Dėl „Memelio miesto“ – bylos ir Klaipėdoje, ir Vilniuje

Miestas, Svarbu

Būsimojo „Memelio miesto“ kaimynė – Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco“) – kvartalo vystytojams kaišioja pagalius į ratus. Tiek Klaipėdos, tiek Vilniaus teismuose šiuo metu nagrinėjami „Klasco“ pareiškimai, kuriais siekiama panaikinti patvirtintą konversinės teritorijos detalųjį planą.

Būsimojo „Memelio miesto” teritorija, kuriai patvirtintas ir detalusis planas, apima beveik 17 ha. Martyno Vainoriaus nuotr.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose antradienį buvo atversta byla, kurioje pareiškėja yra „Klasco“, o atsakovė – Klaipėdos savivaldybės administracija.

Priekaištai reikšti ir planuojant

„Klasco“ šioje byloje siekia, kad būtų panaikintas pernai gruodžio 16 dieną pasirašytas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio įsakymas, kuriuo jis patvirtino teritorijos tarp Danės upės, Naujosios Uosto, būsimo Naujojo Sodo gatvės tęsinio ir Kuršių marių detalųjį planą. Pastarasis tapo pagrindu vystyti „Memelio miesto“ projektą.

„Klasco“ vadovai ir juristai dar 2019 metų rugsėjį, kai vyko detaliojo plano koncepcijos viešas pristatymas, reiškė savo pastabas. Jų esmė buvo ta, kad buvusioje „Laivitės“ teritorijoje planuoti gyvenamųjų namų negalima, nes esą šioje teritorijoje jau ir dabar triukšmo lygis yra per didelis.

„Miestą keliate į uostą, uosto kompanijos su diena juk neišsikels. Pasižiūrėkite, kiek jos dabar sukuria pridėtinės vertės. Bus reikalaujama triukšmo, taršos mažinimo, spaus visas kompanijas, ne tik „Klasco“, – viešame svarstyme būsima „Memelio miesto“ kaimynyste nebuvo patenkinta „Klasco“ juristė.

Nepaisant pasipriešinimo, teritorijos detalusis planas pernai gruodį buvo patvirtintas ir „Memelio miesto“ vystytojai planavo, kad jau šių metų pabaigoje gali prasidėti realios statybos.

Siekia vilkinti procesą?

Patvirtinus detalųjį planą „Klasco“ ginklų nesudėjo – ji teismams teikia skundus. Tiesa, Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjų kolegija antradienį nusprendė stabdyti bylos, kurioje siekiama panaikinti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą dėl detaliojo plano, nagrinėjimą. Priežastis – Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti „Klasco“ skundą ir pradėjo bylą, kurioje ji siekia, kad būtų panaikintas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos pernai lapkričio 23 dieną patvirtintas teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo aktas. Pastarasis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui suteikė teisę pasirašyti įsakymą dėl teritorijos detaliojo plano patvirtinimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą nagrinėti „Klasco“ skundą priėmė balandžio 6 dieną, tačiau įmonė tik pirmadienį, balandžio 26-ąją, Klaipėdos teismui pateikė prašymą stabdyti bylos nagrinėjimą, kol bus išnagrinėta byla sostinėje.

Klaipėdos rūmų kolegijos pirmininkas, teisėjas Remigijus Arminas vis bandė išsiaiškinti, ar „Klasco“ į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekciją kreipėsi dar iki gruodžio 16 dienos, kai buvo patvirtintas detalusis planas, kol galiausiai paaiškėjo, kad detaliojo plano patvirtinimo dieną teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo aktas galiojo, jis nebuvo apskųstas, todėl nebuvo pagrindo netvirtinti detaliojo plano.

„Susiklostė tokia paradoksali situacija, kad sprendimai dėl tų aptariamų dokumentų nebuvo priimti, o detalusis planas buvo patvirtintas, nors iki galo situacija nebuvo išnagrinėta“, – teismo posėdyje teigė „Klasco“ interesus ginantis advokatas Konradas Pabijanskas.

