Privalomas transporto priemonių draudimas – besąlyginė pareiga

Transportas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), trečiadienį išnagrinėjęs bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl automobilio savininko pareigos jį apdrausti transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, suformulavo reikšmingą praktiką. Pagal ją toks draudimas laikomas besąlygine plačios apimties pareiga. Pastaroji neišnyksta tik dėl to, kad transporto priemonės savininkas nebeketina jos vairuoti ir laiko ją pastatęs privačioje teritorijoje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nagrinėtąją bylą inicijavo Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuras (LRTPDB), prašęs teismo priteisti nuostolių atlyginimą iš asmens, neapdraudusio savo mašinos tokiu draudimu.  Žala buvo padaryta, kai Švedijoje nenustatyti asmenys pagrobė ir panaudojo automobilį bei išdaužė juo parduotuvės vitrinos stiklą, įsilaužė vidun ir pagrobė dalį prekių. Švedijos nacionalinis draudikų biuras atlygino eismo įvykio metu padarytą žalą ir pareiškė reikalavimą LRTPDB. Biuras, sumokėjęs reikalaujamą sumą, pareiškė atitinkamą reikalavimą automobilio savininkui.

Bylą išnagrinėjęs LAT konstatavo, kad įstatyme nustatyta pareiga apdrausti transporto priemonę privalomuoju transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimu „yra besąlyginė plačios apimties pareiga, kuri negali būti siaurinama tik iki pareigos nenaudoti ir neleisti kitam asmeniui naudoti neapdraustos transporto priemonės”.

Kartu pabrėžta, jog ši pareiga neišnyksta tik dėl to, kad transporto priemonės savininkas nebeketina jos vairuoti ir laiko ją pastatęs privačioje teritorijoje.

Anot LAT pranešimo, toks platus pareigos apdrausti aiškinimas atitinka pakankamai plačią transporto priemonių eismo koncepciją, įtvirtintą Europos Sąjungos teisėje – sąvoka „transporto priemonių eismas“ apima ir tokią situaciją, kai aikštelėje stovinčios transporto priemonės keleivis, atidarydamas šios transporto priemonės dureles, kliudo šalia stovinčią kitą transporto priemonę ir ją apgadina, taip pat situaciją, kai pastato privačiame garaže pastatyta transporto priemonė užsidegė ir taip sukėlė gaisrą, o gaisro priežastis – šios transporto priemonės elektros sistema.

„Nustatytas teisinis reguliavimas ir transporto priemonės kaip didesnio pavojaus šaltinio specifika lemia, kad iš transporto priemonės savininko yra reikalaujama elgtis itin rūpestingai ir atsakingai. Todėl tuo atveju, kai transporto priemonės savininkas neįvykdo įstatyme nustatytos pareigos apdrausti transporto priemonę privalomuoju transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimu, laikoma, kad jis nesielgė rūpestingai ir apdairiai. Tik išimtiniais CK 6.253 straipsnio 1 dalyje nustatytais atvejais savininkui gali būti netaikoma ar mažinama atsakomybė. Vien tai, kad už eismo įvykį yra atsakingas trečiasis asmuo, nėra pakankamas pagrindas transporto priemonės savininkui atsakomybės netaikyti ar atleisti nuo jos. Jei transporto priemonės savininkas praranda transporto priemonės kontrolę prieš savo valią dėl trečiojo asmens veiksmų, tai turi reikšmės transporto priemonės savininko civilinės atsakomybės taikymui biuro atžvilgiu tik tuo atveju,jei transporto priemonės savininkas elgėsi itin atidžiai ir rūpestingai, kad neprarastų galimybės valdyti transporto priemonę”, – rašoma pranešime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas dar kartą atsisakė stabdyti nuosprendžio vykdymą Eligijui Masiuliui

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antrą kartą atmetė „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kalėti pusšeštų metų nuteisto buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kada už stogo terasos remontą turi mokėti visi

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) išnagrinėta byla pagal daugiabučio namą administruojančios įmonės prašymą priteisti iš butų savininkų skolas, susidariusias už terasos, ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This