42 universiteto studentai gaus 200 eurų stipendijas

Švietimas

42 Klaipėdos universiteto studentai, studijoms pasirinkę darbo rinkoje itin paklausias informatikos ir informatikos inžinerijos, mechanikos, chemijos bei elektros inžinerijos studijų programas, iki pat studijų pabaigos gaus valstybės skirtas tikslines skatinamąsias stipendijas. Mėnesinės paramos dydis pažangiems studentams – 200 Eur.

Tikslinės stipendijos studentams, pasirinkusiems studijuoti Lietuvos regionų plėtrai aktualius informatikos, matematikos ir inžinerijos mokslus Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose esančiose aukštojo mokslo įstaigose, skiriamos Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyva. Jos pradėtos teikti tik šiemet. Iniciatyvą palaiko užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“ bei nuolat su kvalifikuotų darbuotojų regionuose stygiumi susiduriančių darbdavių interesams atstovaujančios organizacijos. Skelbiama, jog tokiu būdu valstybė prisiima pareigą skatinti daugiau nei 400 aukštųjų mokslo studentų.

Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto dekanė dr. Rima Mickevičienė sako, jog paskata jaunimui studijuoti regionuose reikšminga visoms pusėms.

„Visi matome, jog ekonomiškai sparčiai augantys Vilnius ir Kaunas sutraukia jaunimą. Jau studijų metais jie randa ten vietas darbo rinkoje, ten sukuria šeimas, augina vaikus. Tikimybė, kad jauni specialistai grįš į regionus, lieka minimali. O kompetentingų žmonių čia nuolat trūksta ir galima tik džiaugtis, jog motyvuojant studijas regionuose pasirinkusį jaunimą einama nuo šnekų prie realių darbų“, – pranešime cituojama dr. R Mickevičienė.

Tiksliųjų bei inžinerijos mokslų specialistus rengiančio fakulteto vadovė atkreipia problemą į dar vieną svarbų aspektą – šios studijų programos nėra itin populiarios tarp moteriškosios lyties atstovių. Ir iš šiemetinio 42 studentų sąrašo, gausiančio skatinamąsias stipendijas, yra tik 5 merginos.

„Labai raginame merginas rinktis tiksliuosius mokslus bei inžineriją. Jų pas mus galėtų būti žymiai daugiau. Visos civilizuotos šalys skatina
merginas rinktis aktualiausias ekonomikos atsigavimui po covid-19 pandemijos profesijas, kurios garantuos joms darbo vietas ir pajamų stabilumą“,- sako KU Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto dekanė.

Viena iš tikslinę stipendiją gausiančių KU Chemijos inžinerijos studijų programos studenčių finansinę valstybės paskatą pavadino maloniu netikėtumu.

„Stojau į Klaipėdos universitetą, nes patiko specialybė, patiko miestas, apie stipendiją tada net negalvojau, bet toks dėmesys malonus“,- neslėpė Laura Urvakytė.

Gediminas Leščiauskas, būsimasis mechanikas inžinierius, šiemet paskatintas ir Klaipėdos miesto savivaldybės metine stipendija, džiaugėsi: „Tai didelis pliusas ir motyvacija daugiau dirbti, kad išlaikytum gerą pažymių vidurkį ir teisę į stipendiją“.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia, jog 2018 m. universitetuose į inžinerijos bei technologijų mokslus planuota priimti 1716 studentų, priimti – 1248. Kolegijose į informatikos, fizinius, inžinerijos bei technologijų mokslus planuota priimti 4990 studentų, priimti tik 1862. 2019 m. universitetuose socialinius mokslus rinkosi 38,5 proc. stojančiųjų, kolegijose – 41,7 proc., o stojančiųjų į su informacinėmis technologijomis, matematika susijusias studijas 2019 m. tebuvo tik 13,4 proc., užpernai – 14,2 proc.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This