Dėl vicemero elgesio – skundas etikos sargams

Politika, Svarbu

Etikos komisijos akiratyje atsidūrė Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis. Ištirti jo elgesį paprašė miesto tarybos narė Vaida Raugelė.

Ji vicemerą etikos sargams skundžia ne dėl to, jog būtų pasijutusi pati įžeista, o dėl A. Cesiulio viešų pasisakymų, kurie neva galėjo įžeisti kai kuriuos sporto bendruomenės atstovus.

A. Cesiulis dėl savo elgesio veikiausiai turės aiškintis etikos sargams. Martyno Vainoriaus nuotr.

V. Raugelė Etikos komisijos prašo atlikti „pateikiamos faktinės medžiagos tyrimą, susijusios su Klaipėdos miesto mero pavaduotojo A.Cesiulio veiksmais, elgesiu bei įvertinti jų atitiktį Lietuvos Respublikos Valstybės politikų elgesio kodeksui, LR Savivaldos įstatymui bei kitiems teisės aktams“.

Politikės etikos sargų vertinimui pateikta medžiaga susideda net iš keturių epizodų. Visi epizodai yra susiję su kilusiu skandalu, kai Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius savo įsakymu sudarė darbo grupę dėl naujo Klaipėdos miesto sporto sistemos finansavimo modelio. Į šią darbo grupę buvo įtraukti keturi Sporto tarybos nariai, bet juos delegavo ne pati sporto bendruomenė, o tai padaryta savivaldybės administracijos sprendimu. Kai kilo vieša diskusija, jog toks direktoriaus įsakymas nėra demokratiškas, šis jį pakeitė ir sudarė naują darbo grupę, kurioje liko tik savivaldybės administracijos darbuotojai, o Sporto tarybos atstovai buvo pašalinti.

Visoje šioje istorijoje aktyviai dalyvavo Sporto tarybos pirmininko pavaduotojas Vaclovas Gedvilas, o jo veiksmus pakankamai viešai kritikavo Klaipėdos mero pavaduotojas A. Cesiulis, kuruojantis ir sporto sritį.

Todėl V. Raugelė etikos sargų ir prašo įvertinti A. Cesiulio elgesį. Pirmasis epizodas, kurį prašoma ištirti, yra vicemero pasisakymai socialiniuose tinkluose.

„Klaipėdos miesto sporto tarybos narys, pirmininko pavaduotojas, V. Gedvilas, pirmininkui L. A. Mileškai sudarant paskutinio vykusio posėdžio darbotvarkę, pasiūlė svarstyti klausimą dėl Sporto tarybos, kaip darinio sudaryto prie Klaipėdos miesto tarybos, reikalingumo. Pasiūlymą pateikė tik pirmininkui, kaip formuojančiam Sporto tarybos darbotvarkę. Tos pačios dienos darbo metu, vicemeras A. Cesiulis socialiniame tinkle Facebook, „pasisako“ dėl V. Gedvilo pateikto siūlymo svarstyti klausimą, nurodydamas tikrovės neatitinkančius faktus, šmeiždamas bei reikšdamas aiškią nepagarbą žmogui ir žmogaus teisėms. <….> Taip pat kyla klausimas, ar tokiu būdu nėra naudojamasi užimamomis vicemero pareigomis darant įtaką per Sporto tarybos pirmininką L. A. Milešką, kuris operatyviai informuoja A. Cesiulį apie pasiūlytą svarstyti klausimą?“- savo rašte Etikos komisijai teigė ir klausė V. Raugelė.

Ji savo rašte taip pat nurodo, kad A. Cesiulis ir paskutiniame Sporto tarybos posėdyje, kai vyko diskusija V. Gedvilo pasiūlytu klausimu, toliau skleidė šališką ir tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sporto tarybos narį V. Gedvilą.

„Negana to, po įvykusio posėdžio, vicemeras A. Cesiulis socialiame tinkle „Facebook“ toliau tęsė žeminančią ir galią demonstruojančią raišką to paties sporto bendruomenės atstovo atžvilgiu: “…atvėsk ir pailsėk ir be tavęs geri darbai neišvengiamai bus padaryti“, – skunde tvirtino V. Raugelė.

Ji Etikos komisijai pateikė ir sausio 19 d. vykusius susirašinėjimus elektroniniais laiškais su Sporto tarybos narių grupe, kuriuose vicemeras A. Cesiulis iš savo oficialaus elektroninio pašto tam pačiam V. Gedvilui reiškia viešą „nepasitenkinimą“ už neigiamas publikacijas ir pasisakymus spaudoje, vertina asmenines savybes – iniciatyvumą, prilygindamas nesveikam hiperaktyvumui. „Maža to, minėtame susirašinėjime, vicemeras net informuoja Sporto tarybos narių grupę, apie ketinimą daryti įtaką priimant sprendimus: „noriu visus informuoti, kad prašysiu administracijos direktoriaus neįtraukti Vaclovo į steigiamą darbo grupę“, – teigė V. Raugelė.

Politikei užfiksavo ir tai, kad vasario 11 d. vykusiame nuotoliniame miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje, darbo metu, Klaipėdos mero pavaduotojas A. Cesiulis, netyčia neišjungęs mikrofono, viešai pademonstravo savo sugebėjimus spęsti problemas pagal gautą raštelį, užtikrinti informacijos nenutekinimą ir pan.

