Klaipėdoje – bėdos dėl vienos vakcinos rūšies

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos mieste šiuo metu yra apie 5000 vakcinų nuo COVID-19 dozių. Jų turėtų užtekti paskiepyti ne tik 70-74 metų amžiaus senjorus, kurių vakcinacija pradėta šią savaitę, bet ir klaipėdiečius, priklausančius 65-69 metų amžiaus grupei. Šių žmonių vakcinaciją uostamiestyje numatoma pradėti kitą savaitę.

Klaipėdoje pirmąją vakcinos doze nuo koronaviruso jau yra paskiepyta per 10 tūkst. žmonių. Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje, kuriame pateikė informaciją apie vakcinacijos proceso eigą, apgailestavo, jog vis dar kyla bėdų dėl to, kad žmonės atsisako skiepytis viena vakcinos rūšimi.

Klaipėdoje, kaip ir visoje Lietuvoje, gyventojai vakcinuojami trijų gamintojų vakcinomis: „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“.

Anot R. Perminienės, pirmadienio duomenis, Klaipėdos vakcinavimo centruose buvo 5000 vakcinų dozių. Dalis jų atvežtos pirmadienį, kitos – antradienį, bet ir jos į šį skaičių jau įtraukos.

Palyginimui galima pasakyti, jog Lietuvos statistikos departamento duomenis, praėjusią parą pirma doze Klaipėdoje paskiepyta 593 žmonės, antra – 165. Iš viso Klaipėdoje pirmą doze jau yra paskiepyta 10446 klaipėdiečiai, antra – 4635.

„Didžiausia bėda yra vakcinų rūšys. Bėda ta, kad žmonės norėtų pasirinkti vakciną, kuri, jų manymu, yra geresnė, jiems labiau tinkama. Tačiau teisės aktai pasirinkimo nenumato. Galima tik pasirinkti skiepytis arba ne. Tikrai pastebime, kad vienos rūšies vakcinos gyventojai nepageidauja. Ir, matyt, dėl įvairiausių mitų, įsitikinimų. Gydytojai jau užkimo aiškinti, kad visos vakcinos yra saugios. Tačiau ir Klaipėdoje šitos, galima sakyti, nepageidaujamos vakcinos kiekiai kaupiasi“, – neslėpė R. Perminienė.

Politikų paklausta, ar yra kokių sumanymų, kaip šios vakcinos dozes panaudoti, Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja aiškino, jog nuo kovo 1-osios „AstraZeneca“ vakcina Klaipėdoje yra decentralizuojama. Nuo kovo pradžios skiepytis gyventojai gali ne tik dvejose miesto poliklinikose, bet ir visuose Klaipėdoje esančiuose asmens pirminės sveikatos priežiūros centruose, kuriuose jie yra prisirašę. Reikia tik sulaukti šeimos gydytojo skambučio ir sužinoti laiką, kada atvykti pasiskiepyti.

„Decentralizavus vakcinavimo procesą, decentralizuojame ir „AstraZeneca“ vakciną – ją išdalijame visiems sveikatos priežiūros centrams. Tikimės, kad taip pasiskiepys daugiau žmonių. Be to, jau ne kartą esame sakę Sveikatos apsaugos ministerijai, jog tose savivaldybėse, kuriose vakcinos kaupiasi, reikėtų leisti skiepyti ir jaunesnius žmones, kuriems nerūpi vakcinos rūšis. Tačiau teisės aktai yra tokie, kad skiepyti turime pagal sudaryta prioritetinę eilę. Ministerija vakcinos rūšių nesureikšmina, visos jos yra tiesiog skiepas nuo Covid“, – tvirtino R. Perminienė.

Vakcinacija antrąja doze Klaipėdoje, kaip ir kitose savivaldybėse, dažniausiai vyksta „Pfizer“ vakcina. Ja skiepijami ir onkologiniai ligoniai.

Paklausta, ar yra koks aiškus planus, kada ir kokių amžiaus grupių gyventojai bus skiepijami, ar jis viešinamas, kad žmonės nepražiopsotų savo eilės, R. Perminienė tvirtino, jog aišku tik tai, kad šią savaitę pradėti skiepyti 70-74 metų senjorai, o kitą savaitę jau planuojama pradėti skiepyti 65-69 metų amžiaus grupei priklausančius klaipėdiečius.

