Teisme bandys atrasti atsakymą, kiek galių turi meras

Regionas, Svarbu

Naujos valdančios daugumos tik su vienu patarėju paliktas dirbti Kretingos rajono meras Antanas Kalnius iš savo asmeninių lėšų pradėjo teisminį procesą, kurio metu siekia išsiaiškinti, kokios yra realios tiesiogiai gyventojų renkamo savivaldybės vadovo galios.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai nenorėjo svarstyti tokio skundo, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusią savaitę konstatavo, kad ši pozicija yra nepagrįsta.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Radikaliai apipjaustė personalą

Praėjusių metų pabaigoje Kretingos rajono konservatoriai nusprendė sudaryti naują valdančiosios koaliciją, kurioje nebeliko mero A. Kalniaus ir jo rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ narių. Naujoji valdžia, paskyrusi naują administracijos vadovybę, tuom administracinių pertvarkų nebaigė – sausio pabaigoje Tarybos dauguma priėmė sprendimą nuo kovo 1 d. mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičių sumažinti nuo 3 iki 1.

Nesutikdamas su tokiu naujosios daugumos sprendimu A. Kalnius padavė skundą Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams. Kretingos vadovas savo skunde akcentavo, kad Vietos savivaldos įstatyme aiškiai nurodoma, jog sprendimai dėl savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato sudarymo ir jo pareigybių skaičiaus nustatymo priimami tik mero siūlymu, kurio šiuo atveju nebuvo. Sprendimo projekto autoriumi yra nurodomas Tarybos narys Konstantinas Skierus. Tad Taryba, priimdama tokį sprendimą, mero nuomone, viršijo jai nustatytą kompetenciją.

A. Kalniaus įsitikinimu, Taryba tokiu sprendimu neteisėtai susiaurino įstatyme numatytos merui teikiamos pagalbos, susijusios su jam nustatytų funkcijų vykdymu, apimtis.

Klaipėdos teismas buvo neteisus

Savo skunde A. Kalnius prašė panaikinti minėtąjį Tarybos sprendimą ir priteisti iš jos patirtas bylinėjimosi išlaidas.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai vasario pabaigoje atsisakė priimti tokį Kretingos mero skundą. Sprendimas argumentuotas teiginiu, kad savivaldybės tarybos nariams nėra suteikti įgaliojimai kreiptis į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Klaipėdos teismo nuomone, tokį skundą galėtų teikti Vyriausybės atstovas.

Nesutikęs su tokiu verdiktu A. Kalnius jį apskundė LVAT. Jo kolegija, kurią sudarė teisėjai Laimutis Alechnavičius, Ramūnas Gadliauskas ir Arūnas Sutkevičius, praėjusią savaitę nesutiko su išvada, kad merui nėra suteikta teisė kreiptis į teismą su tokio pobūdžio skundu.

Konstatavus, kad pirmos instancijos teismo nutartis yra nepagrįsta, ji panaikinta ir A. Kalniaus skundo priėmimo klausimas grąžintas nagrinėti iš naujo.

A. Kalnius savo skunde buvo prašęs taikyti ir laikinąsias apsaugos priemones – iki galutinio teismo sprendimo šioje byloje įsiteisėjimo sustabdyti sprendimo galiojimą, tačiau jos tapo neaktualios, nes du jo sekretoriato darbuotojai nuo kovo jau atleisti iš darbo.

KOMENTARAS

Antanas Kalnius, Kretingos rajono meras

Nuo 2015-ųjų Lietuvoje įvedus tiesioginius mero rinkimus pačių merų funkcijos ir galios išplėstos labai nežymiai. Maža to, konkreti situacija rodo, kad ir įstatymų nuostatos, kuriomis atrodytų merui yra suteikta daugiau galimybių aktyvesnei veiklai, šiandien skirtingų teisininkų, politikų ar atsakingų institucijų vis dar yra traktuojamos skirtingai. Tuo metu gyventojų lūkesčiai jų pačių išsirinktam savivaldybės vadovui jau yra gerokai didesni.

Tad, pirmiausia, manau, kad šiuo atveju vienoks ar kitoks teismo sprendimas, suformuota teisminė praktika, atsakys bent į dalį tiek man, tiek kitiems mano kolegoms kylančių klausimų. Taip pat – kiek šiandien realiai įstatymai suteikia merui galimybių atliepti rinkėjų lūkesčius bei prisiimtą atsakomybę ir ar tos mero galios yra ne tik teorinės, bet ir faktinės.

Kretinga šiuo atveju netapo išimti – merų komandos mažintos arba bandyta jas mažinti ir kituose šalies savivaldybėse, kur merai neteko daugumos taryboje. Akivaizdu, kad politiniai oponentai, po įvestų tiesioginių merų rinkimų nebegalėdami tik balsavimu taryboje pašalinti iš pareigų mero, imasi kitų veiksmų siekdami jiems nepalankius savivaldybių vadovus kiek galima labiau „nustumti į šalį“.

