Bendrija turi teisę reikalauti atsakomybės iš modernizavimo darbus atlikusio rangovo

Konsultacijos

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje, kurioje buvo sprendžiamas ginčas tarp namo bendrijos ir atnaujinimo darbus atlikusios įmonės, pripažino bendrijos teisę ginti namo savininkų interesus.

Anot teismo pranešimo, bendrija ginčijo daugiabučio modernizavimo darbų perdavimo–priėmimo aktą ir prašė priteisti iš darbus atlikusios įmonės 5 787,16 eurų delspinigių. Bendrija teigė, kad namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriui buvo pavesta sudaryti modernizavimo darbų sutartį, tačiau dalis darbų nustatytu terminu nebuvo iš viso atlikta, kiti darbai atlikti nekokybiškai, neatitiko namo atnaujinimo investicinio plano, techninio projekto reikalavimų, todėl namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratorius neturėjo teisės pasirašyti atliktų darbų perdavimo–priėmimo akto.

Rangos darbus atlikusi įmonė tvirtino, kad bendrija apskritai neturi reikalavimo teisės, nes rangos sutartis buvo pasirašyta ne su ja, o su namo atnaujinimo projekto administratoriumi, be to, visi darbai esą buvo atlikti laiku, o bendrijos nurodyti trūkumai paaiškėjo jau po akto pasirašymo.

Pirmosios instancijos teismas, atmetęs bendrijos ieškinį, nurodė, kad bendrija neturi tokios reikalavimo teisės. Dėl tokios apylinkės teismo sprendimo apeliacinius skundus padavė ir bendrija, ir darbus atlikusi įmonė.

„Apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus, konstatavo, kad apylinkės teismo išvada, jog bendrija neturi reikalavimo teisės dėl rangos sutarties pažeidimų, yra nepagrįsta. Teisėjų kolegija visų pirma nurodė, kad rangos sutartis buvo sudaryta namą atnaujinti nusprendusių savininkų naudai. Vadinasi, nors rangos sutartis buvo sudaryta ne su bendrija, o su namo atnaujinimo projekto administratoriumi, namo bendrija, veikdama namo savininkų interesais, turėjo teisę reikalauti iš atsakovės tinkamo prievolių pagal rangos sutartį įvykdymo. Rangos sutartis yra tiesiogiai susijusi su bendrijos paskirtimi naudoti, valdyti, prižiūrėti bendrosios dalinės nuosavybės teisės objektus. Dėl to ir ieškinys dėl delspinigių priteisimo iš rangovo pagal daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) rangos sutartį yra susijęs su daugiabučio namo savininkų bendrijos atliekamu turto administravimu. Teismo nutartyje atkreiptas dėmesys į bendrijos pasirinktą pažeistų teisių gynimo būdą ir nurodyta, kad bendrija turėjo teisę namo savininkų interesais pareikšti ne tik ieškinį atlyginti nuostolius dėl galbūt netinkamai atliktų modernizavimo darbų, bet ir reikalauti priteisti netesybas dėl galbūt pavėluoto modernizavimo darbų atlikimo”, – rašoma teismo pranešime.

Vis dėlto nagrinėjamu atveju apeliacinės instancijos teismas nenustatė pagrindų priteisti bendrijai iš rangovo reikalautų delspinigių, nes namo atnaujinimo projekto administratorius pasirašė su rangovu galutinį darbų priėmimo–perdavimo aktą, o teismas nenustatė pagrindų pripažinti jį negaliojančiu.

Teisėjų kolegija, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad bendrija šioje byloje nereikalavo namo atnaujinimo projekto administratorės atsakomybės už netinkamą administratoriaus pareigų vykdymą.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This