Kodėl vis dar šildoma?

Konsultacijos

Pastarosiomis dienomis Klaipėdoje orams sušilus net iki +20, energetikai sulaukia gyventojų priekaištų, kad „radiatoriai bute pleška nuo karščio”, kad brangią šilumą tenka leisti lauk per atidarytus langus.

Reaguojant į tokią situaciją primenama, kad jau daugiau nei 15 metų Lietuvoje galioja tvarka, kad daugiabučio namo šildymo kokybe turi pasirūpinti šildymo sistemų priežiūros įmonė ar atitinkamą kvalifikaciją turintis darbuotojas, o gyventojai daugumos sprendimu bet kada gali įjungti ar išjungti šildymą.

maxpixel.net nuotr.

Šilumos išjungimas namui – techniškai paprastas veiksmas, kurį atlieka šildymo sistemų prižiūrėtojas namo šilumos punkte užsukdamas įvadinę sklendę ir apie tai pranešantis šilumą tiekiančiai įmonei.

„Jeigu namo šildymo sistema sena, šildymas reguliuojamas rankiniu būdu, o ne išmania automatika, užtikrinti komfortišką šilumą kiekviename bute praktiškai neįmanoma. Naujuose ar pilnai renovuotuose namuose, kur šildymą gali reguliuoti pats buto šeimininkas arba automatinė kompiuteriu valdoma sistema, tokių problemų nekyla“, – pranešime cituojamas Virginijus Zutkis, AB „Klaipėdos energija“ klientų aptarnavimo padalinio vadovas.

Senuose namuose rudenį net tos pačios laiptinės gyventojai pykstasi: vidinių butų savininkai teigia, kad jiems nešalta, dar galima nesišildyti, tuo tarpu kampinių butų savininkai jau reikalauja pradėti šildymo sezoną, nes drėgmė ir šaltis per išorines sienas smelkiasi į patalpas ir dėl to čia temperatūra žemesnė keliais laipsniais. Pavasarį gali būti priešingai: kampiniai butai mėgaujasi komfortiška šiluma, o vidinių butų savininkai skundžiasi, kad per karšta, ir vėsinasi šilumą leisdami per atvirus langus.

Automatizuotas šilumos punktas turi daviklius lauke ir pagal oro temperatūrą tiksliai reguliuoja į namą įleidžiamą šilumos kiekį. O senos konstrukcijos šilumos punktuose sklendę rankiniu būdu turi reguliuoti žmogus – šildymo sistemos prižiūrėtojas. Kadangi pereinamuoju rudens ar pavasario sezonu lauko temperatūros svyravimai dideli, senuose namuose reiktų keletą kartų per dieną sukinėti sklendę. Prižiūrėtojai to tiksliai padaryti negali, todėl dažniausiai paliekamas nustatytas vidutinis šilumos srautas, o pasekmė – įšilus orui lauke radiatoriai pleška ir gyventojai šilumos perteklių leidžia pro atvirus butų langus.

Ne mažiau svarbu, kad ir visa namo šildymo sistema būtų tinkamai sureguliuota, arba, kaip sako specialistai, subalansuota.

„Būsto renovacijos ekspertai yra suskaičiavę, jog atlikus mažąją renovaciją – name įrengus automatizuotą šilumos punktą ir subalansavus šildymo sistemas – sutaupoma iki 15 proc. išlaidų šildymui. Ir tuomet jau įmanoma visus namo butus šildyti tolygiai, pagal gyventojų poreikius“, – sako V. Zutkis.

Kas yra namo šildymo sistemų prižiūrėtojas arba renovacijos procesus organizuojantis namo administratorius Klaipėdoje ir Gargžduose, galima sužinoti internete www.klenergija.lt, rubrikoje „Šilumos kokybė Jūsų name“.

2 Comments

  1. Rimtas klausimas

    Visiškai pritariu „tarp kitko” komentarui. Ir apskritai, tas išmislas pradėti ar nutraukti šildymą pagal kažkieno komandą yra kvailas, atgyvenęs ir kuo skubiau naikintinas. Šiluma turi būti tiekiama ištisus metus ir suvartojimas reguliuojamas bei apskaitomas pačių vartotojų, ar tai būtų bendrija, namas, ar butas, kaip dabar daroma su vandeniu, elektra ar dujomis. Na, vidury vasaros tikriausiai būtų atliekami kokie sistemų remonto ar profilaktikos darbai, tai suprantama ir būtina pauzė, tačiau bendruoju atveju – šiluma tiekiama ištisus metus. Visokios kompensacijos ir lengvatos taip pat turėtų būti sureguliuotos taip, kad neskriaustų nepasiturinčių ar ligonių, tačiau skatintų taupyti ir atsinaujinti.

    Reply
  2. tarp kitko

    tai tie, kas skundžiasi karštais radiatoriais name, tegul inicijuoja namo renovaciją. Pakeis šildymo sistemą ir galės sau reguliuoti radiatorius kaip nori. Viskas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This