„Klaipėdos medienoje” – sprogimas ir gaisras, nukentėjo 9 žmonės, vienas iš jų mirė (atnaujinta)

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Martynas Vainorius, Palmira Mart
2021-05-03

Komentarų: 8

Pirmadienį popiet Liepų gatvėje nuaidėjo pora sprogimų. Incidentas įvyko apie 12.40 val. bendrovėje „Klaipėdos mediena”. Čia bemat kilo ir gaisras.

Į įvyko vietą išvyko ugniagesiai net tik iš Klaipėdos, bet ir iš Gargždų bei  Kretingos, greitosios medikai.

Gaisro gesinimui buvo pasitelktos 7 automobilinės cisternos, dvi automobilinės kopėčios. Įkurtas darbų koordinavimo štabas. Gaisrą gesino apie 20 ugniagesių. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak ugniagesių atstovės Aurelijos Maslauskienės, yra nukentėjusių žmonių, jie išvežti į ligoninę. Žuvusiųjų nėra. Įvykio vietoje tai patvirtino ir ugniagesys, operacijų vadovas Mindaugas Jovaišas, teigęs, jog į ligoninę išvežti keli nukentėjusieji. Vėliau Klaipėdos greitosios pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis informavo, kad buvo atvykusios šešios brigados, 7 nukentėjusieji buvo nuvežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL), du – į Respublikinę Klaipėdos ligoninę.

Pasak M. Jovaišo, ugniagesiams buvo sudėtinga dirbti ir dėl po sprogimų likusių nestabilių konstrukcijų.

Degė iki 15 val.

Sprogimas, pirminiais duomenimis, kilo vamzdynuose, dėl to ir gaisras išplito didelėje teritorijoje. Maždaug prieš 30 metų statytas medienos drožlių plokščių gamybos pastatas smarkiai apgriautas – praktiškai išvirto viena galinė jo siena. Taip pat buvo suniokotas atskiras pagalbinis filtro pastatas. 

„Mūsų prioritetas – darbuotojų saugumas. Todėl dedame visas pastangas, kad jis šiuo metu būtų maksimaliai užtikrintas iki paaiškės daugiau incidento detalių. Gaisras gamyklos teritorijoje gesinamas, darbuotojai evakuoti. Yra nukentėjusių žmonių. Dabar svarbiausia – pasirūpinti jais. Esame dėkingi visiems gaisrininkams ir medikams už operatyvią reakciją ir pagalbą. Įvykio aplinkybes aiškinamės”, – iškart po incidento sakė įmonės vadovas Nikolajus Ivanovas.

Anot jo, sprogimo suniokotame ceche dirbo 9 žmonės.

Pasak N. Ivanovo, kiek laiko bus visiškai sustabdyta gamyba, pasakyti sunku. Įmonė buvo apsidraudusi nuo tokių nelaimingų atsitikimų – visiškai užgesinus gaisrą iškart bus atliekamas tyrimas.

Tarp gaisro gesinimo darbus stebėjusių „Klaipėdos medienos” darbuotojų buvo ir tokių vertinimų, jog vaizdas atrodo lyg po karo. Žmonės taip pat reiškė nuogąstavimus, kad gali likti be darbo.

Prieš 15 val. įmonė pranešė, kad aktyvioji gaisro fazė jau buvo įveikta, priešgaisrinės tarnybos specialistai toliau budėjo įvykio vietoje.

Dviejų nukentėjusiųjų būklė – sunki

Dienos pabaigoje nelaimė buvo aptarta Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

„Klaipėdos medienos” direktorius N. Ivanovas informavo, jog kol kas sprogimo ir gaisro priežastys nėra žinomos.

„Apklausus visus darbuotojus, kurie šioj pamainoj dirbo, nė vienas negalėjo paaiškinti, iš kur kilo, kas kilo, visi įrengimai veikė normaliu režimu”, – sakė jis.

Šiuo metu darbai įmonėje sustabdyti, kada jie bus atnaujinti, įmonės vadovas pasakyti dar negalėjo.

„Rytoj ryte renkamės, bus sudaryta komisija, ištirsime tą įvykį”, – sakė jis, patikinęs, jog pirmiausia bus atnaujinta baldų gamyba.

Tuo metu KUL vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis pranešė, jog iš 7 pas juos paguldytų nukentėjusiųjų 5 gydomi Reanimacijos skyriuje.

„Pacientai yra nuo 23 iki 59 metų amžiaus, visi vyrai, iš jų du yra sunkūs. Vienam yra 90 procentų nudegimas, kito – 33 procentai, tačiau kai kurie nudegimai gilūs. Kitų nudegimai iki 10 procentų – plaštakų, veido. Vieno mušta galvos žaizda, bet neturinti pasekmių kokių nors”, – komentavo V. Janušonis.

Jo teigimu, kol kas tik vienam nukentėjusiajam truputį pažeisti kvėpavimo takai, bet nė vieno iš jų gyvybei pavojus negrėsė.

N. Ivanovas patikino, jog įmonė kompensuos visas gydymo išlaidas.

Ketvirtadienį du labiausiai nukentėję darbuotojai iš Klaipėdos išvežti į Kaune esantį nudegimų centrą.

