Klaipėdai – strateginis pravalgymo planas (papildyta)

Miestas, Svarbu

„Kuklus šių metų pravalgymo strateginis planas“, – taip svarbiausią Klaipėdos dokumentą miesto tarybos nariams ketvirtadienį pristatė uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius.

Nors miesto tarybai buvo pateiktas tvirtinti 2021-2023 metų Klaipėdos savivaldybės strateginis veiklos planas, Gintaras Neniškis akcentavo tik šiuos metus. Ir jie, anot direktoriaus, yra išgyvenimo metai, nes savivaldybės administracija siūlo pradėti tik vieną naują investicinį projektą – Skulptūrų parko rekonstrukciją.

Vienintelis projektas, kuris šiemet Klaipėdos bus pradėtas, yra Skulptūrų parko rekonstrukcija. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Visus kitus projektus dėl nepritekliaus tenka stabdyti ir atidėti geresniems laikams. Šiųmetis strateginis planas, palyginti su praėjusiais metais, yra 13 mln. eurų didesnis. Bet taip yra dėl įvairiausių darbo užmokesčio indeksacijų, dėl valstybės finansuojamų investicinių projektų. Realiai savivaldybės planas yra išgyvenimo“, – ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje aiškino G. Neniškis.

Miesto tarybos narė Alina Velykienė iškart pasidomėjo, kodėl planuojama pradėti Skulptūrų parko rekonstrukciją, o ne, pavyzdžiui, sutvarkyti „Vingio” pasažą, nes šis projektas pietinės miesto dalies gyventojams yra žadamas jau daugybę metų.

„Skulptūrą parką pradedame, nes norime tinkamai pasiruošti Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui. Skulptūrų parkas yra reprezentacinė vieta ir ji turi būti sutvarkyta taip, kad nebūtų gėda priimti svečius. Dėl „Vingio“ pasažo rekonstrukcijos atitolinimo yra apmaudu, bet šiemet neturime viršplaninių pajamų iš praėjusių metų, ir jau sausį turime 4 milijonus eurų minusą biudžete. Jei finansinė situacija gerėtų, šis projektas tikrai yra vienas prioritetinių“, – teigė G. Neniškis.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkė Judita Simonavičiūtė kolegoms siūlė pritarti pateiktam dokumentui, nes jis, matyt, vis tiek per šiuos metus bus dar ne kartą koreguojamas.

„Tačiau labiau norėjosi šito dokumento politinio vertinimo, kad mes esame situacijoje, kai karantinas kamuos visus metus. Tad ir akcentai turi būti dedami, kaip prisidėsime tiek prie visuomenės, tiek prie verslo palaikymo. Tačiau tikiu, kad koregavimas greitu laiku ateis. Gyvenimas pats lieps koreguoti šį planą. Ir strateginiame plane reikia atskirti du dalykus – gyvenimo veikla ir investiciniai projektai. Esmė ta, kad šiemet minkštajai daliai reikėtų žymiai daugiau dėmesio, kad gyvenimas Klaipėdoje vėl pradėtų vykti, kad visi po karantino įsijungtų ir pradėtų gyventi. O tokios priemonės apie parkavimo mokesčių didinimą neprisideda prie stabilumo. Todėl kviečiu dar kartą administracijai peržiūrėti savo siūlymus ir teikti tokius, kurie nepykdytų miestiečių, o jiems padėtų atsikvėpti po karantino“, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vadovas miesto taryboje Arvydas Vaitkus taip pat kvietė pritarti strateginiam planui, nes „visos geros korektūros bus daromos metų eigoje, o dabar jau yra laikas pradėti dirbti“. Tačiau jis akcentavo, jog Klaipėda turėtų išnaudoti visas galimybes pritraukti daugiau lėšų į miesto biudžetą – tiek iš ES, tiek privačias lėšas, tiek valstybines, tiek išsiderėti, jog miestui liktų daugiau gyventojų pajamų mokesčio.

