„Klaipėdos mediena” žada gerokai pagerinti kaimynų gyvenimo kokybę

Svarbu, Verslas

Ketvirtadienio vakarą vykusio nuotolinio susitikimo metu AB „Klaipėdos mediena” Paupių gyvenvietės atstovams pristatė daugiau nei 6 mln. eurų vertės investiciją, kuri, įmonės vadovų teigimu, gerokai pagerins kaimynų gyvenimo kokybę.

Įmonė šiais metais numato pradėti diegti naują medienos džiovinimo liniją, kuri išmetimus į aplinką turi sumažinti 40 proc. Taip pat žadama, kad pradėjus jai veikti neliks susvilusios medienos kvapo, mėlynos miglos efekto. Teigiama, kad įranga bus montuojama taip, kad ir triukšmas būtų kuo mažesnis.

Po investicijų neliks ir didelius garų srautus išmetančio aukšto įmonės elektrostatinio filtro. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klaipėdos medienos” direktoriaus Nikolajaus Ivanovo teigimu, nors 2020-ieji dėl pandemijos buvo labai sudėtingi – nebuvo jokių parodų, vizitų, bet įmonės specialistai vis tiek bandė ieškoti sprendimų dėl naudojamo elektrostatinio filtro, tobulinimo ir rado išeitį, kaip pagerinti situaciją.

„Sprendimas nepadidins našumų, produkcijos kokybės, tai bus tik aplinkos gerinimui skirta investicija. Radome naują technologiją, kaip išdžiovinti medieną. Ji skirta granulėms, bet bandysime pritaikyti medienai, nes tai labai moderni technologija”, – kalbėjo N. Ivanovas.

Pasak jo, dabar įmonės naudojamas elektrostatinis filtras atitinka visus reikalavimus, bet matomas gausus garas, esant tam tikroms meteorologinėms sąlygoms atsiranda mėlyna migla, sklinda susvilusios medienos kvapas. Dėl buvo nutarta už 6,2 mln. eurų įsigyti Vokietijos gamintojo „Stela” tiekiamas juostines medienos džiovyklas, kurios bus įrengtos vietoje dabar naudojamų būgninių.

Dabartinėse džiovyklose mediena džiovinama 400 laipsnių temperatūroje, iš jų garas ir degimo produktai eina į elektrostatinį filtrą. Naujosiose džiovyklose darbinė temperatūra yra jau tik 85-100 laipsnių, degimo produktai atskirai bus nukreipiami į katilinę, kur jau reguliuojama ir temperatūra, ir deguonies kiekis.

Be to, dabartinis filtras yra apie 35 m aukščio, o naujosios džiovyklos aukštis sieks tik 6 m, tad esą bus gerokai sumažinta ir išeinančio garo sklaida.

„Pasiryžome daryti eksperimentą, nes tai kitokios pramonės technologija, bus labai sudėtinga pritaikyti, ji paprastai naudojama džiovinti  granules, kur reikia džiovinimo iki 10 procentų, o gaminant medienos drožlių plokštę reikia iki 2 procentų. Bet tai rizikai esame pasiruošę”, – sakė įmonės vadovas.

Pasak jo, šiuo metu tokios džiovinimo linijos pasaulyje naudojamos 119-oje įmonių, iš kurių artimiausia veikia prie Siguldos, Latvijoje. N. Ivanovo teigimu, kai tik baigsis karantinas ir apribojimai, įmonė yra pasirengusi paupiškius nuvežti į šią įmonę, kad jie patys galėtų susipažinti su tokia technologija.

Šio projekto vadovas Petras Leknius teigė, kad įmonė pirks patį sudėtingiausią džiovyklų modelį su rekuperaciją ir kondensaciniais blokais.

Tai esą užtikrina, kad oro srautas iš galinės dalies bus gražinimas į priekį bei neleis sklisti dulkėms į aplinką, o kondensaciniame bloke nusės drėgmė.

„Projektuojame taip, kad visi varikliai, ventiliatoriai būtų sukoncentuoti į džiovyklų vidurį. Jei matysime, kad garso yra daugiau, virš jų sumontuosime akustinę garso sienelę”, – sakė jis.

N. Ivanovas savo ruožtu dar pabrėžė, jog džiovyklos atsiras už esamo pastato, tolimiausiai nuo Paupių, ir pastatas bus kaip papildomas triukšmo amortizatorius.

Paupių bendruomenės atstovė Rasa Arcišauskienė, pasveikinusi tokius įmonės planus, sakė, kad jie gražūs, bet neatrodo garantuotai. Ji pageidavo, kad vėliau gyventojams būtų pristatyti ir konkretūs skaičiai.

Pasak N. Ivanono, šis pristatymas buvo skirtas supažindinti kaimynus su būsima investicija paprasta kalba, o kai technologiniai sprendimai bus derinami su kontroliuojančiomis institucijomis, visi skaičiai bus pateikti ir gyventojams.

