48-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Lapkričio 23-oji

Kas ir kodėl be prokuroro Aivaro Velučio irgi įsivėlė į kovą su Generaline prokuratūra ir STT, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba skelbia baigusi ikiteisminį tyrimą dėl vieno klaipėdiečio nelegaliai teiktų paskolų, jam nesumokėjus valstybei priklausančių mokesčių.

***

„Sutartį dėl tekstilės atliekų surinkimo ir tvarkymo pasirašytų KRATC. Tačiau KRATC apklausė prekybos centrus ir tik trys pageidavo, kad prie jų būtų pastatyti tekstilės atliekų surinkimo konteineriai. O dėl trijų vietų kurti visos sistemos tikrai neapsimoka, tad šioje srityje kol kas nėra jokių naujienų“, – skaitytojo informaciją esą uostamiestyje netrukus vėl atsiras tekstilės konteineriai, „Atvirai Klaipėdai” paneigė Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

***

Ar tinkama vieta žuvusio paauglio atminimui yra šalia gatvės Slengiuose įrengtas altorėlis, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė. Ji taip pat informuoja apie Kruizinių laivų terminalo norą parduoti viešbutį „Old Mild Hotel“.

***

„Grigeo Klaipėda” savo socialinio tinklo paskyroje paskelbė iš Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos gavusi leidimą statyti techniniame projekte numatytus naujus nuotekų tinklus Dumpiuose.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja apie teismo procesą pagal buvusio „Gatvių apšvietimas” vadovo Dangero Aleksandrovo skundą dėl jo atleidimo iš pareigų: sprendimą numatoma skelbti gruodžio viduryje.

Lapkričio 24-oji

„Atvira Klaipėda“, tęsdama projektą „30 Nepriklausomybės metų: valstybiniai pėdsakai Klaipėdoje“, pasakoja, kaip Klaipėdoje gimė, vystėsi ir galiausiai buvo įkurta bei suklestėjo Laisvoji ekonominė zona (LEZ).

***

Policija praneša sulaikiusi 5 asmenis, įtariamus turto prievartavimu.

***

LCC praneša, jog prie šio universiteto komandos prisijungė iš JAV grįžęs Artūras Žilys, kuris eis finansų ir infrastruktūros vadovo pareigas.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė su Centrine projektų valdymo agentūra pasirašiusi sutartį dėl ES finansavimo skyrimo laivybos kanalo gilinimui iki 15 metrų: projektui ES skyrė 17,3 mln. eurų.

***

Per praėjusią parą, pirmadienį, Lietuvoje patvirtinti 1 169 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, iš jų 171 –  Klaipėdos apskrityje. Tuo metu antradienį vykusiame Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų posėdyje pranešta, jog šią savaitę COVID-19 liga buvo diagnozuota beveik visiems „Carito“ Klaipėdos regiono globos namų globotiniams bei pusei darbuotojų, kurie arba serga, arba yra izoliacijoje.

***

Klaipėdos savivaldybės administracija siūlys miesto tarybai kitų metų biudžete paskirti 940 tūkst. eurų viešojo transporto sistemai, kad būtų galima išvengti ženklaus bilietų kainų didėjimo.

***

Du nauji Klaipėdos miesto tarybos nariai, kurie pakeis į Seimą išrinktus politikus, pirmą kartą prisieks ne Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje, o o miesto rotušėje, informuoja „Atvira Klaipėda”. Portalo žurnalistė taip pat rašo apie planus Giruliuose, vos už 100 metrų nuo jūros, įkurti poilsio paslaugų kompleksą su viešbučiu, SPA centru, erdvėmis gydymo paslaugoms ir kt.

***

Antradienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje vicemeras Arvydas Cesiulis pasisiūlė surengti apskritą stalą įsisenėjusioms Nakvynės namų darbuotojų tarpusavio santykių problemos aptarti.

***

Klaipėdos „Neptūno“ merginos antradienio vakarą namie neatsilaikė prieš Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ komandą ir pralaimėjo rezultatu 46:70. 

Lapkričio 25-oji

„Atvira Klaipėda“ informuoja, jog Vilniaus apylinkės teismas nutraukė bylą, kurią dėl savo esą pažeistų teisių Centro partijai – tautininkams (anksčiau – Lietuvos centro partijai) iškėlė klaipėdietis Alvidas Šimkus ir jo kolega iš Šilalės Valerijus Šabrauskas. A. Šimkus šį teismo sprendimą žada skųsti.

***

Statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą, antradienį, Lietuvoje patvirtinti 2289 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, iš jų 267 – Klaipėdos apskrityje.

