Teisinės peripetijos dėl Rumpiškės kvartalo

Mums rašo

Liudvika Kuzminčiūtė, Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė
2021-01-26

Komentarų: 12

Šiuo metu viešoji įstaiga Viešojo intereso gynimo fondas, Asociacija „Klaipėdos žalieji“ ir Rumpiškės kvartalo iniciatyvūs gyventojai yra įsivėlę į teisinius ginčus dėl neteisėtai kertamų medžių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutinku, kad gyvenamajam kvartalui seniai reikėjo pokyčių – mašinų stovėjimo aikštelių, vaikams, jaunimui skirtų erdvių, reikėjo sutvarkyti nuolat užtvindomus kiemus.

Priminsiu, kad Kompleksinį tikslinės teritorijos daugiabučių kiemų tvarkymo projektas (projekto vertė šiai dienai išaugusi nuo 5 745 864,59 iki 6 307 682 eurų), t.y. Rumpiškės kvartalo tvarkymo projektas apima tris atskiras teritorijas, darbai vykdomi pagal teritorijas trimis atskirais etapais:

1) I teritorija: inžinerinių statinių Rumpiškės kvartalo teritorijoje tarp Paryžiaus Komunos g., jungiančios Taikos pr. ir Rumpiškės g., Taikos pr. ir Rumpiškės g., Klaipėdos m. rekonstravimo ir statybos projektas;

2) II teritorija: inžinerinių statinių Rumpiškės kvartalo teritorijoje tarp Sausio 15-osios g., jungiančios Taikos pr. ir Rumpiškės g., Taikos pr. ir Rumpiškės g., Klaipėdos m. rekonstravimo ir statybos projektas;

3) III teritorija: inžinerinių statinių Rumpiškės kvartalo teritorijoje tarp Sausio 15-osios g., Taikos pr. ir Rumpiškės g., Taikos pr. 5 ir Rumpiškės g. 6, Klaipėdos m. statybos projektas.

Pradžia – 2018-12-19 įvykęs projekto viešas pristatymas Klaipėdos m. savivaldybės posėdžių salėje. Techninio projekto sprendinius pristatė UAB „Kelprojektas”. Pristatyme dalyvavo 26 žmonės, tarp jų – 16 gyventojų. Gyventojai, dalyvavę projekto pristatyme teikė racionalius pasiūlymus, į kuriuos nebuvo atsižvelgta.

Rangovams pradėjus darbus, gyventojams karantino metu surinkus parašus (priklausomai nuo namo nuo 51% iki 90%) ir savivaldybei juos pateikus kartu su tais pačiais, jau pristatyme teiktais pasiūlymais, į juos vėl nebuvo atsižvelgta. Tiesa, viename kieme išsaugojo kelis
medžius, bet statybų metu nugremžė iškovotų medžių kamienus, išvažinėjo medžių paklotę. Tai čia toks gyventojų kantrybės išbandymo būdas?

Beje, viešo pristatymo metu buvo žadama jog žalieji plotai mažinami nebus ir apie tai, kad masiškai bus kertami sveiki medžiai buvo sąmoningai nutylima.

Taigi suinteresuota visuomenė nebuvo tinkamai informuota ir neturėjo veiksmingos galimybės dalyvauti priimant sprendimus dėl projekto, o pateikta informacija apie tai, kad želdinių plotai nebus sumažinti ir medžiai nebus kertami buvo klaidinanti, todėl pradėjus įgyvendinti projektą kilo suinteresuotos visuomenės nepasitenkinimas ir socialinis konfliktas.

Praėjusių metų kovą kreipėmės į įvairias instancijas – aplinkos ministrą, prezidentą, Klaipėdos merą, administracijos direktorių, Seimo narį Dainių Kepenį. Rezultatas – tuntas atsakymų ir dar daugiau klaustukų. Stebino tai, kad išsamius atsakymus į tuos pačius klausimus gauni tik tuomet, kai kreipiesi ne tiesiogiai į savivaldybę, bet per Seimo narį ar dar aukštesnę instanciją. Tai toks savivaldybės požiūris į mus, rinkėjus.

