Klaipėdoje – nauja laisvalaikio erdvė

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje atsirado dar viena vieta, į kurią klaipėdiečiai gali atvykti pasivaikščioti ir pasigrožėti gamta. Tikimasi, jog miestiečiai pamėgs Klaipėdos universiteto Botaniko sodo teritorijoje sutvarkytą Dangės senvagę, kuri pamažu virsta Rytų sodu.

Botanikos sode sutvarkyta Dangės senvagės teritorija virs Rytų sodu. KU nuotr.

Klaipėdos universiteto atstovai pirmadienį uostamiesčio savivaldybės specialistams pateikė ataskaitą, kaip sekėsi įgyvendinti projektą „Danės senvagės pritaikymas rekreacijai“.

Ši projektą iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų finansavo Klaipėdos savivaldybė. Ji skyrė apie 55 tūkst. eurų, o Klaipėdos universitetas pridėjo dar apie 2 tūkst. eurų.

„Pinigai panaudoti tikrai prasmingai, nes į Botanikos sodą patenkanti Danės senvagė buvo pakankamai apleista teritorija, o dabar ji tapo tikrai rekreacine, pažintine erdve, kur klaipėdiečiai galės prasmingai leisti laisvalaikį“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Projekto įgyvendinimas prasidėjo pernai kovą, o baigtas buvo gruodį. Įgyvendinant projektą buvo atliktas Dangės upės senvagės augalinio sluoksnio valymas, iškirsti menkaverčiai medžiai ir krūmai, suformuoti ir sutvirtinti krantai, suformuotas reljefas. Taip pat įrengti du mažosios architektūros elementai – mediniai tilteliai ir takai, sutvarkytoje teritorijoje pasodinti pirmieji augalai – sakuros, klevai, pušys.

Visi šie darbai Botanikos sode leidžia pradėti kitą projektą – kurti čia suplanuotą rytietiškų augalų kolekciją, kurioje lankytojai galės atpažinti Japonijai, Kinijai, Korėjai ar Vietnamui būdingų sodų motyvus.

Pirmieji būsimo Rytų sodo augalai buvo pasodinti pernai lapkritį. Tuomet savo medį – raudonlapę sakurą – pasodino ir Rytų sodo sumanytojas bei projekto autorius prof. Petras Grecevičius.

„Mano vizija pagaliau tampa realybe. Ir būtent ši vieta, unikalus Danės senvagės teritorijos reljefas labiausiai tinka Rytų sodų dvasiai atskleisti“, – KU pranešime spaudai tuomet džiaugsmo neslėpė P. Grecevičius.

Planuojama, jog Rytų sodas bus apželdintas per porą metų, jame atsiras arbatos namelis, tilteliai, suoliukai, o visas jo grožis ir didybė skleisis bėgant laikui.

„Šiandien (pirmadienį – V. S.) su Klaipėdos universiteto atstovais kalbėjomės apie jų norus dar pagražinti Botanikos parką, pasodinant naujų augalų. Sutarėme, kad jie savo norus sukonkretins, suguldys į projektą, kurį 2022 metais tikriausiai galėsime finansuoti iš tos pačios Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšų“, – tvirtino A. Dobranskis.

15 Comments

  1. Klaipėdietė

    O dar jei plukdytu laiveliai iš centro iki botanikos sodo, kaip siūloma, tai būtų fantastika. Tik mažoka botanikos sodo teritorija .

    Reply
  2. Anonimas

    Bilietai brangoki į tas erdvės, tik per tvorą pasigrožėti

    Reply
    • 007

      Tvarkykit miesto centrą, griaukit baisią sovietinių okupantų sporto salę.

  3. Inga

    Džiaugiuosi kad atsiranda vis daugiau parku, skverelių , mūsų miestas tikrai gražeja, labai ačiū.

    Reply
  4. GintarasR

    Dar viena svarbi visų klaipėdiečių poilsio vieta kurią būtina atkurti – miško parkas Giruliuose su ežeru miške tarp Skautų g. rajono ir Žuvėdros stovyklos. 1907 m. miesto tarybos nario Enziano Bacho iniciatyva buvo pradėtas kurti miško ežerėlis su sala. Šio tvenkinio krantuose buvo įrengti takai ir suoliukai. Šią idėją finansiškai parėmė tuometinis žymiausias Klaipėdos mecenatas Hermanas Gerlachas (Hermann Gerlach), kurio vardu buvo pavadinta ežerėlio sala. Ir visa tai buvo padaryta, tik vėliau fašistuojantis Memelio jaunimas užtvanką nugriovė (taigi žydai statė!) ir ežerėlis buvo sunaikintas. Krantai, sala, upelis yra ir šiandien, atkurti poilsio vietą visai lengva. Girulių bendruomenė prašė savivaldybės tą paveldą atkurti. Deja, mūsų miestą valdantys tamsūs žmonės sako, kad jokių duomenų apie jokį ežerą ir Girulių (Forsterei) miško parko kurortinį paveldą neturi, todėl tas miškas tarp Girulių plento (Pamario g.) ir jūros turi būti iškirstas ir urbanizuotas. Bus brangių vilų kvartaliukai, sklypų aukcionai… Tamsių ir trumpažiūrių savišvietai – nuoroda į informaciją apie Girulių ir Melnragės kurortinį paveldą, visa informacija yra, bet jums gi neįdomu: https://karklesatlasas.lt/2017/07/05/misko-parkas/

    Reply
    • Rima

      Labai Ačiū, už puikų straipsnį apie Klaipėdos pajūrio mišką

    • Įdomu

      Ne tiesa, įdomu.

  5. S

    Botanikos sodas būtų fantastinė , jei jį iš dviejų pusių nejuostų 2 gatvės , iš kurių sklinda didelis transporto triukšmas. Triukšmo nesigirdi tik kokioje 1/3, 1/4 teritorijos dalyje nuokalnėje prie upės. Naujai atkurtoje senvagėje bus triukšminga. Gaila. Kita vertus, bent akis paganyti bet kuriuo atveju bus galima.

    Reply
    • Anonimas

      Ta vieta vandens užliejama upei patvinus,gaila augalų.

  6. Anonimui

    Yra žmonių,kuriems niekas nepatinka. Patinka- tuščiai piktintis.

    Reply
    • Anonimas

      tai gal ir mečetes statykime vietoj savų bažnyčių? Pagrindinė miesto aikštė nesutvarkyta, skulptūrų parkas išklerusiais takais, Smiltynėje tualeto nesugeba įrengti, svarbiau azijietiškas sodas, o kodėl ne lietuviškas? Juk greit nebeliks ne tik sodžių, bet ir sodų…

    • Anonimas

      Baba Jaga protiv!

  7. Anonimas

    anei lietuviškų tradicijų, anei europietiškų nebereikia… kaip klounai ir dar pinigus milžiniškus leidžia

    Reply
    • Anonimas

      pinigai tokiems darbams čia skiriami juokingi ir greičiau simboliniai. Šalia būsimos mokyklos visą taip vadinamą KU botanikos augaliukų lysvelių daržiukus linkėčiau universitetui paversti į tokį parką. Sėkmės ir didelis Dėkui Petras Grecevičius ir komandai už kantrybę ir labdarą edukuojant visus.

    • Vejas

      O kas ten tiek kainavo?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas

Savivaldybė pateikė potvynių suvaldymo priemones

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša Aplinkos ministerijai pateikusi naujas priemones, kurios padėtų suvaldyti potvynius. Dėl to Nacionalinio vandenų srities 2022-2027 metų ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This