Naftininkai nuteisti dar kartą

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nusprendį dar vienoje prokuratūros inicijuotoje baudžiamojoje byloje bendrovės „Naftos grupė“ vadovams Antanui ir Arturui Urbučiams bei darbuotojai Svetlanai Popovai. Visi jie nuteisti lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis.

Prokuratūra šiuos asmenis kaltino neteisėtai pasisavinus bei legalizavus per 5 mln. Eur.

Svetlana Popova, Antanas Urbutis (centre) ir Arturas Urbutis . Martyno Vainoriaus nuotr.

2018 m. birželį Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Eduardas Maškevičius buvo nusprendęs šią bylą nutraukti, nes esą yra aplinkybių, rodančių, kad žmones norima bausti už tą patį nusikaltimą – kaltinamieji jau yra išgirdę vieną nuosprendį, bet jį apskundė Apeliaciniam teismui. Tačiau pastarasis panaikino tokią E. Maškevičiaus nutartį konstatuodamas, kad antrojoje baudžiamojoje byloje kaltinamųjų veiksmai kvalifikuojami ne pagal tuos pačius straipsnius, kaip pirmojoje, tebenagrinėjamoje Apeliaciniame teisme. Tad antroji byla apygardos teisme buvo pradėta nagrinėti pernai rugsėjį.

Bylą nagrinėjusi teisėja Kristina Kakurinė konstatavo, kad byloje įrodyta visų kaltinamųjų kaltė, t. y. kad jie susibūrė į organizuotą grupę, parengė nusikalstamų veikų planą, pasiskirstė vaidmenimis inicijuodami neteisėtą įmonės direktoriaus Antano Urbučio žinioje esančio UAB „Naftos grupė“ didelės vertės turto pasisavinimą ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą.

Įmonės konsultantu dirbęs Arturas Urbutis, duodamas nurodymus kitiems bendrininkams ir gaudamas iš jų informaciją apie atliekamų nusikalstamų veiksmų eigą, koordinavo bei organizavo nusikalstamus veiksmus. Jis įsigijo užsienyje lengvatinio mokesčių tarifo zonose įregistruotas kompanijas, atidarė ir valdė jų sąskaitas Šveicarijos bankuose ir pavedė S. Popovai atidaryti ir valdyti užsienio kompanijos sąskaitas Latvijos bankuose.

„Siekiant pagrįsti įsteigtų užsienio bendrovių tariamai suteiktas nematerialiąsias tarpininkavimo paslaugas, organizuotas atliktų darbų priėmimo–perdavimo aktų surašymas, į aktus įtraukiant UAB „Naftos grupė“ faktiškai atliktas tarpininkavimo, ekspedijuojant naftos krovinius, paslaugas ir jų vertę, nors užsienio bendrovės jokių sutartyse nurodytų paslaugų bendrovei „Naftos grupė“ faktiškai nesuteikė. Pagal išrašytas sąskaitas buvo atlikti mokėjimai į organizuotos grupės narių valdomas užsienio kompanijų sąskaitas užsienio bankuose, o po to pasisavintos lėšos buvo legalizuotos pervedant jas į užsienio valstybėse registruotų įmonių sąskaitas, kurias valdė patys kaltinamieji arba kiti užsienio piliečiai”, – rašoma teismo pranešime.

Antanui Urbučiui teismas skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą trims metams, S. Popovai – tokią pačią bausmę, tik jos vykdymas atidėtas 2 metams 6 mėnesiams, o Arturui Urbučiui skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, atidedant jos vykdymą 3 metams.

Anot teismo, pagrindą mažinti skirtinas laisvės atėmimo bausmes ir taikyti bausmės vykdymo atidėjimą suteikia faktas, jog buvo pažeista kaltinamųjų teisė į bylos ištyrimą ir išnagrinėjimą per kuo trumpiausią laiką.

Teismas atmetė prokuroro prašymą dėl daugiau nei 5,2 mln. Eur vertės kaltinamųjų pasisavinto turto konfiskavimo ir nurodė, kad konfiskavus turtą ir jį perleidus valstybei, pasunkėtų išieškojimas pagal civilinius ieškinius, kuriais iš kaltinamųjų jau yra priteista 22 579 960 Eur – tai viršija šioje byloje pasisavinto turto sumą.

Šis nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

НОВОСТИ

Дело нефтяников может быть и прекращено

После более двух лет перерыва Клайпедский окружной суд возобновил рассмотрение уголовного дела против руководителей компании «Naftos grupė» Антанаса и Артураса Урбутисов и работницы ...
2020-09-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Naftininkų byla gali būti ir nutraukta

Klaipėdos apygardos teismas po daugiau nei dvejų metų pertraukos penktadienį vėl ėmėsi nagrinėti dar vieną prokuratūros inicijuotą baudžiamąją bylą bendrovės „Naftos grupė“ vadovams ...
2020-09-04
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Naftininkų istorija: antra byla visgi bus

Apeliacinis teismas ketvirtadienį nusprendė panaikinti dar 2018 m. birželį Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Eduardo Maškevičiaus priimtą nutartį, kuria buvo nuspręsta nutraukti ...
2020-01-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This