Užtarimo Klaipėdos pilies bokštui ieškos Vilniuje (papildyta)

Miestas, Svarbu

Su neva neįveikiamomis paveldosaugininkų pastabomis susidūrę projektuotojai ir uostamiesčio valdžia užtarimo dėl Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atstatymo planų ieškos Vilniuje, nes kitaip atstatyti bokšto gali visai nepavykti.

Projektuotojų vizualizacija

„Šiandien jau reikia pasakyti, kad situacija, tai kas vyksta su Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritoriniu skyriumi, yra nenormali. Nesuprantu, ar tai yra nesusikalbėjimas, ar piktybiškas kenkimas, ar mes gyvename skirtingose dimensijose. Bet situacija yra nenormali“, – žodžių į vatą nebevyniojo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Pirmadienį savivaldybėje vyko pasitarimas, kuriame aptartas Klaipėdos pilies bokšto atstatymo projektas.

Bokšto atstatymo projektavimo darbai prasidėjo dar 2019 metais, kai Klaipėdos savivaldybė projektavimo paslaugų sutartį pasirašė su konkursą laimėjusią bendrove „Uostamiesčio projektas“. Ji už 107 tūkst. eurų įsipareigojo parengti techninį projektą ir gauti statybų leidimą.

„Dar prieš pusmetį projektuotojai sukvietė paveldosaugininkus, istorikus, mokslininkus, kad jie projektui pateiktų savo pastabas ir pasiūlymus. Visos pastabos buvo įvertintos, į jas atsižvelgta. Ir dabar, kai lieka tik projekto suderinimo klausimas, iš Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus gauname dvi konceptualias pastabas, kurios yra sunkiai įveikiamos. Pavyzdžiui, teigiama, kad nesurinkta pakankamai istorinių duomenų apie bokšto atstatymą. O kiek yra pakankamai? Juk tų duomenų yra tiek, kiek yra. Tos pastabos reiškia, kad vyksta tam tikri dalykai, dėl kurių Pilies bokšto atstatymo galimybių gali ir nebūti“, – tvirtino A. Dobranskis.

Todėl jis tvirtino, kad artimiausiu metu bus stengiamasi organizuoti pasitarimą, kuriame dalyvautų Kultūros ministerijos atstovai bei Kultūros paveldo departamento vadovybė.

„Mes jau ne pirmą kartą savo projektus deriname per Vilnių ir sulaukiame pastabų, kad turėtume derinti Klaipėdoje. Bet Klaipėdoje neišeina. Tiek savivaldybė, tiek privatus verslas gali paliudyti, kad didžioji dalis projektų senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje stringa būtent dėl paveldosaugininkų pastabų, kurios yra labai abstrakčios, nekonstruktyvios. Žinoma, kad į pastabas reaguoti reikia, kad pastabų turi būti, bet jomis turėtų būti siekiama pagerinti projektą, o ne jį sužlugdyti“, – pabrėžė A. Dobranskis.

Jis tvirtino, kad jei susitarimo su paveldosaugininkais pasiekti nepavyks, teks imtis teisinių priemonių.

„Norime kalbėtis ir susikalbėti argumentų kalba, bet jei nepavyks, reikės eiti teisiniu keliu, nes to, kas vyksta, toleruoti jau nebegalima“, – konstatavo pašnekovas.

Klaipėdos pilies bokšto atstatymo darbų pradžia buvo suplanuota kitais metais. Preliminariai skaičiuojama, kad pastatyti beveik 47 metrų aukščio bokštą gali kainuoti apie 1,5 mln. eurų.

„Mes ieškome įvairių finansavimo galimybių, bet kai neturi statybų leidimo, tai apie pinigus gali tik pasvajoti“, – teigė A. Dobranskis.

Papildyta: Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Almantas Mureika tvirtino, kad visos projektui patektos pastabos yra ir logiškos, ir įveikiamos.

„Atkuriamo bokšto gręžtiniai pamatai yra numatyti per tuos pamatus ir konstrukcijas, kurie buvo padaryti ankstesniais tvarkybos darbais, kuriems mes davėme leidimą. Ūkiškai tariant, ardoma tai, kas jau buvo sutvarkyta. Ir tas ardymas nėra labai tiksliai parodytas. Mūsų manymu, tai gali pažeisti jau padarytus darbus ir reikėtų projektuoti taip, kad jie nebūtų pažeisti“, – teigė A. Mureika.

Anot jo, antroji pastaba yra apie atkuriamo bokšto medžiagas.

„Projektuotojai savo aiškinamajame rašte rašo, kad bokštas atkuriamas moderniomis, naujomis medžiagomis. Tai logikos nėra. Jei jau atkuriame, tai atkuriame tų parametrų plytomis, kokios buvo, tas pats pasakytina ir apie kitus fasado elementus. Visus juos reikėtų projektuoti tiksliai tokius, kokie buvo, o ne spėlioti, nes visada aiškinama, kad buvo pakankamai istorinių duomenų nustatyti, kas buvo. Niekas nesako, kad bokštą reikia atkurti iš buvusių jo plytų, tačiau jos turi būti analogiškų parametrų. Šitas projektas yra bokšto atkūrimas, o ne atstatymas. Štai čia ir yra visas reikalas“, – aiškino A. Mureika.

