Privalomi testai Klaipėdos švietimo įstaigose sukėlė paniką

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos švietimo įstaigose verda aistros ne tik dėl skiepų nuo COVID-19, bet ir dėl prievolės periodiškai testuotis. Malšinti šias aistras ketvirtadienį ėmėsi Kultūros, švietimo ir sporto komitetas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kovo 26 dieną Vyriausybė priėmė nutarimą, įsigaliojusį nuo kitos dienos, kuris įpareigojo švietimų įstaigų vadovus užtikrinti darbuotojų periodišką pasitikrinimą, ar jie neserga COVID-19 liga. Nutarime nurodoma, kad darbuotojai privalo periodiškai tikrintis kas 7-10 dienų, o jei laiku nepasitikrina ar atsisako testuotis, jis gali būti nušalintas nuo darbo ir jam nebus mokamas darbo užmokestis. Nušalinimas galios tol, kol darbuotojas pasitikrins arba tinkamai pasiskiepys.

Ir nors dauguma uostamiesčio mokyklų vis dar dirba nuotoliniu būdu, jose yra tokių darbuotojų, pavyzdžiui, valytojos, kiemsargiai, staliai, kurie fiziškai eina į darbą. Be to, nuo pirmadienio į klases jau gali grįžti ir uostamiesčio pradinukai, šis Vyriausybės nutarimas dėl privalomo testavimo galioja ir ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

„Švietimo įstaigų vadovai jaučia įtampa, nes konkrečiai nežino, kada ir kaip gali nušalinti darbuotojus nuo pareigų. O jei nenušalins, už tai gali būti nubausti. Be to, situacija ir tokia, kad paprastai pasidaryti testo neišeina. Nėra taip, kad šiandien užsiregistravau ir rytoj man bus atliktas testas. Laukti reikia ir daugiau nei po 10 dienų, tad ir tokie darbuotojai privalės būti nušalinti? Problema yra ta, kad tas nutarimas yra neaiškus“, – tvirtino Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narys Edmundas Kvederis, kuris ir inicijavo, kad šis klausimas komitete būtų nagrinėjamas, o Klaipėdos savivaldybės administracija pateiktų savo išaiškinimą.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Eglė Mockienė tvirtino, jog testuotis atsisakęs darbuotojas nebūtinai turi būti nušalinamas nuo pareigų.

„Ir Švietimo ir mokslo ministerija pabrėžė, kad nušalinimas yra kraštutinė priemonė, kai negalima taikyti kitų alternatyvų – paskirti darbuotoją dirbti nuotoliniu būdu. Pirmasis dalykas, kuris turi būti pasiūlytas skiepytis ar testuotis atsisakiusiam darbuotojui, turi būti pasiūlymas dirbti nuotoliniu būdu. Jei darbuotojas tokio pasiūlymo atsisako, per dieną apie savo atsisakymą praneša vadovui, tai tada darbdavys nušalina darbuotoją nemokėdamas jam darbo užmokesčio tol, kol darbuotojas pasidarys testą“, – aiškino E. Mockienė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė tvirtino, jog uostamiestyje kol kas nebėra problemos, jog testo reikia laukti labai ilgai.

„Viena pamaina Mobiliajame punkte buvo užimta kaupinių testams. Tačiau dabar jų nebereikia, nes Klaipėda išbraukta iš raudonosios zonos, todėl šiandien mobiliajame punkte atsilaisvino 200 vietų, tiek pat ir šeštadieniui. Žinau, kad pedagogai dabar labai intensyviai registruojasi tyrimams“, – teigė J. Grubliauskienė.

Ji pabrėžė, jog Vyriausybės nutarime numatyta, jog profilaktiškai tikrintis nereikia tiems švietimo darbuotojams, kurių vakcinacija yra baigta, tiems, kurie persirgo COVID-19 liga ir po jos dar nepraėjo 180 dienų. Testuotis nereikia ir tiems, kurie turės 60 dienų galiojančią antikūnių pažymą. Tačiau antikūnių testas yra mokamas, už jį iš savo kišenės turėtų susimokėti pats darbuotojas.

„Realiai atkrenta labai nemažai švietimo darbuotojų, kuriems nereikia testuotis. Kai po truputį žmones grupuojame, tada likusieji registruojasi profilaktiniams tyrimams ir procesas gražiai įsibėgėja“, – kalbėjo J. Grubliauskienė.

Ji tvirtino, jog trečiadienį su švietimo įstaigų vadovais įvyko ilgas pasitarimas, kuriame išsiaiškinta daugybė šio nutarimo vykdymo niuansų.

