Muziejus susilaukė „Aro” ir gali netekti istorinių ginklų

Miestas, Svarbu

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (MLIM) antradienį nutiko nekasdienė istorija – nusprendę su policijos pagalba susitvarkyti istorinių ginklų ekspoziciją, muziejininkai sulaukė ir „Aro“ pareigūnų, kurie išsivežė II pasaulinio karo laikų eksponatus.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ekspozicija MUZIEJUS 39/45 pristato Klaipėdos miestui ir kraštui labai svarbų ir skaudų istorijos etapą – Antrąjį pasaulinį karą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Policija pranešė, kad antradienį, apie 15.20 val., Klaipėdoje, Pilies gatvėje esančiame muziejuje patikrinimo metu buvo rastas karo laikų artilerijos sviedinys ir dvi rankinės granatos.

„Buvo įvestas planas „Skydas“. Sprogmenis išsivežė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai”, – rašoma policijos pranešime.

MLIM direktorius Jonas Genys „Atvirai Klaipėdai” pasakojo, kad artėjant rugsėjo viduryje turintiems įsigalioti teisės aktų pasikeitimams, muziejininkai nusprendė kartu su policijos pagalba inventorizuoti turimus ginklus-eksponatus.

„Dauguma jų buvo gauta dar gerokai iki to, kol pradėjau dirbti. Turime, berods, 1978 metų milicijos pažymą, kuria jie buvo registruoti. Policija sutiko geranoriškai padėti peržiūrėti, ką reikia iš naujo registruoti ir panašiai. Antradienį pasikviesti pareigūnai kai kuriuos ginklus apžiūrai pasiėmė patys, o dėl kelių, buvusių karo laikams skirtoje ekspozicijoje, iškvietė „Arą”. Iš viso buvo paimti 22 eksponatai. Žiūrėsime, kiek iš jų sugrįš”, – sakė J. Genys.

Pasak jo, paimti II pasaulinio karo laikų sprogmenys buvo be sprogstamųjų dalių.

Pašnekovas sakė, kad jo įstaiga, ko gero, pateko į panašią situaciją, kaip ir kovo mėnesį Joniškio muziejus ir tai esą yra gera pamoka visiems muziejams.

LRT rašė, kad dvi dienas Joniškio istorijos ir kultūros muziejuje darbavęsi „Aro“ pareigūnai juos išvežė sunaikinti, o policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Iš šio muziejaus „Aro“ išminuotojai išvežė karo laikų artilerijos sviedinių, prieštankinę ir mokomąsias granatas, keliasdešimt įvairių sprogmenų korpusų. Policija paėmė ir tris karo laikų revolverius, du lygiavamzdžius šautuvus, įvairių ginklų dalių. Pasak policijos, šis muziejus nei leidimų laikyti šaunamiesiems ginklams ir sprogmenims, nei jų įsigijimo dokumentų neturėjo.

„Yra priimta ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa, kad net tie ginklai, kurie yra pripažinti visiškai netinkami šaudyti, turi būti įregistruoti ir tai turi būti padaryta iki šių metų rugsėjo mėnesio. Reikėtų, kad muziejai pasidarytų inventorizaciją ir pasižiūrėtų tikrai, ar nėra ginklų, detalių net ar ginklų senų kokių senovinių, nes dabar įstatymai reikalauja visai kitaip juos saugoti“, – tada buvo cituojama Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė.

2 Comments

  1. Skirmantas

    Idiotų valdžia. Gal greitai ir galvot uždraus.

    Reply
  2. Marijus

    Debilai. Iš žemės iškastam daiktui reik įsigyjimo dokumentų…. Va dabar tikrai žinau kad tokie yra protingi, tik besimptomiai…..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Užderėjo sprogmenų

Priešgaisrinės apsaugos departamentas pranešė, kad pirmadienį Klaipėdoje ir šalia jos buvo rasta sprogmenų. Pirmo tokio pranešimo buvo sulaukta 16.40 val. ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This