Gyventojai sukilo prieš priklausomybių ligoninės kaimynystę

Miestas, Svarbu

Klaipėdos senamiesčio prieigose, Bangų g. 6A esančiame sklype planuojamos priklausomybių ligoninės statybos užrūstino aplinkinius gyventojus ir įstaigas. Pirmadienio vakare vykusiame objekto projektinių pasiūlymų viešame svarstyme jie audringai reiškė savo nepasitenkinimą ir siūlė tokią ligoninę statyti miesto pakraštyje, o ne centre.

Projektuotojų vizualizacija

Surašė pretenziją

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Bangų g. 6A esančiame sklype numatoma nugriauti šiuo metu jame stovintį daugiau nei 100 metų senumo pastatą ir jo vietoje pastatyti naują, kurio plotas būtų kiek daugiau nei 1500 kvadratinių metrų.

Projekto užsakovas yra Respublikinis priklausomybių ligų centras. Numatoma, jog naujame pastate įsikurs šio centro Klaipėdos filialas, kurio patalpos dabar yra daugiabučiame pastate, esančiame Taikos pr. 46.

Planuojama, jog pastatytoje priklausomybių ligoninėje būtų įrengtos 44 stacionaraus gydymo vietos įvairų priklausomybių turintiems pacientams. Numatoma, kad filialo ambulatoriniame skyriuje per metus bus aptarnaujama apie 1300 pacientų, veiks ir metadono išdavimo punktas.

„Nė vienas žmogus nėra apsaugotas nuo ligų ir visi nori komfortiško gydymo. Dėl savanaudiškų interesų negalime atskirti ligoninių nuo visumos, jų izoliuoti ar išsiųsti į negyvenamą salą. Šita teritorija yra psichiatrijos ligoninė Klaipėdoje, o priklausomybė nuo alkoholio, narkotikų ar žaidimų yra psichikos liga ir su ja reikia kovoti. Ja sergantis žmogus negali taip paprastai išgerti aspirino ir pasveikti kaip nuo peršalimo. O mes negalime atsikratyti dalies savo visuomenės žmonių. Nori nenori, turime jais rūpintis. ES skyrė tam lėšas ir žiūri, kaip jiems padėti“, – viešame projekto svarstyme kalbėjo projektinius pasiūlymus parengusios bendrovės „Urban projects“ projekto vadovas Valentinas Vileikis.

Tokia įžanga jis sureagavo į dar prieš viešą svarstymą gautą pretenziją iš greta (Bangų g. 6) esančio namo gyventojų. Šiame name yra 20 butų.

Pretenzijoje gyventojai nurodė, jog iš esmės prieštarauja projektiniuose pasiūlymuose pateiktiems sprendiniams ir įvardijo ne vieną priežastį.

Anot jų, priklausomybės ligų centro ir ligoninės atsiradimas iš esmės pakeis kriminogeninę padėtį gyvenamojoje aplinkoje. „Kaip rodo kitų panašios paskirties objektų atsiradimo ir veikimo patirtis Lietuvoje ir Klaipėdoje, priklausomybių centrų ir ligoninių gretimybė gyvenamojoje aplinkoje ne tik ženkliai padidina nusikaltimų skaičių (vagystės, turto sunaikinimas ir pan.), bet ir iš esmės sumažina joje gyvenančių vaikų, šeimų, kitų asmenų saugumą. Sprendimas įkurti tokios paskirties objektą Klaipėdos centrinėje dalyje, senamiesčio zonoje, nepritarus visuomenei ir gyventojams iš esmės prieštarauja tvarios miesto plėtros principams, kurie reikalauja, kad būtų surastas balansas tarp socialinių, ekonominių ir ekologinių reikalavimų. Šiuo gi atveju, socialinis aspektas yra grubiai pažeidžiamas“, – rašoma pretenzijoje.

Gyventojai taip pat įsitikinę, jog dėl tokios kaimynystės nuvertės jų nekilnojamasis turtas. Be to, Bangų g. 6 namo bendrasavininkai jau yra pradėję namui priskirto sklypo išsipirkimo iš valstybės procedūrą, planavo jame įrengti vaikų žaidimų aikšteles ar parkingo vietas, tačiau esą nieko daryti nebegalės, nes į sklypą bus atgręžti naujosios ligoninės langai.

