Dėl daugiabučių kiemų remonto – žvilgsnis į gyventojų pinigines

Miestas, Svarbu

Klaipėdos daugiabučių namų, kurių gyventojai sutiks plačiau atverti savo pinigines, kiemai bus tvarkomi greičiau. Tokiai tvarkai trečiadienį pritarė Finansų ir ekonomikos komitetas, bet jai dar turi pritarti ir miesto taryba.

Nuo kitų metų daugiabučių namų kiemai greičiau sulauks tvarkytojų, jei patys gyventojai prisidės finansiškai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė politikams pristatė parengtą tvarką, kaip būtų nagrinėjami gyventojų ar juridinių asmenų, kurie sutinka savo lėšomis prisidėti prie daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo, pasiūlymai, jie vertinami ir finansuojami.

Anot I. Šakalienės, tokios tvarkos Klaipėdoje iki šiol nebuvo, kiemai buvo tvarkomi tik biudžeto lėšomis.

„Tačiau esame sulaukę skambučių, ir bendrijos domėjosi, nori prisidėti, kad tik namų kiemai būtų greičiau sutvarkyti. Todėl ir parengėme tokią tvarką, kad žymiai greičiau išsispręstų aktualūs klausimai“, – teigė I. Šakalienė.

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybėje galioja tvarka, kai gyventojai savo lėšomis gali prisidėti prie žvyruotų gatvių asfaltavimo. Jei gyventojai sutinka atverti savo pinigines, tokios gatvės asfaltuojamos greičiau.

I. Šakalienė svarstė, jog daug norinčiųjų prisidėti savo lėšomis prie kiemų tvarkymo tikrai nebus. Tačiau jei per metus gyventojai dalinai finansuotų bet vieną ar du projektus, tai jau būtų pasiekimas, nes sutaupytos lėšos būtų nukreipiamos į kitų kiemų sutvarkymą.

Numatyta, jog tokia tvarka įsigaliotų nuo kitų metų – iki balandžio būtų paskelbti kvietimai teikti paraiškas, iki liepos vyktų jų vertinimas. Daugiausia galimybių gauti dalinį finansavimą turėtų tos paraiškos, kurias pateikę gyventojai sutiktų prisidėti 60 proc. projektui reikalingų lėšų. Tvarkoje numatyta, jog prisidėjimas yra nuo 10 iki 60 proc. Prioritetas taip pat bus teikiamas renovuotų namų kiemams.   

I. Šakalienė teigė, jog kitais metais tokiam daliniam daugiabučių namų infrastruktūros gerinimo finansavimui būtų galima nusimatyti 100 tūkst. eurų ir jie esą būtų paimti iš visos kiemams remontuoti miesto biudžete planuojamos sumos.

Tiek pernai, tiek šiemet daugiabučių namų kiemams remontuoti biudžete yra numatyta 1,2 mln. eurų.

Ji skaičiavo, kad nuo 2017 metų, kada tikslingai imta remontuoti daugiabučių namų kiemus – juose įrenginėti apšvietimą ir papildomas automobilių stovėjimo vietas, jau išleista apie 4,5 mln. eurų. Už šią sumą 367 kiemuose įrengtas apšvietimas, o visuose tvarkomuose kiemuose atsirado 1470 papildomų automobilių stovėjimo vietų.

„Vertinčiau, kad pakankamai sparčiai judame į priekį“, – konstatavo I. Šakalienė.

Šiemet didžiausias dėmesys bus skirtas Kauno, I. Simonaitytės, Brožynų gatvių bei Taikos prospekto kiemams.

11 Comments

  1. Anonimas

    Atseit „didelis” pasiekimas įrengiant apšvietimus kiemuose, net jei Klaipėdos mieste, kiemuose prie daugiabučių 25 metus nebuvo jokio apšvietimo, tai dabar sugebėjus įrengti per tiek metų yra kuo „didžiuotis”. O dėl kiemų tvarkymo – iš pradžių projektus patvirtino, o paskui atšaukė, tik, kad visiems garsiai kalba jog tvarko kiemus… Nesugeba net šaligatvių su laiptais sutvarkyti, net gyventojų paraiškų netvirtina, matyt šalia nėra gyvenančių iš savivaldybės, o pensininkams ir neįgaliesiems, kad sunku ten vaikščioti, tai niekam nerūpi.