Tris politinio pasitikėjimo tarnautojus – tarybos sekretorių, patarėją ir padėjėją – turėjo ir mano pirmtakas. Gana analogišką skaičių darbuotojų turi ir daugelis kitų šalies merų, vadovaujančių panašaus dydžio savivaldybėms.

Iš manęs galima atimti ne tik darbuotojus, bet ir telefoną ar kompiuterį – atsinešiu iš namų. Dažnai priimant tokius sprendimus pasitelkiamas populistinis lėšų taupymo argumentas. Tačiau mero komandos nariai aptarnauja ne tik merą, bet ir visą tarybą, savivaldybės tarybos posėdžius, komitetus, rengia, nagrinėja savivaldybės tarybos sprendimų projektus, atsakinėja į gyventojų paklausimus. Šios funkcijos sumažinus darbuotojų skaičių niekur nedingo, jos paprasčiausiai buvo užkrautos administracijos darbuotojams, už papildomą darbą jiems jau mokant priedus. Tad ir realaus taupymo šiuo atveju nepasiekta.

Visas su ieškiniu teismui susijusias išlaidas apmokėjau savo lėšomis bei šiuo konkrečiu atveju nesinaudojau nei savivaldybės administracijos teisininkų pagalba, nei esama galimybe apmokėti išlaidas iš savivaldybės biudžeto. To paties tikiuosi ir iš tarybos narių, kurie, viliuosi, jaučia atsakomybę už savo priimamus sprendimus bei teismui priėmus man palankų sprendimą, priteistas bylinėjimosi išlaidas ir padengs savo, o ne savivaldybės biudžeto lėšomis.

6 Comments

  1. Kanté

    Kas padengs visus nuostolius del šios nesąmonės… a konservatoriai… čia jums ne su Kinija kariaut ..

    Reply
  2. Gabrielius

    Usuoti bebrai tebevaitoja ,visom įšgalėm bando trukdyti dirbti Kretingos krašto žmonių įšrinktam merui , labai jau maišo jis jų planams.
    Pagivesim pamatysim kaip dirbs žvyro koalicijos dauguma su „vietiniu” administracijos direktorium , kuriam jo žodžiais Kretinga užžėlusi pelkė.
    Stiprybės jums Antanai Kalniau , gyventojai mato kas ką ,ir kaip dirba ir tai įvertins.

    Reply
  3. Anonimas

    KAS DABAR NUTIKO REIKĖJO TIKĖTIS. JUK IŠRINKTAS MERAS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIŲ IEŠKOJOSI NE IŠ SAVO MIESTO, RAJONO TARYBOS NARIŲ, AR GYVENTOJŲ, IR RADO :L.ŽEMAITĮ,PASKUI J.GIRDVAINĘ.ATRODO DIRBK IR NORĖK. LAUKĖME KRETINGIŠKIAI TŲ GALINGŲ PERMAINŲ. O KAS NUTIKO, KAD J.GIRDVAINĖ ATSISTATYDINO, IŠĖJO IŠ KRETINGOS Į KLAIPĖDĄ, PAVADUOTOJAS P.ČERNECKIS TAIP PAT IŠĖJO IŠ SAVO PAREIGŲ,IŠĖJO IŠ SAVIVALDYBĖS.KODĖL PAS TIEK PAGYRŲ SULAUKIAMĄ MERĄ NESILAIKĖ ŽMONĖS,PALIKO DARBO VIETĄ.AR TIK NEBUS TAIP:PATI MUŠA-PATI RĖKIA. PAGYVENSIM PAMATYSIM.

    Reply
  4. Anonimas

    Stiprybės ir kantrybės.Kretingos gyventojai išsirinko gerb.merą Antaną Kalnių ir didžioji dalis palaikome jį iš visos širdies!!!!

    Reply
  5. Anonimas

    Mielieji, esu buvusi kretingiškė. Nepažįstu mero, nežinau politinių peripetijų taryboje, bet sekų pasisakymus, klausau žmonių nuomones. Negirdėti dalykai dedasi Kretingoje: susivienija koncervatoriai su socialdemokratais, kad trukdytų dirbti dabar išrinktiesiems. Turėkite savigarbos, palaukite kelis metelius -jus išrinks ir parodysite ką galite. Baikite mobingą! Gerbkite vienas kitą. Net baisu skaityti mero žodžius. Kaip jam eiti į darbą, kur tokia atmosfera. Ar įmanoma produktyviai dirbti?

    Reply
  6. Antanas

    Mes Jumis išrinkome, mes su Jumis ir linkiu ištvermės ir teisingumo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Veidai

Dėl aviacijos inžinerijos pajūrį iškeitė į Kauną

Aviacija Kauno technologijos universiteto (KTU) transporto inžinerijos doktorantą Mindaugą Dagilį privertė iškeisti Kretingą į Kauną. „Nuo antros klasės gyvenau Klaipėdoje, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This