Klaipėdos savivaldybei teisme atstovaujantis advokatas Tomas Balčiūnas tvirtino, jog kyla klausimų dėl pareiškėjo veiksmų eiliškumo.

„Skundas Vilniaus teismui pateiktas jau prieš kelis mėnesius, o prašymas sustabdyti šios bylos nagrinėjimą pateiktas tik vakar. Tai kyla klausimų, ar tokia pareiškėjo strategija nėra nukreipta į vilkinimą“, – kalbėjo T. Balčiūnas.

Bendrovės „Memelio miestas“, kuri byloje yra trečiasis asmuo, atstovas advokatas Evaldas Klimas pabrėžė, jog Klaipėdos savivaldybė negalėjo patvirtinti detaliojo plano jei teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo aktas būtų buvęs apskųstas teismui.

„Patvirtinimo dieną aktas nebuvo apskųstas, jis buvo galiojantis. Dabar pareiškėjas yra užvedęs paralelinius procesus ir atrodo, kad jis laiku neįgyvendino savo teisių“, – teigė E. Klimas.

Teisme ginčijamasi dėl detaliojo plano, kuriuo suplanuota ši konversinė teritorija.

Nors prašymą stabdyti bylos nagrinėjimą palaikė tik „Klasco”, teisėjų kolegija nusprendė jį patenkinti. Bylos nagrinėjimas sustabdytas tol, kol bus išnagrinėta byla dėl teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo akto teisėtumo.

Kolegijos nuomone, Vilniaus apygardos administraciniame teisme ginčijamas administracinis aktas iš esmės buvo teisinis pagrindas ir prielaida baigti teritorijų planavimo dokumentų rengimo procesą bei patvirtinti detalųjį planą.

Teismas akcentavo, kad šios bylos Vilniaus ir Klaipėdos teismuose, nevertinat tų aplinkybių, kaip procesiškai jos yra pateiktos, ar kaip teismai yra priėmęs nagrinėti skundus, yra susijusios. Ir esą Klaipėdos teismas gali sukurti teisinę koliziją, kai išnagrinėjęs bylą iš esmės, ginčo neišspręstų, nes nebūtų aiškus detaliajam plano atsiradimui būtino administracinio akto teisėtumas.

19 Comments

  1. +-

    Achemos valdyboje sėdi teisinės kompanijos atstovas , kuris tokiais veiksmais galimai čiulpia pinigėlius iš Achemos Grupės ir Ponios Lubienės .

    Reply
  2. Eugenijus

    Uoste turi vykti krova, kartonkes tegul buna statomos prie technikumo, reikia žiūrėt, kas neša pinigus Lietuvai.

    Reply
  3. Linas

    Klasco turi neteršti miesto centro..

    Reply
  4. Klaipėdietė

    KLASCO tarša geležies rūdos yra netoleruotina miesto centre. Gyventojai turi gyventi dulkese o KLASCO sau pelną kraunasi žmonių, vaikų sveikatos sąskaita. Langų negalima visai atidaryti ir tai vadinasi XXI amžiaus Žaliasis uostas. Gėda Uosto direkcijai ir Merui už tokį požiūrį į gyventojus, vaikus.

    Reply
  5. Simona

    Krovai ne, miesto centre. Uostininkai priešinasi civilizuotai konversijai. Tai aišku kaip dešimt centų. Tik kąpasakys teismai, dar neaišku.

