Ginekologės atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose pirmadienį paskelbtas nuosprendis byloje, kurioje kaltinamosiomis tapo trys Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento gydytojos.

Minėto departamento medikė Viktorija Ežerskė, Pogimdyminio skyriaus vedėja Neringa Radziminskienė ir Ginekologijos dienos chirurgijos skyriaus vedėja Irena Šlepavičienė buvo kaltinamos piktnaudžiavusios tarnyba ir klastojusios dokumentus.

Už uždarų durų bylą nagrinėjusi teisėja Ingrida Krušienė paskelbė, kad visos medikės, neprisijungusios prie nuotolinio nuosprendžio paskelbimo, atleidžiamos nuo baudžiamosios atsakomybės, nes susitaikė su nukentėjusiąja. Tad nutraukta ir baudžiamoji byla, ir procesas dėl nukentėjusios Živilės A. pareikšto civilinio ieškinio. 

Medikės turės sumokėti po 500 eurų į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. 

Teismo sprendimo rezoliucinėje dalyje, kuri vienintelė tapo vieša dėl uždaro bylos nagrinėjimo, taip pat išaiškinta, kad jei medikės per metus padarys baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, teismas gali panaikinti šį sprendimą. O jei per tą patį laikotarpį būtų padarytas naujas tyčinis nusikaltimas, toks sprendimas automatiškai nustos galioti. 

„Atvirai Klaipėda” jau rašė, kad nors apie visus, neretai ir gana nereikšmingus baigtus tyrimus Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) pareigūnai yra linkę pasigirti, išplatindami oficialių pranešimą spaudai, bet šį kartą nei STT, nei tyrimui vadovavusi prokuratūra to nepadarė – byla teismui buvo perduota paslapčia nuo visuomenės. „Atvirai Klaipėdai” apie teismą paslapčia pasiekusią bylą sužinoti pavyko kovo viduryje.

Portalo šaltinių teigimu, medikės kaltinamosiomis tapo po vienos blogai dar 2019-ųjų pabaigoje atliktos operacijos. Esą darant gimdyvei vadinamąjį Cezario pjūvį, jos viduje buvo paliktas svetimkūnis, lyg ir medicininės marlės likučiai.

Po operacijos gimdyvės sveikatai ėmus blogėti, operaciją atlikusios susirūpinusios medikės antrą dieną padarė tyrimus, kurių metu ir aptiko tai, ką moters organizme buvo pamiršusios. Tačiau šį faktą gydytojos nuo pacientės nuslėpė, jai pasakiusios, jog viduje dėl neaiškių priežasčių formuojasi kraujo krešuliai ir būtina daryti antrą operaciją. Jos metu svetimkūnis buvo pašalintas, tačiau apie tai medicininiuose dokumentuose neužsimenama. Į juos, šaltinio teigimu, įrašyta, jog operacijos metu buvo pašalinti tik kraujo krešuliai. Todėl be piktnaudžiavimo tarnyba medikėms buvo pareikštas kaltinimas ir dėl dokumentų klastojimo.

Jau po šios publikacijos paskelbimo išplatintame teismo pranešime spaudai rašoma, jog medikės nukentėjusiajai ir jos sutuoktiniui buvo nurodžiusios, kad moteriai būtina atlikti operaciją (laparoskopiją) dėl priežasties, nesusijusios su medikų klaida. 

Siekdamos nuslėpti operacijos realią priežastį, medikės suklastojo konsiliumo protokolą, sutikimą operacijai, jame nurodant tikrovės neatitinkančią informaciją, chirurginės operacijos protokolą, nukentėjusiosios gydymo stacionare ligos istoriją.

Anot teismo pranešimo, jis atsižvelgė į tai, kad kaltinamosios savo kaltę pripažino, dėl savo elgesio gailisi, nusikalstamais veiksmais padarytą žalą nukentėjusiajai kaltinamosios solidariai savo noru atlygino.

„V. E., N. R. ir I. Š. atsiprašė nukentėjusiosios ir su ja susitaikė, dėl savo elgesio labai gailisi ir sielojasi, suprato savo nusikalstamų veiksmų neigiamas pasekmes. Nukentėjusioji tokį atsiprašymą priėmė, neprieštaravo ir sutiko, kad kaltinamosios būtų atleistos nuo baudžiamosios atsakomybės joms susitaikius. Be to, kaltinamosios anksčiau neteistos, administracine tvarka nebaustos, turi aukštąjį išsilavinimą, ilgametę darbo patirtį medicinos srityje, dirba, neigiamai charakterizuojančios medžiagos apie kaltinamąsias byloje nėra. Visuma aptartų aplinkybių teismui leido daryti išvadą, kad kaltinamosios ateityje nebedarys naujų nusikalstamų veikų”, – rašoma pranešime. 

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Už 16-metei parduotas kanapes laisvės gali netekti ilgiems metams

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl labai sunkaus nusikaltimo – narkotinių ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This