COVID-19: per parą į ligonines paguldytas 131 pacientas, laukiama savanorių

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, ketvirtadienį šalyje nustatyti 1244 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejai. Ištyrus 26 729 mėginius, infekcija aptikta beveik 5 proc. jų.

Per praėjusią parą COVID-19 infekcija susirgo net 50 Klaipėdos gyventojų. Trečiadienį tokių buvo 22, antradienį – 28, pirmadienį – 30.

SAM nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius uostamiestyje išaugo 32 proc., o Lietuvoje – vos 0,3 proc. Per parą Klaipėdoje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius padidėjo nuo buvusių 220,7 iki beveik 237, o šalyje vėl nežymiai sumažėjo – nuo 574,7 iki 573,6 atvejų.

Tačiau Klaipėda tarp mažiausiai užsikrėtusių šalies savivaldybių iš 17-os vietos pakilo į 15- tą. Tuo metu ilgą laiką geriausioje pozicijoje buvusius Pagėgius aplenkė Šilalės rajonas su 84 atvejais. Pasikeitimų yra ir tarp blogiausios situacijos savivaldybių – sostinę iš šios pozicijos išstūmė Molėtų rajonas su 1096 atvejais.

Lietuvoje COVID-19 liga šiuo metu serga 16 664 gyventojai, pasveikusiais laikomi 229 667. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 381 ir 13 306.

Tačiau uostamiestyje ir toliau neužfiksuota nė vieno mirusio nuo COVID-19, aukų skaičius čia išlieka 150.

Tuo metu šalyje į COVID-19 aukų sąrašą ketvirtadienį įrašyta 15 netekčių ir šis skaičius jau yra 4019.

Šalyje pirmą skiepą, statistikų duomenimis, ketvirtadienį gavo 13753 gyventojai, antrą kartą vakcinuoti 18 672. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai siekia 339 ir 660. Iki šiol iš viso uostamiestyje paskiepyta 31 960 klaipėdiečių.

Naujai per parą šalyje į stacionarą dėl COVID-19 ligos paguldytas 131 pacientas.

Nuo pirmadienio – etapinė masinė vakcinacija

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo gegužės 10 d. visoje Lietuvoje prasidės visuomenės etapinė vakcinacija. Kiekvieną savaitę skiepijimas bus atveriamas naujai amžiaus grupei. Prioritetinių grupių sąraše esantys, bet dar nevakcinuoti gyventojai kviečiami skiepytis bet kuriuo metu.

Nuo gegužės 10 d. į vakcinaciją bus įtraukti 55–64 metų gyventojai; nuo gegužės 17 d. – 45–54 metų gyventojai; nuo gegužės 24 d. – 35–44 metų gyventojai; nuo gegužės 31 d. – 16–34 metų amžiaus grupė.

Planas gali keistis tuo atveju, jei vakcinų gamintojai pakeistų vakcinų pristatymo grafikus.

Asmenims nuo 16 metų gali būti skiriama tik viena iš keturių registruotų ir Lietuvoje vartojamų vakcinų – „Comirnaty“ (gamintojas „Pfizer ir BioNTech“). O žmonėms nuo 18 metų gali būti pasiūlyta „Comirnaty“, „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“), „Moderna“ ir „Janssen“ (gamintojas „Janssen Pharmaceutica NV“) vakcina.

Žadama, kad gegužės 17 dieną bus paskelbta registracija per bendrą registravimosi sistemą vakcinacijai. Registruotis vakcinai nuo COVID-19 ligos gyventojai galės elektroniniu būdu, spustelėję savivaldybės svetainėse ir www.koronastop.lt būsiančias nuorodas.

Taip pat veiks vieningas skambučių centro numeris – 1808, kuriuo paskambinus gyventojams bus atsakyta į klausimus apie vakcinavimo procesą, pagelbėta užregistruoti vakcinai, jei negalės patys užsiregistruoti elektroniniu būdu.

Gyventojai galės ne tik patys užsiregistruoti, bet ir užregistruoti kitą asmenį.

Kviečiama savanoriauti

Pranešama, jog artėjant masinei vakcinacijai, skiepijimo centruose jau ima trūkti savanorių. Savanorių pagalbos reikia visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo miesto dydžio.

Norintiems tapti savanoriais vakcinacijos centruose bei poliklinikose, nereikia turėti medicininio išsilavinimo, taip pat nėra didelių apribojimų amžiui (kviečiami savanoriai nuo 16 metų). Itin laukiama tų, kurie gali skirti savanorystei bent kelias valandas per savaitę dienos metu – galimai dirbančių ne pilną darbo dieną (arba pamainomis), tų, kurie dirba individualiai ar tokiose srityse, kuriose gali patys reguliuotis savo darbo valandas. Taip pat laukiama ir vyresnių klasių moksleivių bei studentų. Visi būsimi savanoriai praeis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus mokymus, bus pasirūpinta jų saugos priemonėmis darbo vakcinacijos centruose metu.

Daugiau informacijos apie tai, kaip tapti Raudonojo Kryžiaus savanoriu ir padėti savo miestui vakcinacijos procese, rasite čia.

Šiuo metu vakcinavimo centruose visoje Lietuvoje jau dirba daugiau nei 600 Raudonojo Kryžiaus savanorių. Tuo tarpu planuojama, kad masinės vakcinacijos metu savanorių poreikis išaugs iki 1000 savanorių.

Daugiausiai Raudonojo Kryžiaus savanorių dirba Kaune (apie 220) , Vilniuje (apie 170 savanorių) ir Klaipėdoje (apie 50 savanorių), bet ir šiuose miestuose jie laukiami.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This