbut…del nemokamo taksi gmp atzvilgiu esi teisus,senai reikia ta baigti,nes lietuva vienintele salis europoje kur tokie dalykai su gmp vyksta,nes dauguma viska iprate gauti nemokamai butent nuo tarybiniu laiku…ir pabaigai -nei vieno ligonio dar gmp darbuotuojai covidu neuzkrete,greiciau atvirksciai…

  4. Mardže

    „<pasidžiaugė, jog vieni pirmųjų šalyje pradėjo daryti imuninius tyrimus COVID-19 liga persirgusiems asmenims".

    Kokiu pagrindu KUL tai darė?
    Nes rugpjūtį -rugsėjį SAM užsakymu vykdytas visuomenės persirgimas covid19 Klaipėdoje buvo atliekamas TIKRAI ne KUL, todėl dabar įdomu, apie ką tai.

    Reply
  5. uostavietė

    Jau seniai įrodyta kad oro tarša turi įtakos viruso plitimui ir jo sukeltom kompikacijom, Klaipėdoje oro tarša 30 kartų viršija Lietuvos vidurkį 29000kg kvadratiniam kilometrui kas met, o tuo tarpu NVSC organizuoja mankšteles!!! Kur žiūri mieto meras Vytautas Grubliauskas? Kur žiūri aplinkos apsauga? Kur žiūri valstybės kontrolė? Prokuratūra? Ar Klaipėdos miesto gyventojai turi teisę į sveiką aplinką? Ar Klaipėdos mieste ši konstitucinė teisė negalioja? Ar mūsų mieste tik verslo teisės paisomos? Kada baigsis rudaais proveržis?

    Reply
    • TaPati

      Meras tik dudele pučia, visa kita jam jau igryso… Niekuo nebesirupina, atsiputes.

  6. Jolanta

    Patys susitiset is visu pakampu koroninikus, reket sauket ,visi grizkit, pilnus lektuvus nemokamai vezet , cia juos laiket nemokamai vesbuciose, net telefonus dovanojot, po karantino, paulioje, grizo atgal ten is kur partiset

    Reply
  7. Jolanta

    Galbut kitose rajonose virusas neplints med istaigu deka, patikrinkit zKlaipedos ligoninese higiena, kitur nezinau, bet konsultaciju sk.ir ypas jur ligonines, baisu, dvokia tualetas, nera kuo nusiplauti rankas, konsultciju sk pacientai sedi vos ne ant keliu vienas kitam, gal 5 registratores priima registraturoje 1 pacienta, vietoje to, kad palaikytu tvarka koridoriuje, po paciento kabinene nieko nedezinfekuoja, rkl veido zandikauliu chirurge po burna graibo tom paciom pirstinem su kuriom maigo ir kompa, tiketia, kad tom paciom graibo ir visus pacientus, ukl gydytojai kabinete nusiplesia kauke prie paciento, net koronos korpuse infektologe, dar siuncia pacienta tiesioginei konsultacijai i ta korpusa ,ka galima ir telef pasakyti

    Reply
  8. Jonis

    Dar teks atidaryti skyrių kovidiotams. Nemanau, kad pagys, bę specialistų įsikišimo…

    Reply
    • A

      Palaikau Jus ?%

  9. Makis

    Niekas neserga visi melagiai jug yra irodimai, kaip tasko mūsų mokėtojų pinigus. Visas skyrius nufilmuotas tuščias. Dvi seselės žiūri youtube. Vyriausias daktaras su sesele aptarinėja vaiko pinigus pakels ar sumažins. Žmonės norėjo išgirsti tiesą o jie bėgo slėpėsi. Video reportažas viko 45min. Sakau Gėda prieš visą tautą kada jie nustos mums meluoti….

    Reply
    • Anonimas

      Neskleisk nesąmonių.

    • L

      Melagėnas

    • Sniege

      Iš kur išlindęs tamsta???!!!

  10. Alius

    Dėkokim V Janušoniui kaip jis tvarkosi, jei ne Janušonis Klaipėdoje būtu daug blogiau . Vietoj to kad nepagrystai kritikojate , pagalvokite kaip padėti sunkioje situacijoje.

    Reply
  11. Kl

    Nei vienam mieste, turbut, tokio bardako niera, kaip Klaipedoj, kai vadovauja toks meras! Tiksliau, jam vadovauja, liberalai!!!

    Reply
  12. t

    Lygtai nežinojo, eilinis aplaidumas, pradedant Rožės kompetencijos stoka, ir jau nešneku apie Janušonio nebegebejima eiti vadovo pareigas.

    Reply
    • Veronika

      Ponia Rožė neturi jokio supratimo apie Covid, sako tai, ką liepia jos viršininkai

  13. Ele

    Tagu nemeluoja Universitetinei ligoninei tik dešim guli.

    Reply
  14. jonas

    o tai kiek tų vidutiniškai sunkių kitose ligoninėse yra?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This