„Investuojame tuos šešis milijonus tikėdami, kad jums bus geriau, smarkiai pagerinsime jūsų gyvenimo kokybę, nors ir dabartinė technologija veikia visur Europos Sąjungoje”, – sakė „Klaipėdos medieną” valdančios VMG grupės generalinis direktorius Egidijus Mockus.

16 Comments

  1. Kursiokai

    Šaunuolis,Petrai Lekniau,neveltui buvai mokslo asas,””
    Dziaugiames ,,Pagarba Tau,,

    Reply
  2. D.Ž.

    Įmonė ant Dangės kranto. Užima didelę upės pakrantės dalį. (Gal iki 300m.) Dangės ekologinė būklė bloga. Krantinės šalia įmonės nesutvarkytos jau tiek metų kiek ta įmonė egzistuoja. Gal 50 metų? Yra intensyvi upės vandenų naudotoja… IR nieko nenumto dėl D. ekol. būklės gerinimo. Ar ne GĖDA? Ir taip visi ant upės kranto esantys: tik imti,imti naudos ,kiek galima daugiau ( kaip ir Grigeo Kl. iš marių…)

    Reply
  3. ....

    Tai , kad ir yra aišku . Pabandykite pasikartoti ką MIESTUI ŽADA MĖLYNASIS PROVERŽIS . 🙂 …Klaipėda turėtų tapti geriausia vieta gyventi ir INVESTUOTI …Bus siekiama jog būtų įkurta 25 tūkstančiai naujų darbo vietų , 2 tūkst – naujų įmonių , pritraukti 1,5 mlrd . naujų investicijų , eksportas išaugtų 200 % ……:) Ir nei žodžio , kad Klaipėda yra kurortinis miestas be gamyklų ar …Klaipėda vienintelis uostamiestis su savu ” verslu ” …Taip , gyventi turėtume ” švariau ” , verslai turėtų būti socialiai atsakingi , bet kliedėti apie iškėlimą ” už miesto ” .. Kvepia populizmu …. Kaip supratau šiuo atveju , gamykla ir eina tuo keliu socialiai atsakingu , o miestas taps ” švaresniu ” ….Rinktis gyvenamąja vietą reikėjo jums .

    Reply
    • S

      Gamykla socialiau elgtųsi, jeigu dingtų už miesto ribų.

  4. TARŠA

    naujai džiovyklai reikalingas STATYBOS leidimas. Jį išduoda savivaldybės administracija. Bet toks „leidimas”neteisėtas ir prieštarauja dar galiojančiam miesto BP ir naujam(nepatvirtintam) miesto BP. Pabandytų koks verslininkėlis taip užsimanyti, tai pamatytų didelę špygą ir labai labai daug NEGALIMA!!! Bet kai esi nuolatinis JAZZ rėmėjas Klaipėdoje negalioja jokie teisės aktai ir jokie vieši interesai ir jokios taršos. Prokurorai užpakalius suraukę akli ir nieko „nemato”. Visų smegenėlės užterštos interesiukais. Taip viskas dešimtmečiais miestelyje ir sukasi. A kam dabar lengva?

    Reply
    • Vėl aimanuojate ?

      tie kurie eilinį kartą meru rinko Grubliauską ? Cinikai …

  5. To Istorikas II

    Na fabrikas irgi „šiek tiek” patobulėjo (ar vis dar kaip 1898m?!). Keitėsi ir pastatai, ir jų užimamas plotas, ir technologijos, bei produktas. Ar vis dar medžio dėžučių dalis gamina?! O svarbiausia – senovėje įkurtas fabrikas formaldehidų nenaudojo ir tokiu būdu žmonių nenuodijo.
    Natūralu, kad dalis ir Paupių trobų „evoliucionavo” per tiek šimtmečių. Beje, dalis ir autentiškų išliko 🙂
    Manau, kad turim tik džiaugtis, kad bus galimybė gyventi švaresniame mieste, neišskiriant kurio nors rajono.
    Geros dienos!

    Reply
  6. 6 milijonai

    bet, niekaip nesuprantu ko čia džiaugtis. Kiek dar bus ta kosmetika užsiiminėjama. 2007 metais miesto taryba „atstovaudama visų miestiečių interesą” patvirtino miesto bendrąjį planą kuriama buvo nurodoma, kad šią ir visas kitas greta esančias pramonines teritorijas ant Danės upės pakrantės privalu konvertuoti ir pramonę iškraustyti. Per 13metų šiuo klausimu nepadaryta VISIŠKAI NIEKO. Dabar naujame miesto BP vėl numatoma tas pats tačiau vis išduodami leidimai ir leidžiama kažką prilipdyti, pristatyti ir gamybos procesą „tobulinti” ir toliau dergti miestą. Tai kam tie miesto bendrieji planai reikalingi? Kam kuriami kažkokie prisvaigę mėlynojo proveržio STRATEGINIAI miesto planai kurie nesprendžia šių patvirtintų klausimų? Kuo ten užsiima strateginis miesto tarybos komitetas su visais gražuoliais ereliais Kaveckais, Vaitkais, Dambrauskais, Tumom ir kada bus pradėtos kurti programos planai kaip, kur ir kada konkrečiai tie zavodai iš miesto kraustysis su mažiausiais nuostoliais ir praradimais? Ar ir vėl pezėsime metų metais apie Dangės upės „valymus, įveiklinimą” ir kas pastatys upėje navigacijos ženklus? Gamykloms? 2030 metais vėl už naują miesto bendrą planą kišime šimtus tūkstančių ir tas pačias daineles giedosime vėl iš naujo? Svarbu, kad tą laiką būtų paramėlė DŽIAZZO festivaliukui

