Sausį už šilumą teks mokėti šiek tiek daugiau

Svarbu, Verslas

Uostamiesčiui ir Gargždams centralizuotą šilumą tiekiančios AB „Klaipėdos energija” valdyba sausiui nustatė 4,83 ct/kWh (be PVM) tarifą – jis yra 3,4 proc. didesnis nei prieš metus.

Teigiama, kad tokį brangimą nulėmė aplinkybė, kad nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) konkurencija uostamiestyje realiai vyksta tik šiltuoju metų laiku, o žiemą, išaugus šilumos suvartojimui, jų pajėgumai nepatenkina centralizuotos šilumos poreikio, tad šią paslaugą privalanti užtikrinti municipalinė bendrovė „Klaipėdos energija“ turi deginti brangias gamtines dujas.

Pagal energetikų prognozes, „Klaipėdos energija“ dalį šilumos turės pagaminti degindama gamtines dujas, kurios per metus pabrango 7,2 proc. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot „Klaipėdos energijos”, Lietuvos šilumos gamybos sektoriuje susiformavo tokia situacija, kad šildymo sezono metu trijuose didžiausiuose šalies miestuose daugiausia centralizuotai tiekiamos šilumos pagamina ne municipalinės energetikos įmonės, o NŠG. Sausį Vilniuje jie miestui patieks apie 73%, Kaune – 80%, o Klaipėdoje – 68% šilumos. Vertinant visos šalies tendencijas, per metus iš NŠG superkamos šilumos kaina sumažėjo 21%. Tačiau šalies didmiesčiuose šis pokytis skirtingas.

Pagal įvykusius 2021 m. sausio šilumos tiekimo aukcionus Vilniaus miestas kitą mėnesį iš NŠG šilumą pirks už vidutinę 2,32 ct/kWh kainą
(17% mažiau nei 2020 m. sausį), Kaunas – už 1,51 ct/kWh (47% mažiau nei šį sausį), o Klaipėda – už 2,64 ct/kWh (4% mažiau nei šių metų sausį).

„Kaune konkuruoja 10 NŠG ir jie savo katilų pajėgumais gali pasiūlyti didesnį nei miestui būtinas šilumos kiekį. Kaune šiemet pradėjusi veikti kogeneracinė jėgainė, deginanti komunalines atliekas, sausio mėnesio aukcione pasiūlė parduoti šilumą miestui už 1,4 ct/kWh. O Klaipėdoje analogiška kogeneracinė bendrovė šilumą uostamiesčiui sausį tieks už 2,59 ct/kWh. Be to, uostamiestyje dirba tik 6 NŠG ir konkurencijos dėsniai čia veikia tik šiltuoju metų laiku. Žiemą, išaugus šilumos suvartojimui, NŠG pajėgumai nepatenkina centralizuotos šilumos poreikio, tad šią paslaugą privalanti užtikrinti municipalinė bendrovė „Klaipėdos energija“ turi deginti brangias gamtines dujas”, – rašoma įmonės pranešime.

„Miestai, kuriuose biokuras nedengia 100% miesto poreikio pikinių pajėgumų, tai atsilieps šilumos kainoms vartotojams per kažkiek didėsiančias kainas. Elementari tezė, kad šilumos sąnaudas viduržiemy lems žiemos gilumas, dabar atsiskleis visu turiniu. Dienų skaičius, kada mieste veiks pikiniai dujiniai įrenginiai, deginantys brangesnį kurą, priklausys tik nuo oro temperatūros“, – cituojamas energetikos išteklių biržos „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis.

„Šį mėnesį du Klaipėdos gamintojai pranešė apie įrangos gedimus ir nepatieks miesto vartotojams suplanuoto šilumos kiekio. Taip pat turime dar vieno nepriklausomo gamintojo raštą, kad esant ekstremaliai situacijai dėl koronaviruso jie gali sustabdyti šilumos tiekimą miestui“, – teigia Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Jis akcentuoja, kad staigiai krentant oro temperatūrai biokuro katilai negelbsti – jų paruošimas gamybos ciklui trunka iki trijų parų. Tad pikiniais atvejais šilumos stygių kompensuoja būtent municipalinių katilinių dujiniai katilai, galintys pasiekti darbinę temperatūrą per kelias valandas.