Reikalavo faktų

„Rašote, kad padidės kriminogeninė situacija. Bet mes neprojektuojame J. Basanavičiaus gatvės gabaliuko iš Palangos, kur naktį veikia restoranai ir ateina išgėrę žmones. Čia gydymo įstaiga, o ne kalėjimas ar naktiniai klubai“, – tvirtino V. Vileikis.

Ir pareikalavo faktų, įrodančių, jog kriminogeninė situacija tikrai pablogės.

„Jūs mums turite įrodyti, kad situacija nepablogės, kad nebus pažeisti mūsų interesai. Mes jums nieko neturime įrodinėti. Visi gyventojai aplinkui šitai funkcijai prieštarauja, o jūs su gyventojais net nesitarėte. Gyventojai turi savo teises, turi teisę gyventi saugiai. Ir žinome visą eilę faktų iš priklausomybių ligų centrų vietų, kur vaikai apvaginėjami, mašinos laužomos. Mes turime santykį su rizikos grupe, kuri mums nepriimtina“, – projektuotojui viešame svarstyme aiškino vienas iš Bangų g. 6 namo gyventojų Tomas Grunskis, kuris ir pats yra architektas.

Baltikalnio gatvėje veikiančios mokyklos „Universa Via“ vadovė Dalia Kiliuvienė taip pat neslėpė pasipiktinimo Respublikinio priklausomybių ligų centro planais.

„Mes jau dešimt metų kenčiame nuo Trinyčių teritorijoje įsikūrusių narkomanų, o dabar dar naują tokią kaimynystę mums siūlote. Šioje teritorijoje veikia trys darželiai ir mūsų mokykla, todėl tokiai gydymo įstaigai čia tikrai ne vieta. Ieškokite vietos miesto pakraščiuose, o ne miesto centre. Čia jokiu būdu nepateisinama“, – kalbėjo D. Kiliuvienė.

Nepatenkintus kaimynus nuraminti bandė Respublikinio priklausomybių ligų centro Klaipėdos filialo vadovė Vaida Karulaitienė.

„Visi jūs gyvenate jau 70 metų veikiančios psichiatrijos ligoninės kaimynystėje. Ar jums šitie pacientai kėlė problemų per eilę metų? Priklausomybės taip pat yra psichikos liga. Mes kalbame apie gydymo įstaigą, į kurią žmonės ateina gydytis – ne vaikščioti, ne gyventi. Ligoninė yra uždaro tipo ir jie išeina namo lygiai taip pat, kaip kitą psichikos ligą turintys žmonės“, – tvirtino V. Karulaitienė.

Ji pabrėžė, jog šiuo metu Klaipėdoje priklausomybių ligų centras veikia daugiabučiame name ir ne pacientai gyventojams kelia problemų, o atvirkščiai.

Projektuotojų vizualizacija

Projektą rengia 5 metus

„Mes negyvename mėnulyje ir atsižvelgti į mūsų teisėtus lūkesčius yra privalu“, – nenusileido gyventojai.

„Faktų nėra, jūs parašėte ne faktus, o savo spėliones. Suprantu, kad pašonėje nenorite turėti tokios ligoninės. Jūsų interesai savanaudiški. Jūs nepareiškėte nė vieno fakto, kas yra pažeista“, – emocijų neslėpė V. Vileikis.

Aistras nuraminti bandė Respublikinio priklausomybių ligų centro projekto vadovė Kristina Bernotaitė.

„Projektas rengtas daug metų ir ieškota daug vietų. Mes, kaip projekto užsakovai, suprantame jūsų nuogąstavimą ir jį girdime, bet man norėtųsi, kad diskusija vyktų racionaliau. Mes esame kaimynai, tad reikėtų eiti bendradarbiavimo keliu. Šio pastato statybos nėra šios dienos sprendimas, tai penkių metų derinimo darbas, kad būtų galima pradėti šitą projektą“, – aiškino K. Bernotaitė.