„Sveikatos apsaugos ministerija planuoja, kad masinė vakcinacija prasidės gegužę. Tačiau tai yra tik planuojama, o ne patvirtinta. Todėl ir mes negalime sudarinėti jokių neva aiškių planų ir klaidinti žmonių. Vakcinų kiekis, kurį gauna Lietuva, yra nuolat kintantis. SAM žino tik preliminarius grafikus, o paskui iš tiekėjų sulaukia informacijos, kad šią savaitę planuotas kiekis neatvyks. Todėl labai daug suplanuoti į ateitį neįmanoma“, – pabrėžė R. Perminienė.

Klaipėdos savivaldybės parengta informacija

26 Comments

  1. Anti astrazeneka

    Įdomu, kokios žmonių grupės yra skiepijamos Pfizer vakcina Klaipėdoje ?
    Iš viso nėra jokios informacijos apie tai, kokio gamintojo vakcinomis skiepijami gyventojai Klaipėdoje.
    Aišku tik viena, kad visai privatūs sveikatos priežiūros centrai turi tik Astrazeneka, nes „Protingi” Klaipėdos politikai tokiu būdu nusprendė, kaip sunaudoti užsilikusą šio gamintojo vakciną, kurios niekas nenori. Žmonės tampa įkaitaIS.
    TIK GRAŽIAI SKELBIAMA, kad jau vakcinuoti visi virš 80 m. sulaukę asmenys. Deja … tai tik apgaulė. Yra tokių senolių, kuruos Klaipėdos medikai pakvietė skiepytis tik apie kovo 10 d, kai pagal amžių jie turėjo būti pakviesti dar vasario pabaigoje
    Gyventojai norėtų žinoti : kiekvieno skiepijimo centro Klaipėdoje naudojamos vakcinos gamintoją, jų turimą kiekį . Ir tokia atnaujinta informacija turėtų būti skelbiama kiekvieną dieną.
    Ir tikrai, vieną kartą politikai turėtų suprasti, kad yra normalu norėti , kad į tavo kūną būtų suleista ta vakcina, kuria pasitikime, o ne kažkokia Astrazeneka, praradusi pasitikėjimą beveik visoje Europoje. Na …. nebent būtų noras – sumažinti žmonių populiaciją …..

    Reply
  2. Antanas

    Keisti dalykai dedasi, nuėjau skiepytis į Galinio pylimo gatvėje esantį centrą, kadangi buvo Astra Zeneca vakcina, paprašiau atidėti, aš tiesiog dėl prastos sveikatos bijau skiepytis šia vakcina. Su skandalu buvau priverstas pasisakyti pavardę. Kai pasisakiau pavardę, tai man pareiškė, jog mane visiškai išbraukia iš sąrašų. Aš skiepytis noriu bet kuria kita vakcina, išskyrus Astra Zeneca, be teismo mane nuteisė ir atėmė teisę skiepytis. Teks bandyti šią situaciją aiškintis Žmogaus teises ginančiose organizacijose.

    Reply
  3. skaitytoja

    Jei kitos ES šalys neskiepija Astrazeneca,laukia tyrimų,tai mūsų kiša,kodėl?trombų norite???šeimos gydytojai lai ištiria pirma žmones dėl trombozės-krešulių.Kur čia mes skubame?ir kada paaiškins kas mirtis po skiepo?

    Reply
  4. Povilas

    Su kokia vakcina skiepys gydytoja negali atsakyti,taip išeina nesvarbu tas niekam o tik o tik kuo daugiau paskiepyti o tolesnės pasekmės niekam nerūpi.

    Reply
  5. O verge

    Skiepikitės Phizer vakcina tik ji yra patikimiausia, nes kaip žinot Klaipėdoje pilna kolonistų, ir britiškų atmainų. Tragedija kai neduoda normalios vakcinos tik šitame miestą siūlo astrazenice baisu, kažin ką dar pasiūlos tokiame mieste.