    Reply
  2. Vardenis

    sutinku, bet tada ir vieta automobiliui turi būti garantuota.

    Reply
  3. T

    Reto kvailumo pasiūlymas iš susikompromitavusios veikėjos. Mąstymas kaip blondinės.

    Reply
  4. Rasutė

    Daugiabutyje gyvena 60% senjorų,ne tik neturi transporto,bet mažai vaikšto,likusieji butai nuomuojami,ar neaišk kas gyvena.Automobiliai prie namo verslo darbuotojų,už kiemo valymą mokame visi gyventojai pagal buto plotą,nors prieštarauja teisiniams aktams,jie pažeidžiami,turėtų pagal faktiną namo plotą.Galvokite priimdami įstatymus,kiek jie pažeidžia senų žmonių teises.Kokie senukai remontuos kiemus.Kada remontuos verslininkai,kurie naudojasi teritorija,nes jie važinėja įmonių pirktais automobiliais.

    Reply
  5. Stepas

    Individualių namų kiemų niekas už visų gyventojų( biudžeto ) pinigus netvarko, moka patys savininkai , o daugiabučiai juk privatūs, tai taip pat patys turi ir susimokėti.

    Reply
    • Roma

      Individualiems namams priklauso žemė po jais, o va daugiabučių žemė yra valstybinė

    • Atsipeikėk

      kokie privatūs daugiabučių kiemai …Stato auto visi kam atrodo , kad tai jų kiemas ir nesvarbu , kad jie negyvena name , kurio gyventojai patys apmoka kiemo apšvietimą ir ” saugo ” kitų mašinas , o ne savo .

    • Gyventoja

      Sutinku dasideti bet turėsiu turėti visada vietos pasistatyti automobilį ir kieme nebus įmonių transporto. Nes nuosavas kiemas kaip yra ten nestato nei kitų namų nei įmonių transporto.

  6. Gal užteks tyčiotis!

    Mažiau taškykit visokiom nereikalungom studijom, vizijom ir kitiem apsurdam, tai ir užteks pinigų kiemams, siūllo mat iki 60% prisidėti gyventogams prie kiemų infrastruktūros, juk tai nemažos sumos! Primetė mat, kiemų valymus gyventojams , dabar kurpia plamus kaip apmokestinti automobilius kiemuose, lyg maža to, dabar sumąstė kd ir kiemus susiremontuotų gyventojai, ….apetitu nesiskundžia savivaldybė! . …. … Užtat valdžiažmogių būstų prieigos tvarkomos ypač sparčiai irkokybiškai, ir žinoma mūsų mokėtojų sąskaita!!! ……,,Moralė ir sąžinė ne šio pasaulio dimensija” —- kaip sako Vasiliauskas, ….. tai ypač jaučiasi Klaipėdos klerkijoje!

    Reply
    • Jonas

      Pritariu kiekvienam zodziui 100%
      Nei gedos , nei sazines musu savib…dybeje , o ponia Sakaliene turejo buti senai atstatydinta ,jei pati to padaryti nenorejo .Merui geda , kad jo komandoje dirba godziai , plesikai ir sukciai

  7. Gyventojas

    Juk ir taip mokame uz kiemo prieziuras. Ir taip jau visur reikia moketi. Mazinkite valdininkus, ismokome dirbti nuotoliniu, atsiras ir lesos .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Irenai Šakalienei - Aukščiausiojo Teismo malonė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) panaikino pirmos instancijos ir Klaipėdos apygardos teismo sprendimus, kuriais buvusiai uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

Miestas

„Nešvariausiam” miestui tvarkyti ieškoma naujų sanitarų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė apie 4 milijonų eurų vertės viešojo pirkimo konkursą dėl bendrojo naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This