    Reply
  6. Durniaus klijavimas

    Nes reikalas daug primityvesnis. Tik kas per p. V.Gusiatino konsultantai ir patarėjai, jei negali pasiūlyti teikti net kartu su savivaldybe klascui priešieškinį. Achemos berneliai greitai taikos sutartį imtų rašytis. Reikaliukas tame, kad „Klasco“ teritorijoje, šalia „Memelio miestas“ tvoros stovi šaldytuvas ir jis visai ne „Klasco“, o buvo lyg kažkokio amerikono. Tas šaldytuvas savo šaldymo procese, VSC žiniomis, naudoja labai pavojingą medžiagą AMONIAKĄ. VSC tai visada puikiai žinojo, bet net prasižioti bijojo. Įdomiausia, kad šį planą patvirtino ( tik parašo sąmoningai nėra) pats mūsų brangios savivaldybės administracijos direktorius ir už jo vykdymą, jei kas, atsako pats. Nelaimės atveju:
    ***poveikis žmonių gyvybei -900m spinduliu (iki savivaldybės namo Liepų 11, senasis turgus, jonkalnis, visa piliavietė ir iki „Lorna“
    ***poveikis pastatams 4,976 km ( praktiškai visas miestas)
    ***ženklūs pastatų sugriovimai 433metrai ( visas senamiestis ir visas Memelis)
    ***apie trąšas taip pat ten patys rašo – nukentėtų apie 4000žmonių.
    *** apie detonaciją ( amoniakas+trąšos) numuilina
    Ir kad niekas nekaltintų pletkais ir šmeižtu tai turime ir netaisytą versiją, bet nuo 2020m pati kompanija privalomai viešina tokį įdomų „Išorės avarinis planas“.Galite atsisiūsti ir pastudijuoti.
    Ten daug visokių dalykų „mūsų centre”:
    https://www.klaipeda.lt/data/public/uploads/2020/07/klasco.pdf

    Reply
  7. Kokia problema

    Klasco nori teršti ir toliau mieste, lai pritaiko draugiškas aplinkai krovos technologijas ir visiems vietos Pamaryje ir po saule pakaks !

    Reply
  8. Jonas Daubaris

    Lietuva turi tik vieną uostą ! Jokiu būdu negalima trukdyti Uostui dirbti , augti, stiprėti . Kas kėsinasi į Klaipėdos uosto veikla ir darbus , tas tampa mūsų Valstybės priešu .

    Reply
    • ezys

      O jums atrodo, kad Klasco augina ir stiprina Klaipedos uosta? pasiziurejus kas ten vyksta, tai gili stagnacija. Man atrodo, kad Smelte sugeba geriau ir rezultata geresni pasiekia.

    • Iš Vitės kvartalo

      Arba Jūs juokaujate, arba esate artimas KLASCO „loviui”…

    • Mindaugas

      O ka tas uostas duoda Klaipedai, kamscius, smarve, tarsa. 700mlrd nueina i LTU biudzeta Klaipedai nk, as uz kruizine laivyba uz uosta bet ne miesto centre

  9. Antonio

    Visame pasaulyje sandeliai miesto centre verčiami miesto erdvėmis. Klasco bent iš Žiemos įlankos reikia pasitraukti. Negražu stabdyti miesto transformaciją. Beja, keli pakrauti maišai nesukuria tiek vertės kiek naujas prestižinis kvartalas.