„Gaila, kad šita pravalgymo politika tęsiasi jau antri metai. Gaila, kad nebeturime ambicijų, vizijų, kad nebenorime įtraukti naujų idėjų. Gaila, kad aplinkosauga suvedama į parkavimo mokesčio didinimą, kad neva mažės automobilių ir mažės tarša. Gaila, kad naujos gatvės tiesiamos individualiems namams, o ne toms, kuriomis naudojasi gerokai daugiau žmonių“, – taip tvirtinamą strateginį planą įvertino Liberalų sąjūdžio atstovė miesto taryboje Lina Skrupskelienė.

Nors parengtas svarbiausias šiųmetis miesto dokumentas ir sulaukė pastabų, jis galiausiai buvo patvirtintas: 24 politikai balsavo už, prieš buvo tik vienas, o penki susilaikė.

Kas laukia šiemet?

Nors naujų projektų beveik ir neplanuojama, patvirtintame Klaipėdos strateginiame numatyta tęsti ar pabaigti dabar jau vykstančius investicinius projektus. Pinigų neturėtų pritrūkti ES lėšomis kofinansuojamiems projektams pagal Klaipėdos integruotos teritorijos vystymo programą – bus tęsiama Danės skvero rekonstrukcija (pabaiga numatoma 2022 m.), šiemet baigtas viešosios erdvės prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro konversijos projektas, pėsčiųjų tako sutvarkymo palei Taikos pr. nuo Sausio 15-osios iki Kauno g. projektas, Malūno parko sutvarkymas, abu Futbolo mokyklos ir baseino pastatų konversijos etapai. Savivaldybės lėšomis bus užbaigta Bokštų skvero rekonstrukcija, tęsiami Sakurų parko įrengimo teritorijoje prie Žvejų rūmų darbai.

Šiemet taip pat bus tęsiamos naujos mokyklos statybos šiaurinėje miesto dalyje, prasideda lopšelio-darželio „Svirpliukas“ rekonstrukcija, siekiant įrengti naujas ugdymo vietas.

Susisiekimo srityje didžiausias savivaldybės investicinis projektas 2021-2023 m. –Baltijos pr. ir Šilutės pl. žiedinės sankryžos rekonstravimas bei estakados statybos, kartu su Lypkių laikinos pervažos įrengimu. Kitus stambius susisiekimo sistemos projektus – Tilžės g. bei Pajūrio g. rekonstrukciją – šiemet jau numatoma užbaigti.

Kol kas daugiausia naujienų planuojama susisiekimo srityje. Dar pernai iš projekto PORTIS lėšų buvo įsigyta moderni transporto srautų valdymo įranga, o 2021-2022 m. bus investuota ir sutvarkyta Minijos g. – Pilies g. – Naujojo uosto g. trasa, sutvarkant šviesoforines sankryžas ir pritaikant judėjimui „žaliosios bangos“ principu.

Savivaldybė taip pat rengiasi ir BRT (fiziškai nuo kito transporto srautų atskirtų trasų viešajam transportui) įrengimui – šiemet numatoma suprojektuoti, o 2022 m. įrengti tokią infrastruktūrą Taikos prospekte.

Šiemet ketina pasirengti ir Atgimimo aikštės rekonstrukcijos su požemine parkavimo aikštele techninį projektą, o darbus atlikti 2022-2023 metais.

Patvirtino ir biudžetą

Miesto tarybos nariai ketvirtadienio posėdyje patvirtino ir šiųmetį Klaipėdos savivaldybės biudžetą. Planuojama, kad į jį šiemet pavyks surinkti 203,785 mln. eurų – 1,5 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Biudžeto planuojamas išlaidų planas yra 223,133 mln. eurų. Jame yra ne tik numatomos gauti pajamos, bet ir apyvartinių lėšų likutis iš praėjusių metų.

Klaipėdos savivaldybė šiemet planuoja skolintis 5,3 mln. eurų ir paskolos lėšas naudoti Pajūrio gatvės rekonstrukcijai, Danės skvero ir krantinių sutvarkymui, teritorijos prie „Vaidilos“ konversijai, kiemų tvarkymui, naujos mokyklos šiaurinėje miesto dalyje statyboms bei pabaigti Futbolo mokyklos rekonstrukciją.

