„Darom”: mobilioji aplikacija ir ilgiau dirbsiančios atliekų surinkimo aikštelės

Aplinkosauga

Šį penktadienį ir šeštadienį, gegužės 7–8 d., visoje šalyje vyks savanoriška viešųjų erdvių tvarkymo akcija „Darom iki galo. Surink. Rūšiuok. Priduok!“

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) kviečia klaipėdiečius prisidėti prie visuotinės švarinimosi akcijos ir šeštadienį jų paslaugoms prailgino Klaipėdos didžiųjų atliekų priėmimo aikštelių (Plieno g. 13, Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30) darbo laiką iki 18 valandos.

Didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės šeštadienį dirbs iki 18 val. Astos Vainorės nuotr.

Kaip teigia akcijos organizatoriai, šiemet DAROM grįžta su nauju šūkiu ir nauja koncepcija, nes per daugiau nei dešimt akcijos gyvavimo metų visuomenės įpročiai gerokai pasikeitė, tad natūraliai ir akcijos formatui atėjo laikas atsinaujinti. 

„Iš tikro, tai, ką žmonės pavasarinėse akcijose darydavo iki šiol, labiau panašėjo iš atliekų pernešimą iš vienos vietos į kitą. Anksčiau surinktos atliekos be jokio rūšiavimo būdavo sukišamos į maišus ir jų krūvos paliekamos pamiškėse, pakelėse. Atsakingas ir teisingas elgesys su atliekomis yra, kai jos sutvarkomos iki galo: nugabenamos į tam skirtas vietas, išrūšiuojamos į antrinių žaliavų konteinerius arba pristatomos į atliekų priėmimo aikšteles. Palikti atliekas tam neskirtose vietose nėra nei tvarkinga, nei ekologiška“, – pranešime pažymi Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovė.

Šiemet norintys dalyvauti DAROM akcijoje kviečiami naudotis išmaniuoju formatu – gegužės 7–8 d. mobiliojoje programėlėje „Mes Darom“ rasite sužymėtas tvarkytinas teritorijas ir vietas, kur akcijos savanoriai dalins rūšiavimui skirtus maišus. Šįkart tvarkymasis atiduodamas į dalyvių rankas „iki galo“: kviečiama ne tik rinkti bei rūšiuoti surinktas atliekas, tačiau ir patiems jas priduoti į regionų atliekų tvarkymo centrų valdomas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba išmesti miesto konteineriuose. 

„Palaikome organizatorių idėją, bet suprantame, kad rūpesčių akcijoje dalyvaujantiems žmonėms šįkart bus daugiau. Didžiųjų atliekų aikštelėse yra priimamos antrinės žaliavos – stiklas, popierius, plastikas – ir didžiosios atliekos: baldai, padangos, langų stiklai, statybinės ar remonto medžiagos. To, ką metame į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, į aikšteles nepriimame. Jeigu, kaip buvo įprasta anksčiau, į aikšteles maišuose bus atvežtos nerūšiuotos atliekos, prašysime jas čia pat išrūšiuoti“, – įspėjo ekologė.

Tvarkyti kviečiama savarankiškai pasirinktas viešąsias erdves arba „MES DAROM“ programėlėje pažymėtas problemines teritorijas.

Kaip pasirūpinti atliekomis? 
  1. Atliekas rinkti ir rūšiuoti į asmeninius šiukšlių maišus arba akcijos dienomis pasiimti rūšiavimo maišų iš „Mes Darom“ savanorių (savanorių buvimo vietos bus iš anksto skelbiamos mobiliojoje programėlėje „Mes Darom“). 
  2. Surinktas ir išrūšiuotas atliekas savarankiškai pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kurių adresai, darbo laikas, atliekų priėmimo sąlygos bus nurodomi programėlėje (bei iš anksto paskelbti www.mesdarom.lt puslapyje), arba išrūšiuotas atliekas išmesti į bendruosius rūšiavimo konteinerius.
  3. Neturintiems galimybės pasirūpinti šiukšlių išvežimu (jos per didelės, sunkios ar specifinės) kviečiama pažymėti „šiukšliną vietą“ mobiliojoje aplikacijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Miestas

Kur šį savaitgalį bus surenkamos didžiosios atliekos?

Klaipėdiečiai didžiąsias atliekas gali nemokamai atgabenti į KRATC didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, arba atiduoti jas atliekų surinkėjui gyvenamųjų kvartalų kiemuose. ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This