Ryžomės kreiptis į Viešojo intereso gynimo fondą prašydami teisinės pagalbos susidariusioje situacijoje. Tenka apgailestauti, kad tai vienintelė priemonė, priverčianti įsiklausyti į gyventojų teisėtus norus. Norus turėti sveiką aplinką.

Fondas, susipažinęs su projektu, kreipėsi į savivaldybę su prašymu: nedelsiant sustabdyti medžių šalinimo darbus ir atlikti numatytų šalinti želdinių būklės ekspertizę informuojant suinteresuotą visuomenę apie rezultatus; želdinių būklės ekspertizę atlikti dalyvaujant kvalifikuotiems dendrologijos ir (arba) arboristikos specialistams, kurių kandidatūras deleguotų šios srities specialistus vienijanti organizacija – Lietuvos dendrologų draugija, papildyti projektavimo sąlygas nustatant prioritetą – sveikų brandžių medžių išsaugojimą, bei atitinkamai pakoreguoti projektą.

Kreipiantis į teismą mums nepavyko panaikinti I, II kvartalo leidimų, išduotų 2020 m. kovo 18 d. (Nr. AP2-45) ir 2020 m. balandžio 29 d. leidimą Nr. AP2-71. Medžius spėjo iškirsti. Dirbama operatyviai. Liko III kvartalas.

2020 m. gruodžio 12 d. padavėme Regionų apygardos administraciniam teismo Klaipėdos rūmams prašymą dėl reikalavimo užtikrinimo priemonių taikymo – uždrausti kirsti medžius pagal 2020 m. lapkričio 27 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus išduotą leidimą Nr. AP2-231. 2020 m. gruodžio 14 d. įsigaliojo Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų nutartis, draudžianti III kvartale kirsti medžius, bet nepaisant draudimo MB „Arbora” sėkmingai spėjo iki iškviestos policijos atvykimo nurėžti 20 medžių. Vis šis tas projekto įgyvendinimo link, nes šioje teritorijoje, remiantis savivaldybės atsakymu Aplinkos ministerijai, planuota iškirsti 79 medį (22 vnt. iš jų nesaugotini, 57 vnt. saugotini) ir 207,5 m2 krūmų (nesaugotini). Kaip matome, teismo nutarties galima ir nevykdyti.

Savivaldybės administracija bei uždaroji akcinė bendrovė „Kelprojektas“ teismui atsiliepime į vieną iš mūsų skundų kreipėsi prašydami, jį atmesti kaip nepagrįstą, nes nepateikėme dokumentų, kurie įrodytų, jog Asociacija „Klaipėdos žalieji“ ir Viešojo intereso gynimo fondas skatina aplinkos apsaugą, vykdo realią veiklą aplinkos apsaugos srityje ir atlieka kitus reikšmingus veiksmus, o tokias aplinkybės būtina įrodyti, kai siekiama ginti viešąjį interesą aplinkosaugos srityje. Suprantu, kad taip argumentuojant siekiama pratempti laiką, kuris reikalingas III kvartalo medžių kirtimui.

Taigi, atsižvelgus į savivaldybės skundą, 2020 m. gruodžio 29 d Regionų apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą panaikinti 2020 m. gruodžio 14 d. Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų nutartį – draudimą Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai ir UAB „VVARF“ kirsti medžius III Rumpiškės kvartale.

Panaikinus 2020 m. gruodžio 14 d. Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų nutartį, taikytą reikalavimo užtikrinimo priemonei – draudimą Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai ir UAB „VVARF“, ar bet kuriam kitam pasirinktam rangovui, vykdyti darbus pagal 2020 m. lapkričio 27 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus išduotą Leidimą saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo, genėjimo darbams Nr. AP2-231, žemės sklype Rumpiškės kvartalo teritorijoje tarp Sausio 15-osios g. iki Marijos Taikos karalienės bažnyčios ir iki prekybos centro „Saturnas” kirsti medžius ir naikinti veją pagal projektą, mes apskundėme Lietuvos vyriausiam administraciniam teismui, kuris 2021 m. sausio 13 d. nutartimi paliko galioti Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų 2020 m. gruodžio 14 d. nutartį – draudimą Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai ir UAB „VVARF“, ar bet kuriam kitam pasirinktam rangovui, vykdyti darbus pagal 2020 m. lapkričio 27 d. išduotą leidimą. Atsakovo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atskirąjį skundą atmetė. Lauksime galutinio teismo sprendimo.