***

Šią savaitę Klaipėdos savivaldybėje buvo pristatyta Smiltynės miško parko koncepcija, apie kurią „Atvirai Klaipėdai“ papasakojo Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

***

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui karantiną pratęsti iki gruodžio 17 d.

***

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje administracinio nusižengimo byloje konstatavo, kad pripažinti avarijos kaltininku remiantis vien tik numanomais duomenimis, negalima.

***

Uostamiesčio Baltijos gimnazijos moksleiviai turės galimybę gilinti inžinerines žinias ir atlikti projektinius darbus Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje – tai numato tarp Uosto direkcijos ir Baltijos gimnazijos pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Tuo metu Klaipėdos universitetas pasirašė sutartį su viena iš didžiausių šalies informacinių technologijų bendrovių – UAB „Visma Lietuva“  dėl informacinių technologijų specialistų rengimo.

***

„Kartais kyla įspūdis, kad NVSC rekomendacijos visuomenei yra paremtos ne moksliškai grįstais saugumo protokolais, o dabar dar laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos laisva kūryba vakarais po sunkių darbų tėvynės labui”, – nuomonių rubrikoje rašo apžvalgininkas Rytas Staselis.

Lapkričio 26-oji

Šią savaitę Klaipėdos savivaldybėje surengtas pasitarimas dėl Jono kalnelio poternų tolimesnio panaudojimo, tačiau konkrečių sprendimų nepriimta.

***

„Atvira Klaipėda” informuoja, jog nueidama senoji Vyriausybė nusprendė pasunkinti galimybę be priežasties dviem parom sulaikyti žmones. Tuo metu prokuratūra praneša apie baigtą bylą, kurie paaukotų pinigų pasisavinimu kaltinamas neįgaliųjų sporto klubo prezidentas.

***

Ketvirtadienį priešpiet iš Liepojos gatvės į Teatro aikštę pargabenta Kalėdų eglė, kurią miestui padovanojo Jankauskų šeima.

***

Statistikos departamento duomenimis, per trečiadienį patvirtinti 2104 susirgimai COVID-19 liga. Klaipėdos apskrityje susirgimų skaičius sumažėjo iki 129, kai antradienį jis siekė 267. Čia šiuo metu serga 3276 žmonės. Išgijo 717 – per parą naujų pasveikimo atvejų nefiksuota. 

***

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje prisiekė naujieji tarybos nariai Vidmantas Plečkaitis ir Aušra Zarambienė, pakeitę į Seimą išrinkus politikus. Posėdyje politikams nepavyko susitarti dėl Girulių draustinio steigimo – jo data atidėta neribotam laikui, nes esą tokios procedūros trukdytų patvirtinti naująjį Klaipėdos miesto bendrąjį planą. Tačiau vieningi politikai buvo, balsuodami už Klaipėdos regiono plėtros tarybos įsteigimą bei po ilgų diskusijų pagaliau surado vietą „Sūduviui”, tiesa, tik dvejiems metams.

***

Vakarų laivų gamykla pranešė baigianti įrengti jau antrąjį „Panamax“ tipo laivams skirtą doką, „Grigeo Klaipėda“ pristato atsinaujinimo planą, o Vokietijos polimerų kompanija REHAU skelbia pasirašusi sutartį su „YIT Lietuva“ dėl partnerystės finansuojant ir statant naują mikrokabelių vamzdžių sistemų gamyklą Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje.

***

Klaipėdos jūrininkų ligoninė pranešė, jog Psichiatrijos departamento Švėkšnos katilinės renovacijos istorijoje padėtas paskutinis taškas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu patvirtino, kad ligoninei paramos pinigų grąžinti nereikės.

***

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį jaunuoliams, sudeginusiems 17 šiukšlių konteinerių.

Lapkričio 27-oji

Penktadienio naktį kilusio gaisras viename daugiabutyje Vargų g. liudininke tapo ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Regionų apygardos administracinis teismas pagaliau išnagrinėjo dar pernai pradėtą bylą, susijusią su Skautų gatve, einančia per prestižinį Girulių kvartalą „Gintaro krantas“ – sprendimą joje žadama skelbti gruodžio vidury, informuoja „Atvira Klaipėda”. Jos žurnalistas taip pat rašo, jog Klaipėdos universitetui toliau nesiseka parduoti trijų nebenaudojamų nekilnojamojo turto objektų: eilinis aukštosios mokyklos surengtas aukcionas ir vėl neįvyko.

***

Per ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinta 2339 koronaviruso atvejai – naujas antirekordas. Iš jų 179 atvejai – Klaipėdos miesto savivaldybėje. Per praėjusią parą mirė 22 asmenys – vienas iš jų buvo klaipėdietis. Mirusių nuo koronaviruso asmenų skaičius jau siekia 471, Klaipėdoje – 32.