    Reply
  10. rinkėjas

    Žino visi, kad KLASKO kraudama padulkina ir pateršia. Tačiau esamos taršos stebėjimo stotelės rodos, kad taršos nustatytos normos neviršijamos. Taigi, mano manymu Memelio miestas norėdamas statyti gyvenamuosius namus uosto teritorijoje, turi užtikrinti, kad nebūtų triukšmo ir dulkių. Norėdami tai padaryti, galimai nusamdė tokią rėkaujančią moteriškę iki tol gyvenusią Šiauliuose, kuri atsikėlusi į Švyturio g., pradėjo kovą su Klasko. Mano manymu, kova su intrygomis ir melagystėmis iš abiejų pusių. Moteriškė bandė į kovą įtraukti daugiau kaimynų iš Vitės kvartalo. Ten gyvenatys klaipėdiečiai, kurių nemaža dalis šeimų susijusių su darbu uoste, nepritarė moteriškei, ale kovotojai. Kalbama, kad kovotoja išsikėlė į Palangą ir kovos iš ten, kovos tol kol Memelio statytojai kurstys ir finansuos. Gyvenu, sportininkų rajone, man ten labiau nafta smirdi, negu Klasko dulkės (kurių be abejo yra). Tačiau kovotoja niekada neužsiminė apie KN ar KT skleidžiamą smarvę, gal dėl to, kad už tai niekas nemokėjo? Iškraustyti uostą kuris yra darbdavys, ir pasistatyti ofisų, gyvenamojo būsto, kuris tik kainuoja išlaikyti, bet negeneruoja pajamų, nėra protinga. Klaipėda yra uostamiestis, bet ne kurortinis miestas. Susitaikykime su tuo suprasdami, kiekviena dirbanti įmonė turi savų pliusų ir minusų. Ar uždarę Klasko gausime daugiau pliusų? Abejoju.

    Reply
    • ezys

      Nebutina jos uzdaryti, bet ar butina imti tokius krovinius, kuriu nesugebi normaliai krauti? Cia poziurio ir technologiju klausimas, o kiek matosi is Klasco veiksmu – poziuris yra tragiskas 🙁

    • Iš Vitės kvartalo

      O kodėl Jūs galimai apatiškai stebite tą „kovą” dėl taršos iš KLASCO teritorijos ir nekovojate už smarvės nebuvimą iš KN ir KT? Bepigu komentuoti… ir turbūt balsavote už uosto atstovus… Visuose tuose ginčuose neina kalba apie KLASCO uždarymą… Kalbama apie netaršią krovą. Bet kur ten verslininkai „aukos” pelną kažkokiai tai ekologijai… pigiau pirkti advokatus ir muilinti žmonėms akis…

    • rinkėjui

      Ačiū tai rekanciai iš Šiaulių moterelei, nes jai ne ji KLASCO būtų visa Klaipėdą apdegusi. Yra pietinėje tokia veikėja kuri yra teista už dokumentų klastojima ir finansų mahinacijas.
      O KLASCO tegu kraustosi lauk su savo taršia krova su akmens amžiaus technika ir sovietiniu požiūriu į aplinką.

  11. Agnė

    KLASCO ne ten energiją nukreipia. susitvarkytų krovą miesto centre, tai ne, kaip šuo ant šieno – nei patys tvarkosi, nei kitiems leidžia dirbt. Atsakant į „Miestą keliate į uostą, uosto kompanijos su diena juk neišsikels” , tai mes matom, kiek metų Vitės kvartale vajus vyksta? Visur atsirašinėjimai, teisininkų pajungimas ir procesų vilkinimas.

    Reply
  12. Tomas

    Varyt lauk tą Klasco iš miesto centro. Lai keliasi į buvusią Tarpautinę jūrų perkėlą. Vietos ten dabar yra.

    Reply
    • Anonimas

      o kam su ja peštis. Čia gi ne privati Achemos žemė. Ir krantas. Miestas tai mūsų (lyg ir) , o uostas – miesto teritorija ir uostas valstybinis, o Klasco teritoriją nuomojasi iš KVJUD. Dėl nuolatinės miesto taršos,gyventojų nuodijimo, teritorijos naudojimo ne pagal paskirtį ir t.t. ir pn. – nutrauki žemės nuomos sutartį ir baigtas kriukis. Lai po to Achemos šutvė Vilniuje bylinėjasi. O normaliu viešu konkursu išnuomoji kompanijai kuri užsiims draugiška miestui ir jo žmonėms uosto veikla teikdama tikras uostamiesčio paslaugas. Bent jau taip pasielgtų civilizuotas pasaulis, tik čia Achemija

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Neringoje lengvatas politikai taiko tik saviems? 

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ antrus metus iš eilės teismuose bando įrodyti, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This