MMA siekia padidinti iki 663 eurų

Mums rašo

Penktadienį, gruodžio 4 d., paskirtajai ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei išsiųstas Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) tarybos kreipimasis „Dėl šalies darbuotojų gerovės užtikrinimo“. Jame didžiajai daliai organizuotų darbuotojų atstovaujanti LPSK teikia savo pasiūlymus ir pastabas aktualiausiais ir jautriausiais darbuotojams klausimais bei kviečia susitikti.

Palmiros Mart nuotr.

LPSK atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje yra itin aukštas dirbančių žmonių skurdo lygis, ypatingai – šeimų, auginančių vaikus. Tuo tarpu šiuo metu nustatyta minimali mėnesio alga (MMA) yra mažesnė už skurdo rizikos ribą. Rašte pabrėžiama, jog būtina didinti MMA pagal Lietuvos trišalėje taryboje nustatytą formulę iki 663 eurų nuo 2021 m. sausio 1 d.

Taip pat rašte pažymima, jog nors didelės sumos pinigų yra skiriamos ekonomikos skatinimui, nedarbo rodikliai sparčiai didėja.

LPSK įsitikinusi, kad šiuo metu Lietuvos gaunamos lėšos turi būti investuojamos į žmogiškąjį kapitalą, į aktyvias darbo rinkos programas, skirtas persikvalifikuoti, kelti kvalifikaciją ar įgyti naujų įgūdžių bedarbiams ir dirbantiems žmonėms. Taip pat siūloma peržiūrėti ir koreguoti kvotas, pagal kurias 2021 m. lengvatinėmis sąlygomis leidžiama įdarbinti 32,2 tūkst. darbuotojų iš trečiųjų šalių, kai tuo tarpu Lietuvoje yra per 200 tūkst. registruotų bedarbių.

Rašte kartojamas ir nuolatinis LPSK raginimas įvesti progresinius mokesčius visoms pajamoms bei mažinti mokesčių netolygumus. Siūloma įvesti namų ūkio, o ne asmens apmokestinimo principus, kas padėtų išvengti dirbančių šeimų skurdo. Taip pat kviečiama atsakingai ir atsargiai vertinti įvedamus naujus regresinius mokesčius (automobilių taršos, cukraus etc.), atsižvelgiant į jų poveikį mažas pajamas gaunantiems darbuotojams.

Be kita ko, atkreipiamas dėmesys į nedarbo išmokas, kurios Lietuvoje yra vienos mažiausių ES, mokamos trumpiausiai ir griežčiausiai reglamentuojamos. LPSK įsitikinusi, jog būtina peržiūrėti kriterijus nedarbo išmokai gauti, nes jie nėra adekvatūs dabartinei situacijai, be to, kai kurios priemonės (pvz., darbo paieškos išmoka) galioja tik iki metų pabaigos.

Profesinėms sąjungoms nerimą kelia itin spartus laisvai samdomų (angl. freelancer), elektroninių platformų darbuotojų, taip pat tokių individualios veiklos formų, veikiančių tarpininkaujant vadinamose mokesčių rojaus šalyse registruotoms bendrovėms, skaičiaus augimas.

Atkreiptinas dėmesys, jog per COVID-19 pandemiją šalies aviacijos sektoriaus darbdaviai nenorinčius prarasti darbo ir kvalifikacijos palydovus bei lėktuvų pilotus, iki tol dirbusius pagal neterminuotas darbo sutartis, vertė įsidarbinti pagal individualias sutartis būtent per tokias bendroves – tarpininkes. Todėl LPSK nuomone, yra būtinas adekvatus įdarbinimo platformų teisinis reglamentavimas ir ne pagal darbo sutartis dirbančių žmonių pripažinimas darbuotojais.

LPSK kreipimesi taip pat išreiškiamas pageidavimas nesvarstyti švietimo, sveikatos apsaugos, kitų viešųjų paslaugų ir valstybės įmonių privatizavimo galimybių.

„Siunčiame žinutę Vyriausybei, norėdami atkreipti dėmesį į tai, kad darbuotojai yra lygiai tokia pati svarbi grandis ekonomikoje kaip ir verslas. Diskusijose ir sprendimuose akcentuoti vien verslą yra žalinga, nes be darbuotojų, kokybiškų darbo vietų nepasieksime visuomenės gerovės“, – teigia LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

LPSK taryba tikisi, kad bendradarbiavimas su Vyriausybe bus dalykiškas ir produktyvus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Inga Ruginienė: metamos didžiulės pastangos, kad būtų sužlugdytas mokesčių progresyvumas

Šalies gyventojai vis labiau pasitiki profesinėmis sąjungomis, bet jų nariais tapti ryžtasi ne kiekvienas. „Mūsų tikslas – kad kiekvienas darbuotojas, ...
2023-08-25
Skaityti daugiau

Politika

Profsąjungos: Už uždarų durų priimami sprendimai kelią didelę įtampą

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) antradienį praneša kreipusi į Ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę, ragindama kuo greičiau socialiniams partneriams Trišalėje taryboje ...
2023-03-14
Skaityti daugiau

Nuomonės

Kaupimas II pakopos privačiuose pensijų fonduose – šimtmečio afera

Nauji metai – naujas darbymetis „Sodrai“ ir dar daugiau džiaugsmo privatiems pensijų fondams. Į antrosios pakopos pensijų kaupimą vėl automatiškai ...
2023-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This