Na, o dabar šiek tiek apie darbų kokybę. I Rumpiškės kvartalas kol kas dar nepriimtas. Kiek žinau jie kreipėsi į savivaldybę išreikšdami norą dalyvauti priimant objektą. Atsakymo dar negavo. O noro dalyvauti priimant I Rumpiškės kvartalo teritoriją priežastis – UAB „VVARF“ darbų kokybės apverktinumas.

Pastabas gyventojai jau buvo išsakę seniai, bet jiems buvo tiesiog leista nuleisti garą. Įdomu, kas atlieka šio kvartalo techninio projekto priežiūrą? Tokių asmenų pavardės turėtų būti viešos, nes jie gi laimi konkursus. Dabar tą priežiūrą nuolat atlieka visuomenininkai, aktyvūs gyventojai.

Daugiau nei 10 kartų dėl aplinkosauginių UAB „VVARF“ pažeidimų kreiptasi į aplinkos apsaugos departamentą. Medalį galėtų pasikabinti už nuopelnus draskant sveikų, brandžių dar išlikusių medžių kamienus, žalojant jų šaknyną. Tokio uolaus darbo pasekoje jau ne vienas medis žuvo, nors pagal galiojantį projektą buvo paliktas. Persodinti medžiai nudžiūvo.

Trūkumus galima būti vardinti ir vardinti – tai ir prastai sudėtos atsiknojusios trinkelės, už kurių kliūva batų nosys ir lietui palijus susidarančios balos, kurių nebuvo, nes toje vietoje augo medžių gojelis. Tai kokie gi čia atgrubnagiai dirba… Nors ir taip aišku, kad konkursus laimi ne geriausias, bet pigiausias.

Visi supranta, kad statybų ar remonto darbų metu gyventojams turi kilti laikini nepatogumai, bet šiuo metu kas vyksta Rumpiškės g. 21 A, B, C namuose – tai jau netelpa į jokius rėmus. Šiuo metu čia neįmanoma gyventi. Gyventojai patiria stresą dėl UAB „VVARF“ traktoriaus volo darbo. Butuose vibruoja daiktai, skyla sienos, trūkinėja vamzdžiai. Pamirštama, kad tai 1964 m. namai. Gyventojų atstovas jau kreipėsi į administracijos direktorių ir UAB „VVARFF” vadovą maldaudamas padėti.

Visi supranta, kad pradėtas įgyvendinti projektas negali būti stabdomas, todėl praėjusios savaitės penktadienį savivaldybė pakvietė pareiškėjus į virtualią diskusiją/susitikimą dėl teisminio ginčo, III Rumpiškės kvartalo teritorijos medžių kirtimo draudimo atšaukimo. Tikslas vienai ir kitai ginčo pusei aiškus – tęsti projekto įgyvendinimą su kuo mažesniais nuostoliais tiek vienai, tiek kitai pusei. Tik vienai pusei rūpi maksimaliai išsaugoti sveikus medžius, o kitai – projekto įgyvendinimo terminai ir baimė prarasti investicijas.

Savivaldybei nerūpi, kad želdynų plotai vardan gyventojų patogumų (automobilių stovėjimo aikštelių ir kt.) susitrauks keturiais hektarais ir jų, žinoma, nekompensuos atsodinami medeliai.

Neslėpsiu, mus pribloškė savivaldybės teisininko pozicija – medžiai miestui nereikalingi ir nereikšmingi. Ir tai kalbama tuomet, kai visos Europos kursas – žalias kursas. Tai kaip suprasti darnią plėtrą Klaipėdoje, apie kurią nuolat trimituojama?