***

Klaipėdos universitetas pranešė, kad jos darbuotojai nupynė 30 Advento vainikų, kurie penktadienį iškeliavo pas Telšių vyskupijos „Carito“ Klaipėdos regiono globos namų gyventojus.

***

Klaipėdos savivaldybė informuoja, jog šalyje pratęsus karantiną iki gruodžio 17 d., išlieka ribojimai ir dėl ugdymo proceso organizavimo miesto mokyklose. 

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė parengė pasakojimą apie tai, kokiomis transporto priemonėmis į darbą vyksta dalis teatro darbuotojų.

***

Vilniaus „Kibirkštis-MRU“ antrą sykį per tris dienas įveikė Klaipėdos „Neptūno“ moterų komandą, kuri išvykoje pralaimėjo rezultatu 46:67.

Lapkričio 28-oji

Rašinių cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” pasakojama, jog 1923-1938 metų paskutiniais rudens mėnesiais be kitų įvykių Klaipėdos krašte prasidėjo ir vienas iš skaudžiausių tarpukario istorijos epizodų – vietinės žydų bendruomenės sunykimas.

***

Statistikos departamento duomenimis, per praėjusią parą šalyje patvirtintas 2121 naujų susirgimų skaičius. Klaipėdos miesto savivaldybėje per penktadienį susirgo 146, apskrityje – 227 žmonės. 

***

„Kai dabar bandau apmąstyti tą situaciją, suprantu vieną labai svarbų niuansą – o ką reikėjo daryti pusdieviams ir deivėms, jeigu tikrieji dievai juos tiesiog tampė už virvučių? Nes galią svarbiausius sprendimus priimti turėjo tikrai ne ministerijos darbuotojai ir ne ministrė. Jie buvo vykdytojai, besilaikantys subordinacijos ir stropiai atliekantys priskirtus vaidmenis, o tas tris savaites tapo tokiais pat įkaitais kaip ten apsigyvenę mokytojai”, – prieš dvejus metus vykusį Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos šturmą nuomonių rubrikoje prisimena Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Lilija Bručkienė.

***

Turto bankas paskelbė bene jau dešimtą Žuvininkystės tarnybai priklausiusio laivo „Darius“, kurio nepavyksta parduoti nuo praėjusių metų gegužės, aukcioną.

***

Šeštadienį ties „Klaipėdos baldais” pasirodžiusios naftos dėmės, pasak Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos viršininko Alfredo Šepšto, greičiausiai bus patekusios iš paviršinių nuotekų, jų esą nėra daug.

***

Šeštadienį išvykoje Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ Nacionalinėje krepšinio lygoje iškovojo dramatišką pergalę, Molėtuose vos vienu tašku 77:76 nugalėjęs vietos „Ežerūną-Atletą“.

Lapkričio 29-oji

1946-ųjų liepą „Raudonajam švyturiui” teko konstatuoti, kad mieste pasitaiko įmonių ir organizacijų vadovų, kurie nesistengia sudaryti sąlygų normaliam jų darbui – nesudaro buitinių sąlygų nuolatiniams darbininkų ir tarnautojų kadrams, neatsižvelgia į dirbančiųjų rūpesčius bei poreikius, rašoma „Atviros Klaipėdos” projekto „30 metų be komunistinių marazmų” cikle.

***

Per praėjusią parą, šeštadienį, šiek tiek sumažėjo patvirtintų naujų COVID-19 atvejų šalyje skaičius, kuris siekė 1976. Tuo metu Klaipėdoje susirgusiųjų skaičius šeštadienį, palyginti su penktadieniu, padidėjo 5-iais atvejais ir siekė 151.

***

Sekmadienį Klaipėdoje mirė žinomas fotografas, fotožurnalistas, kraštotyrininkas, knygų ir fotoalbumų autorius, Klaipėdos garbės pilietis, Klaipėdos kultūros magistras Bernardas Aleknavičius.

***

„Kodėl „Maistas” parduodamas, daugeliui kils klausimas. Laivas parduodamas todėl, kad Baltijos Lloydui pilnai užtenka dviejų laivų su šaldytuvu įrengimais: Kretingos ir Utenos, šiedu laivai pilnai aptarnauja šaldytų prekių eksportą. Trečiojo laivo su šaldytuvais kaip ir nereikėjo. Tokie laivai yra gana brangūs, todėl paprastoms prekėms vežioti ir jį tam eksploatuoti yra lyg ir nuostolinga. Pasitaikė gera proga ir jis parduodamas”, – cituojama ištrauka iš 1938 metų „Darbininkų balso“ spausdinamame „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopo” projekto straipsnyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

16-oji metų savaitė

Balandžio 15-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos apylinkės teismas atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This