J. Simonavičiūtė pasiteiravo, o Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė patvirtino, kad šių metų miesto biudžete nėra įskaičiuotos lėšos iš padidinto mokesčio už automobilių stovėjimą.

23 Comments

  1. Darius

    Kaip su Klemiskes g. rekonstrukcija????

    Reply
  2. memius

    juokinga klounada: dudorius + memius. viens kito verti, ipatingai snarglius memius

    Reply
  3. Reikalausime iš atsak.asmenu

    Asmeninės atsakomybės už medžių kirtimus mieste. Galima priteisti iš nusikalteliu po 19 000€ tiek bus reikalauta iš kiekvieno savivaldybės valdininko .Kelsim bylos

    Reply
  4. bus jums pamoka

    rinkti konservatorius

    Reply
    • pamokai

      O kuo kiti geresni?

    • Sedi visokie taraškevičiai ir kt

      Priprato plauti pinigus per projektus, atstovauja saviškiams ,verslui
      Supranta tik jegos struktūru kaip teismai ir policija ,žmoniu negirdi. Žmonės savivaldai yra niekas….

  5. Joris

    Sakot, pravalgymo? Mažai dar investavome į trinkeles? Negana dvigubai pabrangusios Dangės skvero pertvarkos? Kada mes investuosime į žmogų? Kada europiniai pinigai sukurs tvarią pridėtinę vertę miestui, valstybei? Priminsiu, kad Klaipėda- vienintelis iš didžiųjų miestų, kuriame gyventojų skaičius per metus vis dar menko. Skambiais pavadinimais AK delfėja…

    Reply
  6. Tomas

    Svarbu, kad požeminė aikštelė už 11 mln atsirastų, nes savivaldybės veikėjų mašinos nebetelpa prie kontoros.

    Reply
    • Neniškis Grubliauskas ir konservai

      Yra Klaipėdai kaip Gregeo smarvė

  7. Emigrantas

    Renkam parašus!

    Reply
  8. Dėl parko bus skundas teismui

    Gyventojai ruošia skunda teismui dėl medžių kirtimu

    Reply
  9. gėda valdantiems

    o konservatorių vadas pagyrė, kad taip gerai dar nėra buvę…

    Reply
  10. Neniškiui ir Grubliauskui

    Kodėl išbogėt Luizos kvartali ąžuolus?ką gerai paturėjot?????

    Reply
  11. Neniškiui

    Ar sumokejai mln. Baudos už projekta Klaipėdos baseinas?Grubliauslai o tu?O kodėl mokesčių mokėtojau už jumis turi mokėti?

    Reply
  12. Savivaldybės žalias kursas

    Iškirsti visus medžius. Kiek galima?

    Reply
  13. O Andrius tai neniškis?

    Eik lauk iš pareigu . Tu Klaipėdai nereikalingas. Lauk…lauk kkartu su šaika grubiliausku ir kubiliučiu

    Reply
  14. JAU GREITAI GERI ŽMONĖS SU HUSKVARNOM UŽ PINIGUS IŠKIRS SKULPTŪRŲ PARKĄ

    .

    Reply
  15. Andrius

    Labai raštingi komentatoriai 🙂

    Reply
    • Andriui

      Komentatorius, ne komentatoriai? Rašybos klaidos, stilistika juk viską išduoda? Gali nickus keist kiek nori.

  16. Neniškui

    Įškelta byla dėl Rumpiškės medžių. Teismas uždraudė kirsti medžius. Neniškiui mažai,nori dar vienos bylos .
    Dėl Klaipėdos baseino gavo milioninė bauda . Mažai…

    Reply
  17. Stpop parko rekonstrukcijai

    Stop 500 medžių iškirtimui. Neniškis lauk

    Reply
  18. Neniškus lauk

    Eik lauk . Stop mefžių vagystėms. NNeniškis ir kurie pritarė 500 medžių kirtimams yra miestiečių medžių vagys. Eikit lauk ir savivaldos. Jus miestui nereikalingi

    Reply
  19. Stabdyti

    Skulprūru parko niokojima. Stabdyti medžių kirtimus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This