Matomai darni plėtra – tai dviračių takai šalia automagistralių ir platinamos gatvės transporto patogumui. O kas galvoja apie pėsčiuosius?

Deja, tokios pozicijos laikomasi sudarant projektines sąlygas, kuriose sveiki, brandūs želdiniai nėra prioritetas.

Asociacija „Klaipėdos žalieji“ siūlė savivaldybės želdynų ir želdinių komisiją įtraukti į techninio projekto etapą. Tiesa, į tai buvo atsižvelgta, bet to tikrai per mažai. Tiek advokatas, tiek asociacija siūlo ruošiant projektines sąlygas sveikus, brandžius medžius nurodyti kaip prioritetą, nes visa Europa pasirinko žalią kursą, bet ne jo imitaciją. O vykdant užsakymą ir pasireikštų projektuotojų profesionalumas.

Susitikimo metu vis dėl to rastas kompromisas – mums savivaldybė žadėjo pateikti III Rumpiškės kvartalo pagal projektą numatomų kirsti medžių schemą ir sumažinti kertamų medžių skaičių iki tų, dėl kurių ginčo nėra, t.y. tų, kurie turi būti būtinai kertami.

Laukiame rezultatyvaus tęsinio.

Teksto autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

12 Comments

  1. Renata Sen.

    Turbūt tik pas mus Klaipėdoje taip nesiskaitoma su visuomene. Ir tik akcentuojama ,,bendruomenių veikla”, ,,Demokratija..”, pilietinė plėtra”..Visiškas pasityčiojimas iš mūsų, Lietuvos piliečių, kurie iš tiesų yra tikrieji miesto (šalies) šeimininkai. Tam renkame savo atstovus ir juos deleguojame į valdžią, tam esme pilni lūkesčių kad mūsų Klaipėda(ar šalis) eina gerovės link…O čia kas? Kodėl nepaisoma gyventojų nuomonės, kodėl žmonės nieko iš anksto nežinojo apie planus kurie bus įgyvendinami tų pačių miestiečių namų kieme? Ponai leistų savo kotedžų kieme kažkam daryti pertvarkas savo nuožiūra ir tvarkyti aplinką ne taip kaip jie nori? Kiek laiko praėjo kai Lietuva pasirašė Orchuso konvenciją pagal kurią žmonės turi tiesioginę teisę dalyvauti vykstančiuose pokyčiuose jų aplinkoje? Ypač piktina kad nežiūrint pasiaukojančio žmonių noro įrodyti kaip geriau, kad jie nori gyventi taip, o ne kitaip, kad valdžia privalo šiame Rumpiškės kvartalo ,,tvarkyme”atsižvelgti į jų reikalavimus VISTIEK IR TOLIAU, NEKREIPIANT Į NIEKĄ DĖMESIO ,,BULDOZERIU” VYKDOMAS MIESTIEČIŲ KIEMŲ TVARKYMAS TAIP KAIP PONŲ SUGALVOTA. Manau kad tiek rangovai, tiek užsakovai tokiu savo elgesiu rodo visiems savo tikrą požiūrį į visuomenę – jiems nusispjaut ,,iš aukšto kalno”. Apgailėtini, susireikšminę, savanaudžiai cinikai. Kuriems ateities Lietuvoje vietos tikrai nebus.