„Biokuras pigus, bet biokuro katilai yra brangūs, mes juos statėme tik tuomet, kai gaudavome ES finansinę paramą. Naujų katilų įrengimo kaštai neišvengiamai didintų šilumos kainą mūsų klientams. Na o technologiškai mums vis tiek reikia išlaikyti dujinius katilus, kaip saugiklį, kai NŠG katilai negali užtikrinti staiga išaugusio šilumos poreikio“, – apie galimybes pačiai įmonei statyti papildomus biokuro katilus aiškino A. Katinas.

Pagal energetikų prognozes, sausį uostamiesčiui NŠG tiekiamos ir pačios AB „Klaipėdos energija“ biokuro katilų pagamintos šilumos neužteks. Tad trūkstamą kiekį bendrovė turės pagaminti degindama gamtines dujas, kurios per metus pabrango 7,2 proc. Tiesa, „Klaipėdos energija“ kaip ir gruodį vėl nesupirks dalies šilumos energiją iš atliekų gaminančios „Fortum Klaipėda” pasiūlytos šilumos – „Baltpool” puslapyje vėl rašoma, kad superkamas kiekis sumažintas atsižvelgiant į šilumos energijos pirkimo–pardavimo sutartyje nustatytą maksimalią valandinės šilumos gamybos galią. „Fortum Klaipėda” už 2,59 ct/kWh siūlė 59 520 MWh, o iš jos bus superkama 49 848 MWh.  „Klaipėdos energijos”  biokuro katiluose gaminama šiluma gruodį atsieis 2,79 ct/kWh.

8 Comments

  1. Greit ateis diena

    Katinas daug metų dirbo Kainų komisijoje iš ten ir atėjo. Manau , kad atsakymai dėl brangios šilumos visada bus katino naudai. Jau atsirado pirmieji , naujos kartos šilumos siurbliai .Jų įėjimą į rinką stabdo covidas. Bet kai jie pilnai įeis į rinką ir visi daugiabučiai pradės jais naudotis , nuo tos dienos įmonės su pavadinimu KE nebeliks. Visi mokės už šilumą pigiai ir taps nepriklausomi.

    Reply
  2. Nuomonė

    Pavadinimas klaidinantis. Sausį mokėsime dar už gruodį senomis kainomis. O va vasarį – tai taip.

    Reply
  3. Anonimas

    Tai savivaldybės įmonė. Alio tarybos nariai, kam atstovaujate? kodėl nepasidomite tokiais dalykais?

    Reply
    • hm

      įmonė savivaldybės, o reguliavimas – valstybinis. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba tvritina energetikų kainas ir nustato tvarką, kaip jos yra skaičiuojamos. Nors realiai nifiga ji nereguliuoja. Nes Kaune privatūs gamintojai šilumą miestui parduoda dvigubai pigiau nei klaipedski. Ir Vilniaus ponams dzin, kad klaipėdiečiai už tai Fortumui milijoninius pelnus iš savo kišenės sukrauna.

  4. Tiesa

    Kažkodėl Kaunas 47% mažiau mokės už šilumą iš NŠG ,o Klaipėdos energija tik 4% mažiau mokės už perkaną šilumą iš nepriklausomų ŠG, …Bet šiluma vistiek brangs! Nes taip nusprendė Klaipėdos energijos valdyba! (Susidedanti iš…) Eilinį kartą mulkinami Klaipėdiečiai pasakomis .

    Reply
  5. Vagys

    Zajeba…kiek jau galima melžti iš žmoniu,kada jus jau paspringsit…

    Reply
  6. Tai kaip

    Tegul jie nep**a proto. Praėjusį sausį 2020-01 supirkimo kaina iš Nšg buvo didesnė nei pasiūlyta 2021-01. Baltpool informacija. Čia gal dėl premijų Klaipėdos energija kelia kainas? Kaip kitaip kaina gali kilti? Klimatas šyla, mažėja šilumos suvartojimas, tai kažkaip reikia kompesuoti praradimus?

    Reply
    • Tokia tiesa

      Klaipėdos energija tuos „praradimus” kompensuoja visu 100%, apvogdama daugiabučių gyventojus eilute „šiluma su nepaskirstytu karštu vandeniu”. Gruobonims vis maža ir maža. Gobšumui ribų neturi. Laikas protestuoti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Balandį - beveik penktadaliu pigesnė šiluma nei pernai

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Naujoji energetikų kadrų politika*

Spyglys nesistebi, kad naujoji savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ šluota, pagaminta šio krašto baldų fabrike, smarkiai šluoja, panašiai kaip ir ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Šilumos kaina Klaipėdoje - didžiausia tarp didmiesčių

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba skelbia, kad kovą vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje yra 7,07 ct/kWh (be PVM). Tuo metu ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This