T. Grunskis nusistebėjo, kodėl gyventojai tik dabar išgirdo apie būsimą kaimynystę, jei tai yra penkerių metų projektas. „Mes apie jį išgirdome tik tada, kai jis buvo realiai paskelbtas, o mes gyvename 21 amžiuje, kur komunikavimas su visuomene yra privalomas“, – pabrėžė T. Grunskis.

Galiausiai K. Bernotaitė pažadėjo, jog su projektuotojais sės ieškoti sprendimo, kaip pastato sienoje išvengti langų ir jie netaptų kliūtimi gyventojų turimiems planams Bangų g. 6 sklype.

Tačiau gyventojai, nors po pusantros valandos trukusių diskusijų ir kiek nurimo, žadėjo savo interesus ginti ir toliau.

Pastato Bangų g. 6A rekonstrukcijai, po kurios jis taps priklausomybių turinčių pacientų ligonine, pinigų skyrė ES. Jos parama – 1,463 mln. eurų. Planuojama, kad priklausomybių centras veiklą pradės kitų metų pabaigoje.

31 Comments

  1. Nt jiems nukris

    Kas per kaimo japai, pasižiūrėkite Los Angele tokia gydykla šalia Beverly hillso ir niekam NT nenukrito, 10700 Santa Monica Blvd #310, Los Angeles, CA 90025, United States

    Reply
  2. Homofobams

    Bet kai pakantumo 0, atrodo kad tie narkomanai kažkokie raupsuotieji, gal truputi tolerancijos?

    Reply
  3. Dana

    Yra ligoniniu kompleksas, prie pat miesto, tai ka ten neatsiras zemes keliu aru, ten bus ligonine, o ne sanatorija, ir kokiam neismaneliui atejo i galva statyti ligonine centre, ar cia kas nors labai suinteresuotas, panasu i korupcija

    Reply
    • Danai

      Stato ne kur nori o kur valstybė perdavė pastatus

  4. Liuda

    Aha į survarkytą PF teritoriją braunasi narkomanų gydykla!
    Švara dabar..reikia apteršti….švirkštų primėtyti….darbuotojams nesaugu pro narkomanus bus praeiti.

    Reply
  5. N.Puteikienė

    Statyti ligoninę senamiestyje – absurdiška prabanga. Žemė čia brangiausia, todėl čia turėtų rastis rekreacijos, poilsio, turizmo, pramogų objektai. Pagaliau – gyvenamieji namai. Tai, kas duoda pridėtinę vertę. Specialistai norėjo, kad ši ligoninė būtų statoma šalia TBC ligoninės – miške, pagaliau – ligoninių miestelyje – irgi logiška išeitis. Žodžiu, savivaldybė eilinį kartą demonstruoja visišką neišmanymą strateguojant miesto plėtrą. Neigiamai vertinu ir tai, kad maišysis turinčių priklausomybes ir sergančiųjų psichikos ligomis srautai. Pastarieji yra labai neatsparūs blogiems įpročiams. Blogi įpročiai tik stiprina kitas ligas. Ir užstatymo čia nebuvo reikalo tankinti, geriau įrengti dar vieną pasivaikščiojimų zoną, nes kai kurių skyrių pacientai mėnesius praleidžia skyriuje, nes nėra uždaro kiemo. Yra dar viena medalio pusė – besilankantys periodiškai priklausomybių ligų ligoninėje nori tam tikros diskrecijos – nenori būti identifikuoti gatvėje. Šiuo atveju – viskas, kaip ant delno. Išvada: blogai pacientams, blogai gretimos ligoninės pacientams, blogai gretimų daugiabučių gyventojams. Tai kam tada gerai? Kam tokie projektai tada reikalingi?

    Reply
    • Ninai

      O jus rimtai tiek kompetencijos turit suprasti, kad ne savivaldybės įstaiga ir ne savivaldybė stato ir ne savivaldybė pastatus parenka? Naujai statybai nėra lėšų skirta, Skirta tik rekonstrukcijai. Statys esamose PF nenaudojamose pastatose, ten rekriacijos nepadarysi. Dėl srautų maišyosi dviejų pacientų grupių sutinku.

    • Ninai parašiusiam

      O pastato nugriovimas ir iš naujo pastatytas ir yra rekonstrukcija? Ninai pritariu, tikrai ši narkomanų irštva neturi būti tokioj vietoj statoma.