    Reply
  2. AS

    Štai toks laiškas sausio 7d. buvo išsiūstas Klaipėdos savivaldybei, bet atsakymo kolkas nėra, tempia gumą, kad praeitu 20d., o gal išvis neatsakys. Būna ir taip.
    PRAŠYMAS-REIKALAVIMAS
    Sveiki,
    norėtume pasidomėti, kada bus priiminėjami darbai Rumpiškės kvartalo.
    Prašome Jus informuoti kvartalo gyventojus apie darbų priėmimo grafiką, patikslinant datą ir laiką.
    Kadangi tai nėra nei karinė, nei valstybinė palaptis, mes norėtumėme taip pat sudalyvauti darbų priėmimo procedūroje ir, kad gyventojų atstovai būtų įtraukti į darbų priėmimo komisijos sąrašą kaip nepriklausomi atstovai.
    Nes šis projektas buvo vykdomas Rumpiškės kvartalo gyventojams, o ne Jums, juo labiau, kad Jūs jau savo pelną-naudą gavot. Ir jei nuo kiekvieno namo bus tik po vieną atstovą priimant darbus, kieviename kieme prisidės tik po vieną žmogų į kitus kiemus nebus einama ir tai nebus jokių karantino taisyklių pažeidimo. Ar Jūs manot, kad priimsite darbus neapsilankę kiekviename kieme?
    Pasikartosiu.
    PATIKSINKITE TIKSLIĄ DATĄ IR TIKSLŲ LAIKĄ, kada ruošiaties priimti darbus iš rangovo, tik nereika aiškinti, kad tai ruošiatės daryti NUOTOLINIU BŪDU, tai būtų peržengtos visos ribos.
    Manau, kad šiam pasiūlymui pritars visi Rumpiškės kvartlo gyventojai.
    Šį laišką prašome nukreipti vicemerui, savivaldybės administracijos Direktoriui ir priėmimo komisijos nariams ir, kad visi duotų atsakymus.
    Šis laiškas bus paviešintas FB grupėje ,,Rumpiškės kvartalas,, ir viešai FB.

    Reply
  3. Prižiūrėtojo- prižiūrėtojas

    Maža to kad iškirto medžius Rumpiškės kvartale ir neatsižvelgė į dauumos gyv. nuomonę dėl infrastruktūros,tai dar ir paskandino kvartalą— drenažo imitacija,duobės žaliosiose zonose, stat. atliekos pakastos po langais, ir tt….. o brokas vis lenda—- skęsta namų rūsiai, tad kas nutiks su renovuotais namais nesunku įsivaizduot!! ……. žinoma taip nepaliksim! Tad štai kodėl gyventojai nekviečiami į darbų priėmimus.

    Reply
  4. Arnas

    Kokie kvaili savivaldybės sprendimai, bet nebankrutuoja. Medžiai dalį vandens surenka, o vasarą -pavėsį sukuria. Iškirto medžius, paskandino rajoną ir gyventojų rūsius.

    Reply
  5. To užkniso savivaldybės melas žmonėms

    I vykdomos medžių vagystes. Gauja kaip 1992 išvogė visus metalus. Dabar savivaldybė išvogė iš miestiečiu medžius

    Reply
  6. Brr

    Užkniso tie medininkai

    Reply
    • Regina

      Tokie medininkai rūpinasi tavo sveikata, priešingai nei nuolat tai deklaruojančios savivaldybės žiurkės, Nuo tokių kai tu tikrai brrr

  7. Buvau pristatyme

    Kelprojektas ir savivalda melavo kad žalie plotai nebus mažinami. Sumažins net 4 hektarais.savivaldybė apgavo žmonės

    Reply
  8. Gyventojas

    Tokio savivaldybės teroro dar nematėm. Tokio nesiskaitymo su žmonemis

    Reply
  9. Rumpiškės 21namas

    Darant autom. stovėjimo aikštelė 3 namams iskylo sienos,krito tinkas,sprogo vamzdžiai,užpylti butai…..

    Reply
  10. Klp

    Žmonės prieštaravo medžių kirtimas. Pagaliau sustabdė III kvartala. I kvartala savivaldybė paskandino. Užpylė namus,tvinsta teritorija. Sugadinta namu renovacija

    Reply
  11. Savivaldybė išvogė medžius iš Rumpiškės kvartalo

    Manau savivaldybės gauja vagia miesto miedžius. I ir II kvartale prieš žmonių valia iškirti apie 400 medžių ir 800 m/2 krūmų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kelio į Šiaurės ragą projektiniams pasiūlymams - ne patys maloniausi epitetai

Ketvirtadienio vakarą surengto viešo į Šiaurės ragą vedančios Danės gatvės atkarpos projektinių pasiūlymų pristatymo metu jo autoriai turėjo išgirsti nemažai ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This