„Vertinant pateiktą faktinę medžiagą, galima teigti, kad Klaipėdos mero pavaduotojo A. Cesiulio elgesys ir veiksmai prasilenkia su politinio pasitikėjimo pareigas einančio valstybės tarnautojo etika ir leidžia daryti prielaidą, kad politikas galimai darė spaudimą sprendimo priėmėjams dėl savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudarytos darbo grupės sudėties formavimo. Naudodamasis savo tarnybine padėtimi, subjektyviais, šališkais vertinimais bei išankstine neigiama nuomone kurstė konfliktines situacijas, vykdė patyčias prieš konkretų asmenį (V. Gedvilą), skleisdamas melagingą informaciją bei visais kitais panašiais veiksmais kenkė visam savivaldos, atstovaujamosios valdžios institutui. Toks elgesys diskredituoja visus Klaipėdos miesto tarybos narius ir skatina bendruomenės nepasitikėjimą miesto valdžia ir jos institucijomis“, – įsitikinusi V. Raugelė.

Todėl ji Etikos komisijos prašo įvertinti, ar Klaipėdos vicemero A. Cesiulio elgesys ir veiksmai neprasilenkia su Konstitucija, Valstybės politikų elgesio kodeksu, Vietos savivaldos įstatymu.

Etikos komisija artimiausiame posėdyje turėtų apsispręsti, ar pagal gautą raštą pradėti tyrimą.

„Skundo nemačiau, jo neskaičiau, todėl nieko negaliu pakomentuoti“, – lakoniškas buvo „Atviros Klaipėdos“ pakalbintas A. Cesiulis.

Beje, tiek jis, tiek V. Raugelė į miesto tarybą yra išrinkti kaip visuomeninio komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda“ nariai. Jie kartu priklausė ir dabar jau likviduotam Laisvės partijos Klaipėdos skyriui.

16 Comments

  1. Antanas

    Gūdi provincija…Darosi liūdna, nežinai žmogus kur teisybė, o kur melas.

    Reply
  2. Husky

    Jūs,valdžiažmogiai,bet geriau būtų pasakyti valdžiasnukiai,nustokite rietis tarpusavyje,vaidinti įsižeidusius,bei daug dirbančius miesto labui ir žmonių gėrybei!

    Reply
    • Anonimas

      Čia ne rietenos, o patvirtinimas, kad gyvename ne diktatūros erdvėje.

  3. ezys

    „„Negana to, po įvykusio posėdžio, vicemeras A. Cesiulis socialiame tinkle „Facebook“ toliau tęsė žeminančią ir galią demonstruojančią raišką to paties sporto bendruomenės atstovo atžvilgiu: “…atvėsk ir pailsėk ir be tavęs geri darbai neišvengiamai bus padaryti“, – skunde tvirtino V. Raugelė.” Na taip, tikrai baisus zodziai, netgi sakyciau prilygintini fiziniam smurtui, pagal tokia logika visus SPA salonus lietuvoje reiketu uzdaryti 🙂 Jei cia tik tiek, tai pas kazka per daug laisvo laiko.

    Reply
    • Anonimas

      tai gal visai gera minti, vietoje darbo valdžioje, eiti dirbti i SPA

  4. negražu

    Cesiulis padėjo Klaipėdos „Laisvės ” partijos skyrių steigti, pinigų aukojo, organizacinius dalykus tvarkė, gėles dvanojo, o dabar buvusi partietė apsisuko devyniasdešimt laipsnių kampu. Negražu tikrai

    Reply
    • to negražu

      O taip elgtis yra gražu? Įžeidinėti žmones viešai yra gražu? Tegul dabar atsiprašo žmonių

    • Anonimas

      Kai tik labai gražu. Nežiūrint į visus palankumo ženklus, nebijo pasakyti kolegai savo nuomonę. O didžioji dauguma jaučiasi amžinai skolingi ir sėdi ausis suglaudę.

  5. gailinti spuoguotų

    kaip pasirodo spuogas trukdo ant kaktos gyventi,net gėlių tokios moterys negauna.Nenusiminkit,tuoj kovo 8-oji,gal kas atneš ir jums,kas toleruoja spuogus.

    Reply
  6. Simona

    Jeigu A. Velykienė buvo apkaltinta už panaudotus žodžius kaip neetiškus „šitas ponas” tai čia etikos sargams bus ką veikti. Čia jau kvepia piknaudžiavimu pareigomis ir spaudimu.

    Reply
  7. Mane domina

    kokią politinę partiją atstovauja vicemeras Cesiulis ? Pareigas gavo nuo ” komiteto ” , o remia tuos , kurie negavo mandatų miesto taryboje – Laisvės partiją ? Kas vyksta ponai ? Kas yra Cesiulio rinkėjai į miesto tarybą ? Na žinote . …Gal Cesiuliui reiktų palaukti kitų rinkimų į miesto tarybą ant atsarginių suolelio ?

    Reply
  8. merasnevicemeras

    ši valdančioji dauguma Klaipėdoje tarsi koks „suneštinis balius”, kuriame pasibaigus alkoholiui prasidėjo peštynės

    Reply
    • ....

      O miesto konservatoriai sudalyvavę šiame baliuje , praras miestiečių pasitikėjimą negrįžtamai … ” Grubliausko komitetas ” daugeliui miestiečių tapo vos ne keiksmažodžiu dėl ” rūpesčio ” miestu , dabar lygiai taip pat keiksnos dėl negebėjimo ir konservatorius .

  9. otto

    O viskas gerai ten pas gedvila klaipedos baseine kad ji reikia taip ginti, a

    Reply
  10. Moteris su spuogu ant kaktos

    Raugele? tai juk toks draugas Cesiulis, o tu sitaip, jugi jis net tau padejo LP isteigti viska, geliu nese grazuolei…
    o daabar?
    Raugele man atrodo, kad tavo saule nusileido ir nesuprantu kur tu klaida padarei

    Reply
  11. Gaila

    Panašu, kad AK Raugelės politinius karus kariauja, jos geros draugės Spurytės rankomis. Labai neskaniai tas tendenciškumas atrodo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This