    • Anonimas

      Sutinkame 100% su Puteikienės išsakytomis idėjomis. Klaipėdos senamiestis yra labai mažas, ir šis pastatas-ligoninė ten stipriai jausis ne į temą. Mes klaipėdiečiai senamiestyje norime kultūros paveldo, kavinių, koncertų salių ir erdvių laisvalaikiui ir pramogoms… Senamiestyje norime jaustis kitaip nei miegamuosiuose rajonuose, ar ligoninių miestelyje..

  6. Dalia

    Tegul tik gyventojai nekenkia kultūrai ir tvarkingai gyvena
    Tai bus žmonės, keičiantys savo gyvenimą.
    Garbė yra tokia kaimynystė.
    Buvo baimės dėl Nakvynės namų…bet šie žmonės dažniau skriaudžiami.
    O ne kaimynai. Būkime tolerantiški ir jautresni.

    Reply
    • Klaipėdiškė

      Dalia, gal galite paaiškinti, kame GARBĖ turint tokią kaimynystę? Suprantama, kad reikia būti jautriais ir tolerantiškais, bet tai galima išreikšti kitais būdais ir priemonėmis. Tokią įstaigą reikia įkurdinti miesto pakraštyje, bet ne senamiesčio pašonėje! Klaipėdos miestui garbės tikrai nepridės turistams ir miesto svečiams atvykus apžiūrėti miesto centro ir jiems matant ten besisukiojančius sergančius alkoholizmu ir narkomanija žmones. Kalbu apie priklausomybės ligomis sergančių žmonių įpročius ir elgseną!

  7. Prie grubliausko namo

    Giruliose statytiTen kur jis žada kirsti miška

    Reply
  8. :)

    Na jau na jau koks aršumas – lauk 🙂 Nematau priežasčių pykti , nes po balsavimo seime sparčiai bus įgyvendinamas narkotikų dekriminalizavimas 🙂 Projektą pasirašė konservatoriai , liberalai , laisvi , pora socdemų … Taigi ligoninės kaip ir labai bus aktuali . O miesto pakraščiuose žmonės negyvena ? Net į užmiesčius kraustosi 🙂 Tokia realybė ir ieškoti išskirtinių sąlygų 20 savininkų ?

    Reply
    • Mamertas

      Kokie ten”gyventojai sukilo”-dvi babunes nuo ryto lig vakaro prie lango sėdinčios ?Pats ten gyvanu.Kiemus apsiliuobtu.Per tvora jos dairosi.Šimta metu ta ligoninė ten.Netrukde.Gaila tik kad tokie pastatai užkaboriuose nepapuoš miesto kaip Memel House

  9. yra toks ligoninių miestelis

    Klaipėdoje, tegul ten ir stato.

    Reply
  10. asas

    keisti argumentai is Bangu 6 gyventoju, visi zino kad ten seniau buvo narkomanu taskas kazkuriame bute,

    Reply
    • asilui

      Iš kur žinai?

    • to asilui

      Paskaityk policijos suvestines ir paklausk pareigūnų

    • asilui

      Neišsisukinėk.

  11. S

    Man tai truputį pašlemėkiškai skamba Vileikio, kaip projektuotojo, argumentai. Tokiu stiliumi aiškinama, kai kokiame daugiabutyje name komercinėse patalpose kaimynams po langais pakabinamas šilumos siurblys, kuris veikia dieną naktį. Tuomet panašūs veikėjai, vietoje kokio grindininio šildymo ar pan įrengimo postringauja: jums vaidenasi triukšmas, nedarykite langų, o ko jūs norite gyvendami miesto centre, kraustykites į užmiestį.

    Reply
    • Dalia

      Citata „Ir pareikalavo faktų, įrodančių, jog kriminogeninė situacija tikrai pablogės.”
      Vienas iš faktų tai Išgelbėjimo armijos įsikūrimas Tiltų g. 18 buvusio restorano „Neptūnas” patalpose. Aplinkiniai kiemai tapo asocialių piliečių susirinkimų vietomis. Girtauja, leidžiasi narkotikus, vasarą miega pakritę prie krūmų… visko čia ir nesurašysi. Tik už miesto turi būti statomos tokios gydyklos. Tai į naudą ir tiems, kuriems reikalingas gydymas nuo priklausomybių. Iš vienuolių pranciškonų pasimokykite kaip vykdomos tokios programos.

