Gyventojų kova dėl prekybos centro – tik su mažais laimėjimais

Miestas, Svarbu

Verslininkų planus pietinėje Klaipėdos dalyje statyti dar vieną prekybos centrą numalšinti siekiantys gyventojai išgirdo, kad jų kova yra lyg su vėjo malūnais, nes esą negalima uždrausti privačiame sklype statyti tokio objekto, mat tai numatyta galiojančiame detaliajame plane.

Naujas prekybos centras planuojamas šiame sklype, esančiame Laukininkų g. 15. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog naujas prekybos centras „Maxima X“ planuojamas Laukininkų g. 15 esančiame sklype.

Kai buvo paviešinti planuojamo objekto projektiniai pasiūlymai, gyventojai projektuotojams prirašė daugybę skundų, todėl statytojai pasinaudojo teise nutraukti viešo svarstymo procedūras.

Tačiau statybas planuojantis verslininkas Marius Markaitis neseniai „Atvirai Klaipėdai“ teigė, jog planų statyti prekybos centrą neatsisakoma, o tik norima geriau išanalizuoti situaciją, parengti labiau gyventojams priimtinus projektinius pasiūlymus.

Penktadienį Seimo narė Ligita Girskienė į virtualų pasitarimą sukvietė gyventojus ir Klaipėdos valdžios atstovus.

„Gyventojai investavo į savo būstus, renovavo namus, moka paskolas už renovaciją, o jų nekilnojamojo turto vertė dėl tokio objekto atsiradimo tikrai nukris. Ar nebūtų savivaldybės kompetencija nustatyti, kad šitoje gatvėje nebereikalingas dar vienas prekybos centras?“ – klausė L. Girskienė.

Gyventojai skaičiavo, kad pietinėje Klaipėdos dalyje, dviejų kilometrų spinduliu yra net 7 ar 8 prekybos centrai, todėl naujo tikrai nebereikia.

„Savivaldybės administracija riboti prekybos centrų atsiradimą gali ir tai daroma rengiant naująjį miesto bendrąjį planą. Esame numatę, kad tokiuose kvartaluose gali atsirasti tik mažos parduotuvės. Tačiau dabar galiojančiame bendrajame plane, kuriuo visi turime vadovauti, tokių ribojimų nėra. Todėl dabar neturime jokių teisinių svertų riboti nei parduotuvių atsiradimų, nei jų dydžių’, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiutė-Amšiejienė.

Tačiau gyventojai tikino surinkę įrodymų, kad statyti prekybos centro Laukininkų g. 15 esančiame sklype negalima.

Klaipėdietė Sandra Krivelienė rodė neva šio sklypo detaliojo plano brėžinį, o plano sprendiniuose numatyta, kad pagrindinė paskirtis yra visuomeninė, o esą tik 20 proc. yra komercinė.

Tačiau M. Černiutė-Amšiejienė patikslino, jog gyventojų analizuojamas detalusis planas apima kvartalą, bet į jį nepatenka Laukininkų g. 15 esantis sklypas. Jis yra suformuotas kitu, atskiru detaliuoju planu.

„Čia reikia ne prekybos centro, o socialinės paskirties pastatų. Mūsų visuomenė sparčiai sensta, tad reikia galvoti apie hospisus, reabilitacijos centrus. Reikia ir gero vaikų klubo, kad jie nesišlaistytų gatvėmis. Kai tik buvo paviešinti planai dėl prekybos centro, man skambino žmonės, ragino organizuoti mitingą, tikino, kad visi jame dalyvaus, nes nori apginti vieną į likusių žalių plotų. Bet mitingai dabar negalimi. Na, bet tokius verslininkus reikia pastatyti į vietą. Kiek jie čia tų darbo vietų sukurs? O jau šiandien galime numatyti, kaip jie pablogins gyvenimo kokybę“, – kalbėjo daugiabučių namų savininkų bendrijos „Žara“ pirmininkė Vida Martišiūtė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys akcentavo, jog sklypas yra privatus, detalusis planas yra galiojantis. „Mes tikrai nepriversime statyti to, kam verslininkams nemato poreikio“, – teigė A. Barbšys.