    Reply
  6. Leonas

    O as pasiskiepinau Astra Zenikuir jokiu problemu,man76m.Taip kad nereikia malti su-a del sitos vakcinos ,o kas del pasalinio poveikio tai visos vakcinos ju gali tureti,bet tai nereiskia kad reikia deti i kelnes is baimes pasaliniam poveikiui ,geriau pataupykit tas kelnes tam atvejui jeigu nepasiskiepysit.

    Reply
  7. Romas

    Geros bairės negali sau pasirinkti su kokia vakcina skiepytis tai gal nebeturi teisės ir gyventi jei kažkas nuspres tai keiauk pas šventa Petra.

    Reply
  8. Apskritai nesiskepisiu

    Tie šalutiniai po skepo ir mirtys po skiepo mane gasdiną.
    Padariau išvada kas sirgo lengviai persirgti negu šalutiniai po skiepo.

    Reply
    • Varguoli

      Neskleisk trydos!

  9. Anonimas

    Labai blogai, kad specialistai neseka užsienio žinių ( nemoka užsienio kalbų arba verda tik mažos Lietuvėlės sultyse?). Tai štai savo ausimis girdėjau, kaip svarbiausiame – 1-me vokiečių TV kanale buvo pristatomos visos vakcinos ir ne AstraZeneka naudai. Buvo oficialiai įvardinta, jog ši vakcina nerekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms, nes per mažai atlikta bandymų su šia grupe žmonių.

    Reply
    • neanonimas

      tik kluika gali tokias nesąmones pezėt…jau gavau Astra zenek ir laukiu kitos,jos daugeliu atžvilgiu net geresnės…taip kad netridaliuok,o lauk sputniko,jei nesusrgsi,kol sulauksi…

  10. Kvaila

    Jei neketinat skiepytis, tai ir nerasinekit, kvaisa…

    Reply
  11. Romas

    Tikrai nesuprantu,jei pats galvoju,kad jei mano organizmas neatlaikys,kam priverstine tvarka reikia skiepytis???Niekur nebevažinėju,daug nevaikštau be reikalo.Dar nepersirgau tuo COVIDU,bet stengsiuosi ir nesusirgti.Esu jau kaip ir garbaus amžiaus,bet vistiek norisi dar pasidžiaugti gyvenimu.Kad ir tokiu,nepilnavertišku.Ir visa tai priverčia abejoti…

    Reply
  12. Jonas

    Angela Merkel ne tik politikė , bet ir mokslininkė praeityje. Jos žodžiais Astra Zeneka galima skiepyti žmones iki 65 metų amžiaus. Kai jos paklausė ar ji skiepytusi AstraZeneka ji atsakė , kag jai virš 65.

    Reply
    • Patikslinimas

      Ji chemikė, mokslų daktarė.

    • Anonimas

      Ne veltui Merkel tokios nuomonės. Vokiečiai turi gerus virusologus, imunologus etc. Jais turbūt galima geriau pasitikėti nei mūsų ” ekspertais”

    • mažylė

      o va,Mažylis irgi chemijos mokslų daktaras pasiskiepijo Astra….

    • Chemikas Mažylis?

      Mažylis istorikas. Ir yra dar vienas?

  13. Darata

    Nesiskiepysiu jokia jei neleis rinktis. Mano kūnas yra, o ne ministerijų. Astra Zeneka nežadu skiepytis, baisu pasekmių.

    Reply
    • Nija

      Tikra tiesa! Valdžiažmogystoms į kišenes didžiuliai pinigai, o mums tiesus kelias į kapus!

  14. Algis

    Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, sulaukusi informacijos iš Austrijos kompetentingos institucijos, rekomendavo laikinai sustabdyti vakcinos „AstraZeneca“ serijos ABV5300 naudojimą.

    Reply
  15. Tikrai taip

    Vienų efektyvumas – 92 ir daugiau proc., o tos trečios – tik 64 proc. Ji neapsaugo nuo mutacijų. Taigi visos labai labai saugios, bet skirtumai yra, tik visi apie juos tyli.

    Reply
  16. Emi

    Ne, tikrai nera svarbu kokia ta vakcina, nes neketinu isvis skiepytis.

    Reply
    • Dėkoju

      Galėtumėt ir kitur eilę užleist

    • Nija

      Palaikau jus tamsta, nenorėčiau kojų ,, pakratyt,, anksčiau laiko, po neaiškios kilmės skysčio!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This