Biuro vadovė svarstė, jog didžiausia bėda bus su tais darbuotojais, kurie kategoriškai atsisakys testuotis.

„Tikimės, kad tokių bus nedaug, stengsimės su jais dirbti, padėti vadovams, kad nesusipratimų būtų išvengta“, – kalbėjo Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro vadovė.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Laima Juknienė teigė, kad ją pasiekė informacija, jog testuotis atsisakę darbuotojai gali būti nubausti 600 eurų bauda, o švietimo įstaiga, kurioje tokių darbuotojų yra, – 6000 eurų bauda.

„Operatyviąją kontrolę atlieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Mes tikrai nieko nebausime“, – teigė J. Grubliauskienė.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai nusprendė kreiptis į Klaipėdos savivaldybės administraciją, kad jos teisininkai sudėliotų rekomendacijas, kaip įgyvendinti Vyriausybės nutarimą, ir jas pateiktų visoms uostamiesčio švietimo įstaigoms.

„Visos jos Vyriausybės nutarimą turi suprasti vienodai, o ne savaip interpretuoti. Taip visiems bus geriau“, – konstatavo E. Kvederis.

17 Comments

  1. S

    Galima suprasti tuos, kurie atsisako skiepytis, tačiau tie, kurie atsisako testuotis yra pavojingi puspročiai.

    Reply
  2. Auklėtoja

    Pasidarius testą, po 10 dienų negavau vietos kiram testui, tik po 12. Ką daryti tokiu atvėju?

    Reply
  3. Skaitytojas

    Pasiskiepijas taip pat gali susirgti, bet jam 180 d. Tikrintis nėra būtina. Ir tuo laikotarpiu platinu, platinu kiek noriu. Izoliuotis nereikia. Kur logika.

    Reply
  4. Aš

    Besivažinėjsnt autobusais testuotis papildoma galimybė užikrėsti tuo virusu.

    Reply
  5. Mokytojui

    Tik nereikia gąsdinti, nes jei reiks, tai ir atleis. O pasirodo, kad būsite labai turtingas „mokytojas”, kad norite po teismus tampytis. Pirma, reikėtų pasidomėti, kiek pinigų kainuos tas tampymasis po teismus ir kokia nauda iš to bus, o tų tamstos gąsdinimų”tegul pabando…”niekas nebijo! Mokytoju

    Reply
  6. Mokytojas

    Tegu tik pabando atleist teismuose užtampysiu

    Reply
  7. J.P.

    Tai genocidas ,tikiu Dievas yra ,ateis laikas ir jūs ponai už viską atsakysite!

    Reply
  8. Anonimas

    Netiesa, kad nėra problemos: šiandien atlikus testą, vietos po 10 ar šiek tiek mažiau dienų nebėra!!!

    Reply
  9. Zina

    Dirbame ikimokyklinėje įstaigoje. Užsiregistravus testui,paskiriamas laikas,dažniausiai tai būna darbo metu. Auklėtoja ar auklyte turi išeiti,o kas tuo metu prižiūrės vaikus? Bent jau mūsų įstaigoje tai niekam neidomu?

    Reply
  10. Kostas

    Įdomi situacija Klaipėdoje. Skiepo neduoda, o testuoti per prievartą verčia.

    Reply
    • Tomas

      Pažiūrėk kas valdžioj merdėja ir neuždavinėkit kvailų klausimų.

    • Saulė

      Klaipėdoje skiepytis kviečia, kaip Jūs sakot, duoda ir netgi norima vakcina. O testuotis REIKIA jei norite dirbti kontaktiniu būdu. Kur Jūs matote problemą?

  11. Anonimas

    Ohoho kokios baudos… Lietuva tik iš baudų ir gyvena, gėda.

    Reply
  12. Vidui

    Ne tą straipsnį komentuojate. Jei sergate sifiliu, tai pagaliukas eina būtent ten kur kažką siuntėt. Su pagarba, …ir pagaliuku nosyje.

    Reply
  13. skaitytoja

    kodėlpersirgęs-180 dienų galima nesitestuoti,o antikūnių-tik 60.Kuo skiriasi/

    Reply
  14. Lina

    Kai pusė darbuotojų su skiepais ar be jų darželiuose jau persirgo,tai dabar tikrinsim.
    Ko vaikų tėvų niekas netestuoja? Serga,guli skirtingais adresais,pavardėm registruoti ,o vaikai būtinai lanko grupę .Būtinai.
    Ar yra nors vienas darželis kur žmones nesirgo?

    Reply
  15. Vidas

    Nebūtų avys,atsisakytų ir te sau kišas tuos pagaliukus į kitą galą…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This