M. Černiutė-Amšiejienė gyventojams pažadėjo, kad šį projektą, projektinius pasiūlymus kruopščiai ir nuoširdžiai prižiūrės, kad jie atitiktų teisės aktus, planavimo dokumentus, kad nebūtų pabloginta situacija.

„Gyventojų jėga yra siūlyti sprendinius dėl kokybiškų želdinių, kad aplinka šalia prekybos centro būtų kokybiškesnė. Gyventojai turi teisę pageidauti“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus patarėjas Marijus Mockus.

19 Comments

  1. Suprantu gyventojus

    Išvada viena – to rajono žmonės turėtų labiau vienytis ir aktyviau kovoti. Visomis priemonėmis.

    Reply
  2. linas

    Jei jau taip nutiktu, kad maximai gyventojai leistu statytis, tai vėliau maxima beabejo jums „padėkos”…pvz užtvers ir apmokestins automobilių aikštelę, kaip prekybcentris „čia” mogiliovo g. arba ta pati maxima šilutės pl. ir statybininkų pr. sankryžoje

    Reply
  3. Gyventojas

    Sakyčiau žurnalistė šiuo straipsniu akcentavo tikrai ne tas mintis, kurias derėjo akcentuoti:
    7-8 PC yra 1 km spinduliu, ne 2km.
    Gyventojai siekia, kad sklypas atitiktų savo Detalųjį planą, kas dabartiniuose Projektiniuose pasiūlymuose yra keičiama. Vadovaujantis 2014m. galiojančiu detaliuoju planu čia galima pastatyti ne vieno X Maximą, o bent XX. Pamąstykite apie tai ponai investuotojai 😉
    Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiutė-Amšiejienė teigė, jog naujai ruošiamame BP yra numatyti PC ribojimai, tik senajame to nėra.
    Sklypo DP vyraujantis būdas ir yra numatytas visuomeninis, o komercinis tik kaip kitas.
    Gyventojai tikrai nesiekia priversti „statyti to, kam verslininkams nemato poreikio”.
    Tikrai matosi kurią pusę palaiko žurnalistė rašydama tokius straipsnius.

    Reply
  4. Talk

    Amerikoje yra toks „gražaus vaizdo pro langą mokestis”. Jei gyventojai nenori po langais prekybos centro tada lai moka sklypo savininkui mokestį arba susimeta ir nuperka sklypą. Tada jame galės įsirengti, kad ir šunų vedžiojimo aikštelę.

    Reply
  5. Ok

    Buvo kioskeliu miestas,o dabar !!!!!!!!

    Reply
  6. Gintautas

    Kuomet ismoksime boikuotuot sudmalius ir usmoksime didziuosius prekybcentrius susiprotet.Tuomet galesime kazka pasiekt.Mokinkime vaikus finansinio rastingumo.Net ekonomūkos specualistai pripazysta kad didziaja mokesciu dalia sumokaka mazieji ir vidutinieji vmokesviu moketojai.o ne didmenininkai

    Reply
  7. Už pi so jau viskas

    Kada jūs kilsite,nuo savo kompiuterių ,sofų,lovų ir isšikovosite savo teises?
    Visiems nusisikt ant jūsų…verksniai jūs ! Jūs tik skundžiates ir nieko nedarot!
    Avys jūs,baudžiauninkai….
    Sedekit namie ir tylėkit toliau!

    Reply
  8. Klaipedietis

    Kaip iš viso atsiranda privati žemė miesto ribose,tai gal šitie žmonės galėjo nusipirkti susimete tą žemę,bet aišku privatizacija daroma slapta,kad šalia gyvenantys žmonės nežinotų.Priima detalųjį miesto plėtros planą,ar tada žmonės žinojo,ar diskutavo dėl statybų.

    Reply
  9. Vingis

    Detalusis planas svarbiau uź sveiką protą. Pasigailėsime, kad išrinkome vėl muzikanto komandą vadovauti miestui. Ir dar ne kartą.

    Reply
    • Stasys

      Statykite kuo greičiau. Laukiame Maximos!!!

  10. 12345

    To J. Kai po tavo balkonu atsiras rampa furoms tai suprasi kaip krenta nt kaina

    Reply
  11. J.