  12. Joris

    o ką, vaiduokliu virtusio Senamiesčio puošmena taptų ši ligoninė. Galutinai šią vertingą miesto dalį paverskime narkomanų, alkoholikų, benamių rezervatu. Tebus tai liberalų dešimtmečių vadovavimo miestui paminklas. O tas Vileikis kaži pabandytų įteigti, kad Bernardinų sodo Vilniuje pašonėje visai tiktų tokia ligoninė? Prisiminimai kaip iš architekto liktų kaipmat. O čia Klaipėda- suprojektavo šlamštelį Senamiesty ir kaip gailiai čiulba apie narkomanų integraciją. Lauk netikėlius iš miesto!

    Reply
    • to S

      gal paklausk zmoniu gyvenanciu TAIKOS PR. 46 kaip jiems tokia kaiminyste dabar, kazkaip nei ta vieta vaiduokliska nei ka,

    • Joris

      Tai tikrai nesiūlau ten ir palikti. Puiki mintis Ligoninių miestelyje įkurdinti centrą- susisiekimas puikus, arti gyvenamųjų kvartalų kaip ir nėr, jei kur arčiau naujosios bažnytėlės. Bet čia Senamiesty…

    • ....

      Kaip supratau NAUJAS pastatas bus vietoje SENO ligoninės pastato . Kaimynystės naujos nebus , gyventojai žinojo šalia ko perka butus ar jau gyvena . Nesuprantu pasipiktinimo . Šalia bus gražus pastatas vietoje apgriuvusio . Sklypas ligoninės ?

    • paskutiniam

      Blogai supranti. Dar kartą skaityk.

    • Skaityk pats

      Pastato Bangų g. 6 A REKONSTRUKCIJAI ….

    • Anonimas

      Jei nežinai tai nepliurpk, Bernardinų sodo pašonėje yra reabilitacijos centras priklausomiems asmenims. Ir niekas triukšmo nekelia. Ligoninėje gydomi žmonės. Beje, visai netoli (šalia turgaus) jau yra gydomi ir problemų dėl to nekyla. Atsipeikėkite.

    • anonimui

      Vasaros g.- tai Bernardinų sodo pašonė? 😀

    • ezys

      >>>Anonimui.
      Pagooglinau, nesunku: „Bernardinų socialinių paslaugų centras įkurtas prie Vilniaus Šv. Pranciškaus ir Šv. Bernardino vienuolyno. Bernardinų socialinių paslaugų centre veikia Vaikų dienos centras, Priklausomų asmenų dienos centras ir Neįgaliųjų dienos centras.”
      >>>Jori… ar nepavargot buti neteisus? 🙂

    • Joris

      ezy, toj bažnyčioj- centras? 😀 Baik juokint 😀 Kioską su prekybos centru lygini 😀 Kaimynystėj gyvenu tai geriau nei dažnas čia žino 😉 Geriau tu man Kauno Rotušės aikštės griuvenas parodyk? Tik ne tas iš googlo trauktas, kurios seniai jau sutvarkytos 🙂 Ir vis dar manai, kad nė vienas Klaipėdoj projektas nevėluoja? Ilgai dar pokštausi? 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tarp geriausių metų interjerų - ir Vakarų Lietuvos krematoriumas

Paskelbti Lietuvos architektų sąjungos kartu su portalo lytas.lt rengiamo konkurso „Mano erdvė 2023“ interjerų nugalėtojai. Geriausiuoju viešuoju interjeru pripažintas Klaipėdoje ...
2023-12-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Paupių bendruomenė kyla prieš pagalbos vaikams centrą

„Netikslūs jūsų atsakymai – nenoras sakyti tiesos”, – taip sausakimšoje Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje vienas iš Paupių bendruomenės ...
2022-08-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Šimtametį pastatą griaus vardan 1300 psichikos ligonių

Respublikinis priklausomybės ligų centras paskelbė konkursą dėl gydymo paskirties pastato Bangų g. 6A griovimo darbų. Šis pastatas buvo pastatytas 1900 ...
2022-06-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This