Jis taip pat tvirtino, kad šis Klaipėdos pilies bokštas nėra pažymėtas šiuo metu galiojančiame Klaipėdos aukštybinių pastatų specialiajame plane. Tačiau naujajame miesto Bendrajame plane, kurio sprendiniai dabar iš naujo svarstomi, bokštas jau yra numatytas.

„Kai tie bendrojo plano sprendiniai bus patvirtinti, tada nebus prieštaravimo. Tai ir nesuprantu, kas čia tokio neįveikiamo. Tiesiog reikia pamatus gręžti taip, kad nebūtų suardyta tai, kas vertinga, reikia tiksliai nurodyti atkuriamas medžiagas ir reikia sulaukti bendrojo plano sprendinių. Viskas įgyvendinama ir viskas įvykdoma. Pati savivaldybė pranešė, kad šiemet miesto biudžete pinigų bokšto atkūrimui nėra skirta, o dabar pradėjo kažkodėl labai skubinti, kad greitai gretai suderinkite projektą. Susitvarkykite projektą kaip priklauso ir pritarsime“, – tvirtino A. Mureika.

29 Comments

  1. PAVELDUI TIKRIAUSIAI NETINKA KALĖDINĖS ŽĄSIES IR BRENDŽIO DĖŽUTĖS DYDIS

    .

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Dėl to, kad egzistuoja toks kenkėjiškas Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus darbuotojų požiūris ir nurodymai, Klaipėdos senamiesčio atstatymo darbai nejuda iš vietos. Kodėl Vilniuje verslas ir Kūltūros paveldas sugeba susikalbėti ir grąžinti miestą. Matyt šio departamento darbuotojams patinka toks jų darbo pabūdis. Turėtu būti gėda.
    Teisingai, reikia kreiptis aukščiau, kad tokią savivalę pažaboti. GĖDA MUREIKA.

    Reply
  3. Judas

    Kada Klasco išsinešdins iš miesto centro su savo rūda ir PALAPINĖMIS !!!???

    Reply
  4. Anonimas

    Visi miestai turi pilis, o čia dėl vieno bokšto, kuris papuoštų miestą- daug problemų. Geriau sekasi stiklainius statyti. Visa bėda, kad kad dėl kažkieno ambicijų viskas ir paliekama ateičiai. ..

    Reply
  5. S

    Tai pilies atstatymas , ar naujos improvizuotos pilies/maketo statyba senosios vietoje? Antruoju atveju turbūt nefinansuotų dosnūs ES struktūriniai fondai, prie kurių riebių injekcijų pripratę mėgstantys pasišildyti.

    Reply
  6. Žemaitis

    Nuo kada lietuviai kryžiuočių pilis pradėjo renovuoti?

    Reply
  7. ekspertas

    Žiopli projektuotojai, nulupa 105t eu, galvoja pabraižys studentė mergaitė, užsiaktuos pinigėlius ir sedės patenkinti. Kas būtų jei vadovautu KVADUI Puteikis? 🙂

    Reply
    • žino

      Visiems tada būtų Puteikiec 🙂

  8. pritariu Ginarui R

    ar turi „atkūrinėtojai” visos pilies atkūrimo/atstatymo viziją ? Ar atkūrinėsime po atskirą gabaliuką – kiekvieną savaip ir su neaiškia paskirtim ? Bent jau dabar kas vaizduojama, atkūrimu tikrai nepavadinsi.

    Reply
  9. Justas Aleksui

    ” Tiesiog reikia pamatus gręžti taip, kad nebūtų suardyta tai, kas vertinga, reikia tiksliai nurodyti atkuriamas medžiagas ir reikia sulaukti bendrojo plano sprendinių ”. Manau visos pastabos aiškios ir ko čia nervintis. Reikia kalbėtis su derintojais, aiškintis , įrodinėti , išklausyti , pasisakyti vėl išklausyti ir surasti konsensusą . Piliavietė ne eilinis kiemas .

    Reply
  10. Simona

    Tai atkuria, ar stato naują? Žinokit ką darote ir kam darote? Bokšto funkcija neaiški. Jeigu dėl grožio ar įvaizdžio, tai per brangus sumanymas. Tokiais neaiškiais sumanymais negalima užkirsti kelio ateities kartoms užkirsti kelio atkurti autentišką pilį.

    Reply
  11. Gintaras R.

    Pilyje buvo 5 bokštai. Jei kiekvienam po skirtingą projektą sugalvojom daryti – turėsim 5 skirtingo gražumo bokštus ir pasakiško proveržio pilį. Gaila, kad Gaudi bent vieno bokšto jau nepadarys. Vienžo, Disneilendui kavotis – pavysim ir aplenksim. Ir niekam nereikia visos pilies atkūrimo projekto, kuris nesvarbu kiek užtruktų įgyvendinime, bet turėtų galimybę išlikti vientisu ir bent panašiu į buvusį dalyku.