    Juokingi jūs. Išsipirkit sklypą ir statykit ką norit! O dabar yra verslas, kuris mato poreikį ir stato parduotuvę. Iš esmės tai nesuprantu, kaip kaina būsto dėl prekybos centro gali kristi. Kaip tik augs, nes šalia bus didelis prekybos centrų pasirinkimas.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu

    • Jūs rimtai ? :)

      Nesupratote , kad ponia seimūnė yra tik tarpininkas rasti kompromisą tarp gyventojų , savivaldybės ir statytojų ! Ji nieko neprivalo aiškinti ! Gavo skundą , prašymą ir dirba . Jos toks darbas . O štai , kad jūs nusipirkę sklypą manote galintys ” statyti ką norite ” labai klystate 🙂 Klaipėdos bendruomenės aktyvios , gali reikalauti atšaukti konkurso nugalėtojus , gali reikalauti atsiprašyti ( ” pelenynas ” ) , gali rašyti raštus , nes nenori ligoninės rekonstrukcijos ,gali …. 🙂 Todėl kaltinti reikėtų tik save , nes nieko nežinote . Privatus sklypas turintis kaimynų , turėtų ir sugyventi su kaimynais . Ieškoti išeičių ,abipusiai naudingų , reikia visada .

    • Laura

      Atsakymas J.
      Verslas neturi tapti visagaliu. Civilizuotame mieste duodami leidimai statyboms išanalizavus situacijq labai kruopščiai. Jei prie jūsų namų iškirs visus medžius, pastatys Maximą, Ir pro Jūsų langus bus nuostabus vaizdas: Maximos kiemas, rampa, sunkvežimiai ir atliekų šiukšlynai… Taikos Pr. 10 Maximos kiemas geriausias pavyzdys… Tiesa dar šią Maximą labai myli visi kvartalo bomžai.

  12. Anonimas

    Skelbti boikota?

    Reply
  13. Anonimas

    Ligita Girskienė – nauja šiaulienė. Tapusi seimūne užsimiršo, kad Lietuvoje yra privati nuosavybė. Kai aplinkui tiek budulių, tai tokios ponios pasijunta labai reikšmingomis, kuriosm negalioja nei Lietuvos Respublikos Konstirucija, nei elementari kultūra. Tai tokių pareigų žmogui privalu pirmam laikytis įstatymų ir aiškinti žmonėms, o ne triūbuoti pagal emocijas. Žmonės miega ir nesirūpina, kol rengiami detalieji planai, o kai šaukštai po pietų ištinka isterija. Taigi poniai seimūnei reikėjo su plakatais eiti kai buvo detalus rengiamas, o ne tada, kai tik įgyvendinamos detaliojo pasekmės. Su tokia pamoka, tegu siekia, kad iš viso nebūtų detaliųjų planų, ir neapsigautų neišmanantys žmonės, tegu iš karto teikia vizijas, kas bus, tada ir visuomenė galės suprasti, nes bus teikiama daug konkretesnė užstatymo vizija.

    Reply
    • Elena

      Nebandei skaityti teksto ar nesuvokei ? Mokai kitus , o pats keliauji į pievas ?

    • LT

      Atsakymas anonimui: jei pasiskelbtumėte savo vardą ir pavardę, tai galėtumėt būti tikras, kad aplinkiniai gyventojai užmėtytų jus suspuvusiais kiaušiniais ir maximos atliekomis. Be privačių sklypo savininko interesų yra ir viešų interesų ir poreikių. Miestas galėtų neišduoti leidimo dar vienam Maximos architektūriniam šedevrui atsirasti, taip kai tai vyksta senose demokratijose. Klausimas vyr. architektei, kokie planai pietinei miesto daliai, senjorų, jaunimo kartų centrams, skverams, atsirasti?Ar galima tokia vyr. architekte išvis pasitikėti, kad ji ką tai prižiūrės? Ši vyr. miesto architektė leidžia trinkelinėms dykvietėms atsirasti, tai ko iš jos norėti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Pigo pigiausios prekės

Kovą pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis, palyginti su šių metų vasariu, šalies parduotuvėse pigo 4,52 euro (6,6 proc.) ir buvo 14,65 euro ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This