    Reply
    • ....

      Pradedate savo kliedesiais erzinti …Konvertuoti kur ? Tai gal to meto taryba su meru Taraškevičiumi ” nusikonvertavo ” ? Taisyti reikėtų , o ne ” dirbti ” kliedint . Aš taip pat manau , kad verslas šiuo atveju elgiasi atsakingai . Gamykla pastatyta seniai . Ji veikianti . O Paupių naujakuriai turėjo galvoti . Šiaip reikia ir džiazo , jei ką . Kaip jūs nusibodote …ligoninės senamiestyje nerekonstruokite , nes ” nuvertės turtas , nenorime kaimynystės ” , tegul kiti ” draugauja ” , per tiltą eismą uždarykite , tegul kiti nemiega 🙂 Seniai veikiančią gamyklą iškelkite , nes mes pastatėme šalia privačius namus 🙂 Apie ” kertamus Girulius „, norą draustinio net rašyti nesinori ….Kažkokie kliedesiai …Atsiprašau … Darotės nemaloniai nepatikimi …eiliniai kiršintojai …ieškantys ” kaltų ” .

    • 6-iems milijonams

      Prisiplanuoti galima, kad ir kosmodromą vietoje šito fabriko pastatysim. Kiek pats, tamstele, esi pasirengęs skirti savo sumokamų mokesčių tokiam konvertavimui. Ar bent įsivaizduoji, kelių Klaipėdos miesto biudžetų tam reikėtų? Truksta kur konvertuotis? Pirma konvertuok buvusį grūdų kombinatą, kur tyrai jau trisdešimt metų, eik pas Cibauską kartu konvertuokit buvusią betono gamyklą prie Dangės, o tada jau galėsi gal ir prie Klaipėdos energijos konvertacijos pereiti – lengviau, gi miesto įmonė. Paskui šturmuok autobusų parką, irgi miesto. Kai tuos įkasi jau galėsi pajudėti Klaipėdos baldų, Klaipėdos medienos link.

    • ...paraš ytojui

      tai ir nusipieškite sau tokį BP -miesto ateitį, kad miesto centre į zavodus geležinkeliais vešite malkas, joms drožti statysite centre fabrikus, drošite geležies laužą, krausite rūdą, trąšas ir naftą pliažuose. Ko čia baiminatės ir žaidžiate nervindamiesi nuolat kliedėdami apie mėlynuosius žaidimus? Verslaukite, visiems bus viskas aišku, o mes jau pasirinksime kur mums gyventi. Visi bus laimingi ir jokio pykčio.

  7. zydra

    Martynai,bent jau jūs turėtumėte žinoti,kad žodis” ženkliai” nevartotinas….

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū, tikrai nežinojau – gyveni ir mokaisi. Nuo šiol, manau, kad atsiminsiu.

  8. S

    Geriau galėtų investuoti už miesto ribų. Ne vieta tokioms įmonėms miesto teritorijoje.

    Reply
    • To: Istorikas

      Pasidomėk, kada įsikūrė Paupių dvaras, o kada fabrikas ir pamėgink iš naujo parašyti :))

    • To istorikui

      Apie praeitį reikia žinoti, o ne galvoti. Taip pat ir apie verslą nieko nesupranti, rašydamas apie akcininkų pelno aukojimą. Maušiau, jie suvokė, jog vieną dieną jiems gali būti kaip Grigeo už akustinį triukšmą ir oro taršą Jie supranta, kad vieną dieną valdžioje esantys jų nepridengs ir tada reikėtų mokėti n kartų daugiau , nei šios investicijos. Žodžiu, pažiūrėsime ar dings triukšmas Mažvydo alėjoje ir kvapas pučiant rytų vėjui.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

VMG grupė už 2,2 mln. eurų įsirengė trečią saulės elektrinę

Tarptautinė investicinė VMG grupė ant korpusinių baldų gamyklos „Klaipėdos mediena“ stogo įrengė 3,23 megavatų (MW) galios saulės elektrinę. Tai – ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Norui per uostą importuoti deginimui skirtas atliekas - žalia šviesa (atnaujinta)

Aplinkos apsaugos agentūra (AAD) nusprendė, kad Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ planams per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This