Aplinkos apsaugos agentūros atstovė Ramunė Lukoševičienė informavo, jog įvykio vietoje jų laboratorijos atstovai trijuose pavėjiniuose ir viename priešvėjiniame taške paėmė mėginius, bet jų rezultatai bus žinomi tik penktadienį.

„Tirsime kietąsias daleles ir lakiuosius organinius junginius”, – sakė specialistė.

Jos nuomone, kadangi buvo didelis vėjas, vargu, ar oro tarša bus fiksuota.

„Oro užterštumo ribinės vertės tikriausiai nebus viršytos”, – spėjo ji.

Po 21 val. pranešta, jog gaisras įmonėje likviduotas, gaisravietėje tęsiami baigiamieji darbai, bet ugniagesiai budės per naktį.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pradėjo savo tyrimą

Antradienio rytą prie aptvertos sprogimo vietos budėjo policijos ekipažas. Apie 7.30 val. įmonės teritoriją paliko paskutinė per naktį budėjusi gaisrininkų komanda.

„Klaipėdos mediena” antradienį popiet pranešė, kad pradėjo savo vidinį tyrimą.

Pasak N. Ivanovo, nelaimės dieną visos pastangos pirmiausiai buvo dedamos pasirūpinti nukentėjusiais žmonėmis ir užtikrinti visų darbuotojų saugumą, o dabar esą siekiama kuo operatyviau ir detaliai ištirti šios beprecedentės nelaimės aplinkybes bei pasidaryti išvadas.

Anot bendrovės, antradienį ligoninėje dar buvo gydomi septyni žmonės, trys iš jų – reanimacijos skyriuje.

Artimiausiu metu planuojama atnaujinti veiklą atskirai įsikūrusiame baldų gamybos padalinyje.

Mirė vienas iš nukentėjusiųjų

Gegužės 11-ąją pranešta, kad mirė vienas iš nelaimės metu nukentėjusių žmonių. Jo gyvybė užgeso Kauno klinikose, į kurias vyras buvo pervežtas.

Šią informaciją Eltai antradienį patvirtino „Klaipėdos medienos“ vadovas Nikolajus Ivanovas.

8 Comments

  1. +-

    Sveikatos ir stiprybės nukentėjusiesiems ir užuojauta artimiesiems . Duok Dieve Jums sveikatos.

    Reply
  2. Miestietis

    Už taupymą darbuotojų ir miestiečių sąskaita Klaipėdos medienai ne čia vieta. Upę atiduokite miestiečiams. Sugalvos ką prie jos galima veikti. O vadovą nuteisti.

    Reply
  3. Dabar

    aišku, kodėl pasirodė straipsniai apie baldų brangimą.

    Reply
  4. Aura

    Šiandien, apie 11 val. buvome su vyru Joniškės kapinėse, tai ore tvyrojo labai nemaloni smarvė, tiesiog nepakenčiama, tai pakalbėjom, koks užterštas oras, kaip tame rajone gyventi- matyt buvome pavėjinėje pusėje- virš KM kamino laikėsi toks garų, dūmų kamuolys ir nekilo į viršų, o palengva sklaidėsi pažeme.

    Reply
  5. Povilas

    Čia kaip tas šautuvas ant sienos pas Čechovą – du šimtus metų prakabėjo, bet vieną dieną iššovė. Gaila žmonių, kurie statė kapitalizmą po KM vėliava ar džiaugėsi gyvenimu aplinkui. Išsisklaidžius gaisro dūmams KM krepsis į savivaldybę eilinio leidimo statybos-remonto darbams. Įdomu, ar tokį leidimą gaus ir šį kartą?

    Reply
  6. Šiek tiek suprantantis

    Sunku komentuoti daktarėlio komentarus. Pagal jį 90% kūno nudegimai (GILŪS!!!) – ” nepavojingi gyvybei” … Jau akivaizdu, kad atitinkami valdininkėliai susiskambino, ir pradeda kaip grigeo atveju, spaudos atstovų pagalba „gesinti” skandalą. Pažiūrėjus į tuos „biologinių valymo įrenginių” griuvėsius, galiu teigti, kad 95% tikimybė – susikaupė metano dujos. Klausimas – kodėl jos susikaupė, jeigu tvarkingai funkcionavo ventiliacijos sistema. Ir pagrindinis klausimas: kur susikaupusių dujų, pjuvenų, ar skysčių monitoringas, t.y. AVRINIAI DAVIKLIAI ir atitinkamai apmokyto personalo REGULIARI priežiūra!? Jeigu tai veiktų – tokio sprogimo tikrai nebūtų. Sutaupėte!? Ponai verslinykai, už lango – 21 amžius! Nustokite taupyti paprastų žmogelių ir savo reputacijos sąskaita!!!

    Reply
  7. Alfonsas

    Ta imone is miesto seniai laikas iskelti ledzia smarves dumai ruksta kaip prie ruso kaip su ekologija

    Reply
    • Lile

      Pats tu smarvė nešioji.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Regionas

Vyras žuvo gaisre

Policija pranešė, kad pirmadienio vakarą, apie 21.30 val., Kretingos rajone, Laivių kaime užgesinus gaisrą name buvo rastas apdegęs 64-erių jo ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This