    Reply
  12. Arnoldas

    Ar meras turi kiausius? Nu jomajo Kauno meras stato,kelia, savo miesta kazkada Kauna vadino benzino kolonele tarp Vilniaus ir Klaipedos o dabar CIA mykia mykia ir jokios naudos.Nustekeno miesta .Dauzk Bliat I stala viena kart ir issisakyk savo nuomuone apie visas negandas miesto ir rinkejai kitaip gal paziures.Miestas ne kaimas I biudzeta LT kiek ivaro pinigu.

    Reply
    • Kur jūs matote?

      Nieko jis negali. Tik rinkliavas įvedinėti ir didinti, nes tada gali naudoti kaip nori. O dirbti seniai noro nėra, tik semti!

    • Anonimas

      Būtinai reikia atstatyti pilies bokįtą Dėka biurokratų ir gumos tempimo – miestas taps tik neįgyvendintų svajonių miestu.

    • Nieko

      Nieko jis negali, tiksliau gali – tik miestiečius išvyti iš miesto su savo idiotiškais parkingo mokesčiais.

    • Miestietė

      Mureika mekeno, mekeno savivaldybėje, dabar mekena Kultūros pavelde. bevalis.

  13. Zigmantavicius petro

    Uzknisot pastoviai Vilnius Vilnius. Nu vejai kiek galima.Klaipeda prostitute kazkokia atrodo.

    Reply
  14. Tomas

    Eilinė nevykėlių valdininkų didybės manijos išraiška, pradėjo nuo tramvajaus, požeminio parkingo už 11 mln, baigs bokštu. Griūvantys pastatai miesto centre, apleisti gyvenamieji rajonai, jų nedomina. Apgailėtina!

    Reply
    • Kukis

      Tikra tiesa, pritariu. Miestas apleistas, pinigai taškomi į visas puses.

  15. Anonimas

    ir vėl MUREIKA 🙂

    Reply
  16. Atsakymas p. A. Mureikai

    Almantas nurodo, kad atkuriamo bokšto plytų parametrai kitokie, nei istorinių plytų? Tegul geriau skaito projektą, nes tai panašu į profanaciją. Cituoju projekto architektūrinę dalį: „Remiantis statytojo projektavimo užduotimi, statinys projektuojamas atkuriant bokšto išorinį kontūrą iš autentiško dydžio raudono molio plytų”.

    Reply
    • Anonimas

      Paskaitė ir,regis,atidžiau nei Jūs.”Autentiškas dydis” terminas nieko nereiškia,nekonkretūs parametrai, gali būti ir 25×20, ir 30×40 cm ir koks tik nori.

    • Anonimui

      Na matau, kad tikrai projekto neskaitėte. Plytų matmenims projekte skirta atskira pastraipa. Bus naudojamos autentiško dydžio plytos 32-34 x 15,5-17 x 9,5-11 cm.

  17. Negalia

    Kai Savivaldybėje nebėra kam susigaudyti , ką gi jie piliavietėje nori statyti ( atkurti, atstatyti, gal pilį , gal pilies bokštą , o gal tik apžvalgos aikštelę imituojančią bokšo siluetą ) ,gerai kad nors KPD bando ieškoti atsakymo.

    Reply
  18. ATKUREJAI

    Didesniu formalistu ar …. kaip KVADAS su vadovais priesaky, reikia dar paieskoti….Almantuks priderino baisuokliu Klaipedoj tai dabar niekam neleidzia….. saugo senamiesti… Griuvenu pilna tai ir saugo nezinia nei ka nei kaip, nei kam… RASO RASO ir niekap parasyti negali, kam ta architektura mokinosi …. nu literatai tie saugotojai. ATKUREJAI niekas niekada nieko neatkurinejo state ta ko reikejo visuomenei, tai tada ir senamiestis gyvas buvo. KOMEDIJA cia atkurs boksta baznycia…., tai ir senuosius gyventojus, transporta su kakojanciais arkliukais atkurkite….

    Reply
  19. Vien tik bokštas

    Tikrai, didesnių problemų Klaipėdoje neliko. Tik kaip pastatyti bokštą Klaipėdos valdininkų godumui.

    Reply
    • ezys

      o daugiau nieko Klaipedoje nei projektuoja, nei stato, nei remontuoja? Jei jau rasote „vien tik bokstas” 😉

    • Ežiui su rožiniais akiniais

      Laukiau Ežio komentaro: tokio kaip visada kandaus, verčiančio suabejoti savo nukmone, bet nutolusio nuo miestelio realybės. Tik bokšto, kurį reikėtų skirti savivaldybės valdininkėlių didybės manijai atminti, tarp apšepusių daugiabučių panoramos ir trūksta. Nors miestiečiams reikia mokyklos, vaikų darželio. Aš rašau- tik bokšto ir trūksta!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This